Μαρία Πρωτοπαππά: Τι σημαίνει νοιάζομαι τους επαγγελματίες του Δήμου μας

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

 


Σε ανάρτηση της υποψήφιας Δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδλωρων κας Μαρίας Πρωτοπαππά, αναφέρονται τα εξής:

"Νοιάζομαι τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του δήμου σημαίνει:

• Ότι δημιουργώ υποδομές για να αναπτύξουν την δουλειά τους.

• Δεν τους δημιουργώ προβλήματα στις επιχειρήσεις τους

• Δημιουργώ κίνητρα για περισσότερη επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας

• Φροντίζω να είναι άψογες απέναντι τους οι δημοτικές παροχές.

Νοιάζομαι τους επαγγελματίες σημαίνει ακόμα:

• Είμαι κοντά τους στις δυσκολίες

• Φέρνω επισκέπτες στον δήμο μου και μοιράζω ισότιμα την πίτα.

• Έχω τον δήμο μου καθαρό, όμορφο και προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Νοιάζομαι τους επαγγελματίες του Λουτρακίου, σημαίνει:

• Λύνω το κυκλοφοριακό πρόβλημα

• Δημιουργώ θέσεις πάρκινγκ για να έρθουν επισκέπτες

• Δεν κάνω έργα κατακαλόκαιρα για να διαλύσω την παραλιακή ζώνη και τις επιχειρήσεις τους.

Έτσι βλέπουμε εμείς στην Δύναμη Δημιουργίας την σχέση μας με τους επαγγελματίες και έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, με σεβασμό στο έργο και τον αγώνα τους".

Προσπαθήσαμε να κάνουμε από τις αρχές του Ιουλίου συνάντηση με το «Ξένιο Ζεύς», αλλά μας παρέπεμψαν στον Σεπτέμβριο, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν.

Ζητήσαμε να τους παρουσιάσουμε τις θέση μας αλλά ακόμα αυτό δεν έχει γίνει γιατί δεν έχουν βρει χρόνο να μας ακούσουν!

Είναι απασχολημένο με τις εκλογές προφανώς το προεδρείο!

Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες του δήμου μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε κοντά τους και θα είμαστε σαν δημοτική αρχή, στο πλευρό τους και τις καλές ημέρες αλλά ιδιαίτερα στις άσχημες.

Οι επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά του δήμου μας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να πηγαίνουν καλά!

READ MORE - Μαρία Πρωτοπαππά: Τι σημαίνει νοιάζομαι τους επαγγελματίες του Δήμου μας

Γ. Παλυβός: Έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού του υποψήφιου Δημάρχου Γ. Παλυβού αναφέρονται τα εξής:

"Έκτακτη ανάγκη ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο συνδυασμός μας ΓΙΑ ΜΙΑ 𝙉𝙀𝘼 𝙉𝙀𝙈𝙀𝘼 θέλοντας να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, προσκαλεί και παροτρύνει όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες καθώς και το Δήμο ΝΕΜΕΑΣ να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά και να βοηθήσουμε ουσιαστικά, συλλέγοντας είδη και τρόφιμα πρώτης ανάγκης.

Είναι σημαντικό ετούτες τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας να συμμετέχουμε όλοι μαζί με ότι μπορεί ο καθένας από το υστέρημά του για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάστασης.

Συγκεντρώνουμε είδη και τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως :

-Τρόφιμα μακράς διάρκειας

-Νερά εμφιαλωμένα

-Βρεφικά γάλατα και τροφές

-πάνες για μωρά

-Ρουχισμός σε καλή κατάσταση

-Κουβέρτες σεντόνια

-Φάρμακα (αντιπυρετικά-παυσίπονα κ.α.)

-Χαρτί κουζίνας & υγείας

-Power banks

Μέρος συλλογής: ΚΤΕΛ ΝΕΜΕΑΣ

Μέρες & Ώρες συλλογής :

Σάββατο 9/9 - Παρασκευή 15/9

8:00-13:00 & 17:00-20:00

Η βοήθεια όλων μας είναι σημαντική και απαραίτητη !".

 

READ MORE - Γ. Παλυβός: Έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία

Κ. Μιχόπουλος: Η νέα γενιά αναζητά τον βηματισμό της !

 


Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Κορινθίων με τον συνδυασμό του Ν. Σταυρέλη "ΠΝοή ΔΗμιουργίας" κ. Κ. Μιχόπουλος αναφέρει κάτι πολύ όμορφο και πάντα επίκαιρο:

"Εμείς όλοι ως υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί , πρέπει να εργαστούμε για τη νέα γενιά , ώστε να τους βοηθήσουμε , να κάνουν τα όνειρα τους , στόχους ! Έχοντας οι νέοι μας τη βοήθεια μας και την ισχυρή τους θέληση θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον , μια καλύτερη Κόρινθο , μια καλύτερη Ελλάδα που αξίζει σε όλους μας "!

READ MORE - Κ. Μιχόπουλος: Η νέα γενιά αναζητά τον βηματισμό της !

Π. Νικολόπουλος: Το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην πόλη μας και η αναπτυξιακή του διάσταση. Προτάσεις

 


Είναι αναμφισβήτητο ότι ένα εκ των κορυφαίων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και καλούνται κάθε φορά να «επιλύσουν» οι εκάστοτε εκλεγόμενες αυτοδιοικητικές αρχές είναι το λεγόμενο «κυκλοφοριακό» (ορθά: κυκλοφορικό) πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα της ελεύθερης, ανεμπόδιστης, ακώλυτης και ευχερούς πρόσβασης και κυκλοφορίας των πολιτών στα όρια της πόλης τους, ιδίως στο συνεκτικό τμήμα εκάστου πολεοδομικού συγκροτήματος, στο «κέντρο» αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρο το ανάπτυγμα αυτού. Ας μου επιτραπεί να αναπτύξω ορισμένες σκέψεις από μία, θα έλεγα, «άγνωστη» στον πολίτη διάσταση εκείνη της συνταγματικής κατοχύρωσης του ανωτέρω δικαιώματος.

 

Ας δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα. Η παρ. 3 του άρθρ. 5 Σ. ορίζει ότι: «H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται […] ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος». Αλλά, το Σύνταγμα δεν περιορίζεται σε αυτή τη γενική προστασία της ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνεται στην προσωπική ελευθερία. Διευρύνει την προστασία της ελευθερίας αυτής στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν». Προκύπτει λοιπόν ο θεμελιώδης χαρακτήρας και η ευρύτατη προστασία της ελευθερίας κίνησης των πολιτών εντός της ελληνικής επικράτειας. Εκ της επισκοπήσεως των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων και εξ αντιδιαστολής προκύπτει ακόμη ότι, κατά μείζονα λόγο η Διοίκηση οφείλει να μην δημιουργεί με δικές της παραλείψεις καθεστώς παρακώλυσης και παρεμπόδισης του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας και κινήσεως των πολιτών.

 

Η ανωτέρω αναφορά μου, σε συνταγματικές διατάξεις, επιδιώκει να καταδείξει την ύψιστη σημασία του δικαιώματος αυτού, αφού ως είναι ή θα πρέπει να είναι γνωστό σε κάθε πολίτη αυτής της δημοκρατικής χώρας ότι σε κάθε γραμμή του ισχύοντος Συντάγματος είναι αποτυπωμένο το αίμα που χύθηκε από τις προηγηθείσες γενεές για την καθίδρυση του αλλά και για την υπεράσπιση του… Ωστόσο φαίνεται ότι η πλειοψηφία των διοικήσεων των Δήμων μας αλλά και η πανταχού παρούσα κεντρική διοίκηση, με λαμπρές πάντως εξαιρέσεις, αγαπά να παραγνωρίζει και να καταφρονεί την κολοσσιαία σημασία αυτού του δικαιώματος και να μην δίνει προτεραιότητα στην προστασία του. Αποτέλεσμα είναι να έχει καταστεί πλέον αδύνατη η κυκλοφορία στις πόλεις και παραπέρα, να έχει δυσχερανθεί η επικοινωνία, οι συναλλαγές και ευρύτερα να παρεμποδίζεται η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στα πλαίσια μιας πόλης, Και αν τούτες οι διαπιστώσεις, φαντάζουν ίσως υπερβολικές σε κάποιους, αναφορικά με την κίνηση των εύρωστων και υγιών εξ ημών που έχουν την ρώμη να κάνουν περίτεχνους ελιγμούς, ανάμεσα σε σταθμευμένα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους ή ποδηλατόδρομους αυτοκίνητα, σε άναρχα εναποτεθέντα απορρίμματα ή άλλα αντικείμενα, ας σκεφθούμε ότι αυτούς τους «ελιγμούς» για να φτάσουν στον προορισμό τους (που μπορεί να είναι ιατρείο, φαρμακείο κλπ.) δεν μπορούν να κάνουν πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι ηλικιωμένοι, οι έχοντες αναπηρία, οι τραυματισμένοι και έχοντες κινητικές δυσκολίες, τα μικρά παιδιά, οι μητέρες με καρότσια, νοσούντες.

 

Έχουμε την ατυχία να διαβιούμε και εμείς σε μία πόλη που, σήμερα δεν σέβεται και δεν υπερασπίζεται το ανωτέρω στοιχειώδες αλλά θεμελιώδες και συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών- δημοτών στην ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία. Σε μία πόλη που α) τα πεζοδρόμια έχουν καταστεί ιδιωτικά parking, β) οι ειδικοί διάδρομοι για την κυκλοφορία των ΑΜΕΑ συνδημοτών μας, χρησιμοποιούνται επίσης ως χώροι στάθμευσης οχημάτων και έχουν de facto καταργηθεί, γ) στους περιλάλητους πεζόδρομους κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα οχήματα και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, δ) οι ποδηλατόδρομοι χρησιμοποιούνται για στάθμευση αυτοκινήτων ή για διευκόλυνση της κίνησης μοτοσυκλετών και ο τολμών και αποπειρώμενος να κινηθεί επ’ αυτών ποδηλάτης το κάνει με κίνδυνο της ζωής του, ε) οι λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων επί των κεντρικών οδών έχουν καταργηθεί, ακόμη και μπροστά από τους σηματοδότες, στ) οι διαβάσεις πεζών είναι ανύπαρκτες. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος. Συνοπτικά και περιγραφικά, για να αποδώσουμε την κατάσταση της κίνησης πεζών και τροχοφόρων θα λέγαμε ότι ουδεμία διάταξη του ΚΟΚ, ρυθμίζουσα την κυκλοφορία επί των οδών κλπ. τηρείται στην πόλη με την ευθύνη των ολίγων παρανομούντων και κυρίως με την υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής.

 

Οι συνέπειες δραματικές: η αποστέρηση μεγάλου αριθμού πολιτών από το δικαίωμα ανεμπόδιστης κυκλοφορίας και συμμετοχής στην επαγγελματική οικονομική και κοινωνική ζωή και δραστηριότητα, η δυσχέρανση της συμμετοχής όλων των υπολοίπων σε αυτές, η διατάραξη της ψυχικής υγείας και ισορροπίας τους, εκνευρισμός και προστριβές και η εντεύθεν δημιουργία ενός κλίματος αποτρεπτικού για την είσοδο και παραμονή στην πόλη των επισκεπτών, αγοραστών των προϊόντων της αγοράς μας, αλλά και των ψυχαγωγικών τοιούτων με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για την ανάπτυξη της.

 

Αυτή την πόλη θέλουμε;

 

Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουμε στην «μητέρα πόλεων» Κόρινθο; Πριν πάμε στα «μεγαλειώδη» και τρανά έργα που θα «γράψουν ιστορία», ας σκύψουμε στα «μικρά» έργα, μικρά βεβαίως κατά την κρίση των διοικούντων αυτή την πόλη, διότι για τον πολίτη – δημότη η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και η καθημερινότητα του, μέρος της οποίας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία και δράση του δεν είναι ήσσονος σημασίας αλλά αποτελεί το θεμέλιο το οποίο, εάν είναι στέρεο και ασφαλές, επιτρέπει και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να οικοδομηθεί και να ξεδιπλωθεί κάθε άλλη δραστηριότητα, επαγγελματική, εκπαιδευτική, παραγωγική, αναπτυξιακή, ψυχαγωγική, κοινωνική, οικονομική, αθλητική. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι βέβαια να καλλιεργηθεί ανθρωποκεντρική κουλτούρα στις κοινωνίες αλλά η ηγέτιδα δύναμη σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλος από την Διοίκηση του Δήμου μας (και όλων των Δήμων).

 

Ένας Δήμος που καταργεί, δια των παραλείψεων του, τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοτών του και ιδίως εκείνα των εχόντων ειδικές ανάγκες και προβλήματα, δεν μπορεί να διεκδικεί αυτόν τον ρόλο. Καθαροί δρόμοι, χωρίς εμπόδια, χωρίς στάθμευση σε γωνίες, στα φανάρια, πεζοδρόμια χωρίς αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες, ποδηλατόδρομοι για τον ποδηλάτη και όχι για τις μοτοσυκλέτες, ελεύθεροι διάδρομοι ΑΜΕΑ, πλατείες για τους δημότες ως χώροι δημιουργικών δραστηριοτήτων, άφθονοι και προσβάσιμοι για όλους κοινόχρηστοι χώροι είναι αυτά που απαιτούν οι σύγχρονες εξελισσόμενες πόλεις που κοιτάνε στο μέλλον.

 

Ταυτόχρονα βέβαια και αναγκαία, ιδιαίτεροι χώροι στάθμευσης για τις μοτοσυκλέτες (εντελώς ανύπαρκτοι σήμερα), σε όλο το εύρος του Δήμου και ιδία του εμπορικού κέντρου, ώστε να ενθαρρύνεται η ανακουφιστική για την κίνηση στην πόλη χρήση του μέσου αυτού (μοτοσυκλέτας) και, βεβαίως χώροι στάθμευσης για τα λυτρωτικά για την ομαλή κυκλοφορία, ποδήλατα. Ακόμη εξασφάλιση οριοθετημένων χώρων προσωρινής στάθμευσης σε όλο το πλάτος του εμπορικού κέντρου, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των πελατών τους (δεν είναι εφικτή η κίνηση όλων με ποδήλατο ή πεζή), όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις. Οι ευρωπαϊκές πόλεις, διευρύνουν (σε πλάτος κανονικής οδού) τα πεζοδρόμια και τα κάνουν προσβάσιμα για τους δημότες, το ίδιο σε ό, τι αφορά τους ποδηλατόδρομους, απλώνοντας το δίκτυο τους, ώστε να είναι άνετη, ευχάριστη και επιθυμητή η κίνηση σε αυτά, και απολύτως ασφαλή για την κίνηση των δημοτών προσκαλούν δε έτσι και προτρέπουν τον δημότη να κινηθεί, κατά το δυνατόν, με τα πόδια ή με το ποδήλατο του, έτσι λοιπόν στρέφουν το βλέμμα τους στον άνθρωπο και σε ένα καλύτερο, ποιοτικότερο τρόπο ζωής, κοιτώντας το παρόν και το μέλλον της κίνησης στην πόλη κάνοντας την ελεύθερη και ασφαλή, υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξία και την ελευθερία της κυκλοφορίας, η οποία κατοχυρώνεται, ως γνωστόν, και στα δικά τους Συντάγματα. Εμείς;

 

READ MORE - Π. Νικολόπουλος: Το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην πόλη μας και η αναπτυξιακή του διάσταση. Προτάσεις

Δέκα οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία - Αρκετοί ακόμα οι αγνοούμενοι - Συνεχείς απεγκλωβισμοί

 


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, υπάρχουν επίσημα δέκα θάνατοι ενώ επισήμως τέσσερα άτομα αγνοούνται.

Εκφράζονται φόβοι ότι η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει καθώς υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένα άτομα και πολλοί αγνοούμενοι, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης ατόμων στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας, του Βόλου και των γύρω περιοχών.

 

1.700 απεγκλωβισμοί

Όπως προσέθεσε ο υπουργός οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν. 

«Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε. 

Επίσης 1700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα. 

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας  για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά», τόνισε ο υπουργός..

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (08/09) ανασύρθηκε νεκρός από θαλάσσια περιοχή και ένας 69χρονος άνδρας. Ο άνδρας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αναύρου Βόλου. Μετά από την ανάσυρσή του διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο γενικό νοσοκομείου Βόλου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαιωμένη απώλεια ανθρώπινης ζωής που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία, τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές και για άλλα θύματα.

 

READ MORE - Δέκα οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία - Αρκετοί ακόμα οι αγνοούμενοι - Συνεχείς απεγκλωβισμοί

Το τελευταίο ταξίδι του Αντώνη με καράβι - Σήμερα η κηδεία του

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

 


Η σορός του 36χρονου Αντώνη, που βρήκε τραγικό θάνατο στο λιμάνι του Πειραιά όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, τον έριξαν από τον καταπέλτη του πλοίου στη θάλασσα, μεταφέρεται προς την Κρήτη στο τελευταίο ταξίδι του με καράβι.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της νεκροφόρας με τη σορό του Αντώνη να επιβιβάζεται στο πλοίο που θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς - Κρήτη. 

Σήμερα το πρωί  (08/09), η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι του Αντώνη, θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

Η κηδεία του 36χρονου θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο. Συγκεκριμένα, η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στον Άγιο Νικόλαο στις 12 το μεσημέρι, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 11 π.μ.

READ MORE - Το τελευταίο ταξίδι του Αντώνη με καράβι - Σήμερα η κηδεία του

Σεπόλια όπως λέμε… Βενετία

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023


 

Ποιος είπε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν περιοχές που θυμίζουν λίγο από… Βενετία;

Μια μικρή Βενετία λοιπόν έγινε η περιοχή των Σεπολίων, (για ακόμη μια φορά) καθώς κάτοικοι έχουν συνηθίσει όταν βρέχει έντονα, όπως σήμερα, οι γειτονιές να μετατρέπεται σε μια απέραντη λίμνη, με “κανάλια” νερού.

Σεπόλια και Κολωνός πλημμύρισαν, και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Aftodioikisi.gr, βλέπετε την “αδελφοποίηση” των δύο πόλεων (με την κακή έννοια…) με τους κατοίκους να σχολιάζουν ειρωνικά ότι τουλάχιστον, αν ζούσαν εκεί, στη Βενετία δηλαδή, θα έβλεπαν και λίγο από… Δήμαρχο και δεν θα τους θυμόντουσαν μόνο σε πανηγύρια και λιτανείες.

Οι εικόνες και τα βίντεο δείχνουν το χάος που επικράτησε στην περιοχή αλλά και την αγανάκτηση των πολιτών που για ακόμη μια φορά βγήκαν με τα δικά τους μέσα στο δρόμο, για να καθαρίσουν φρεάτια και να προστατέψουν τα σπίτια και τα οχήματά τους.



READ MORE - Σεπόλια όπως λέμε… Βενετία

Έρχονται ακραίες βροχοπτώσεις – Φόβοι για πλημμύρες και στην Πελοπόννησο – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

 


Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες σύμφωνα με την ΕΜΥ γεγονός που θέτει για άλλη μια φορά τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έντονη κεραυνική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι βροχοπτώσεις θα έχουν τέτοια ένταση και ισχύ που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Στις παραπάνω περιοχές αναμένεται να ηχήσει το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα και αν χρειαστεί να ληφθούν και έκτακτα μέτρα.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Λόγω του επικίνδυνου καιρικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός.

Ήδη το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων και να τεθούν οι προτεραιότητες στις περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία.

112 και ισχυρές συστάσεις

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης αύριο Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Σύμφωνα με το meteo αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου. 

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

READ MORE - Έρχονται ακραίες βροχοπτώσεις – Φόβοι για πλημμύρες και στην Πελοπόννησο – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Β. Κικίλιας: Κατεπείγουσα επιστολή προς τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας για αντιπλημμυρικά έργα

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

 


Την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ζητά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και σε συνέχεια της επιστολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου προς τις περιφέρειες σχετικά με τις ενδεδειγμένες ενέργειες εκπόνησης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται με τη συνέργεια περιφερειών, δήμων και δασαρχείων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους της χώρας ζητά:

Α) Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής).

Β) Την ορθή υλοποίηση των καθαρισμών φρεατίων ομβρίων υδάτων (ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα).

Γ) Την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων.

Δ) Την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά περιφέρεια με κοινοποίηση προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για κάθε απαιτούμενης εκ μέρους του υπουργείου Συνδρομής (τεχνικής βοήθειας, παροχής μέσων).

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της πορείας των έργων σε όλη την επικράτεια και προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση τους, παρακαλείται κάθε περιφέρεια/δήμος να κοινοποιήσει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εντός των προσεχών 5 ημερών -και εφεξής εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα- τα ακόλουθα:

α) συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητας των δήμων/περιφερειών (με τακτική επανάληψη του προγραμματισμού εργασιών καθαρισμού καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα)

β) αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά περιφέρεια.

γ) στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων κατά το χρόνο λήψης της επιστολής του υπουργού, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους ιδίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

READ MORE - Β. Κικίλιας: Κατεπείγουσα επιστολή προς τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας για αντιπλημμυρικά έργα