΄ΧΑΣΤΟΥΚΙ΄ ΤΑΤΟΥΛΗ στους Δήμους για τις χωματερές

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012



Μόνο ως «χαστούκι» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας και του Π. Τατούλη σχετικά με το κλείσιμο των χωματερών που –υποτίθεται- ότι έπρεπε να είχαν κλείσει από το περασμένο Σάββατο 30 Ιουνίου, κάτι που βεβαίως δεν έχει γίνει. Και δεν είναι μόνο αυτό… Κάποιοι Δήμοι, παράτυπα, ζητούν από την Περιφέρεια να εγκρίνει παράταση στη λειτουργία των υπαρχουσών ΧΑΔΑ, κάτι που σαφώς δεν είναι στην αρμοδιότητά της, αφού υπάρχει σαφής απόφαση της Ε.Ε. και επίσης σαφής δέσμευση της χώρας μας ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Άρα, η μόνη που θα μπορούσε να δώσει παράταση είναι η Ε.Ε. και σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας…
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Π. Τατούλης αναφέρουν τα εξής: «Αναστάτωση έχει δημιουργήσει στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ανεύθυνη συμπεριφορά  κάποιων δημοτικών αρχών που ζητούν από την περιφέρεια να δώσει παράταση στη λειτουργία της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων ΧΑΔΑ μετά από τις 30 Ιουνίου 2012. Προς απoκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να µην δημιουργείται σύγχυση στους πoλίτες ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διευκρίνισε ότι η παύση λειτουργιάς ,των ΧΑΔΑ µέσα στο 1ο εξάμηνο του 2012 αποτελεί ρητή δέσμευση της Eλληνικής Κυβέρνησης κατ εφαρμογή της καταδικαστικής για τη χώρα µας απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στην υπόθεση C502/03. Μετά την ημερομηνία αυτή προβλέπονται σε εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου αυστηρότατα πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν από την ΕΕ για κάθε ένα ΧΑΔΑ που θα λειτουργεί. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παράταση θα μπορούσε να δοθεί μόνο μετά από απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι με απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ψευδώς διαδίδεται».

΄Να μην καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες, αλλά να διαφυλάξουν
τους δημότες τους από τα βαριά πρόστιμα΄

«Η παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που οι εκπρόσωποι των Δήμων ψήφισαν το 2010 βασίζεται στην εγκατάσταση 12 δεματοποιητών τους οποίους έχει ήδη προμηθευτεί η Περιφέρεια. Η υποχρέωση των Δήμων, του ΦΟΣΔΑ, και της ΠΕΔ  είναι παρά τη βαρύτατη αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι σήμερα αντί να καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες να μεριμνήσουν ωε οφείλουν από τη νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ για την χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Δήμους στην εγκατάσταση και αδειοδότηση της λειτουργίας των δεματοποιητών ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος Ανάπτυξη» τους απαραίτητους πόρους για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ η οποία θα ξεκινήσει σύντομα. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί και αποκατασταθεί το περιβάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα προστατευθούν οι πολίτες από τα πρόστιμα  που θα οφείλονται αποκλειστικά στην αδράνεια των Δημοτικών Αρχών. Παράλληλα , η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προχωράει στο Διεθνή Διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για την επιλογή αναδόχου για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κάποιοι ήθελαν να «πετάξουν το μπαλάκι» των τεράστιων ευθυνών τους
Κάποιοι μάλλον θέλουν να «πετάξουν» το μπαλάκι» των τραγικών έως τώρα ευθυνών τους στην Περιφέρεια, όταν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι γνωρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η προθεσμία ήταν η 30η  Ιουνίου και από κει και πέρα, για όποια χωματερή ήταν ανοικτή θα «έπεφταν» πρόστιμα 30.000 ευρώ ημερησίως!  ΗΞΕΡΑΝ τι θα συμβεί, όπως επίσης ήξεραν, ότι η Ε.Ε. δεν είναι «ψωροκώσταινα» για να κάνει πισωγυρίσματα και να δίνει συνεχώς αναβολές. Η ευθύνη ανήκε και ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και στους αρμόδιους φορείς διαχείρισης, που δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια μεταθέτοντας το σοβαρό πρόβλημα για… αύριο! Τώρα όμως δεν υπάρχει αύριο, υπάρχουν πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Μήπως προβλέπεται «κοινωνική θύελλα» κατά των ανευθυνοϋπεύθυνων;