Ν. Ταγαράς: Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου είναι γεγονός

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

 


Σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαράς, αναφέρει:

"Υπέγραψα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 1396/2023) με τους συναρμόδιους Υπουργούς για την πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου».

Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο βάζουμε τέλος στα πέρα - δώθε σε υπηρεσίες, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Έτσι συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μειώνουμε δραστικά την γραφειοκρατία.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνουμε τη δυνατότητα οι πολίτες να αντλούν ψηφιακά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για δικαιοπραξίες που αφορούν σε ακίνητα, όπως μία μεταβίβαση. Με ταχύτητα, απλά, από το σπίτι τους, μέσω του υπολογιστή τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμβολαιογράφοι, αγοραστές και πωλητές μπορούν να βρουν την καινοτόμα πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και να συναινέσουν για την άντληση όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών".

 

READ MORE - Ν. Ταγαράς: Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου είναι γεγονός

Συνάντηση Θ. Μανάβη με τον Χ. Δήμα για θέματα του Δήμου Βέλου - Βόχας

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "ΝΕΑ ΠΝΟΗ" του Δήμου Βέλου - Βόχας αναφέρεται: "Μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση είχαμε με τον Κορίνθιο υφυπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα, στα πλαίσια της ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων της Κορινθίας.

Μαζί με τον ιατρό 𝚷𝛂𝛎𝛂𝛄𝛊ώ𝛕𝛈 𝚽𝛂𝛒𝛍ά𝛋𝛈 και τον 𝝘𝝸ώ𝞀𝝲𝝾 𝝗𝝾𝞀𝝸𝝼𝝸ώ𝞃𝝶, πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ της ΝΔ, επισκεφθήκαμε τον κ. Δήμα στο γραφείο του και τον ενημερώσαμε:

*Για το πρόγραμμα και σχέδιο της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ, για την επόμενη ημέρα στον δήμο Βέλου-Βόχας

*Την ανάγκη τουριστικής αναβάθμισης του δήμου με έμφαση στην παραλιακή ζώνη. Τον ιατρικό και θεματικό τουρισμό. Ο Παναγιώτης Φαρμάκης, παρουσίασε στον υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία πρωτοποριακής δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας στον δήμο μας.

*Για το σοβαρό πρόβλημα, της λειψυδρίας και της ξηρασίας, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και καταστρέφει την αγροτική μας οικονομία

*Την στήριξη των αγροτών μας και των αγροτικών επιχειρήσεων από τους κρατικούς φορείς, αυτή την κρίσιμη και καταστροφική περίοδο.

*Για τα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις διαδοχικές κρίσεις της χώρας στις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων μας και ιδιαίτερα των αδύναμων

Έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση, με τον υπουργό να έχει απόλυτη γνώση των τοπικών προβλημάτων αλλά και προτάσεις για την έξοδο από την μακρά κρίση που βιώνει ο δήμος Βέλου-Βόχας.

Ευχαριστήσαμε τον υπουργό για τις προσωπικές του ενέργειες όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έχουν δώσει πολλές λύσεις στον δήμο μας και χρηματοδοτήσεις για έργα που ήταν και είναι αναγκαία.

Ζητήσαμε την αρωγή αλλά και την ενεργή στήριξη για μία ακόμα φορά από τον ίδιο, για τον δήμο μας, με την εξασφάλιση επιπρόσθετων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση για την επίλυση του βασανιστικού προβλήματος που είναι το νερό, στα πλαίσια της έκτακτης ανάγκης.

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ θα συνεχίσει τις ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς για να στηρίζει από την δική της σκοπιά την κοινωνία και τον δήμο μας.

Για εμάς η αγάπη για τον τόπο δεν εξαντλείται μόνο όταν διοικείς αλλά κάθε μέρα και από κάθε μετερίζι".

READ MORE - Συνάντηση Θ. Μανάβη με τον Χ. Δήμα για θέματα του Δήμου Βέλου - Βόχας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ

 


Στις 11 Μαρτίου 1991 ανοίγει η αυλαία για τη μεγάλη δίκη του σκανδάλου Κοσκωτά, χωρίς την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που εκείνη την περίοδο ήταν ευρωβουλευτής και η Ευρωβουλή δεν συναίνεσε στην άρση της ασυλίας. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μόνο ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο Γεώργιος Πέτσος και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο), που συνεδρίασε στο κτίριο του Αρείου Πάγου, αποτελείτο από 13 αρεοπαγίτες και προέδρους εφετών υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου. Ρόλο εισαγγελέα έπαιζαν τρεις βουλευτές (Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης). Η δίκη μπήκε σε κάθε σπίτι, καθώς μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ και για πρώτη φορά οι Έλληνες είδαν τους ανώτερους δικαστές με την επίσημη στολή τους (τήβεννο, καπελάκι και άσπρο γουνάκι για τον πρόεδρο).

Η πορεία της δίκης επιφύλασσε μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς τον Απρίλιο του 1991 πέθανε, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο οποίος κατά πολλούς ήταν ο άνθρωπος - κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δίκη έχασε το ενδιαφέρον της, αφού οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι από το δικαστήριο, καθώς περιέπεσαν σε αντιφάσεις και δεν προσκόμισαν κάποιο στοιχείο ικανό για την καταδίκη του. Υπέρ του πρώην πρωθυπουργού ήταν και οι καταθέσεις των μεγαλοεκδοτών, που τόνισαν τις πολιτικές του ευθύνες. Άλλωστε, το πολιτικό κλίμα είχε αλλάξει, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα με την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν και πάλι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992. Με ψήφους 7 προς 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση.

Πηγή: sansimera.gr

 

READ MORE - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ

 


Επίθεση από ομάδα 30 ατόμων δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης την ώρα που βρισκόταν σε εστιατόριο στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής (10/3) σε ένα γνωστό εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν γύρω στις 21:30 περίπου 30 άγνωστοι τον πλησίασαν και ενώ αρχικά του επιτέθηκαν φραστικά, στη συνέχεια ένας εξ αυτών δεν αρκέστηκε στα λόγια και τον γρονθοκόπησε.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τραμπούκοι, μπήκαν μέσα στο μαγαζί όπου δειπνούσε με παρέα, τον έβγαλαν μετά βίας έξω και την ώρα που περπατούσε για να φύγει, ένας εξ αυτών του έριξε γροθιά στη μύτη κι άρχισε να τον κλωτσάει στο πρόσωπο, όταν βρέθηκε στο έδαφος. Ολα αυτά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια αυτών που τον συνόδευαν, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες μιλούσαν αγγλικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε μόνος του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχοντας εκδορές στο πρόσωπο και δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τραύματα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πέσει θύμα επίθεσης, όταν είχε βρεθεί ξανά στο ίδιο εστιατόριο με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου.

(Reader.gr)

READ MORE - ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ

ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΕ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

 


Tους μεταβατικούς προέδρους - διευθύνοντες συμβούλους στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναβαθμίζοντας, όπως άλλωστε αναμενόταν, στελέχη από τις νυν διοικήσεις των δύο εταιριών. Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τερεζάκης, συγκοινωνιολόγος, σήμερα τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ. Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο Χρήστος Παληός, πολιτικός μηχανικός, σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ. Οι ανωτέρω αναλαμβάνουν μεταβατικά αυτές τις θέσεις έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής νέων διοικητών. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί προς τούτο δημόσια διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

READ MORE - ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΕ

Ανακοίνωσε 12 υποψηφίους η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Β. Νανόπουλου


 

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Κορινθίων αναφέρονται τα εξής: "Διευρύνεται και ισχυροποιείται η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» του δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου και αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας, κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να είμαι συμμέτοχος στην μεγάλη αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 , πραγματώνεται τα 3,5 αυτά χρόνια και θα συνεχιστεί με την βούληση και την εμπιστοσύνη των Κορινθίων και στην επόμενη θητεία.

Ανακοινώνονται σήμερα 12 ακόμα υποψήφιοι. Από κάθε γωνιά του δήμου μας. Από κάθε κλάδο και δραστηριότητα. Με κοινό στόχο έναν. Έναν καλύτερο δήμο Κορινθίων. Έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό δήμο Κορινθίων. Με ισχυρή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συμμετοχή σε κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία και πρόγραμμα.

«Είμαι περήφανος για τα ονόματα που ανακοινώνω σήμερα. Νέους υποψηφίους αλλά και στελέχη που ήρθαν στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ το 2019. Δημιουργούμε όλοι ΜΑΖΙ , οι 67 που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και όσοι ακολουθούν το επόμενο διάστημα ,τον δρόμο που θα βαδίσει ο δήμος μας στα επόμενα χρόνια. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προχωράμε μπροστά για τον δήμο που μας αξίζει! Τους ευχαριστώ!

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ που ανακοινώνονται σήμερα (ΚΑΤ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ) ΕΙΝΑΙ:

1.ΚΑΡΑΤΖΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

2.ΚΑΡΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

3.ΚΑΤΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

4. ΚΕΧΡΟΛΟΓΟΣ ΛΙΤΣΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

5.ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΟΥΛΗΣ) 

6. ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ ΘΕΑΝΩ

7. ΛΟΥΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

8.ΜΠΟΡΣΗ ΜΑΡΙΑ

9.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

10. ΡΟΥΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ)

11.ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

12.ΤΣΙΩΤΑΚΗ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

READ MORE - Ανακοίνωσε 12 υποψηφίους η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Β. Νανόπουλου

Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ


 

Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης αναφέρει: "Φθάνουμε στο τέλος της δημοτικής θητείας Νανόπουλου και είπα να κάνω μία έρευνα των υποσχέσεων του Δημάρχου στο Κορινθιακό λαό. Δυστυχώς απογοήτευση σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου Κορινθίων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω:

1.Αποχετευτικό Λυμάτων Άσσου, Περιγιαλίου, Λεχαίου, Βραχατίου και Ζευγολατιού 60.000.000€. Εγκεκριμένη πίστωση από 24 Μαϊου 2021 σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί.

2.Αντικατάσταση δικτύου αμιάντου ύδρευσης Άσσου Λεχαίου 660.000€, έργο συνεχιζόμενο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το έργο ολοκληρώθηκε αλλά ουδέποτε έγινε η σύνδεση και οι νέες παροχές. Άνθρακας ο θησαυρός. Οι κάτοικοι πίνουν νερό ακόμα από τα δίκτυα αμιάντου.

3.Μουσείο Μικρασιατών. Ακόμα είμαστε στη φάση τροποποίησης του σχεδίου πόλης.Ούτε μελέτη, ούτε χρηματοδότηση, ούτε δημοπράτηση.

4.Άρδευση από Βιολογικό καθαρισμό σε Ξυλοκέριζα, Αρχαία Κόρινθο. Ακόμα το περιμένουν. Για Άσσο Λέχαιο Περιγιάλι δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

5.Δημοτική Αγορά. Ούτε καν το άγγιξε το θέμα.

6.OPEN MALL. Ακόμα δεν έγινε η μελέτη. Η χρηματοδότηση 1.500.000 € από τον Ιούλιο 2019

7.Αποχετευτικός αγωγός Ποσειδωνίας 200.000 €. Έργο με ανάδοχο από το 2020 και ακόμα δεν ξεκίνησε.

8.Ψηφιακό Μουσείο 238.000€. Εγκεκριμένο σε πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης α/Αύγουστο 2021. Ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί

9.Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ποσειδωνίας. Ακόμα τίποτα.

10.Μουσικό Σχολείο 11.000.000€. Χρηματοδότηση από το 26/10/2021. Ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί.

11.Πράξη Εφαρμογής σχεδίου πόλεως Αγίας Άννας Συνοικισμού. Από το 2021 περιμένουμε την καταχώρηση στο Κτηματολόγιο.

12.Γήπεδο Συνοικισμού και Καλλιθέας. Ακόμα απολύτως τίποτα. Η αγορά έγινε από το 2021.

13.Γήπεδο στρατοπέδου 10 στρεμμάτων. Μας παραχωρήθηκε από το 2019 και ακόμα δεν έγινε τίποτα.

14.Ενεργειακή αναβάθμιση Κολυμβητηρίου 1.000.000 € εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το 2019. Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

15.Ταρτάν στίβου Κορίνθου και Χιλιομοδίου 478.000 € εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Φιλόδημο από το 2021. Ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η μελέτη.

16.Ανάπλαση παραλίας Σαρωνικού. Τίποτα.

17.Δημοτικό σχολείο Αρχαίας Κορίνθου. Υποσχέθηκε ότι το Σεπτέμβριο 2022 ο εργολάβος θα ήταν μέσα στο έργο.

18.Σχέδιο περιοχής Βοσέϊκα. Μας είπε σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ΦΕΚ. Ακόμα είμαστε πολύ μακριά.

19.Αρχαία Κόρινθος. Τα καλύτερα έρχονται μας λέει συνεχώς από το 2019. Δεν είδαμε απολύτως τίποτα.

20.Ιαματική Πηγή Λουτρών Ωραίας Ελένης. Υποσχεσιολογία ότι η πηγή έρχεται στο Δήμο. Τίποτα.

21.Πρόγραμμα ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ. Ακούμε συνεχώς για εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα μηδέν απορροφητικότητα και δυστυχώς μηδέν δημοπράτηση έργων.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για τη Δημοτική Αρχή και το Δήμο Κορινθίων".

 

Σίγουρα αναμένεται απάντηση από τη Δημοτική αρχή στα όσα καταγγέλλει ο κ. Σταυρέλης....

 

READ MORE - Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ

Ο ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ!!

 


Ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, περήφανος σκοταδιστής και μισαλλόδοξος, φίλος της Χρυσής Αυγής, «κυνηγός» μεταναστών, προσφύγων και ομοφυλόφιλων για ακόμα μία φορά με... τον σταυρό στο χέρι προχώρησε σε μία αισχρή δήλωση αυτή τη φορά για την τραγωδία στα Τέμπη.  

Την ώρα που οι συγγενείς θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που η κοινωνία βράζει ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες και να μην υπάρξει συγκάλυψη, ο «ποιμένας» βρήκε την εξήγηση για την τραγωδία. Ο θάνατος τόσων νέων ανθρώπων για τον Αμβρόσιο δεν είναι τίποτα άλλο από τιμωρία του Θεού.

Σε κείμενό του στο ekklhsiaonline ο πρώην Μητροπολίτης υποστηρίζει ότι η τιμωρία αυτή ήρθε μετά την «πανηγυρική Καρναβαλική εορτή του Διαβόλου», εκεί όπου πλεονάζει η αμαρτία και η ακολασία και θυμώνει τον Θεό που αποφασίζει να πάρει τις ζωές των νέων για να μας δώσει ένα μάθημα.

Εξάλλου κατά τον ίδιο η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα άθεων και μάγων και κατ’ επέκταση σε μια χώρα που ο διάβολος κάνει πάρτι, καθώς δίνονται δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους, οι νέοι είναι «αστεφάνωτοι», μέχρι και κάποιοι πολιτικοί συζούν χωρίς να είναι παντρεμένοι και γενικά η κοινωνία απομακρύνεται από τον «δρόμο του Θεού».

«Ο Διάβολος πανηγυρίζει για τις …κατακτήσεις του! Και κορυφαίο κατόρθωμα του Διαβόλου είναι το ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΗΑΣ, το τριήμερο του Καρναβαλιού», αναφέρει χαιρέκακα ο Αμβρόσιος που στην πραγματικότητα βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει τα ίδια τα θύματα για αυτό που συνέβη και να σκορπίσει μίσος, φανατισμό και αποπροσανατολισμό πάνω από τις στάχτες.

Καταλαβαίνετε τώρα κ. Αρχιεπίσκοπε που έχετε και γενέθλια σήμερα, γιατί φεύγει ο λαός και η νεολαία από την εκκλησία? Γιατί υπάρχουν ακόμα κάποιοι Μητροπολίτες, που τους πληρώνει ο Ελληνικός λαός, ο πονεμένος σήμερα Ελληνικός λαός, ο οργισμένος, ο πικραμένος τις τελευταίες 10 μέρες λαός, για να βγαίνουν και να λένε χωρίς ίχνος τσίπας επάνω τους, ότι ο Πανάγαθος Θεός, τιμώρησε δεκάδες νέα παιδιά, επειδή διασκέδασαν στο καρναβάλι του τριημέρου!!

Ξεχνώντας ο αθεόφοβος να πει, ότι οι γονείς και οι γιαγιάδες αυτών των παιδιών που ζουν ακόμα, ενώ τα παιδιά έχουν φύγει, είναι αυτοί που γεμίζουν κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή τα παγκάρια των εκκλησιών.

Περιμένω με αγωνία να δω αν θα συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να αποφανθεί γι΄ αυτό το αίσχος ενός υποτίθεται ποιμένα. Περιμένω, όπως όλοι, με πολύ ενδιαφέρον...

READ MORE - Ο ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ!!

Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

 


Ο πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Πρωτοπαπάς στις 11:00 σήμερα το πρωί , στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ανακοίνωσε  την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του Δήμου Κορινθίων.

READ MORE - Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

Τζ. Σουκαρά: Όσο υπάρχει ακόμα, έστω και μια γυναίκα κάπου στον κόσμο, σε συνθήκη θύματος, τόσο ο αγώνας της καθεμιάς μας αποτελεί καθήκον

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023


-Της Τζένη Σουκαρά - Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας 

 Η φετινή επέτειος της 8ης του Μάρτη βρίσκεται κάτω από την βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, του πένθους και της οργής για τους αδικοχαμένους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Σήμερα μαζί με όλη την κοινωνία απαιτούμε την διαλεύκανση της υπόθεσης, την κάθαρση της τραγωδίας που βιώνουν όλες οι μάνες που θρηνούν τα παιδιά τους και ζητούν “ποτέ πια να μην απαξιώνεται έτσι η ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους και της διαφθοράς”. Η πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας» είπε ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις αιώνες για να επιτευχθεί ο όλο και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων. Το 2022 είδαμε γυναίκες στο Ιράν να εναντιώνονται με θάρρος, αψηφώντας το θάνατο, στο θεοκρατικό καθεστώς, βγάζοντας τις μαντήλες τους, κόβοντας συμβολικά τα μαλλιά τους. Τις είδαμε να ενώνονται με τους άνδρες και να επαναστατούν με το κορυφαίο σύνθημα “Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία”. – Oι γυναίκες στο Κομπάνι που δίνουν καθημερινά μαθήματα ήθους και αγωνιστικότητας σε όλο τον πλανήτη. – Οι γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στις συνθήκες σκλαβιάς στα κακαόδεντρα της Ακτής Ελεφαντοστού, για να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα. – Οι γυναίκες στις Ασιατικές χώρες που δε δέχονται να γίνονται αντικείμενο εμπορίου για να ικανοποιηθεί η γενετήσια ορμή του φθηνού τουρίστα. – Οι γυναίκες πρόσφυγες που αποδεικνύουν πως τα σύνορα δεν παίζουν κανέναν ρόλο, μπροστά στην αξία της ζωής και της επιβίωσης. – Οι γυναίκες που κάνουν τα πάντα για να μη στερηθεί το παιδί τους τα βασικά, όπου και αν ζουν. – Οι γυναίκες που βρίσκονται στους αγώνες κατά του συστήματος, κατά της θρησκευτικής δουλείας, υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο. Ο Δυτικός κόσμος φαίνεται να οπισθοδρομεί και δικαστήρια στην Αμερική αποφασίζουν κατά των αμβλώσεων. Οι γυναίκες ξανά στους δρόμους για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Στην Ελλάδα σοκάρουν τα στοιχεία της διαρκούς αύξησης της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής βίας, και του αριθμού των γυναικοκτονιών. Η έμφυλη βία πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα των φύλων. Πολλές γυναίκες βιώνουν την σεξιστική βία και υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν. Απέναντι σε όσους επιδιώκουν τον εκφοβισμό μας, με οποιονδήποτε τρόπο, εμείς αντιστεκόμαστε! Μια ανθρώπινη αλυσίδα γινόμαστε, όλες οι γενιές γυναικών, που αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η κάθε μια μας ξεχωριστά και όλες μαζί, μάνες και κόρες, αδελφές, έχουμε χρέος να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στην καθημερινότητα της ζωής μας. Όσο υπάρχει ακόμα, έστω και μια γυναίκα κάπου στον κόσμο, σε συνθήκη θύματος, τόσο ο αγώνας της καθεμιάς από τις υπόλοιπες γυναίκες, αποτελεί καθήκον. Διεκδικούμε: – Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, 50/50 ΠΑΝΤΟΥ – Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία και μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. – Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. – Εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. – Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. – Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. – Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. – Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα. – Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. – Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης. – Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές. Ζητάμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη ως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα του αδιανόητου εγκλήματος των Τεμπών.
READ MORE - Τζ. Σουκαρά: Όσο υπάρχει ακόμα, έστω και μια γυναίκα κάπου στον κόσμο, σε συνθήκη θύματος, τόσο ο αγώνας της καθεμιάς μας αποτελεί καθήκον

ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προχθές, υπήρξε ένα σοβαρό ατόπημα. Όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ζήτησαν να γίνει μια συζήτηση και να παρθεί μια απόφαση, ένα ψήφισμα για την τραγική απώλεια ανθρώπων στα Τέμπη, η οποία οδήγησε τη χώρα και σε τριήμερο Εθνικό πένθος. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Γιάννης Μαλτέζος, δεν έθεσε καν σε ψηφοφορία την πρόταση και απεφάνθη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί γιατί δεν το επιτρέπει ο κανονισμός του Περιφ. Συμβουλίου. Έχετε καταλάβει ήδη κ. Μαλτέζο ότι υποπέσατε σε βαρύ ατόπημα. Και δεν θα πω άλλες λέξεις που αρμόζουν στην περίσταση , γιατί δεν το επιτρέπω καν στον εαυτό μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα. Ήταν ένα πολιτικό σφάλμα υψίστης σημασίας! Στην απώλεια ανθρώπινης ζωής, δεν μπορεί και δεν υπάρχει κανένας κανονισμός, αγαπητοί κύριοι!!! Η ζωή προηγείται των πάντων. Δεν υπάρχουν ούτε κανονισμοί , ούτε πρωτόκολλα!! Και σταματώ εδώ, χωρίς να πω τίποτα άλλο....
READ MORE - ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ένα σοβαρότατο περιστατικό έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Κορίνθου. Άγνωστοι κόλλησαν κρεμάλες στην είσοδο του κτιρίου, χωρίς να αναφέρεται ούτε καν ο λόγος αυτής της κίνησης, ούτε ποιοι την έκαναν. Πρόκειται για ένα αδιανόητο , ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό! Και πρέπει άμεσα να το καταδικάσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, -τουλάχιστον οι δημοτικές παρατάξεις- για να μην πω και άλλοι φορείς του Δήμου. Αυτές τις εποχές του άκρατου τραμπουκισμού και εκφοβισμού θεσμικών και πολιτικών, τις έχουμε αφήσει εδώ και χρόνια πίσω μας και δεν χωρούν στη Δημοκρατία μας. Γιατί μας έχουν πληγώσει και μας έχουν διχάσει αφάνταστα. Ας καταλάβει λοιπόν, ακόμα κι αυτή η ελάχιστη μειοψηφία, ότι η Δημοκρατία λειτουργεί ακόμα σε αυτή τη χώρα. Με προβλήματα, ναι, με αγκυλώσεις, ναι, αλλά λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί. Και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν οι εκλογές , υπάρχει η κάλπη, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη βούλησή του κι αυτή να καταγραφεί. Τελεία και παύλα!!!
READ MORE - ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα νωρίτερα, σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας στο απεργιακό συλλαλητήριο για τα Τέμπη, όπου συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα και «έχασαν» τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Άγνωστοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες με την Αστυνομία να απαντάει με χημικά. Τα επεισόδια, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο ύψος της Ερμού και γρήγορα επεκτάθηκαν στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στη Βουλή Η ένταση μεταφέρθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η Αστυνομία απαντά με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ο κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος στην οδό Σταδίου. Αξιο αναφοράς είναι ότι, πριν από τη στιγμή της έντασης, έγιναν 7 συλλήψεις για φωτοβολίδες, πέτρες και ρόπαλα, αλλά και 13 προσαγωγές, ενώ στο απεργιακό συλλαλητήριο έχει δώσει το παρών παραπάνω από 40.000 άνθρωποι. Στόχος κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. Πιο συγκεκριμένα τη στιγμή που οι αναρχικοί ανέβαιναν την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα κρατώντας πανό ορισμένοι εξ αυτών αποκόπηκαν από το μπλοκ τους και έσπασαν το μνημείο που έχει φτιαχτεί στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλιας. Υπενθυμίζεται ότι τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης τιμητικής πλάκας έγιναν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Στην Πλακέτα τα θύματα αναφέρονται ως «Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός». Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου 2020 άγνωστοι αποκόλλησαν το σήμα της ελληνικής δημοκρατίας από την πλάκα. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 άγνωστοι το έβαψαν με μαύρο μαρκαδόρο και κόκκινη μπογιά. Τέλος στις 21 Ιουνίου του 2022 άγνωστοι έσπασαν κομμάτι της πλάκας, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή της.
READ MORE - ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Β. Νανόπουλος: Ας αναλάβουν την ευθύνη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι «προεκλογικό μπαλκόνι»

Το «όχι» της μειοψηφίας και των ανεξάρτητων συμβούλων βλάπτει τις δημοτικές ενότητες
Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Κορινθίων αναφέρονται τα εξής: "Καταψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας και ανεξάρτητοι σύμβουλοι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6 ης Μαρτίου 2023, τις συμβάσεις μίσθωσης μηχανημάτων έργου για παρέμβαση σε έκτακτες περιπτώσεις και φαινόμενα, για τις δημοτικές ενότητες Άσσου – Λεχαίου, Κορινθίων, Σαρωνικού, Τενέας και Σολυγείας. Η πράξη αυτή βλάπτει ουσιαστικά τις παραπάνω περιοχές . Η πράξη τους ήταν ανεύθυνη και μικροπολιτική. Έχει όμως συνέπειες, όχι στην δημοτική αρχή αλλά στις δημοτικές ενότητες, στους τοπικούς προέδρους, στους κατοίκους και στις ανάγκες τους. Τα μηχανήματα του δήμου Κορινθίων και οι υπάλληλοί του δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις Δημοτικές Ενότητες. Μέχρι πέρυσι ιδιώτες εργολάβοι συμμετείχαν σε εκχιονισμούς, αντιμετώπιση βλαβών σε δίκτυα, διανοίξεις δρόμων κτλ. Αντί να μεταβαίνουν μηχανήματα στα άκρα του δήμου χρησιμοποιούμε τοπικούς εργολάβους με χαμηλότερο κόστος και άμεση ανταπόκριση. Γνωρίζουν άραγε οι κύριοι σύμβουλοι που καταψήφισαν ότι δεν θα προκύψουν ανάγκες που θα επισύρουν την άμεση παρέμβαση μηχανημάτων; Μπορούν να κάνουν τέτοια πρόβλεψη; Ας το δηλώσουν ευθαρσώς! Η τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου «μην φοβάστε δεν θα χιονίσει έως τον Οκτώβριο» δεν αποτελεί επιχείρημα αλλά λαϊκισμό τον οποίον η δημοτική αρχή δεν υπηρετεί! «Έχετε την ευθύνη της ψήφου σας» τόνισε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος την ίδια ώρα που η στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας και ορισμένων ανεξάρτητων συμβούλων προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των τοπικών προέδρων που παρίσταντο στην συνεδρίαση. Η δε τοποθέτηση έτερου συμβούλου «αφού μας έδιωξες ας σου πούμε και κανένα όχι» που κατεγράφη, καταδεικνύει την φιλοσοφία πίσω από την συγκεκριμένη ψήφο και αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους της άρνησης. Η δημοτική αρχή δεν σκοπεύει να μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε «προεκλογικό μπαλκόνι», ας αναλάβουν αυτήν την ευθύνη οι κύριοι σύμβουλοι της μειοψηφίας. Και ας απολογηθούν γι αυτό στους πολίτες!
READ MORE - Β. Νανόπουλος: Ας αναλάβουν την ευθύνη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι «προεκλογικό μπαλκόνι»

Τι είναι τελικά σήμερα η γυναίκα και ποια είναι τα πρότυπα

Της Ελισσάβετ Φελώνη -Η Δρ. Ελισσάβετ Φελώνη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τόνοι μελανιού κι ατέλειωτες ώρες πάνω σε πληκτρολόγια έχουν δαπανηθεί για όλα αυτά που σημαίνει η 8η Μαρτίου, ημέρα μνήμης των αγώνων του προηγούμενου αιώνα του κινήματος για τα δικαιώματά μας. Αυτή η παγκόσμια ημέρα οφείλει όμως να είναι και μια ευκαιρία για να συζητήσουμε όσα βιώνουμε και παρατηρούμε στο σήμερα. Πολλές σκόρπιες σκέψεις λοιπόν, πολλά τα ερεθίσματα, αλλά θα προσπαθήσω να εστιάσω στα δικά μας, τα «ελληνικά». Παρατηρώ σύγχρονες, νεαρές μητέρες, να καλλιεργούν οι ίδιες τις διαφορές, επιμένοντας να ντύνουν τις κόρες τους αποκλειστικά στα ροζ, να στολίζουν φούξια δωμάτια (και τα άλλα, τα γαλάζια, αντίστοιχα). Είναι εκείνες που συχνά γεμίζουν τον χρόνο τους χαζεύοντας με τις ώρες διαδικτυακά καταστήματα για το επόμενο (ροζ/μπλε) παιχνίδι που θα πάρουν στο παιδί τους, αντί να τον μοιράζονται ουσιαστικά με την οικογένεια ή να κάνουν κάτι εποικοδομητικό για τις ίδιες. Είναι εκείνες που συχνά ντύνονται ασορτί με τις κόρες τους, προσπαθώντας να αναβιώσουν πιθανώς μια παιδικότητα που -όταν έπρεπε- δεν έζησαν στο έπακρο. Παρατηρώ και τη δική μου μάνα, που όταν ήμουν μικρή μού αγόραζε κούκλες, αλλά και τουβλάκια, και παζλ, και αυτοκινητάκια που μου άρεσαν. Που κράτησε το δωμάτιο λευκό, και, -τι πιο ωραίο-, είχα μια ντουλάπα γεμάτη χρώματα και αρκετά [αγαπημένα μου] κοτλέ παντελονάκια. Η μάνα μου, «γνήσιο θηλυκό», κρατάει το σπίτι, με μαεστρία τα κάνει όλα και τη χαίρομαι για τις επιλογές της, αλλά πολύ περισσότερο τη χαίρομαι που μου τις πέρασε κι εμένα. Παρατηρώ τα πράγματα στη δουλειά. Είμαι τυχερή που στον δικό μου εργασιακό χώρο προφανώς κανείς δεν θα με αποκαλέσει «κούκλα», «κοπελιά», «μωρό μου», αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Διεθνώς. Νομίζω τα καταφέρνουμε πολύ καλά εμείς οι γυναίκες στο πανεπιστήμιο: η αμεσότητα, η μεταδοτικότητα, η οργάνωση, η ενσυναίσθηση (γενικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ μια λέξη τόσο της μόδας που οριακά έχουμε ξεφτιλίσει, αλλά εδώ ταιριάζει πραγματικά) και η ενέργεια, είναι μερικά από τα συστατικά (όλα γένους θηλυκού!) που κάνουν έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο «ικανό» και «αξιόλογο». Όλα αυτά τα χρόνια έχω καταφέρει να βρω τα πρότυπά μου, οι περισσότεροι γένους αρσενικού, μιας και κυρίως με ανθρώπους του αντίθετου φίλου τυχαίνει να συνεργάζομαι, αλλά ομολογώ ότι τρεις προσωπικότητες που έχω ξεχωρίσει διαχρονικά είναι γυναίκες – η συνεργασία με μια ταλαντούχα γυναίκα είναι τόσο ευχάριστη, τόσο ακούραστη – μπορεί και σε εκπλήσσει θετικά γιατί αντιλαμβάνεται με ταχύτητα, πολυπλεύρως, τις καταστάσεις και ταυτόχρονα τη θαυμάζεις για τους πολλαπλούς ρόλους. Παρατηρώ τον χώρο της πολιτικής και συνάμα προβληματίζομαι για την πολιτική εκπροσώπηση: μόνο μια γυναίκα περιφερειάρχης, μόνο 19 γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της χώρας, μόλις 19% οι γυναίκες στους 300 του Κοινοβουλίου, κι αυτά τα νούμερα δεν βοηθούν να αισθανθώ περήφανη για τον τόπο μου. Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι δεν ψηφίζονται τελικά οι γυναίκες, αλλά περισσότερο το ότι αντιλαμβάνονται νωρίς πως δεν υπάρχει επαρκής χώρος να τις υποδεχθεί, να τις «ακούσει». Παρόλο που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν απεριόριστα στα κοινά, να διαμορφώσουν πολιτικές, αν μη τι άλλο να αντιπροσωπεύσουν ένα σημαντικό υποσύνολο της κοινωνίας, συχνά οι γυναίκες εισπράττουν άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση. Είναι καλές οι γυναίκες πολιτικοί; Είναι, αλλά θα το καταλάβουμε (ότ)αν συνολικά πάψει η «εικόνα» να αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης και υπερισχύσει η «ουσία» στις πολιτικές -και όχι μόνο- επιλογές. Παρατηρώ πως εξελίσσεται το φαινόμενο της έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες, και πως σωπαίνουν και υπομένουν μέχρι σήμερα οι γυναίκες. Δεν είναι προφανώς κάτι καινούργιο όλο αυτό. Απλά μας απασχολεί περισσότερο τώρα, γιατί ευτυχώς κάποιες μιλούν όταν δυστυχώς άλλες τελικά δεν προλαβαίνουν… Είμαι τυχερή που δεν έχω ανάλογα βιώματα – μεγάλωσα σ ’ένα σπίτι με την υπερ-μάνα που προανέφερα και μ’ έναν πατέρα που πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών και για ίση εκπροσώπηση στα κοινά. Ο πατέρας μου μού μίλαγε από τα 3 μου για την Μελίνα που τότε ακόμα ζούσε, και για γυναίκες-σύμβολα όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Μεγαλώνοντας κατάλαβα τι μου αφήνουν αυτοί οι γονείς: το πρότυπο συζύγων, ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά γιατί είναι μαζί, και που ο ένας αναγνωρίζει και σέβεται την διαφορετικότητα του άλλου ανθρώπου. «Η διαφορετικότητα του άλλου ανθρώπου». Τι ποιο όμορφο σ’ αυτή τη ζωή; Και πόσο δύσκολο να το κατανοήσουμε; Να το αποδεχτούμε και να το προστατεύσουμε… Είμαστε στο 2023 και η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών είναι αναγκαία, όταν θα έπρεπε να είναι περιττή. Η ποσόστωση είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται για να υπάρχουν γυναίκες στα όργανα, όταν η ίση συμμετοχή θα έπρεπε στις μέρες μας να είναι δεδομένη. Και έτσι τρέφονται οι αντιθέσεις: ευάλωτη, αδύναμη, μόνη κι αδικημένη είναι μόνο λίγα από αυτά που αισθάνεται μια ολοκληρωμένη, δυναμική, επιτυχημένη κι ανεξάρτητη γυναίκα, όταν εκτίθεται σε κάποιας μορφής βία. Σημερινή γυναίκα είναι αυτή που την επόμενη στιγμή ξανασηκώνεται, και παλεύει για το αυτονόητο. Γι’ αυτό και κάτι φαίνεται να αλλάζει…
READ MORE - Τι είναι τελικά σήμερα η γυναίκα και ποια είναι τα πρότυπα