Ν. Σταυρέλης: Θέλουμε παραχώρηση ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ στα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

 


Η χρήση με αντίτιμο άνω των 2 εκ. ευρώ 

δεν αποτελεί ικανοποιητική επιλογή για το Δήμο


Στο θέμα των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου αναφέρθηκε στην τελευταία συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νίκος Σταυρέλης. Χαρακτηριστικά δήλωσε:  "Ο Δήμαρχος θεώρησε μεγάλη επιτυχία που ήρθαν τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου στο Δήμο. Εμείς είπαμε, πρώτον ότι δεν είναι μεγάλη επιτυχία να μας παραχωρούν τη χρήση για 40 χρόνια με αντίτιμο πλέον των 2 εκ. ευρώ.

Πως έχει το θέμα? Από την εποχή του αείμνηστου Δημάρχου Νίκου Κουίνη και του Δημάρχου Τάκη Δαλακλείδη, ο συγκεκριμένος χώρος μπαζώθηκε με αρκετές δεκάδες εκ. δραχμές τότε. Με χρήματα των Δημοτών αλλά και με Ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να γίνει αυτό που βλέπουμε σήμερα. Οι επόμενες Δημοτικές αρχές πάλεψαν με κάθε τρόπο να έρθει ο χώρος κατά κυριότητα στο Δήμο Κορινθίων. Δεν έγινε.

Τι προηγήθηκε αυτής της απόφασης

Έγιναν όμως άλλες ενέργειες, ως προοίμια αυτής της απόφασης. 1ον : Έγινε ο καθορισμός του νέου αιγιαλού με ΦΕΚ το 2013. Και οφείλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Μήλιο , έναν Κορίνθιο που ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Τρίπολη, που συνέβαλε τα μέγιστα για να γίνει αυτό το ΦΕΚ.

Για τα διαγράμματα είχε πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Κορινθίων. Βάσει αυτού του ΦΕΚ, στη συνέχεια καθορίστηκε το Δημόσιο κτήμα. Και υπάγεται πλέον στην Κτηματική υπηρεσία, η οποία το παραχώρησε στην εταιρεία αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου, το περίφημο Υπερταμείο. Οφείλω και εδώ να ευχαριστήσω ως Κορίνθιος, και την Έρρικα Καραμαλίκη η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα για αυτή την ενέργεια.

Το 70% των εσόδων θα πηγαίνει στο Υπερταμείο!

Και ερχόμαστε τώρα και ζητάμε, το δημόσιο αυτό κτήμα με τα 55 περίπου στρέμματα, -υπάρχει και κάποιο κενό εκεί με τα παλιά σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία έμειναν εκτός παραχώρησης-, και μας λέει το Υπερταμείο το ΕΤΑΔ, ότι "προτιθέμεθα", -δεν μας το έδωσαν, μην πανηγυρίζουμε ακόμα-, να το δώσουμε στο Δήμο με αυτούς τους όρους:

α)Παραχώρηση χρήσης, όχι κυριότητα

β) Διάρκεια 40 ετών

γ) Ό,τι είναι να γίνει εκεί , ανάπλαση, τουρισμός, αθλητισμός, αναψυχή , κ.τ.λ. θα εγκριθεί από το Υπερταμείο.

Μίσθωμα: Τα πρώτα 5 χρόνια 25.000 ευρώ ετησίως. Τα επόμενα 3 χρόνια 40.000 ετησίως.

Και μετά επαναδιαπραγμάτευση, προς τα πάνω φυσικά. Και βέβαια με τις ανάλογες αναπροσαρμογές αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Και βέβαια , αν και όταν το αξιοποιήσει ο Δήμος, να έχει το 70% των εσόδων, το Υπερταμείο!



Τα μπαζώματα πληρώθηκαν από το Δήμο και του ανήκουν...

Αυτό δεν είναι μια ικανοποιητική επιλογή για το Δήμο Κορινθίων. Όμως εμείς, επειδή ήταν μια ευκαιρία να "βάλουμε πόδι" στα μπαζώματα, είπαμε Ναι. Μετά την απόφαση που Θα πάρει το Υπερταμείο, για το πόσα χρήματα θα δώσει ο Δήμος μετά τη συμβολαιογραφική πράξη, είμαστε εδώ και θα το δούμε. Και με την επόμενη Δημοτική αρχή που ευχόμαστε και ελπίζουμε να είμαστε εμείς, να το επαναδιαπραγματευτούμε.

Εμείς Θέλουμε ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ στο Δήμο Κορινθίων. Γιατί ο Δήμος το έκανε, ο Δήμος το πλήρωσε, στο Δήμο ανήκει!

Λόγια, Ψέματα και μηδέν εις το πηλίκον,  από τον κ. Νανόπουλο...

Κι ένα σχόλιο: Που πήγαν τα λόγια του κ. Νανόπουλου, του απερχόμενου Δημάρχου, ότι "κάνουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό". Ότι "αναθέσαμε στην Κορίνθια αρχιτέκτονα κα Νικολάου να μας κάνει το σχέδιο". Ότι "στα πλαίσια του παραλιακού μετώπου , -όπως μας είπε στην Οικονομική επιτροπή-, θα είναι η ανάπλαση και των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου". Που πήγαν αυτά? Μας είπε ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα ξεκινούσε από τον Φλοίσβο και θα συνέχιζε ΔΕΗ, μπαζώματα και θα γινόταν μονοδρόμηση της οδού Ποσειδωνίας. Που πήγαν αυτά?

Λόγια, λόγια, λόγια. Ψέματα, ψέματα, ψέματα! Μηδέν εις το πηλίκον".