Μια βόλτα στο Γιακούτσκ, στην πιο κρύα πόλη του πλανήτη με -58°C

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

 


Τους -58 βαθμούς Κλεσίου έδειξε ο υδράργυρος στο πιο κρύο σημείο του πλανήτη όπου κατοικούν άνθρωποι – πρόκειται για το παγωμένο Γιακούτσκ, κάπου στο κέντρο της Σιβηρίας, και θεωρείται ως μια από τις πιο κρύες πόλεις του κόσμου. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που προσελκύει τουρίστες που θέλουν να ζήσουν από κοντά την περιπέτεια, αφού ο χειμώνας εκεί καθαρή πρόκληση, κυρίως για να αναμετρηθεί καθείς με τις αντοχές του.

Στο Γιακούτσκ κάνει «ζέστη» όταν ο υδράργυρος δείχνει -40°C και παγωνιά στους -68°C, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με πολλές στρώσεις ρούχων, κασκόλ και σκούφους, ενώ ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες! Η κρύα πόλη βρίσκεται περίπου 5.000 χλμ. (3.100 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, και είναι διαρκώς καλυμμένη από σύννεφα παγωνιάς και ομίχλης, όπως δείχνουν πλάνα από drone.


Στην αγορά πωλούνταν ψάρια και κρέατα που διατηρούνται κατεψυγμένα με… φυσικό τρόπο, και συσκευασμένα σε κουτιά για να διατεθούν προς πώληση.

Οι κάτοικοι αυτής της περιβόητης παγωμένης πόλης, της πρωτεύουσας της Ρωσικής Δημοκρατίας Σάχα στην ανατολική Σιβηρία, αντιμετωπίζουν τακτικά θερμοκρασίες έως και μείον 40 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Ο αέρας στο Γιακούτσκ είναι ψυχρός με αποτέλεσμα το εκτεθειμένο δέρμα να μουδιάζει, κάτι που, αν δεν το παρατηρήσετε, μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα. Αλλά ακόμα κι έτσι, ορισμένοι ντόπιοι φαίνονται ασυγκίνητοι καθώς είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες όμως δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους καλά προετοιμασμένους, αλλιώς ενδέχεται να κινδυνέψει μέχρι και η υγεία τους. «Ήρθα ειδικά εδώ στο Γιακούτσκ για να βιώσω τον παγωμένο καιρό – οπότε είμαι τυχερός, καθώς τον Δεκέμβριο συνήθως δεν το καταλαβαίνεις», είπε ένας τουρίστας του οποίου τα γένια, το καπέλο και το κασκόλ είχαν ασπρίσει από την παγωνιά. «Αν δεν είχα πάρει τα σωστά ρούχα, θα είχα παγώσει μέσα σε λίγα λεπτά».



«Δεν μπορείς να το παλέψεις. Ή προσαρμόζεσαι και ντύνεσαι ανάλογα ή υποφέρεις», λέει στο Reuters η κάτοικος Anastasia Gruzdeva. «Δεν νιώθεις πραγματικά το κρύο στην πόλη – αυτό ίσως γιατί ο εγκέφαλος μάλλον έχει προετοιμαστεί για αυτό και λέει ότι «όλα είναι φυσιολογικά»».

«Κάνει κρύο. Πρέπει να έχεις ρούχα σωστής ποιότητας και τότε όλα θα πάνε καλά. Το κυριότερο είναι να συνεχίσεις να κινείσαι ώστε να κυκλοφορεί το αίμα σου» είπε ένας κάτοικος αποκαλύπτοντας το μυστικό του πώς να επιβιώσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον.


«Παράδεισος» διαμαντιών 

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο Γιακούτσκ, το οποίο είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφερειακές πόλεις της Σιβηρίας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και την απομακρυσμένη τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένη. Είναι χτισμένη στον ποταμό Λένα της Σιβηρίας, όπου το έδαφός της, κάτω από τα αμέτρητα στρώματα πάγου, είναι πλούσιο σε κάρβουρνο και διαμάντια, καθιστώντας την μια πόλη με μακρά ιστορία εξορυκτικής δραστηριότητας. Για αυτό και οι μισθοί είναι υψηλότεροι εκεί, ως ανταμοιβή για το «σκληρό» κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το καταλληλότερο μέρος για να μάθει κανείς για την Εποχή των Παγετώνων και πιο συγκεκριμένα για τα μαμούθ. Η πόλη στεγάζει το «Μουσείο των Μαμούθ», όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν απολιθωμένους προγόνους του σημερινού ελάφαντα.


READ MORE - Μια βόλτα στο Γιακούτσκ, στην πιο κρύα πόλη του πλανήτη με -58°C