Δέκα οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία - Αρκετοί ακόμα οι αγνοούμενοι - Συνεχείς απεγκλωβισμοί

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

 


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, υπάρχουν επίσημα δέκα θάνατοι ενώ επισήμως τέσσερα άτομα αγνοούνται.

Εκφράζονται φόβοι ότι η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει καθώς υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένα άτομα και πολλοί αγνοούμενοι, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης ατόμων στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας, του Βόλου και των γύρω περιοχών.

 

1.700 απεγκλωβισμοί

Όπως προσέθεσε ο υπουργός οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν. 

«Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε. 

Επίσης 1700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα. 

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας  για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά», τόνισε ο υπουργός..

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (08/09) ανασύρθηκε νεκρός από θαλάσσια περιοχή και ένας 69χρονος άνδρας. Ο άνδρας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αναύρου Βόλου. Μετά από την ανάσυρσή του διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο γενικό νοσοκομείου Βόλου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαιωμένη απώλεια ανθρώπινης ζωής που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία, τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές και για άλλα θύματα.