Τι φοβάται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος?

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

 


Σε μια αινιγματική, καθώς και αρκετά ανησυχητική ανάρτηση προχώρησε μέσω Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Στην εν λόγω ανάρτηση φαίνεται να τον προβληματίζει η σεισμική άπνοια που επικρατεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έχει γίνει ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ και άνω στην Ελλάδα. Την στιγμή που στη χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ»

«Ο γίγαντας Εγκέλαδος επιμένει στη σεισμική άπνοια. Τι να σκαρώνει; ΥΓ. Αν και ο θεός των σεισμών στην αρχαιότητα ήταν ο Ποσειδώνας, ο μέγας και κραταιός κοσμοσείστης (Όμηρος)» έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός σεισμολόγος.


Το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει τι εννοούσε, ο γνωστός σεισμολόγος εξήγησε πως: «Για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έχει γίνει ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ και άνω στην Ελλάδα. Την στιγμή που στη χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου αιώνα».

«Επεξηγηματικά, την διετία 2019-2021 έγιναν 6 μεγάλοι σεισμοί στην χώρα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάμου το 2020. Μάλιστα, εκείνη τη διετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» συμπλήρωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα enikos.gr.

«Επομένως, όταν έχουμε υπέρβαση των δύο ετών έρχεται το φαινόμενο που ονομάζω ‘σεισμική άπνοια’. Έτσι, στην διετία που διανύουμε υπάρχει αυτή η ‘άπνοια’, επειδή στην προηγούμενη το φαινόμενο γνώρισε έξαρση. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ και αναμένεται να έχουμε ισχυρούς σεισμούς στη χώρα» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.


Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο σεισμού? 

Είμαστε έτοιμοι στην Πελοπόννησο? Είμαστε έτοιμοι στην Κορινθία? 

Τα δημόσια κτίρια είναι ελεγμένα και ασφαλή? Τα σχολεία μας? 

Δεν προσπαθώ να τρομάξω κάνέναν, προσπαθώ να αφυπνίσω, γιατί αυτό μάλλον θέλει να πει ο κ. Παπαδόπουλος. 


READ MORE - Τι φοβάται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος?

Ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών να πετύχει στο έργο του ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

 






Οι εκλογές φίλες και φίλοι, τελείωσαν! 

Και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. 

Νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι ο κ. Δ. Πτωχός.

Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Τα μίση και τα πάθη, οι κόντρες, οι σπαραγμοί και όλα τα συναφή, ας τελειώσουν επιτέλους.

Σε δύο μήνες και κάτι, ο κ. Πτωχός αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. 

Ευχόμαστε, όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι Πελοποννήσιοι, άσχετα με το τι ψήφισε ο καθένας στις εκλογές, να πετύχει το έργο που αναλαμβάνει. 

Eμείς θα είμαστε εδώ, να επιβραβεύουμε τα θετικά και να ασκούμε κριτική στις καθυστερήσεις και στα αρνητικά.

Ελπίζουμε οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κορινθίας, 

-γιατί πρώτα αυτοί θα τα ακούνε-, να του θέσουν άμεσα τις προτεραιότητες του νομού μας. Όπως: 

α) Φράγμα Ασωπού -πρώτο όλων-, βασικό και αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί χθες!  Για την οικονομία της περιοχής, για τους αγρότες που πρέπει να μείνουν στα χωράφια τους, για το καλό όλων των πολιτών της Κορινθίας. 

β) Διάβρωση ανατολικής Κορινθίας, πριν χαθούν σπίτια και περιουσίες και πριν θρηνήσουμε θύματα. Απλά και ωμά. Η κατάσταση είναι τραγική και υπάρχει τεράστια καθυστέρηση , με τις ευθύνες να επιρρίπτονται από τον έναν στον άλλον και το πρόβλημα να παραμένει άλυτο. 

3) Αντιπλημμυρικά έργα όπου χρειάζονται γιατί η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και μας προσπερνά. Η φύση εκδικείται πλέον και δεν περιμένει. Αντιπλημμυρικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Και σε κάθε νομό με τη βοήθεια Δήμων, αρμοδίων υπηρεσιών και εθελοντών, όσες περισσότερες δενδροφυτεύεσεις μπορούμε. 

4) Ισθμός. Αυτή η εικόνα της εισόδου στην Κορινθία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, πρέπει να αλλάξει. Το σημείο αυτό, παγκόσμιας αναγνωριμότητας, δεν μπορεί να είναι απλά μια γέφυρα και μια ταμπέλα. Τελεία και παύλα. 

5) Κέντρα Υγείας. Το Α και το Ω αν θέλουμε να μιλάμε για αποκέντρωση, αν θέλουμε με έργα και όχι στα λόγια, να μείνουν στην ύπαιθρο αυτοί που την αγαπούν, την νοιάζονται, αυτοί που ζουν από αυτήν. Στελέχωση λοιπόν όλων των Κέντρων Υγείας, κάτι που ακούσαμε από όλους τους υποψηφίους προεκλογικά. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αποκοπούν από την αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και να έρθουν εξ΄ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. 

Αυτά προς το παρόν. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του νέου Περιφερειάρχη, που πρέπει να τρέξει και να φέρει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα της πλειοψηφίας των πολιτών. 

Γ.Ρ. 


READ MORE - Ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών να πετύχει στο έργο του ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου