"Έκλαψε κι ο Θεός" στο Κιλκίς! Σπαραγμός στην κηδεία του ήρωα Περικλή Στεφανίδη, τραγικές φιγούρες οι γονείς του

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023


 

Η κηδεία του Περικλή Στεφανίδη, του πιλότου του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο, τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Αγιονέρι Κιλκίς, σε βαρύ κλίμα.

Παρόντες στην κηδεία του 27χρονου ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.


Το φέρετρο του αδικοχαμένου πιλότου ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία και ήταν στην εκκλησία από τις 4 το απόγευμα, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 5.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου πολίτου, οι οποίοι έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας στα χέρια δυο φωτογραφίες του γιου τους εν ώρα πτήσης και με την επίσημη ενδυμασία του Σώματος.


Στην εκκλησία βρέθηκε και άγημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για να αποδώσει τιμές στον 27χρονο πιλότο, που σκοτώθηκε όταν το Canadair CL-215 πραγματοποιούσε την τελευταία του ρίψη στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Κάρυστο, πριν πάει για ανεφοδιασμό.

Στην κηδεία του Περικλή Στεφανίδη έδωσαν το “παρών”, επίσης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης και όλοι οι συνάδελφοί του από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112.


Όπως υπογράμμισε κάτοικος του χωριού του Κιλκίς “το χωριό μας ζει πρωτόγνωρα πράγματα, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μακάρι να μην συνέβαινε. Είναι μια εξαιρετική οικογένεια με ήθος και αξιοπρέπεια. Άλλωστε, νομίζω τέτοια παιδιά μπαίνουν στις σχολές. Τους ξέρουμε καλά. Ο πατέρας του ήταν συμμαθητής μου, ο Σπύρος εξαιρετικό παιδί και η Δέσποινα, πολύ καλή κοπέλα που μεγάλωσε τα παιδιά με αρχές. Θρηνεί το χωριό μας σήμερα, όλο το Κιλκίς και νομίζω όλη η Ελλάδα».

READ MORE - "Έκλαψε κι ο Θεός" στο Κιλκίς! Σπαραγμός στην κηδεία του ήρωα Περικλή Στεφανίδη, τραγικές φιγούρες οι γονείς του

Η οικονομία στο νερό είναι συλλογική και ατομική ευθύνη

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023


 

-Του Γιώργου Ρουμελιώτη 


Ζούμε μια περίοδο πολύ δύσκολη με το νερό, όχι μόνο στο Δήμο Κορινθίων, όχι μόνο στο νομό Κορινθίας, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Σε λίγες μέρες μπαίνει ο πιο δύσκολος μήνας του έτους, με χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές να κατακλύζουν τον τόπο μας, από τη Σολυγεία και τον Σαρωνικό μέχρι το Ξυλόκαστρο.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να μας πει κανένας Δήμος και καμία ΔΕΥΑ, ότι πρέπει να κάνουμε ορθολογική χρήση και οικονομία στο νερό. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ και το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όταν μας λείπει.

Μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο λοιπόν. Και για να έχει το δικαίωμα κάποιος να γκρινιάξει όταν "κόβεται" το νερό της βρύσης, πρέπει πρώτα ο ίδιος και ο καθένας μας ατομικά να το προσέχει ως κόρη οφθαλμού.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε (τουλάχιστον για τους επόμενους 2 -3 μήνες)

(Αν και θα ήταν ιδανικό, να το κάνουμε πάντα)


1. Τσέκαρε όλες τις βρύσες, τους σωλήνες και τις τουαλέτες για διαρροές. (Νομίζω ότι και υπάλληλος των ΔΕΥΑ μπορεί να έρθει να επιδιορθώσει το πρόβλημα χωρίς κόστος για τον πολίτη).

2. Κράτα σύντομα τα ντους σου και μην αφήνεις το νερό να τρέχει, όσο σαπουνίζεσαι. (Έλεος δηλαδή!)

3. Μην χρησιμοποιείς την τουαλέτα για κάδο απορριμμάτων: Να τραβάς το καζανάκι μόνο για τον ρόλο που προορίζεται.

4. Κλείνε τη βρύση την ώρα που πλένεις τα δόντια σου ή ξυρίζεσαι. (Ξέρεις πόσα λίτρα νερού σπαταλούνται από αυτές τις δύο κακές συνήθειες? Για υπολόγισε τα λίτρα αυτά Χ χιλιάδες κατοικίες!!! ).  

5. Να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα σταδιακά στο ψυγείο και όχι να τα βάζεις κάτω από τρεχούμενο νερό για πολλή ώρα (έτσι κι αλλιώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή ανάπτυξη μικροβίων. Τώρα το καλοκαίρι το πολύ σε μία ώρα έχουν ξεπαγώσει χωρίς σταγόνα νερού!!). 

6. Εφόσον σου το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, επένδυσε σε ένα πλυντήριο πιάτων και βάζε το σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτο. (Μην πλένεις 3 πιάτα για να μην τα έχεις μετά όλα μαζί!!).

7. Βάζε το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία, μόνον όταν είναι γεμάτο. (Κάνεις και οικονομία στο ρεύμα έτσι).

 

Στην αυλή ή στο μπαλκόνι

 

8. Επένδυσε σε μια καλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος: είναι ρυθμισμένο να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού, αναλόγως το φυτό, επομένως βοηθά και στην καλύτερη ανάπτυξή τους.

9. Εάν έχεις κήπο, να επιλέγεις φυτά και γρασίδι που αντέχουν ως ένα βαθμό την ξηρασία και δεν έχουν ανάγκη από συχνές ποσότητες νερού.

10. Σε φυτά που έχεις φυτέψει στον κήπο, βάλε γύρω απ’ τη βάση τους σάπια φύλλα: θα μειώσεις δραματικά την εξάτμιση νερού και θα εμποδίσεις τα αγριόχορτα απ’ το να αναπτυχθούν.

11. Εάν έχεις κήπο με γρασίδι, μην το κουρεύεις πολύ κοντό: μακρύτερα χόρτα, λιγότερη εξάτμιση νερού.

12. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς: μην ξεπλένεις άνθρωπέ μου το αμάξι με λάστιχο, αλλά με κουβάδες με νερό.

13. Εάν θες να καθαρίσεις μπαλκόνια, αυλές, παρκινγκ και δρομάκια κήπου, να τα περνάς πρώτα ένα σχολαστικό σκούπισμα για φύλλα κ.λ.π. κι έπειτα να τα ξεπλένεις -με μέτρο- με το λάστιχο. (Όχι να διώξεις όλη τη βρώμα και τα σκουπίδια με την πίεση του λάστιχου με τις ώρες!!!).

 

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά άμα συνηθίσεις μερικά απλά βήματα που στην αρχή θα σου φανούν "βουνό", αλλά μόλις καταλάβεις και συνειδητοποιήσεις πόσο βοηθάς την οικονομία του σπιτιού σου και του αγαθού που λέγεται ΝΕΡΟ, τότε θα τα κάνεις όλα αυτά χωρίς καμία αναστολή.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΟΒΑΡΑ! 

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΥΚΟΛΙΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!!!

 

READ MORE - Η οικονομία στο νερό είναι συλλογική και ατομική ευθύνη

Πανελλήνιο πένθος για τα παλικάρια που έφυγαν άδικα

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

 


Πανελλήνιο πένθος επικρατεί για τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων μετά από την πτώση του Canadair στην Κάρυστο χθες το μεσημέρι. Νεκροί είναι ο 34χρονος κυβερνήτης Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης, οι δύο ήρωες που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος καθώς επιχειρούσαν να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις σε χαράδρα του οικισμού Πλατανιστός στην Εύβοια.

 

 


Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς | Πολεμική Αεροπορία

 

 


Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης | Πολεμική Αεροπορία

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι υπήρχαν δύο ενεργές εστίες. Η μία στην κορυφή του βουνού και η δεύτερη στη χαράδρα όπου κατέπεσε το μοιραίο Canadair.  Μάλιστα, μέσα στη χαράδρα επιχειρούσαν δύο Canadair, τα οποία έκαναν κυκλική κίνηση πάνω από την κορυφογραμμή και πραγματοποιούσαν «βύθιση» στη χαράδρα, κάνοντας στοχευμένες ρίψεις στις εστίες.

Δέκα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι, το μοιραίο Canadair στην τελευταία του ρίψη πριν αποχωρήσει από το μέτωπο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι χειριστές του έκαναν έναν ελιγμό για να πετύχουν ακριβέστερη βολή. Αποτέλεσμα ο δεξιός πλωτήρας να ακουμπήσει σε κάποιο δέντρο, να χάσει τη στήριξή του, να πάρει κλίση και να συντριβεί στο έδαφος.

Mετά την πτώση, ένα ελικόπτερο Ericsson πήρε εντολή να αρχίσει τις ρίψεις στα συντρίμμια του αεροσκάφους καθώς ούτε οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν από το έδαφος.

Λίγη ώρα αργότερα, ένα δεύτερο ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας μετέφερε κλιμάκιο με στελέχη της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας.

Τα σενάρια του δυστυχήματος

Ο στρατιωτικός αναλυτής Φαίδων Καραϊωσηφίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ προσπαθώντας να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Αρχικά ο αναλυτής, αναρωτήθηκε αν συνέβη κάτι στο αεροπλάνο που μπορεί να το οδήγησε ώστε η τροχιά του στην διάρκεια της πυρόσβεσης να περάσει μέσα από τη συστάδα των δέντρων καθώς τα CL 215 είναι γνωστά για την απόδοση του κινητήρα τους όταν περνάνε πάνω από εστίες φωτιάς.

Τα σενάρια για την τραγωδία είναι είτε να πρόκειται για αποτέλεσμα χειρισμού είτε από δευτερογενή αίτια να μην μπόρεσε ο πιλότος να ανεβάσει πάνω το αεροσκάφος, που είναι και η πιο κυρίαρχη περίπτωση.

«Το προφανές είναι η απόσπαση του πλωτήρα. Αλλά ακριβώς από πάνω είναι το πηδάλιο ελιγμών. Η ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσκρουση και που απέσπασε τον πλωτήρα, ήταν η μοναδική;», αναρωτιέται ο ειδικός αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο να υπήρξε βλάβη στα πιδάλια που βρίσκονται πολύ κοντά στον πλωτήρα. 

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, (σ.σ. βλάβη στο πιδάλιο), επηρεάζεται σημαντικά η δυνατότητα του κυβερνήτη να ελέγξει τους ελιγμούς, σημειώνει ο αναλυτής.

READ MORE - Πανελλήνιο πένθος για τα παλικάρια που έφυγαν άδικα

Το 10ο ατύχημα με καναντέρ τα τελευταία χρόνια – Ξύπνησαν μνήμες από τις πτώσεις σε Ίσθμια και Κεγχριές Κορινθίας

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

 


Το 10ο ατύχημα από πτώτη καναντέρ ήταν το σημερινό στην Κάρυστο, καθώς από το 1977 που σημειώθηκε το πρώτο είχαν καταγραφεί έως και σήμερα εννέα. Μάλιστα νωπές είναι μνήμες από το δυστύχημα στην Αργαλαστή Πηλίου, όταν στις 15 Ιουλίου το 2000 είχαν χάσει τη ζωή τους δύο πιλότοι όταν το CL-215 που επέβαιναν συνετρίβη.

Τα ατυχήματων των ελληνικών CL-215:

26.05.1977 – Ίσθμια Κορινθίας / s.n. 1042
18.07.1978 – Ιωάννινα / s.n. 1050
09.03.1984 – Α/Δ Ελευσίνας / s.n. 1015
10.09.1992 – Κεχριές s.n. 1075
22.08.1993 – Άνω Ροδίνη Αχαϊας / s.n. 1064
15.07.2000 – Αργαλαστή Πηλίου / s.n. 1048
06.07.2006 – Νέα Μάκρη / s.n. 1112
17.07.2015 – Νεάπολη Λακωνίας / s.n. 1070
26.06.2016 – Δερβενοχώρια / s.n. 1111
25.07.2023 – Κάρυστος

READ MORE - Το 10ο ατύχημα με καναντέρ τα τελευταία χρόνια – Ξύπνησαν μνήμες από τις πτώσεις σε Ίσθμια και Κεγχριές Κορινθίας

Αγωνία για τους δύο χειριστές του Καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο -Το βίντεο της πτώσης

 


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς συνετρίβη Καναντέρ στην Κάρυστο. Το εναέριο μέσο έπεσε σε δύσβατη περιοχή, στον Πλατανιστό Εύβοιας, ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο.

Από την πρώτη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αυτή τη στιγμή έχει προσεγγίσει το σημείο ήδη πυροσβεστικό όχημα και ενεργεί, το οποίο ήταν δίπλα στην περιοχή και επιχειρούσε.



Δύο οι πιλότοι

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει ότι: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

Σημειώνεται πως το Καναντέρ ήταν CL-215 και είχε απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο για να επιχειρήσει στην Κάρυστο.

Το CL-215 δεν διαθέτει σύστημα εκτόξευσης για τους πιλότους.

Με βάση την εικόνα από τη συντριβή, αλλά και το πόσο χαμηλά πετούσε το Καναντέρ, οι ελπίδες να έχουν επιβιώσει οι δύο πιλότοι είναι λιγοστές.

Κάτοικοι είδαν το Καναντέρ να πέφτει

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν την πτώση του Καναντέρ.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr ότι «είδα το Καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

READ MORE - Αγωνία για τους δύο χειριστές του Καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο -Το βίντεο της πτώσης

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Θερμή εισβολή με 46άρια αύριο !

 


Ο καιρός είναι «καυτός» και ο υδράργυρος ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Αύριο αναμένεται η χώρα να είναι πραγματικό καμίνι ενώ στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Όμως από το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η πτώση του υδραργύρου καθώς θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι. Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα, ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα προβλέπονται μπουρίνια.

Πώς θα κινηθεί ο καύσωνας σήμερα

Σήμερα, νέα θερμική έξαρση στη χώρα.

Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

·         στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

·         στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

·         στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Αύριο, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.

Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

·         στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου

·         στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

·         στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου

·          στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

Πότε θα «δροσίσει»

Την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

READ MORE - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Θερμή εισβολή με 46άρια αύριο !

Νέες εκκενώσεις χωριών σε Ρόδο και Κάρυστο - Κάηκαν σπίτια από την πύρινη λαίλαπα

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

 


Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Ρόδο, μαίνεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο, ενώ πύρινα μέτωπα υπάρχουν σε Αίγιο και Κέρκυρα. Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών με τα μηνύματα του 112 να πέφτουν σαν «βροχή».

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη να σώσουν δασικές εκτάσεις, περιουσίες και σπίτια, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Εκατοντάδες είναι τα νεκρά ζώα που έχουν βρει τον θάνατο στις πυρκαγιές.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι άσχημες για μια ακόμη ημέρα, ενώ έρχεται καυτό διήμερο από άποψη θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καίει συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπιειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα στο Ηράκλειο στη θέση Δύο Αοράκια. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάψει θαμνώδη έκταση, ξερή βλάστηση και απορρίμματα.

Στο σημείο επιχειρούν, άνδρες της Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, δύο πεζοπόρα τμήματα και τέσσερις υδροφόρες της Πυροσβεστική. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για κατοικίες ή επιχειρήσεις.

Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Jet2 ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τέσσερις επιπλέον πτήσεις σήμερα το βράδυ για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

Η εταιρεία ανέφερε οι πτήσεις επαναπατρισμού ταξιδιωτών στα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Λιντς Μπράντφορντ και Μπέρμιγχαμ θα μεταφέρουν περίπου 800 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία τους λόγω των πυρκαγιών. Πρόσθεσε επίσης ότι περισσότερο προσωπικό της εταιρείας θα μεταβεί στο νησί για να βοηθήσει τους πελάτες της. Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, και όπως η Jet2, οι TUI και easyJet παρέχουν και οι δύο πρόσθετες υπηρεσίες.

Η easyJet τόνισε ότι θα έχει προγραμματίσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού τουριστών σήμερα και μία άλλη αύριο Τρίτη, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα αναχωρήσεων της, και θα παρακολουθεί την κατάσταση αν χρειαστεί να προσθέσει περισσότερες. Η TUI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποίησε τρεις πτήσεις χθες βράδυ για τον επαναπατρισμό τουριστών από τη Ρόδο.

15:45 «Σκηνές από την Κόλαση του Δάντη» περιγράφει ότι έζησε εν μέσω της φωτιάς που καίει εδώ και μία εβδομάδα στη Ρόδο, ένας Βρετανός τουρίστας. Ο Dunkan Kemp, συγκλονίζει περιγράφοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου τους, Rhodes Bay, και τονίζει ότι γλίτωσε χάρη σε ένα ελικόπτερο που άνοιγε δρόμο ρίχνοντας νερό στις φλόγες.

READ MORE - Νέες εκκενώσεις χωριών σε Ρόδο και Κάρυστο - Κάηκαν σπίτια από την πύρινη λαίλαπα

Σε κατάσταση συναγερμού και σήμερα η Κορινθία

 


Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται για ακόμη μία μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία εντάσσει πέντε περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση ακραίου κινδύνου.

Την ίδια ώρα για έκτη συνεχόμενη μέρα καίγεται η Ρόδος με περίπου 20.000 άτομα να έχουν απεγκλωβιστεί. Ακόμη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται, απέναντι στις φλόγες σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Τι δείχνει ο χάρτης της πολιτικής προστασίας

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

 

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

READ MORE - Σε κατάσταση συναγερμού και σήμερα η Κορινθία

Πάτρα: Όταν ο Άκης Τσελέντης προειδοποιούσε για τη συγκεκριμένη γέφυρα

 


Τι ανέφερε σε ανάρτησή του πριν 4 χρόνια

Την ύπαρξη επικίνδυνης γέφυρας , η οποία βρίσκεται στην περιμετρική της Πάτρας, αμέσως βγαίνοντας  από το τελευταίο τούνελ στο ρεύμα προς Ρίο, αποκάλυπτε πριν 4 χρόνια με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. 

 Ο κ. Τσελέντης στην ανάρτησή του η οποία συνοδευόταν και από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό ανέφερε:

Βγαίνοντας από το τελευταίο τούνελ της περιμετρικής προς το Ρίο και στρίβοντας δεξιά για να κατέβεις προς το λιμάνι, στην διασταύρωση με τον δρόμο που έρχεται από το ΚΤΕΟ προς τον Στάδιο Τόφαλος, σταματάς να ελέγξεις γιατί έχει STOP. Αν κοιτάξεις ακριβώς απέναντι σου ψηλά στην γέφυρα, αντικρίζεις αυτό το θέαμα. Σίγουρα κάποιους μεγάλους κινδύνους κρύβει η κατάσταση, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ;;;; Αν πέσει κάποιο κομμάτι στο κεφάλι ενός διερχόμενου οδηγού τι γίνεται;;;;;

Ο ΟΑΣΠ ας σταματήσει τον «διακοσμητικό» του απαθή ρόλο και ας δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που οι πολίτες θα καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά και μετά να πιέζει τους αντίστοιχους υπεύθυνους φορείς να επεμβαίνουν αλλιώς να μετονομαστεί σε Οργανισμό Αποδιοργάνωσης Σεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας της χώρας…. 

READ MORE - Πάτρα: Όταν ο Άκης Τσελέντης προειδοποιούσε για τη συγκεκριμένη γέφυρα

Γ. Λούκος: Με υπευθυνότητα να κρατήσουμε ζωντανό τον πνεύμονα του χωριού μας

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023


 

Σε ανάρτησή του με αφορμή τη σημερινή δύσκολη μέρα επιφυλακής λόγω του καύσωνα και του συναγερμού που υπάρχει στο νομό μας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χιλιομοδίου Γιώργος Λούκος αναφέρει τα εξής:

"Φίλοι και Φίλες Συμπολίτες,

Η σημερινή ημέρα είναι η πιο επικίνδυνη όσο αφορά τις ακραίες καιρικές συνθήκες από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θερμή παράκληση στους συμπολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες του τόπου μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο αφορά την πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια(αναμμένο τσιγάρο, υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου, κ.α.).

Να υπενθυμίσω ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στο δάσος της Μονής Φανερωμένης καθ’όλη τη διάρκεια του κόκκινου συναγερμού που έχει εκδώσει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Παράκληση και πάλι σε όσους διαθέτουν βυτία ή φορητές δεξαμενές να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρατήσει ζωντανό τον πνεύμονα του χωριού μας".

READ MORE - Γ. Λούκος: Με υπευθυνότητα να κρατήσουμε ζωντανό τον πνεύμονα του χωριού μας

Ρόδος: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα -Φυγαδεύτηκαν 19.000 άνθρωποι!!

 


Με τα μέτωπα της φωτιάς να συνεχίζουν να σαρώνουν το νησί της Ρόδου, ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής η γιγάντια επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης σε διάφορες περιοχές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων.

Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

READ MORE - Ρόδος: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα -Φυγαδεύτηκαν 19.000 άνθρωποι!!