Ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

 


O Δήμος Σικυωνίων, το ΝΠΔΔ «Μηκώνη» του Δήμου Σικυωνίων και η Ένωση Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου, σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα «Αναπτυξιακή Εθνική Πολιτική Τριλογία», με ομιλητή τον πολιτικό κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Κατά την ομιλία θα παρουσιασθούν τα βιβλία “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία – Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η Δολοφονία της Πολιτικής”. Η εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων Βαγγέλης Χουσελάς, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, ώρα 19:30 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων (1 ος Όροφος).

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε πολιτικές- οικονομικές επιστήμες καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διωκόμενος διέφυγε παράνομα στην Ιταλία. Συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη στο Μόναχο της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1974.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977. Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση.  Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ. Το 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Έχει γράψει πολλά βιβλία καταθέτοντας την άποψή του γύρω από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως επίσης, γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό, και τον πολιτικό αγώνα του ποντιακού λαού.

READ MORE - Ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων

Έρχεται κακοκαιρία από αύριο Κυριακή

 


Στα ύψη θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και 24 βαθμούς, ωστόσο από αύριο, αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά, τις βροχές, τις καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Για σήμερα Σάββατο, αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρους όμβρους στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και πιθανώς στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 19 με 22 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Αλλαγή σκηνικού

Το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει από αύριο, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες με μεγαλύτερη ένταση.

Την Κυριακή, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 20 με 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά και τα βόρεια πιθανώς να είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Τρίτη, θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες πιθανώς ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

 

READ MORE - Έρχεται κακοκαιρία από αύριο Κυριακή

Σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Κυλλήνης

 


Κανένας από τους επιβάτες ή τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Κεφαλονιά» δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με το λιμενικό, όταν συγκρούστηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Κυλλήνης, με το πλοίο «Fior Di Levante».

Σύμφωνα με το λιμενικό, την στιγμή που κατέπλεε το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Κεφαλονιά» στο λιμάνι της Κυλλήνης, προερχόμενο από το λιμάνι του Πόρου της Κεφαλονιάς, κατά την διάρκεια των διαδικασιών χειρισμών πρόσδεσης κτύπησε, για άγνωστους ακόμα λόγους, πάνω στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Fior Di Levante», το οποίο ήταν ελλιμενισμένο.

Στην συνέχεια το «Κεφαλονιά» έδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Κυλλήνης και αποβιβάστηκαν οι 130 επιβάτες, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους, όπως επίσης και τα 39 μέλη του πληρώματος. Από το λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους και των δυο πλοίων, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιθεώρησή τους.

READ MORE - Σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Κυλλήνης

Τη Δευτέρα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Α. Πνευματικός

 


Τη Δευτέρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ο πρ. Δήμαρχος Α. Πνευματικός. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση επιβάλλει σημαντικές αλλαγές για να μπορέσει να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά και θα ασκήσει σκληρή κριτική και στη σημερινή Δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα της, αλλά και στον κ. Σταυρέλη.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει τους πρώτους 20 υποψηφίους του συνδυασμού της ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, οι 14 εκ των οποίων είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την αυτοδιοίκηση και τα κοινά.

Καλό μήνα και Καλή Πρωταπριλιά σε όλους!!!

READ MORE - Τη Δευτέρα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Α. Πνευματικός

Σήμερα η Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ειρήνη Παπά – «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΡΗΝΗ»

 


Το Σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Τενέας», με βασικούς σκοπούς του την ανάδειξη και υποστήριξη της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, υπό τη Διεύθυνση της Δρ. Αρχαιολόγου, κ. Έλενας Κόρκα, αλλά και τη μελέτη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ειρήνη Παπά.


Η Ειρήνη Παπά, με καταγωγή από το Χιλιομόδι, έχει αναγορευτεί από το 2020 ως επίτιμο μέλος του Σωματείου μας. Ηθοποιός, τραγουδίστρια, σκηνοθέτης και δασκάλα θεατρικής παιδείας, με εκπληκτική παρουσία και εκρηκτική προσωπικότητα, αναγνωρίστηκε διεθνώς και απέσπασε δεκάδες βραβεία.


Το αφιέρωμα στη μεγάλη Ειρήνη Παπά δε φιλοδοξεί να παρουσιάσει το σύνολο του έργου της, αλλά να φωτίσει πτυχές της προσωπικότητάς της, και κυρίως τη σχέση της με το Χιλιομόδι, ενώ, παράλληλα, θα γίνει αναφορά σε σημαντικές πλευρές της καριέρας της. Στηρίζεται σε συνεντεύξεις της ίδιας και συνεργατών της, σε μαρτυρίες κατοίκων του χωριού και εμπεριέχει αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό.


Η συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση του υλικού έγινε από την κ. Κωνσταντίνα Δράκου, φιλόλογο, MΑ., και την κ. Παναγιώτα Βουρβοπούλου, πτυχιούχο του Τμ. Ελληνικού Πολιτισμού ΕΑΠ. Την τεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο κ. Χρίστος Καλαράς. Και οι τρεις συντελεστές είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας».
Η εκδήλωση «Η δική μας Ειρήνη» θα γίνει σήμερα Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, στις 8.00΄μ.μ., στον Πολυχώρο «Τενέα Γη» (Παναγ. Ροντζιώκος), στο Χιλιομόδι (Επαρχιακή οδός Χιλιομοδίου-Κλένιας).

READ MORE - Σήμερα η Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ειρήνη Παπά – «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΡΗΝΗ»

Τρίτος θάνατος στην Ελλάδα μέσα σε 3 μήνες από Στρεπτόκοκκο Α

 


Βρέφος 18 μηνών έχασε «πρόσφατα» τη ζωή του από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα, ανεβάζοντας στους τρεις τους θανάτους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε ο ΕΟΔΥ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο πρώτος θάνατος είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο και αφορούσε παιδί 6 ετών. Ήταν ο πρώτος μετά την ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Ο δε δεύτερος θάνατος εμφανίζεται στην τελευταία έκθεση του ECDC, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε συνέβη, ποια ήταν η ηλικία του ασθενή και το εάν έπασχε από άλλα νοσήματα.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

O στρεπτόκοκκος Τύπου Α (Streptococcus pyogenes) είναι κοινό μικρόβιο που ζει στον φάρυγγα και το δέρμα πολλών ανθρώπων χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί όμως να προκαλέσει μια ποικιλία λοιμώξεων, από ήπια φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα μέχρι οστρακιά και θανατηφόρο βακτηριαιμία, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που προσβάλλει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, παρόλα αυτά όμως προκαλεί όμως περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Εμβόλιο δεν υπάρχει και το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της σωματικής επαφής με ασθενείς και τα αντικείμενά τους.

Οι τρεις φετινοί θάνατοι στην Ελλάδα προκλήθηκαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α (iGAS), σοβαρή αλλά σπάνια ασθένεια που εκδηλώνεται όταν το βακτήριο περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Απότομη αύξηση των κρουσμάτων iGAS καταγράφηκε πέρυσι στη Βρετανία, όπου οι 38 από τους 260 θανάτους αφορούσαν παιδιά, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, στην Ιρλανδία είχαν αναφερθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου 117 κρούσματα σε παιδιά και άτομα μεγάλης ηλικίας, συγκριτικά με μόλις 7 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αιτία της ασυνήθιστης αύξησης παραμένει ασαφής, ωστόσο το φαινόμενο ενδεχομένως σχετίζεται με τη μετα-πανδημική έξαρση της γρίπης και του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), λοιμώξεων που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από στρεπτόκοκκο.


Αιτία πολλών λοιμώξεων

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις αν περάσει στις μήνιγγες του εγκεφάλου (βακτηριακή μηνιγγίτιδα), τους πνεύμονες ή άλλα εσωτερικά όργανα.

Πολύ πιο συχνές αλλά σχετικά ήπιες είναι οι λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες.

Η πιο απλή περίπτωση είναι το «μολυσματικό κηρίο», μια επιφανειακή δερματική λοίμωξη που μπορεί να καλύπτεται από κιτρινωπή κρούστα.

Αν το μικρόβιο περάσει στο ανώτερο στρώμα της δερμίδας, η τοπική λοίμωξη ονομάζεται ερυσίπελας, ενώ αν φτάσει βαθύτερα στη δερμίδα και το υποδόριο λίπος προκαλεί κυτταρίτιδα, η οποία μπορεί τελικά να προκαλέσει νέκρωση ιστών.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι επίσης ένας από τους στρεπτόκοκκους που προκαλούν οστρακιά, λοίμωξη που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και προκαλεί συνήθως πονόλαιμο, πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η οστρακιά ήταν συνήθης αιτία θανάτου στα παιδιά, σήμερα όμως αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με αντιβιοτικά.

 

READ MORE - Τρίτος θάνατος στην Ελλάδα μέσα σε 3 μήνες από Στρεπτόκοκκο Α

Δ. Πρωτοπαπάς: Η αλήθεια για το 6ο Σύνταγμα Πεζικού (στρατόπεδο Καλογερογιάννη)


 

Τα τελευταία 35 χρόνια έγιναν προσπάθειες από τους πρώην Δημάρχους Νίκο Κουΐνη, Παναγιώτη Δαλακλείδη, Θωμά Θωμαΐδη και Αλέξανδρο Πνευματικό, ώστε να περιέλθει σε χρήση του Δήμου Κορινθίων, η έκταση του πρώην στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο.  Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αποτυπώνονται στα τρία εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (1987, 2013, 2021) που ορίζουν την έκταση των περίπου 300 στρεμμάτων, ως ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΗΣ,

με χρήσεις ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Με απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής του κυρίου Νανόπουλου (και με την στήριξη του κυρίου Σταυρέλη), σε συμφωνία με τον «φερόμενο» ιδιοκτήτη το Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), αποφασίστηκε και μεθοδεύτηκε η ένταξη της περιοχής του στρατοπέδου (δημόσια έκταση) στο σχέδιο πόλης και η ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ της έκτασης με τη δημιουργία 14 οικοδομικών τετραγώνων για την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων προς εκμετάλλευση (από το Τ.Ε.Θ.Α).  Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα του Κορινθιακού Λαού και με τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, για τη δημιουργία ενός υπερ-τοπικού Πάρκου Πόλης.

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής γίνονται ερήμην των πολιτών, που δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά και έχουν πλήρη άγνοια. Επίσης, σε κανένα πρόγραμμα των Δημοτικών Παρατάξεων, την περίοδο των προηγούμενων εκλογών, δεν αναφέρεται η οικοπεδοποίηση προς εκμετάλλευση του 6ου Συντάγματος (δημιουργία οικοπέδων για ανέγερση κατοικιών προς πώληση). Η νέα Δημοτική παράταξη «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ», διαβλέποντας μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της πόλης μας, παρουσιάζει συγκεκριμένες ΘΕΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, που ταυτίζονται με τη χρήση του χώρου ως ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΗΣ, όπως καθορίστηκε από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές και προτείνει σήμερα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας.

 

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» είναι ΥΠΕΡ:

• Της διατήρησης και αύξησης του πρασίνου στο χώρο του Πάρκου, ώστε να γίνει καθημερινός προορισμός των Κορινθίων για άθληση, αναψυχή και ευεξία (χώρος 70 στρεμμάτων).

• Της διατήρησης των υπαρχόντων κτιρίων και επανάχρησής τους, για χρήσεις Διοίκησης (Περιφερειακές & Δημοτικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία), Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πανεπιστημιακά τμήματα), Πολιτισμού (χώροι για πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, μουσεία, εκθέσεις)

• Της δημιουργίας νέων αθλητικών εγκαταστάσεων (κλειστό γυμναστήριο & κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα τένις, υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χώροι σκέιτμπορντ, παιδικές χαρές, τοίχοι αναρρίχησης)

• Της ανακαίνισης του υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου και της αξιοποίησής του ως στάδιο και χώρο εκδηλώσεων

• Της δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης, που θα εξυπηρετούν τις λειτουργίες του πάρκου και τις υπάρχουσες – γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις (Στάδιο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα τένις, κολυμβητήριο). Οι χώροι στάθμευσης θα συνδέονται με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το κέντρο της πόλης με δημοτική συγκοινωνία.

• Της επανάχρησης και διατήρησης του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου (μοναδικής ομορφιάς υπαίθριος ναός), καθώς και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την ανάδειξή του σε θρησκευτικό πόλο έλξης.

• Της αφαίρεσης του υπάρχοντος μαντρότοιχου, που θα δώσει ανάσα σε όλη τη γειτονική περιοχή και θα συμβάλλει στην ενοποίηση με την υπόλοιπη πόλη.

• Του ορισμού του χώρου ως σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης των κατοίκων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

• Της κυκλοφοριακής σύνδεσης με όλη την πόλη και την Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών

 

Αντί της οικοπεδοποίησης του 6ου Συντάγματος Πεζικού, προτείνουμε την ένταξη της περιοχής της Ποσειδωνίας στο Σχέδιο Πόλης και την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου (από τη Διώρυγα έως το Αρχαίο Λιμάνι).

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ στους σχεδιασμούς των κυρίων Νανόπουλου και Σταυρέλη, που θα επιφέρουν:

• Την τσιμεντοποίηση της έκτασης του 6ου Σ.Π.

• Τη δημιουργία μιας νέας περίκλειστης πόλης σε απόσταση μόλις 500μ από το ιστορικό κέντρο της Κορίνθου.

• Την καταστροφή χώρων πρασίνου για την ανέγερση κατοικιών.

• Την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού του στρατοπέδου και του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου για χρήση γενικής κατοικίας.

• Την καταστροφή του γηπέδου ποδοσφαίρου για χρήση γενικής κατοικίας.

• Την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών της Κορίνθου, που θα προκύψει από την διάνοιξη δρόμων και την εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης – πρασίνου – φωτισμού για τα οικόπεδα που θα εκμεταλλευτεί το Τ.ΕΘ.Α.

 

Η ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

 

Όλες οι παραπάνω θέσεις και προτάσεις θα αποτελέσουν την αφετηρία για ένα συνολικό, βιώσιμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό με κέντρο τον πολίτη, που θα αναβαθμίσει την καθημερινή ζωή στην πόλη.

Η μελέτη για το έργο (όπως και για όλα τα σημαντικά δημοτικά έργα) θα προκύψει μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ Σ.Π.

Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ να λάβουν γνώση και να πάρουν θέση οι πολίτες. Επίσης, καλούμε όλους τους υποψήφιους Βουλευτές, Δημάρχους, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους να ενημερωθούν και να πάρουν θέση για το θέμα.

Το στρατόπεδο Καλογερογιάννη ΠΡΕΠΕΙ να μετατραπεί σε

ΠΑΡΚΟ ΖΩΗΣ και ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ  ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

 

READ MORE - Δ. Πρωτοπαπάς: Η αλήθεια για το 6ο Σύνταγμα Πεζικού (στρατόπεδο Καλογερογιάννη)

Πρόβλημα στις ράγες του Προαστιακού στην Πάτρα

 


Με ένα σημαντικό πρόβλημα ξεκίνησε την Παρασκευή δρομολόγιο του Προαστιακού από την Πάτρα προς το Ρίο, καθώς περίπου το μεσημέρι,  ο μηχανοδηγός του τρένου ενημέρωσε τους επιβάτες ότι υπάρχει πρόβλημα στις ράγες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των όσων είπε στους επιβάτες συμπλήρωσε πως θα πρέπει να σταματήσει την αμαξοστοιχία, καθώς δεν ήθελε -όπως είπε- να πάρει το ρίσκο και να συνεχίσει, θέτοντας έτσι σε περαιτέρω κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρόλο που το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, αρκετοί επιβάτες συνέχισαν να ταλαιπωρούνται διότι δεν είχαν ενημερωθεί τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στον προορισμό τους. Σε ό,τι αφορά στη βλάβη που σημειώθηκε, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έσπασε κομμάτι 10 εκατοστών στις ράγες γεγονός που ενέτεινε και το πρόβλημα. Παράλληλα, η γραμμή Πάτρας - Ρίου έχει να συντηρηθεί 15 χρόνια γεγονός που ενέτεινε το πρόβλημα που καταγράφηκε στον Προαστιακό. 

Επιβάτες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αμαξοστοιχία, μίλησαν για την ταλαιπωρία που βίωσαν. Μεταξύ αυτών και ο Νικόλας Τσιλής, ο οποίος και είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών: «Μηχανοδηγός και ελεγκτής είπαν ότι δεν θα φύγει το τρένο, γιατί υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή πιο κάτω, δεν μπορεί να περάσει. Ειπώθηκε, μάλιστα, να προχωρήσει το τρένο και να φτάσει όπου μπορέσει η γραμμή να υποστηρίξει κι ας σταματήσει. Εκεί ο μηχανοδηγός είπε ότι δεν θα πάρει τέτοια ευθύνη;», δήλωσε σχετικά.

Η Γεωργία Λυμπεροπούλου, επιβάτιδα του Προαστιακού και η ίδια, ανέφερε πως μετά από συνομιλία που είχε με τον μηχανοδηγό έμαθε πως οι ράγες είχαν σπάσει. «Μία μαγεία!», είπε ειρωνικά. «Εμένα δεν με πειράζει να περιμένω… Ας περιμένω. Η ασφάλεια; Γιατί για να ακινητοποιήσει ο μηχανοδηγός το τρένο κάτι σοβαρό έγινε. Εμένα μου είπε ο ίδιος ότι υπήρχε σπάσιμο, ράγισμα στη γραμμή και ήθελε να κουκουλώσουμε το θεματάκι», είπε σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα ταλαιπωρίας, που βίωσε σήμερα το μεσημέρι.

«Νομίζω πως οι μηχανοδηγοί σώζουν την κατάσταση, καμία υποδομή. Εδώ στην Πάτρα οι μηχανοδηγοί είναι αξιόλογοι, τους εμπιστευόμαστε και δεν έχουμε έρθει κωλοτούμπα. Εάν έρθουμε… τα λέμε!», σχολίασε. Οπως προαναφέρθηκε, μετά από τρεις ώρες ταλαιπωρίας το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

 

 

READ MORE - Πρόβλημα στις ράγες του Προαστιακού στην Πάτρα

Δάσκαλοι: Εξήγγειλαν 3ωρες στάσεις εργασίας για όλο τον Απρίλιο

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

 


Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής της υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κήρυξε νέες τρίωρες στάσεις εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου, μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Oι στάσεις εργασίας έχουν κηρυχθεί για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30).

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 3/4/2023 μέχρι και την Παρασκευή 28/4/2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

 


READ MORE - Δάσκαλοι: Εξήγγειλαν 3ωρες στάσεις εργασίας για όλο τον Απρίλιο

Άλλος με τη βάρκα μας; Για περάστε! Υποψηφίους έχουμε!!!

 


Για περάστε, για περάστε, ελάτε να δείτε και θαυμάστε. Υποψηφίους έχουμε!!!

Για περάστε!! Για όλα τα βαλάντια, για όλα τα γούστα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά. Νοικοκυραίους, παραγιούς, χωρισμένους, φαλακρούς.

Για περάστε!! Αγοράστε και θαυμάστε!!

Λίγα δίνεται, πολλά παίρνετε! Το αφεντικό τρελάθηκε και τα΄βαλε όλα τζάμπα!!

Εδώ ο βασιλιάς της προίκας. Με 10 κότες που αγοράζετε, δώρο ένα σεντόνι διπλό! Για περάστε!!!



READ MORE - Άλλος με τη βάρκα μας; Για περάστε! Υποψηφίους έχουμε!!!

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

 


Μπορεί να απομένουν ακόμη 17 ημέρες μέχρι το Πάσχα, ωστόσο χιλιάδες Έλληνες προετοιμάζουν ή έχουν κανονίσει ήδη την εκδρομή τους σε κάποιο νησί ή άλλο προορισμό.

Αν και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 16 Απριλίου είναι μεγάλο για μία ασφαλή πρόγνωση, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, επιχείρησε να δώσει μία πρώτη εικόνα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το Πάσχα.

Ο μετεωρολόγος του Open τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς, όμως οι διαδοχικές κακοκαιρίες που φαίνονται στον ορίζοντα και θα μας απασχολήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ανοίγουν τον δρόμο για καλές καιρικές συνθήκες το Πάσχα.

Σύμφωνα  με τον ίδιο, η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα κυλήσει με κακοκαιρία, ίσως σημαντική, που θα δώσει μεγάλο όγκο νερού σε κάποιες περιοχές. Έκανε λόγο μάλιστα για οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που  θα κινηθεί προς τα ανατολικά νοτιοανατολικά της χώρας.

Αναφορικά με το Πάσχα, αν και είναι νωρίς, προέβλεψε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα ανέβει η θερμοκρασία.

READ MORE - Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

 


Μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου, με νέα τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, ενώ δεν αλλάζει κάτι για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Επίσης δεν θα γίνουν μαθήματα στις 19 και στις 22 Μαΐου, δύο μέρες πριν και μία μέρα μετά τις εκλογές.

Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ για τα μαθήματα

Τα μαθήματα λήγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου, του Επαγγελματικού Λυκείου, του Ειδικού Γυμνασίου, του Ειδικού Λυκείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30ή Απριλίου.

READ MORE - Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ν. Σταυρέλης: Περίεργες ψηφοθηρικές αγορές ακινήτων στο Δήμο

 


Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης  αναφέρει: "Περίεργες ψηφοθηρικές αγορές ακινήτων ακούγονται στο Δημαρχείο σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου. 3,5 χρόνια πλήρους απραξίας και θυμήθηκαν στο τέλος της θητείας τις αγορές. Ξέχασαν τι έκαναν οι ίδιοι το 2019 λίγους μήνες πριν τις εκλογές που καταψήφισαν όλες τις προτάσεις αγοράς της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Προειδοποίηση: Μην μας θεωρείτε δεδομένους".

READ MORE - Ν. Σταυρέλης: Περίεργες ψηφοθηρικές αγορές ακινήτων στο Δήμο

Νέο εργατικό ατύχημα: Τραυματίστηκε υπάλληλος καθαριότητας

 


Ένα νέο ατύχημα με τραυματισμό εργαζομένου σε απορριμματοφόρο σημειώθηκε -αυτή τη φορά- στο Δήμο Πηνειού. Ειδικότερα, την ώρα που τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου έκαναν την αποκομιδή των απορριμμάτων ένας οδηγός αυτοκινήτου έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί υπάλληλος καθαριότητας.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το πόδι του και του παρασχέθηκαν όλες οι ιατρικές φροντίδες. Ο εργαζόμενος αυτή την ώρα είναι καλά στην υγεία του και αποχώρησε από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της, ο οδηγός του ΙΧ ισχυρίστηκε ότι «τυφλώθηκε» από τον ήλιο και δεν υπολόγισε σωστά το προπορευόμενο απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω σ’ αυτό και να τραυματίσει το άτυχο υπάλληλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, πρόκειται για συμβασιούχο εργαζόμενο, ηλικίας άνω των 55 ετών, ο οποίος είχε προσληφθεί στο δήμο μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που αφορούσε ανέργους 55 – 67 ετών.

Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οδηγώντας σε τραυματισμούς εργαζομένων στον τομέα κυρίως της καθαριότητας, ακόμα και στο θάνατο.

Σημειώνουμε ότι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των δήμων ζητούν να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας προκειμένου να μειωθούν οι πολλοί κίνδυνοι που διατρέχουν οι εργαζόμενοι καθαριότητας κατά τη διάρκεια της πολύ σκληρής και επικίνδυνης εργασίας τους.

READ MORE - Νέο εργατικό ατύχημα: Τραυματίστηκε υπάλληλος καθαριότητας

Εκλογές 2023: Υποψήφιος στις Σέρρες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

 


Υποψήφιος στο νομό Σερρών αναμένεται να είναι και στις επερχόμενες  εκλογές ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, καθώς όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός Μεταφορών, στάθμισε τα δεδομένα και κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Καραμανλής που βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διεκδικήσει μία νέα βουλευτική θητεία.


Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε παραιτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών λίγες ημέρες μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και η παρουσία του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας βρισκόταν στον «αέρα» καθώς δεν είχε πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Ωστόσο σύμφωνα με το Star αναμένεται να είναι κανονικά υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

READ MORE - Εκλογές 2023: Υποψήφιος στις Σέρρες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Κόρινθος: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023


 

Απώλειες που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ καταγράφεται στο εισόδημα των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κόρινθο, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Βέλου-Βόχας, η περιοχή έχει υποστεί τις  περισσότερες απώλειες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μη αναστρέψιμες συνέπειες (π.χ. παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, παγετός, άκαιρες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις), όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία .

Επίσης, από τα μέσα του 2019 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 40% έως 70%. Αυτή η ανομβρία οδήγησε σε λειψυδρία και τελικά σε ξηρασία το 2022. Η σημαντικότερη επίπτωση είναι η δραματική μείωση του νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και η παροχή των γεωτρήσεων από 80% έως 100%. Χωρίς καμία αμφιβολία όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. Είναι σαφές ότι οι συνέπειες των καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλες και οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Διπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής

«Το πρόβλημα όμως δεν περιορίστηκε στις καιρικές συνθήκες. Το κόστος παραγωγής για τη χρονιά που πέρασε διπλασιάστηκε λόγω της κατακόρυφης αύξησης λιπασμάτων,  καυσίμων, φυτοφαρμάκων, όπως επίσης και αυτό που αφορούσε την άρδευση, το οποίο δυστυχώς εκτοξεύτηκε στα ύφη εξαιτίας της δραματικής μείωσης των ποσοτήτων του νερού», τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγροτικού ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε κατά 123% (από 0,06944/ kwh σε 0,15496 kwh). Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε αύξηση του κόστους σε ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, συσκευαστήρια και οτιδήποτε άλλου είναι αναγκαίο για την αγροτική παραγωγή.

Η ενεργειακή κρίση έφερε εκτόξευση στις τιμές καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης). Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής η οποία ξεπέρασε το 0,50 ευρώ το κιλό στα επιτραπέζια σταφύλια.

Παράλληλα, επισημαίνεται και η έλλειψη αγοραστικής ικανότητας από τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και η διεθνής κατάσταση με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό και με την μετά Covid εποχή μείωσε πάνω από το 50% τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος και αυτό σε τιμές που στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το κόστος παραγωγής. 

Κίνδυνος εγκατάλειψης

«Σας γνωρίζουμε πλέον ότι η κατάσταση των παραγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού, είναι κάτι παραπάνω από τραγική», τονίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος της εγκατάλειψης και ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών του νομού μας και της μαζικής φυγής των παραγωγών προς αναζήτηση βιοπορισμού είναι όχι απλά ορατός αλλά ήδη έχει γίνει καθημερινότητα».

Το χειρότερο όλων είναι πως κανένας από τους παραπάνω παράγοντες που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση δε δείχνει το παραμικρό σημάδι βελτίωσης. Οι καιρικές συνθήκες και οι μεταβολές τους (φυσικές ή λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων) είναι μια δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση, η ενεργειακή κρίση έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.

Ενεργειακό κόστος, εργάτες γης, κλιματική αλλαγή, λειψυνδρία είναι ορισμένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν φτάσει σε αποτρεπτικό παράγοντα για την συνέχιση της καλλιέργειας των σταφυλλιών και όχι μόνο. 

Εκτός ενισχύσεων

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο, η Κορινθία και τα επιτραπέζια σταφύλια, έμειναν εκτός του ταμείου κρίσης, εκτός της ενίσχυσης de minimis, ούτε σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ή σε ευρωπαϊκές ενισχύσεις στήριξης για την απώλεια εισοδήματος από τον κοροναϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ενταχθεί.

Όλα τα παραπάνω όπως επίσης και τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην τεχνική έκθεση της ΔΑΟΚ καταδεικνύουν όπως τονίζουν οι παραγωγοί «την άμεση και έκτακτη ανάγκη των απαραίτητων ενεργειών ώστε τα επιτραπέζια σταφύλια Κορινθίας να μην εγκαταλειφθούν».

READ MORE - Κόρινθος: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια

49 νεκροί από εργατικά δυστυχήματα το πρώτο τρίμηνο του 2023!

 


Σοκάρουν οι αριθμοί των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με πολλούς εξ αυτούς να αφορούν δυστυχήματα στα οποία εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά τους αλλά δεν γύρισαν ποτέ πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης , μέσα στο 2023, χωρίς να έχουμε μπει καν στον Απρίλιο, σημειώθηκαν 49 θάνατοι σε χώρους εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα όπως επεσήμανε είναι πολύ περισσότερα. Το 2022 τα εργατικά δυστυχήματα ήταν 104, το 2020 ήταν 41, το 2019 ήταν 51 και το 2018 ήταν 46.

Ο κ. Στοϊμενίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει ταξικό πρόσημο στο φαινόμενο καθώς μεγάλος αριθμός αυτών των δυστυχημάτων αφορά ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ανασφάλιστοι ακόμα και σε επικίνδυνες θέσεις.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το 2023 είχαμε τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους και έξι κατοίκους Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Το 2022 τα εργατικά δυστυχήματα ήταν επτά, ενώ επίσης σημειώθηκαν 13 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων.

Ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε πως η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδη δικαιώματα και πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που έμειναν τόσο πίσω είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Έκανε λόγο για ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που οδηγεί σε ασυνεννοησία με την εκάστοτε εργοδοσία που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά. Επίσης σημείωσε πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν έχουν επαναφερθεί. «Από τις 100 που υπογράψαμε πριν από το πρώτο μνημόνιο, σήμερα έχουμε τέσσερις, πέντε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος δεν είναι απλά να γυρίζουμε σπίτι μας αλλά να γυρίζουμε ασφαλείς», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Και προσέθεσε πως «έχει γίνει συνήθεια στα ΜΜΕ να διαβάζουμε για την απώλεια ενός εργαζόμενου που πήγε στην εργασία του και δεν γύρισε ποτέ σπίτι του. Η απαξίωση τόσων χρόνων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να προσφέρουν εργασίες επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων. Πρόκειται για ζωές και όχι για αριθμούς, όμως ακόμη και τα νούμερα τρομάζουν. Ασκήθηκαν πολιτικές που βοήθησαν στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων».

 

Όσον αφορά την επιθεώρηση εργασίας, ο κ. Κυπριανίδης έδωσε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου στο κέντρο της πόλης εργάζονται τρεις επιθεωρητές. Για τους ελέγχους πρέπει να είναι δύο και πάντα ένας στο γραφείο. Αν λείψει ένας σε άδεια, δε μπορούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι.

Για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με μηχανήματα έργου μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Κάθε Τύπου και Κάθε Έργου Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Χατζάκος, ο οποίος έριξε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για την τροπολογία που ψηφίστηκε προ τεσσάρων μηνών και επιτρέπει να χειρίζονται περονοφόρα μηχανήματα έως δύο τόνων, άτομα μη καταρτισμένα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «κατάπτυστο άρθρο» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο όπως επεσήμανε πρέπει να αποσυρθεί.

Ο κ. Χατζάκος σημείωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για συνάντηση με τον υπουργό ώστε να συζητηθεί το θέμα, πέφτει στο κενό. Υπογράμμισε δε πως στο τετράμηνο που πέρασε αυτή η τροπολογία σημειώθηκαν έξι θανατηφόρα ατυχήματα.

Λόγω της φύσης της εργασίας επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα έχουν τραγική κατάληξη. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πλειάδα από ατυχήματα που λόγω της φύσης της εργασίας είναι θανατηφόρα. Το 90% των ατυχημάτων θα αποβούν θανατηφόρα και 10% θα χάσουν κάποιο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: thesstoday.gr

READ MORE - 49 νεκροί από εργατικά δυστυχήματα το πρώτο τρίμηνο του 2023!