Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρει ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Τρίπολης Ν. Κολετζάκης
Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 250 μεγαλοκαταθέτες στην Πελοπόννησο, οι οποίοι όχι μόνο εμφανίζουν προφανή αδυναμία να δικαιολογήσουν τους μεγάλους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με βάση τις χαμηλές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην Εφορία, αλλά ερευνώνται και για ενδεχόμενη διαφθορά. Σαράντα γιατροί του ΕΣΥ, δύο αστυνομικοί, τέσσερις υπάλληλοι Πολεοδομίας, δύο υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών, επιχειρηματίες, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες από την Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, την Πύλο και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου κίνησαν τις υποψίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από σχετικές καταγγελίες και όταν άνοιξαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί εκτός από το ύψος των καταθέσεων προέκυψαν και ύποπτες αλλεπάλληλες καταθέσεις, οι οποίες μάλλον δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εμφανείς - στην Εφορία - αμοιβές τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου της Πολεοδομίας στην Αργολίδα στον λογαριασμό του οποίου υπήρχαν καταθέσεις 1000, 2000 και 5000 ευρώ μέσα σε λίγες μέρες. Συνολικά ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες φαίνεται να σχηματίστηκαν με αλλεπάλληλες καταθέσεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Ύποπτα πράγματα», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ ο οποίος θεωρεί ότι - παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη - τα αρχικά ευρήματα μπορούν τελικά να αποκαλύψουν υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και χρηματισμού δημοσίων υπαλλήλων. Αίσθηση προκαλεί και η υπόθεση δύο αστυνομικών υπαλλήλων με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι οποίες θεωρείται αδύνατο να δημιουργήθηκαν από τους μισθούς τους.
Σε εξέλιξη η έρευνα…
Στη λίστα της Πελοποννήσου, οι ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και ενδεχόμενης διαφθοράς δεν φαίνεται να κάνουν διαχωρισμούς και αγγίζουν πληθώρα επαγγελματικών ομάδων. Γιατροί και δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο του ΣΔΟΕ με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. «Αυτοί αποτελούν μια κατηγορία, καθώς το πιθανότερο είναι να αποτελούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής», λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ συμπληρώνοντας ότι «η άλλη κατηγορία είναι όσοι επίσης έχουν μεγάλες αδικαιολόγητες καταθέσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εμφανίζονται συνεχείς καταθέσεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και σε ημερήσια βάση». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν την ολοκλήρωσή της, κάθε ένας από τους διακόσιους πενήντα φορολογούμενους δεν μπορεί να θεωρηθεί φοροφυγάς ή διεφθαρμένος. «Ενδεχομένως κάποιοι να μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, θα πρέπει όμως να το αποδείξουν», σημειώνει η ίδια πηγή τονίζοντας ότι μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος και όχι ο ελεγκτής. Ο φορολογούμενος δηλαδή θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι φοροφυγάς και όχι ο ελεγκτής το αντίθετο. Στις τρεις πρώτες υποθέσεις που ολοκλήρωσε το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ελεγκτές χτύπησαν διάνα. Βεβαιώθηκε φοροδιαφυγή, με την απλή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, η έκταση της οποίας αποκαλύπτεται από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν και κυμαίνονται μεταξύ 700.000 και 800.000 ευρώ για κάθε έναν από τους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων οι υποθέσεις έκλεισαν. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μάλιστα ήδη απευθύνθηκαν στις εφορίες τους για συμβιβασμό, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα το πρόστιμο να μειωθεί έως και στο ένα πέμπτο ανάλογα με τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος και τη φύση αυτού.
Ν. Κολετζάκης: ΄Περίπου 50 άτομα –μέχρι στιγμής- ερευνώνται στην Κορινθία΄
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του ΣΔΟΕ Τρίπολης κ. Ν. Κολετζάκη, μας δήλωσε τα εξής: «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία αν δεν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς του ΕΣΥ και «ελεύθερους» γιατρούς, δικηγόρους και δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα για την Κορινθία, η έρευνα –μέχρι στιγμής- αφορά σε 50 περίπου άτομα. Πρόκειται για μια διαδικασία που λόγω και φόρτου εργασίας παίρνει αρκετό χρόνο, αλλά ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Κάποιος για παράδειγμα που είχε εισόδημα 100.000 ετησίως και βρέθηκαν στο λογαριασμό του την ίδια χρονιά καταθέσεις 1.000.000, θα φορολογηθεί για 1.100.000 συν τα ανάλογα πρόστιμα. Και βεβαίως θα ακολουθήσει και η ποινική διαδικασία. Οι καταθέσεις πρέπει να δικαιολογηθούν, είτε έχουν γίνει από τους ίδιους, είτε από άλλα πρόσωπα προς τους δικούς τους λογαριασμούς».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου