Άλλους 3 υποψήφιους ανακοίνωσε ο Νίκος Σταυρέλης

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

 












Τρεις ακόμα υποψηφίους που θα στελεχώσουν την  ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και το ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Σταυρέλης.

 

1.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Γεννήθηκε το 1985. Είναι παντρεμένη με δύο μικρά παιδιά. Είναι βοηθός βρεφονηπιοκόμου και απόφοιτη ΙΕΚ ΣΒΙΕ Προσχολικής αγωγής. Έχει εργαστεί σε παιδότοπους, κατασκηνώσεις, παιδικούς σταθμούς, ενώ για πλέον της διετίας απασχολήθηκε στη δομή αστέγων στην Κόρινθο με το πρόγραμμα της UNESCO. Για μικρό διάστημα εργάστηκε σε νηπιαγωγείο-δημοτικό σχολείο στη Δανία. Μιλάει τη δανέζικη γλώσσα με κρατική πιστοποίηση. Πρώτη φορά δραστηριοποιείται σε δημοτικές εκλογές.

 

Η Νατάσα θα είναι υποψήφια στο Τ.Σ. Κορίνθου.

2.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου – Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κορίνθου όπου εδώ και 20 χρόνια διατηρεί κατάστημα φωτογραφικών ειδών στο κέντρο της πόλης στην οδό Περιάνδρου. Είναι παντρεμένος με την Παναγούλα Τούσουλη και έχουν 3 παιδιά. Μεγάλη αγάπη και προσφορά στο χώρο των πολεμικών τεχνών με τη κατάκτηση δύο συνεχόμενων χρόνων του πανελλήνιου πρωταθλήματος στο kick boxing. Πρώτη φορά δραστηριοποιείται σε δημοτικές εκλογές.

Ο Γιώργος θα είναι υποψήφιος στο Τ.Σ. Κορίνθου.

 

3.ΦΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Χρήστου – Γεννήθηκε το 1952 στο Γαλατάκι όπου και κατοικεί με την οικογένειά του. Είναι αγρότης. Έχει διατελέσει κοινοτικός σύμβουλος επί Προεδρίας Πολίτη πριν πολλά χρόνια. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος σε ανεξάρτητο συνδυασμό στο Τοπικό Γαλατακίου.

Ο Τάσος θα είναι υποψήφιος στο Τ.Σ. Γαλατακίου.

READ MORE - Άλλους 3 υποψήφιους ανακοίνωσε ο Νίκος Σταυρέλης

ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΠΑΛΙΚΑΡΕ !!! ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!

 


Ο 20χρονος φοιτητής από τον Βόλο, Γεράσιμος Ιάσονας, είναι ο μοναδικός επιζώντας του πρώτου βαγονιού του μοιραίου επιβατικού τρένου, Intercity 62, που συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και συνεχίζει να δίνει σκληρή «μάχη» για τη ζωή του καθώς παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι γιατροί, που τον παρακολουθούν, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες η οικογένειά του.

Η περιπέτεια του Γεράσιμου συνεχίζεται μετά και τον σφοδρό του τραυματισμό κατά τη διάρκεια της μετωπικής σύγκρουσης των τρένων, σύγκρουση που προκάλεσε και τον εκσφενδονισμό του από το παράθυρα της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Ωστόσο, η πρόσκρουση στο έδαφος τού προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο πολύ δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι. Οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη, προκειμένου να βοηθήσουν όπως μπορούν τον 20χρονο φοιτητή.

Ο αγώνας που δίνει ο νεαρός φοιτητής από τον Βόλο έχει συγκινήσει πλήθος κόσμου, το οποίο σπεύδει στην πρώτη του δημόσια ανάρτηση στο Facebook και του εύχεται γρήγορη ανάρρωση, αλλά και στέλνει και μηνύματα συμπαράστασης τόσο στον ίδιο, όσο και στην οικογένεια του νεαρού. Τα μηνύματα είναι, σχεδόν, καθημερινά και προέρχονται από χρήστες του μέσου απ' όλη την επικράτεια της χώρας.

READ MORE - ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΠΑΛΙΚΑΡΕ !!! ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!

Ομόφωνη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια

 


Να παραμείνει στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε ομόφωνα, κατά πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στη σημερινή συνεδρίαση που μόλις ολοκληρώθηκε. 

READ MORE - Ομόφωνη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Συναγερμός στην αστυνομία για φάκελο με σφαίρα

 


Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς ένας φάκελος που περιείχε μία σφαίρα των 45 χιλιοστών εστάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια στο σπίτι διευθύντριας υπηρεσίας στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Εμπορίας

Συναγερμός σήμανε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για έναν φάκελο που φέρεται ότι περιείχε σφαίρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο φάκελος εστάλη στο σπίτι στελέχους δημόσιας υπηρεσίας.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η 60χρονη γυναίκα, επιστρέφοντας στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρήκε έναν φάκελο που είχε αφήσει άγνωστος στο γραμματοκιβώτιο της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας. Μάλιστα, στην κάτω δεξιά πλευρά του, με μαύρα κεφαλαία γράμματα αναγραφόταν το όνομά της.

Φερόμενος ως αποστολέας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, ήταν το όνομα «Σόλων Αγαπητός», με ταχυδρομική διεύθυνση στην περιοχή του Ιλίου. Στη συνέχεια, όταν η γυναίκα άνοιξε τον φάκελο διαπίστωσε ότι μέσα υπήρχε ένας άλλος, μικρότερος φάκελος, που περιείχε ένα φυσίγγιο των 45 χιλιοστών.

Η γυναίκα, που εργάζεται ως διευθύντρια υπηρεσίας στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Εμπορίας, ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία που μετέβη στο σπίτι της. Οι ύποπτοι φάκελοι και το φυσίγγιο κατασχέθηκαν και έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Την προανάκριση διενεργεί η κρατική ασφάλεια.

 

READ MORE - Συναγερμός στην αστυνομία για φάκελο με σφαίρα

Οι σκύλοι ρακούν μετέδωσαν τον κορωνοϊό;

 


Γενετικά δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020 επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στους σκύλους ρακούν και στον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποιο άλλο ζώο ίσως λειτούργησε σαν ξενιστής, ενώ εξίσου πιθανό είναι οι σκύλοι ρακούν να μολύνθηκαν από άνθρωπο-φορέα του ιού.

Τον κορωνοϊό συνέδεσε διεθνής ομάδα ιολόγων με σκύλους ρακούν που πωλούνταν στην αγορά τροφίμων της Γουχάν, ενισχύοντας την πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας ότι η χειρότερη πανδημία του τελευταίου αιώνα προκλήθηκε από μολυσμένο ζώο, που διακινήθηκε παράνομα και μόλυνε ανθρώπους. (σ.μ.: Ο σκύλος ρακούν είναι κυνίδης ιθαγενής στην Ανατολική Ασία. Δεν σχετίζεται με τα ρακούν και είναι στενός συγγενής των κανονικών αλεπούδων παρά του κατοικίδιου σκύλου).

Γενετικά δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της αγοράς τροφίμων Χουανάν στην πόλη της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020 επιβεβαίωσαν τη σχέση σκύλου ρακούν – κορωνοϊού. Ακόμη, όμως, και εάν κάποιος σκύλος ρακούν είχε μολυνθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι το θηλαστικό μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποιο άλλο ζώο ίσως να λειτούργησε σαν ξενιστής, ενώ εξίσου πιθανό είναι τα συγκεκριμένα ρακούν να μολύνθηκαν από άνθρωπο-φορέα του ιού.


ΠΟΥ:  Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να τελειώσει φέτος

Η ανάλυση των γενετικών δειγμάτων απέδειξε ότι τα ασιατικά ρακούν –τριχωτά θηλαστικά, συγγενικά των αλεπούδων και γνωστοί φορείς του κορωνοϊού– άφησαν ίχνη ιού στα κλουβιά τους. Το στοιχείο αυτό ενισχύει σημαντικά το σενάριο που θέλει τον κορωνοϊό να μεταπηδά στον άνθρωπο από άγριο ζώο. Η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο, που θέλει τον ιό να δραπετεύει από ερευνητικό εργαστήριο της Γουχάν, έχει πείσει μεγάλη μερίδα του κοινού, εξαιτίας νέας έκθεσης ασφαλείας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά και λόγω της ένορκης έρευνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Τα γενετικά δεδομένα από την αγορά της Γουχάν προσφέρουν, όμως, πειστικά στοιχεία για τη μεταπήδηση του ιού από ζώο σε άνθρωπο, χωρίς εργαστηριακή παρέμβαση. Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι Κινέζοι επιστήμονες απέφυγαν να δώσουν επαρκή στοιχεία, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τους πρώτους κρίσιμους μήνες της πανδημίας.

Τα γενετικά δεδομένα από την αγορά της Γουχάν δείχνουν τη μεταπήδηση του ιού από ζώο σε άνθρωπο, χωρίς εργαστηριακή παρέμβαση. Ωστόσο, οι Κινέζοι επιστήμονες απέφυγαν να δώσουν εγκαίρως επαρκή στοιχεία.

Κινέζοι ιολόγοι δημοσίευσαν μελέτη τον Φεβρουάριο του 2022 για τα δείγματα από την αγορά της Γουχάν. Η μελέτη επιβεβαίωνε ότι τα δείγματα ήταν θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, προχωρώντας όμως στην υπόθεση ότι οι σκύλοι ρακούν μολύνθηκαν από ανθρώπους φορείς του ιού, οι οποίοι ψώνιζαν στην αγορά. Οι Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν τα στοιχεία τους σε διεθνή ιολογική βάση γενετικών δεδομένων.

Στις αρχές Μαρτίου, η Γαλλίδα βιολόγος Φλοράνς Ντεμπαρέ συνειδητοποίησε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα από την αγορά της Γουχάν, τα οποία ζητούσε η Δύση από την άνοιξη του 2020. Διεθνής ομάδα ιολόγων που εξέτασε τα δείγματα στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο από αυτά. Το δείγμα είχε προέλθει από πάγκο της αγοράς, όπου κλουβί με σκύλους ρακούν είχε τοποθετηθεί πάνω σε κλουβί με κοτόπουλα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για μετάδοση νέων ιών.

«Καταλάβαμε αρκετά γρήγορα ότι τουλάχιστον ένα από τα δείγματα γενετικού υλικού περιείχε DNA ρακούν», λέει ο Στίβεν Γκόλντσταϊν, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Η επιστημονική ομάδα πρότεινε στους Κινέζους συναδέλφους τους να συνεργασθούν στην έρευνα. Μετά την πρόταση αυτή, τα δεδομένα αποσύρθηκαν αιφνιδίως από τη βάση δεδομένων αν και δεν είναι σαφές ποιος και γιατί αφαίρεσε τα δημοσιευμένα στοιχεία.

«Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας αφού δεν έχουμε στα χέρια μας μολυσμένο ζώο και δεν μπορούμε έτσι να αποδείξουμε τη θεωρία μας πέρα από κάθε αμφιβολία», λέει ο δρ Γκόλντσταϊν.

kathimerini.gr

READ MORE - Οι σκύλοι ρακούν μετέδωσαν τον κορωνοϊό;

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

 


Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

READ MORE - ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

Η απόλυτη φρίκη: Συμμορία σκότωσε και έκαψε 6 νεαρές γυναίκες!

 


Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι μια συμμορία απήγαγε, σκότωσε και στη συνέχεια έκαψε έξι νεαρές γυναίκες .  Μέλη μια συμμορίας απήγαγαν και σκότωσαν έξι γυναίκες στην Πολιτεία Γκουαναχουάτο του κεντρικού Μεξικού αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματά τους.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί μόνο τα πέντε από τα θύματα, ανακοίνωσαν οι πολιτειακές εισαγγελικές αρχές. Οι γυναίκες εξαφανίστηκαν στις 7 Μαρτίου από την πόλη Σελάγια, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από τη βία των συμμοριών.

Ο γενικός εισαγγελέας Κάρλος Σαμαρίπα είπε ότι τα μέλη μιας συμμορίας άρπαξαν τις γυναίκες και τις σκότωσαν στην κοντινή πόλη Χουβεντίνο Ρόσας, στα βορειοδυτικά της Σελάγια. «Εκείνοι μετέφεραν τις έξι νεαρές γυναίκες στο Χουβεντίνο Ρόσας, σε ένα μέρος όπου αργότερα τις σκότωσαν», είπε ο Σαμαρίπα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Έχουν συλληφθεί «πολλοί ύποπτοι», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους. Ομάδες ειδικών εργάζονται ακόμη στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα, τα οποία ήταν σχεδόν αποτεφρωμένα. Από τα λείψανα που εντοπίστηκαν εξακριβώθηκαν οι ταυτότητες των πέντε γυναικών.

 

READ MORE - Η απόλυτη φρίκη: Συμμορία σκότωσε και έκαψε 6 νεαρές γυναίκες!

Οδυσσέας Ελύτης: Ο “ποιητής του φωτός”

 


Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 1996, ο «ποιητής του Φωτός και του Αιγαίου,» ο σπουδαίος Οδυσσέας Ελύτης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα απέραντο κενό στον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Με τους στίχους του δόξασε όσο κανείς άλλος την ομορφιά της Ελλάδας. Μάλιστα, «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα» κέρδισε το 1979 βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε την καταπληκτική ικανότητα να κάνει τις «εικόνες» των ποιημάτων του να ξεπηδούν μπροστά στα μάτια μας με όλα τα χρώματα, τις ευωδιές τους, τις αναμνήσεις που ξυπνάνε. Εικόνες του φωτός, του ουρανού, του απέραντου γαλάζιου της Ελλάδας, εικόνες ονειρικές πάντα υπό το φως του ελληνικού καλοκαιριού. Έτσι φώτιζε τον κόσμο μας ο Οδυσσέας Ελύτης και συνεχίζει να το κάνει μέσω του έργου που έχει αφήσει πίσω του.

Τα λόγια του σπουδαίου αυτού ποιητή που μας χάρισε τόσο όμορφες εικόνες και τόση μεγάλη σοφία σε 28 ποιητικές συλλογές και ποιήματα, είναι ακόμα πιο σημαντικά σήμερα, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Διαβάζοντας Ελύτη, βρίσκουμε και πάλι την τόλμη, τη δύναμη, το κουράγιο να συνεχίσουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Από την ποιητική συλλογή “Ο μικρός Ναυτίλος” (1985)

Σίγουρα, ένας από τους πιο διάσημους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.



READ MORE - Οδυσσέας Ελύτης: Ο “ποιητής του φωτός”

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Ελευθέριος Βενιζέλος

 


Συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας και διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός.

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1864 στις Μουρνιές Χανίων. Το 1887 αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα, αφού εξελέγη αντιπρόσωπος της περιφέρειας Κυδωνίας στις εκλογές για την Κρητική Βουλή.

Τον Ιανουάριο του 1891 παντρεύτηκε τη Μαρία Κατελούζου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Κυριάκο και τον Σοφοκλή. Η γέννηση, όμως, του Σοφοκλή το 1894 έμελλε να είναι μοιραία για την 24χρονη μόλις Μαρία, η οποία πέθανε αναπάντεχα από επιλόχεια μόλυνση. Ο πρόωρος θάνατός της συγκλόνισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.  Έκτοτε και για όλη του τη ζωή, διατήρησε τη χαρακτηριστική γενειάδα, σε ένδειξη πένθους.

Το 1898, όταν οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις κήρυξαν την αυτονομία της Κρήτης, ο Βενιζέλος διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης. Αργότερα, όμως, ήλθε σε σύγκρουση με τον Ύπατο Αρμοστή, πρίγκηπα Γεώργιο. Έτσι, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να κηρύξει το 1905 επανάσταση, με σκοπό την απομάκρυνση του πρίγκηπα και την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα, τον φέρνει το 1909 στην Αθήνα. Ο κρητικός πολιτικός έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό και στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 1910, ως αρχηγός του νεοϊδρυθέντος Κόμματος των Φιλελευθέρων, επικράτησε με ευκολία.

Ο Βενιζέλος έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων, που αποτυπώθηκαν στο Σύνταγμα του 1911.

Με την αναδιοργάνωση του στρατού κέρδισε τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-1913 κατά των Τούρκων και των Βουλγάρων. Ο λαός επικροτώντας τις επιλογές του, του χαρίζει μία ακόμα εκλογική νίκη στις 11 Μαρτίου 1912.

Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγγλόφιλος Βενιζέλος διαφώνησε με το βασιλιά Κωνσταντίνο για το εάν έπρεπε να αναμειχθεί η χώρα μας. Η διαμάχη των δύο, κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 1916 με την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου.

Μετά το τέλος του «Μεγάλου Πολέμου», ο Βενιζέλος επιτυγχάνει ένα ακόμη διπλωματικό θρίαμβο με την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών και τη δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας.

Έπειτα από μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και απογοητευμένος αναχώρησε από την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική.

Επανήλθε τελικά στην πολιτική σκηνή ως πρωθυπουργός το 1928. Θα επιτελέσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς, αλλά θα χρεωθεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1932.

Τον Ιανουάριο του 1933 σχηματίζει την τελευταία του κυβέρνηση. Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου οι Φιλελεύθεροι ηττώνται, ενώ στις 6 Ιουνίου λαμβάνει χώρα νέα απόπειρα δολοφονίας του. Κάπως έτσι, ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μην επιστρέψει ποτέ.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936 από εγκεφαλική συμφόρηση. Η σορός του μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στην Κρήτη, υπό τον φόβο επεισοδίων στην Αθήνα.

Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στο Ακρωτήρι της Κρήτης, που συνδέθηκε με την αγωνιστική του παρουσία για την πραγματοποίηση των οραμάτων του.

READ MORE - Σαν σήμερα "έφυγε" ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Το νερό να παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό

 


-Της Τζένης Σουκαρά - Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κορινθίας 

 

Την ώρα που η κοινωνία συγκλονισμένη από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη βρίσκεται στους δρόμους , και ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καιρό για χάσιμο, όπως φαίνεται, και με διαδικασίες εξπρές βάζει στο στόχαστρο την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα ένα πολυνομοσχέδιο με σημαντικές ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και χρόνο διαβούλευσης δυο εβδομάδων , αποκαλύπτοντας έτσι πόσο πολύ υπολογίζει και αξιολογεί ως υψίστης σημασίας θέματα, το νερό, την ενέργεια και τη φύση.

Και εμείς αμέσως θυμόμαστε τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” που ειπώθηκαν μετά από κάθε οικολογική καταστροφή, θεομηνία, ακραίο καιρικό φαινόμενο για τη σπουδαιότητα της πράσινης πολιτικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Τίποτα δεν σταματά την φιλελεύθερη πολιτική ,ούτε καταστροφές ούτε και δυστυχήματα. Στο στόχαστρο του “κυβερνητικού οδοστρωτήρα” οι δημόσιες υποδομές και τα δημόσια κοινά αγαθά που κατάφεραν να σωθούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το ν/σ που κατέθεσε στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

Η ΡΑΕ, όπως άλλωστε όλες οι ρυθμιστικές αρχές, δεν υπάγεται στην εποπτεία του Δημοσίου, έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον αρμόδιο υπουργό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νερό,το μεγάλο κοινωνικό αγαθό, ιδιωτικοποιείται.

Όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται εκ του Συντάγματος, όπως ρητά έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου.

Επομένως, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιους εξυπηρετεί άραγε και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους;

Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανάφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, για το έργο της η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Και αυτό θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού.

Άλλωστε, η ΡΑΑΕΥ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα».  Ο,τι ακριβώς έκανε και με την ενέργεια.

Τι σημαίνει αυτό;

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών.
Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της,επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν.

Επομένως, δεν τους ελέγχει κανείς!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κεντρική προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και όλοι θα πρέπει να εχουν πρόσβαση σε αυτά.
Για όλες και όλους εμάς δεν νοείται καμία στροφή στο παρελθόν .

Η αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με προμετωπίδα το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, πρέπει και μπορεί να είναι πάνδημη.
Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

READ MORE - Το νερό να παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό

H Πυθαγόρεια Διατροφή που εξαφανίζει το 95% των ασθενειών!! Τι πρέπει να τρώμε

 


Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι η ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων, ισονομία του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την ασθένεια την προκαλεί η επικράτηση του ενός- μοναρχία. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στην καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.

Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.

Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

Το σκόρδο: Βοηθά στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών από το σώμα.

Το λεμόνι: Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική, όπως αναφέρει το freepatentsgr. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.

READ MORE - H Πυθαγόρεια Διατροφή που εξαφανίζει το 95% των ασθενειών!! Τι πρέπει να τρώμε

11 νέους υποψηφίους ανακοίνωσε η "Συμμαχία Πολιτών" του Β. Νανόπουλου

 


11 νέους υποψήφιους ανακοίνωσε ο συνδυασμός της "Συμμαχίας Πολιτών" του νυν Δημάρχου Κορινθίων Β. Νανόπουλου, οι οποίοι είναι οι εξής:

-Ο Γιάννης Τσέλιος απο την Αρχαία Κόρινθο, επιχειρηματίας

-Ο Γιώργος Μπάνος, από το Κατακάλι, πτυχιούχος μηχανικός αυτοκινήτων

-Ο Γιώργος Πέρρος, από την Κόρινθο, συνταξιούχος έμπορος

-Η Φωτεινή Μαρίνη από την Αρχαία Κόρινθο με σπουδές στην Διοίκηση επιχειρήσεων και στα ΤΕΙ λογιστικής Κοζάνης

-Ο Κώστας Οικονόμου από τον Μαψό, επιχειρηματίας.

-Η Μαριάννα Δανιήλ, από την Κόρινθο, Φαρμακοποιός

-Η ¨Ηλια Μπάρτζη Επιχειρηματίας,  ιδιοκτήτρια κομμωτηρίων

-Ο Δημήτρης Κωστάρας από την Κόρινθο, ιδιωτικός υπάλληλος πολυεθνικής

-Ο Αλέξης Παινέσης από το Λέχαιο, Ιδιωτικός υπάλληλος

-Ο Εμμανουήλ Βρεττός, Επιχειρηματίας

-Η Ιωάννα Πολύδωρα, μαθήτρια της 3ης Λυκείου

READ MORE - 11 νέους υποψηφίους ανακοίνωσε η "Συμμαχία Πολιτών" του Β. Νανόπουλου

Η Ακαδημία των Όσκαρ 2023 τίμησε την Κορίνθια Ειρήνη Παπά

 


Κατά τη διάρκεια της 95ης απονομής των Όσκαρ η Ακαδημία μέσα από την ειδική ενότητα «In Memoriam» απέτισε φόρο τιμής σε όλες τις προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε.

«Άγγιξαν τις καρδιές μας, μας έκαναν να χαμογελάσουμε και έγιναν αγαπημένοι φίλοι, στους οποίους θα παραμένουμε πάντα αφοσιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Τραβόλτα (John Travolta) ο οποίος προλόγισε το αφιέρωμα και ήταν ιδiαίτερα συγκινημένος όταν αναφέρθηκε στην συμπρωταγωνίστρια του Ολίβια Νιούτον-Τζον(Olivia Newton-John).

Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Calling All Angels» από τον βραβευμένο με Grammy μουσικό Λένι Κράβιτζ (Lenny Kravitz) στη σκηνή παρουσιάστηκε το βίντεο-αφιέρωμα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Ρέι Λιότα (Ray Liotta), Αντζελα Λάνσμπερι (Angela Lansbury), Ράκελ Γουέλς (Raquel Welch), Τζέιμς Κάαν (James Caan) και Τζίνα Λολομπριγκίτα (Gina Lollobrigida). 

Ανάμεσά τους ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και η Ειρήνη Παπά. Η τελευταία φωτογραφία ήταν αφιερωμένη στον Ουόλτερ Μίρις (Walter Mirisch) παραγωγό και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας.

Να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από την ζωή στις 17 Μαΐου 2022 στο Παρίσι ενώ η Ειρήνη Παπά στις 14 Σεπτεμβρίου.

READ MORE - Η Ακαδημία των Όσκαρ 2023 τίμησε την Κορίνθια Ειρήνη Παπά

Χωρίς φωτοσήμανση ο Προαστιακός μέχρι και την Κόρινθο!

 


Αδιανόητες καταγγελίες για τον Προαστιακό έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που οι επίσημες κυβερνητικές αποφάσεις, δια στόματος του κ. Γεραπετρίτη, κάνουν λόγο για επιστροφή των δρομολογίων των τρένων στις 22 Μαρτίου, μετά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. Οι νέες καταγγελίες αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, τον Προαστιακό και προκαλούν ανησυχία καθώς υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και της «Live News», αποτελεί ο σταθμός του Προαστιακού στα «Άνω Λιόσια», όπου η φωτοσήμανση με κατεύθυνση τη Λαμία λειτουργεί κανονικά. Το ίδιο, όμως, δε συμβαίνει από την απέναντι πλευρά και με κατεύθυνση προς Κόρινθο. Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι ότι κανένας φωτεινός σηματοδότης δε λειτουργεί, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό καθώς η συγκεκριμένη εικόνα παρατηρείται μέχρι και την... Κόρινθο. Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και για αυτό το λόγο δεν θα ανοίξει με τους υπόλοιπους σταθμούς στις 22 Μαρτίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα.

Παρά τα όσα έγιναν στα Τέμπη, όπου δεν υπήρχε πλήρης κάλυψη των καταγγελιών των συνδικαλιστικών σωματείων που μιλούσαν για τις ελλείψεις και για άλλα σιδηροδρομικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των χρόνων, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε κάλυψη για τα κενά ασφαλείας. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», όπου ανέφερε ότι: «Ακόμα και στον προαστιακό σημειώνονται διάφορα ‘συμβάντα’, τα οποία επιλύονται ‘πυροσβεστικά’. Αν το σύστημα πέσει, θα χρειαστούν ξαφνικά 50 κλειδούχοι ανά βάρδια για να χειριστούν 150 κλειδιά, προσωπικό που δεν υπάρχει. Οπως καταγγέλλεται, υπάρχει μόνο ένας κλειδούχος, ο οποίος τρέχει όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας παρουσιαστεί πρόβλημα για να λειτουργήσει χειροκίνητα τα κλειδιά μέχρι να έρθει το συνεργείο, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις».

Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές θα πουν πως ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν «τυφλά» σημεία. «’Τυφλά’ σημεία υπάρχουν και θα έχουμε μειωμένες ταχύτητες», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τζικαλάκης.

 

READ MORE - Χωρίς φωτοσήμανση ο Προαστιακός μέχρι και την Κόρινθο!

Νικόλας Άσιμος: O αντισυμβατικός που έμεινε ελεύθερος μέχρι τέλους

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

 


Ο Άσιμος γεννήθηκε, 20 Αυγούστου 1949. Το πραγματικό όνομα του ήταν Νικόλαος Ασημακόπουλος,

«Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το ‘’Άσιμος’’ με γιώτα. Ουχί Άσιμος, ουδεμίαν σχέσιν έχω με τον Ισάακ Ασίμωφ. Τώρα θα μου πεις, γιατί το ‘’Άσιμος’’ με γιώτα. Γιατί όταν λέμε ‘’ ο τάδε είναι άσημος τραγουδιστής’’, η λέξη ‘’άσημος’’ παίζει τον ρόλο επιθετικού προσδιορισμού στην λέξη ‘’τραγουδιστής’’ και γράφεται με ήτα. Ενώ το ‘’Άσιμος’’ είναι όνομα ή καλύτερα επώνυμο και ουχί επιθετικός προσδιορισμός του εαυτού μου.»

 

Από μικρός έγραφε στιχάκια. Αυτοδίδακτος μουσικός. Όνειρο ήταν να σπουδάσει δημοσιογραφία. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονικής χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος και αποφάσισε να το καθιερώσει. Παράλληλα δημιουργεί φοιτητικό εργαστήρι, παίζει Αριστοφάνη, Μολιέρο. Εκείνη την εποχή θα αγοράσει και την πρώτη του κιθάρα.

Μετά το 1973 κατεβαίνει στην Αθήνα και έρχεται σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες παίζοντας μουσική σε συνδυασμό με κείμενα, σκετς κ.α. («5η εποχή», «11η εντολή», «Χνάρι», «Μουσικό Θέατρο Φτώχειας», «Σούσουρο»). Εκεί μέσα στις μπουάτ της Αθήνας, της Πλάκας και των Εξαρχείων, τα ανήσυχα μυαλά συναντιούνταν, μαζί με ηθοποιούς και συνθέτες, παρουσιάζοντας ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενάντια στο κατεστημένο.

Τα παράνομα δισκάκια 45 στροφών

Παράλληλα, ο Άσιμος διακινούσε μόνος του τις γνωστές «παράνομες κασέτες» του στο κέντρο της Αθήνας, συνέχιζε να παίζει μουσική με άλλα σχήματα, ενώ συμμετείχε και σε εκδηλώσεις, θέατρο του δρόμου κ.α. Το 1975 κυκλοφόρησε τα πρώτα του τραγούδια σ’ ένα δισκάκι 45 στροφών (Ρωμιός- Μηχανισμός), ενώ το 1977 με την κατηγορία πως «επηρεάζει αρνητικά το κοινωνικό σύνολο», φυλακίστηκε μαζί με άλλους πέντε εκδότες συγγραφείς.

Το 1982 κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Ξαναπές τον» (συμμετείχε η Χαρούλα Αλεξίου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου). Ένα χρόνο πριν έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Αναζητώντας Κροκανθρώπους». Τα επόμενα χρόνια έζησε στα Εξάρχεια και, σε μια περιπετειώδη πορεία, έγραφε τραγούδια, έπαιζε στο δρόμο, πουλούσε τις κασέτες του, αλλά και βιβλία, παιχνίδια, παλιές κάρτες κ.α.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα άνοιξε ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, στην οδό Καλλιδρομίου. Ήταν ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως το ονόμασε, αλλά και διαμονής, αφού αυτό ήταν και το σπίτι του. Εκεί έγραφε, συνέθετε τα τραγούδια του, πουλούσε βιβλία, παιχνίδια για παιδιά, πρόχειρα κοσμήματα κατασκευής γνωστών του, κασέτες δικές του κυρίως, φωτιστικά, πήλινα, κάρτες παλιές και πολλά άλλα.

Η φυλάκιση και οι απόπειρες αυτοκτονίας

Το 1987 οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με την κατηγορία του βιασμού. Αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη του πίκρα γι’ αυτή την αβάσιμη κατηγορία, που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Η εκκρεμούσα δίκη, μαζί με τ’ άλλα προβλήματα που ήταν πολλά, συσσωρεύτηκαν μέσα του.

Ο Νικόλας Άσιμος αυτοκτόνησε στις 17 Μαρτίου 1988.  Βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του αφήνοντας πίσω του τραγούδια που ξεπερνούν τον όρο «αντισυμβατικά», όπως συνηθίζουν να λέγονται. Ήταν ένας ιδιαίτερος δημιουργός, που κατάφερνε μέσα από τη μουσική και τους στίχους του να μιλήσει για την δική του αλήθεια και είχε πάντα έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Οι δίσκοι «Το φανάρι του Διογένη» και το «Γιουσουρούμ – Στο φαλιμέντο του κόσμου» κυκλοφόρησαν μετά το θάνατο του.



READ MORE - Νικόλας Άσιμος: O αντισυμβατικός που έμεινε ελεύθερος μέχρι τέλους