ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στο στρατόπεδο Κορίνθου

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012


               Έκτακτη σύσκεψη σε λίγο στο Επιμελητήριο

Νέα δεδομένα προκύπτουν σχετικά με τη χρήση του στρατοπέδου της Κορίνθου, αφού οι πληροφορίες μας μάλλον επιβεβαιώνονται. Κι αυτό, αφού υπάρχει ήδη σχεδιασμός για κατάργηση του στρατοπέδου ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων και η λειτουργία του ως στρατόπεδο κράτησης λαθρομεταναστών. Όπως είναι φυσικό, αυτό ανατρέπει τα πάντα, όχι μόνο για την Κόρινθο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ ήδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από πολλούς φορείς. Μάλιστα σε λιγο συνέρχεται έκτακτη σύσκεψη στο Επιμελητήριο με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Β. Νανόπουλου με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ έχουν προσκληθεί οι βουλευτές του νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες, ο Δήμαρχος Κορινθίων και επικεφαλείς φορέων και υπηρεσιών του νομού. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το σοβαρό αυτό θέμα για όλη την Κορινθία και θα εκτεθούν όλες οι απόψεις που συγκλίνουν στο ότι δεν πρέπει να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο λαθρομεταναστών για πολλούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας….


Πολλοί οι λόγοι αντίδρασης…

Οι λόγοι για τους οποίους εύλογα αντιδρούν όλοι οι φορείς της πόλης και του νομού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητούν την παραμονή του ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων είναι πολλοί. Το στρατόπεδο της Κορίνθου είναι το πλησιέστερο προς την Αθήνα όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας και εξυπηρετεί από την πλευρά της πρόσβασης   τους νεοσυλλέκτους και τους συγγενείς τους. Υπάρχουν πολλά  επιχειρησιακά  πλεονεκτήματα  τα οποία έχουν  αξιολογήσει  στο παρελθόν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να παραμείνει και ενισχυθεί αριθμητικά με αξιωματικούς και οπλίτες το κέντρο εκπαίδευσης. Επίσης η παραμονή και ενίσχυση του, θα τονώσει την τοπική αγορά της πόλης της Κορίνθου η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε δραματική κατάσταση και θα τιμήσει την ιστορία ενός συντάγματος που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1923    και έφερε την σημαία του σε όλους τους εθνικούς αγώνες από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. Η λειτουργία του στρατοπέδου ως κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών δημιουργεί κινδύνους ασφαλείας στους πολίτες της Κορίνθου από τις πιθανές αποδράσεις αφού οι εγκαταστάσεις δεν είναι σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό και βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κορίνθου. Δημιουργούνται επίσης κίνδυνοι δημόσιας υγείας δεδομένου ότι το νοσοκομείο Κορίνθου είναι υποστελεχωμένο και χωρίς τις υποδομές για να περιθάλψει περιστατικά που έχουν εξαφανιστεί από την χώρα μας για δεκαετίες με τους εμβολιασμούς. Οι φορείς τόνισαν ότι συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιστρέψουν οι λαθρομετανάστες στις χώρες τους και ότι το σχέδιο Ξένιος Δίας είναι εξαιρετικό, θεωρούν όμως ότι  τα στρατόπεδα κράτησης πρέπει να είναι μακριά από το κέντρο των πόλεων και με κατάλληλες για το σκοπό αυτό προϋποθέσεις που δεν πληροί το στρατόπεδο Κορίνθου που είναι σε απόσταση 500 μέτρων από το κέντρο της πόλης. Τέλος τόνισαν και διατράνωσαν προς πάσα κατεύθυνση για άλλη μια φορά την επιθυμία και την πρόταση όλων, ώστε να μην μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία…

Αύριο το θέμα σε επιτροπή της Βουλής…

Με τον τρόπο αυτό και με την έκτακτη σύσκεψη όλοι οι φορείς θέλησαν να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού αύριο κιόλας, το συγκεκριμένο θέμα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το βέβαιο είναι ότι οι αντιδράσεις αναμένεται να γενικευτούν αν παρθεί απόφαση να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σοβαρό και καθοριστικό λόγο στην όλη υπόθεση θα παίξει και η στάση των τοπικών βουλευτών του νομού, κυρίως βέβαια των τριών βουλευτών της Ν.Δ.