30 χρόνια σπατάλη εκατομμυρίων, χωρίς έργα για την ανομβρία !

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

 


Εδώ και 30 χρόνια γνωρίζουν όλοι ότι η ξηρασία και η ανομβρία θα είναι το "καρκίνωμα" των παραγωγών σε όλη σχεδόν την Κορινθία.  

Εδώ και 30  χρόνια, δόθηκαν εκατοντάδες εκ. ευρώ σε διάφορα έργα, σπαταλήθηκαν με υπερβάσεις έργων και τα γνωστά "κόλπα" των εργολάβων, άλλα τόσα.

Εδώ και 30 χρόνια σπαταλήθηκαν εκ. ευρώ σε ανούσια έργα για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι , γνωστοί και φίλοι, με βασικό γνώμονα και επιδίωξη, μόνο την ημέρα των εκλογών και την κάλπη.

Και δεν μπόρεσαν οι "αρμόδιοι" να διαθέσουν λίγα εκ. ευρώ για έργα υδρομάστευσης στις "επικίνδυνες" περιοχές όπως είναι σήμερα η Βόχα, ώστε το νερό να παραμένει ή στον υδροφόρο ορίζοντα ή να αποθηκεύεται για περιόδους έκτακτης ανάγκης όπως η φετινή.

Όλοι όσοι κόπτονταν όλα αυτά τα χρόνια για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, "σπατάλησαν όλη τους την καλή διάθεση" σε κάποιες επιδοτήσεις για να "κλείσουν στόματα" και να συνεχίσουν βέβαια να τους έχουν ανάγκη εσαεί, να τους "έχουν στο χέρι" για πάντα.

Ξέχασαν ή ήθελαν να ξεχάσουν, ότι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία είναι το νερό, η πηγή κάθε μορφής ζωής. Σίγουρα πάντως, δεν ήταν τόσο αφελείς, ώστε να νομίζουν ότι θα έχουμε ικανές και αρκετές βροχοπτώσεις κάθε χρόνο.

Χωρίς βεβαίως να παραλείπεται και η ευθύνη αρκετών αγροτών που δήλωναν "ικανοποιημένοι" από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις.

Τώρα, το μόνο που μένει, είναι να παρακαλάμε το Θεό και τη φύση, να φέρει βροχές. Τη στιγμή που πολλοί αγρότες ήδη έχουν αρχίσει και εγκαταλείπουν την παραγωγή όταν χρειάζεται να αγοράζουν από "μαυραγορίτες" το νερό ιδιωτικών γεωτρήσεων για πότισμα με 100-120 ευρώ την ώρα!!

Γιατί οι ιθύνοντες και οι "σωτήρες μας" όλα αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να "μας πνίξουν σε μια κουταλιά νερό"!!!

Γ. Ρουμελιώτης

READ MORE - 30 χρόνια σπατάλη εκατομμυρίων, χωρίς έργα για την ανομβρία !

Εκλογές: Τι ισχύει για σχολεία, εξετάσεις και εκλογικές άδειες

 


Η προεκλογική περίοδος ξεκινάει και τυπικά σήμερα, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών  στις 21 Μαΐου. Τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι είναι αρκετά και παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά:

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις επερχόμενες εκλογές, χρειάζεται να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη Gov.gr.

Εκεί, για να μπείτε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να συμπληρώσετε: ή τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης) ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πόσες ημέρες είναι η εκλογική άδεια για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Σημειώνεται πως η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Πότε κλείνουν τα σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου, όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου. Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

 

Εκλογές 2023: Οι αλλαγές στις εξετάσεις ξένων γλωσσών
Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών φέρνει αλλαγές για τους υποψηφίους των εξετάσεων ξένων γλωσσών. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε προγραμματίσει το τριήμερο 10-21 Μαΐου εξετάσεις στη γαλλική γλώσσα στα διπλώματα DELF (Α1-Β2) DALF (C1-C2) και Sorbone (B2-C1) όμως η προκήρυξη των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου ανατρέπει τον προγραμματισμό.

Σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι η ημερομηνία εξετάσεων μετατίθεται για το επόμενο τριήμερο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών δηλαδή από την Παρασκευή, 26 έως την Κυριακή, 28 Μαΐου.

Αντίστοιχα η Ελληνοαμερικανική Ένωση είχε προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου εξετάσεις στα διπλώματα ECCE και ECPE του Michigan Language Assesment τα οποία όπως ανακοινώθηκε χθες μετατέθηκαν για τις 27-18 Μαΐου. Ειδικότερα οι εξετάσεις για το ECCE θα διενεργηθούν στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις για το ECPE στις 28 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω υποψήφιοι θα εξεταστούν το ίδιο Σαββατοκύριακο που έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις γλωσσομάθειας ESB -Euopalso.

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους απόδημους – Τα βήματα για την εγγραφή
Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, για την ψήφο των αποδήμων αφορά όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, που τους επιτρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σημείο της κατοικίας τους εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή την θυροκόλληση της απόφασης.

Αν για παράδειγμα, οι εκλογές προκηρυχθούν επισήμως στις 24 Απριλίου και θυροκολληθεί την ίδια ημέρα στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων θα «τρέχει» τουλάχιστον έως και τις 12 Απριλίου.

Όσοι κάνουν την αίτηση έπειτα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

READ MORE - Εκλογές: Τι ισχύει για σχολεία, εξετάσεις και εκλογικές άδειες

Μίμης Φωτόπουλος: Ο άνθρωπος που ακόμα χαρίζει γέλιο

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

 


ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ: Μαρία Κωνσταντοπούλου

 

Ένας γνήσια λαϊκός και πολύπλευρος καλλιτέχνης, που υπηρέτησε την τέχνη του για μισό αιώνα. Τον θυμόμαστε μεταξύ άλλων με την χαρακτηριστική ατάκα στην ταινία «Ο ουρανοκατέβατος» ...«Και μετά θα κάθεσαιιιι.»

 

Ο ίδιος πίστευε ότι έγινε καλός κωμικός λόγω της παιδικής του θλίψης και από τις αναμνήσεις των προσφύγων, κυνηγώντας με πάθος τις μικρές στιγμές ευτυχίας με τη χάρη, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία ενός «Καλού στρατιώτη Σβέικ».

Έφυγε στις 29 Οκτωβρίου του 1986, σε ηλικία 73 χρόνων έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη, αληθινή, ουσιαστική, με αξίες κα ιδανικά. Μια ζωή που αντιστρατεύτηκε «αυτούς που θέλουν να γίνει η ζωή του λαού μας νάιλον, από τις τροφές, μέχρι τις ιδέες» – όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη».

Ο μεγάλος κωμικός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, όντας ορφανός από πατέρα από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την εγκατέλειψε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).

Εκείνο που λάτρεψα ήταν ο κινηματογράφος

«Γεννήθηκα των Βαΐων. Σημαδιακή μέρα. Ώς τα 33 μου χρόνια η ζωή δεν ήταν σπαρμένη με βάγια, αλλά με αγκάθια. Και σε μια στιγμή, στο απόγειο της κινηματογραφικής μου καριέρας, μπήκα σαν Μεσσίας στη Λάρισα. Βέβαια, δεν μπήκα «επί πώλου όνου», αλλά οι θαυμαστές μου σήκωσαν στα χέρια ένα μικρό «οστενάκι» που είχα. Αυτό ήταν το πρώτο γλυκό ποτήρι που ήπια ύστερα από τόσα και τόσα πικρά. (…) Αν υπάρχουν μοιραίες μικρές αγγελίες, τότε η μικρή αγγελία που διάβασα ήταν η μοιραία της ζωής μου. Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε και ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πώς μου ’ρθε, έτσι στα καλά καθούμενα, να δώσω εξετάσεις στη Δραματική. Ως εκείνη τη στιγμή δεν είχα πατήσει σε θέατρο παρά μονάχα 2 φορές. Τη μια είχα δει τον Βασίλη Αργυρόπουλο και την άλλη τα Καλουτάκια. Εκείνο που λάτρεψα ήταν ο κινηματογράφος. Πιστεύω ότι εκείνο που με θάμπωσε ήταν οι δύο τίτλοι: φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδαστής της Δραματικής Σχολής του Βασιλικού Θεάτρου. Μεγάλη υπόθεση».

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Το ποτάμι της ζωής μου»).

 

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση «Λοκαντιέρα», με το θίασο Κουνελάκη. Δύο χρόνια αργότερα αναχώρησε για την πρώτη του περιοδεία, με το θίασο «Δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου και επιθεωρήσεως» του Θεμιστοκλή Νέζερ. Λίγο πριν από τον πόλεμο του ’40 έκανε ένα σύντομο πέρασμα απ’ το χώρο του βαριετέ και το θέατρο της Κατερίνας, συμμετέχοντας σε πολεμικές επιθεωρήσεις και μουσικές ηθογραφίες. 

Η Εθνική Αντίσταση, το θέατρο και οι παραστάσεις σε όλον τον κόσμο

Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις τάξεις του ΕΑΜ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τις βρετανικές μονάδες και εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα.

Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» – γράφει στην αυτοβιογραφία του – «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας».

Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ με τον πρωτοεμφανιζόμενο θίασο του Κάρολου Κουν, στις «Αγριόπαπιες» του Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης, στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, ακόμα και στην Αμερική.

Από το 1960 ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη σκηνοθεσία. Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο». Ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό λαϊκό ύφος και τους έξυπνους και πάντα εύστοχους αυτοσχεδιασμούς του. 

Μια διαδρομή στη μεγάλη οθόνη με 101 ταινίες

Όπως όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί της γενιάς του, ο Μίμης Φωτόπουλος έκανε λαμπρή καριέρα και στον ελληνικό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία ήταν η «Μαντάμ Σουσού» το 1948. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο: «Προπαντός ψυχραιμία» (1951) και «Μια νταντά και τέζα όλοι» (1971). Μεγάλος επιτυχίες θεωρούνται οι ταινίες «Ο γρουσούζης» (1952), «Το Σωφεράκι» (1953), «Η Ωραία των Αθηνών» (1954), «Κάλπικη λίρα» (1955), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Ο Πατούχας» (1972) κ.ά. Εκτός από τη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκε και στη μικρή, στην τηλεοπτική σειρά «Ο θείος μας ο Μίμης», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1984. 

Ο λογοτέχνης, ο ποιητής, ο ζωγράφος

Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν και λογοτέχνης. Έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές [ «Μπουλούκια» (1940), «Ημιτόνια» (1960), «Σκληρά τριολέτα» (1961) και «Ο θάνατος των ημερών» (1976) ], τρία αυτοβιογραφικά [ «25 χρόνια θέατρο» (1958), «Το ποτάμι της ζωής μου» και «Ελ Ντάμπα – Όμηρος των Εγγλέζων» (1965) ] και δύο θεατρικά έργα [ «Ένα κορίτσι στο παράθυρο» (1966) και «Πελοπίδας ο καλός πολίτης» (1976) ]. 

Την περίοδο της Δικτατορίας ασχολήθηκε, επίσης, με τη ζωγραφική. Είχε μείνει μόνος με τις δύο κόρες του, αφού η γυναίκα του, Μαργαρίτα Τσάλα, είχε εξοριστεί στη Γυάρο. Τότε ήταν που άρχισε με γραμματόσημα να φτιάχνει πίνακες, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ. Συνολικά έκανε δέκα εκθέσεις των έργων του και πούλησε πάνω από εκατό πίνακες. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει 2 κόρες που λάτρευε.

Το τέλος

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από τον αγώνα του για συνταξιοδότηση. Παρά τα πενήντα χρόνια σκληρής δουλειάς, δεν είχε μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων. Τα συντάξιμα χρόνια του συμπληρώθηκαν τελικά με τιμητική σύνταξη του υπουργείου Πολιτισμού. Την οποία δεν πρόλαβε να χαρεί, αφού τον πρόδωσε η καλοκάγαθη καρδιά του στις 29 Οκτωβρίου 1986, σε ηλικία 73 ετών.

 

READ MORE - Μίμης Φωτόπουλος: Ο άνθρωπος που ακόμα χαρίζει γέλιο

Αυστηρότερα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

 


Τον καθαρισμό οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες από τους δήμους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έρχεται να διασφαλίσει νέα πυροσβεστική διάταξη, η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη (20/2023) θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της αντίστοιχης περσινής (Μάρτιος 2022) – με την οποία η πολιτεία είχε νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού οικοπέδων μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους -, δίνοντας στους δήμους ενισχυμένες αρμοδιότητες παρέμβασης για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς.

Με τη διάταξη του 2022, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών υποχρεούνταν να προβαίνουν σε καθαρισμούς μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Με τη νέα διάταξη, η πολιτεία προσανατολίζεται στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. Ταυτόχρονα, η νέα διάταξη αναμένεται να ρυθμίσει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ η υποχρέωση από πλευράς πολιτών να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους θα έχει ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5-31/10).

Οι δήμοι

Με τη σειρά τους οι δήμοι θα πρέπει να μεριμνούν σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιωτών να προβαίνουν σε καθαρισμούς από 1 έως 30 Απριλίου και να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους έως τέλος Οκτώβρη. Στις υποχρεώσεις των δήμων, με την επικείμενη διάταξη, αναμένεται να εμπίπτει πρώτον η ενημέρωση των υπόχρεων μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους (μόνο για φέτος καταληκτική ημερομηνία θα θεωρηθεί η 28η Απριλίου), δεύτερον η διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και τρίτον η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους ιδιώτες. Εφόσον ο δήμος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, στους δημότες μπορεί να παρέχεται, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, η διενέργεια καθαρισμού από τις δημοτικές υπηρεσίες με χρέωση της δαπάνης στο όνομά τους ή από ιδιωτική εταιρεία με την οποία ο δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση.

Κυρώσεις

Για τους παραβάτες, με τη νέα πυροσβεστική διάταξη θα προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται ο δήμος να επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, ενώ θα τους χρεώνει και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού. Αν ο ιδιώτης συμμορφώνεται εντός 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, τότε το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%. Μετά το πέρας του δεκαημέρου, ο δήμος θα προβαίνει εντός 5 ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων κατά προτεραιότητα, βάσει κινδύνου. Ειδικά για περιφραγμένους χώρους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο δήμος θα παρεμβαίνει για την άρση του κινδύνου με αυτεπάγγελτο καθαρισμό, κατόπιν αιτήματος προς την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια σχετικής αυτοψίας.

Από το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζεται πως φέτος το ποσό που δόθηκε στους ΟΤΑ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας ήταν μεγαλύτερο (40% αύξηση) ενώ καταβλήθηκε τόσο έγκαιρα για πρώτη φορά. Με τους πυροσβέστες να έχουν ήδη κληθεί να επέμβουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 2.320 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία. Φέτος, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα των προηγούμενων ετών, ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν να βελτιωθούν περαιτέρω. Οδηγό μας αποτελεί το νέο δόγμα «Πρόληψη – Προετοιμασία – Ετοιμότητα», σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης».

READ MORE - Αυστηρότερα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

S.O.S. Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα

 


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο δημόσιας υγείας», ενώ αναφέρει πως έχει ζητηθεί πολλάκις συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, χωρίς ανταπόκριση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη αυξήθηκαν από τα 215 στα 235.

Οι φαρμακοποιοί και ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος ζητούν πλέον μέσω της σχετικής ανακοίνωσής τους, την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού καθώς οι ελλείψεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και οι ζωές των πολιτών βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής:

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη Χώρα μας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ. Αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα, καρδιολογικά, φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα, όχι μόνο λείπουν από την αγορά αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον. Έχουμε ζητήσει πολλάκις από τον Υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

 

READ MORE - S.O.S. Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα

21η Απριλίου: 56 χρόνια από τη μέρα που οι ερπύστριες τσαλαπάτησαν τη δημοκρατία



 Όσοι άνοιξαν τα ραδιόφωνά τους στις 06:30 το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου 1967 πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης. «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβεν την διακυβέρνησιν της χώρας»! Μέσα σε μία και μόνο πρόταση, η αυστηρή ανδρική φωνή είχε συμπυκνώσει όλα όσα θα ακολουθούσαν τις επόμενες 2.650 ημέρες. Η πολύπαθη χώρα μόλις είχε μπει σε νέες περιπέτειες. 

Οποιος κυκλοφορεί, πυροβολείται 

Ένα δεύτερο διάγγελμα από τη συχνότητα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ενημερώνει λίγες ώρες αργότερα τον ελληνικό λαό πως το δικτατορικό καθεστώς, «λόγω της εκδήλου απειλής κατά της δημοσίας τάξεως και ασφάλειας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων», αναστέλλει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. Παράλληλα, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο.

«Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβεν την διακυβέρνησιν της χώρας»

Μετά τη δύση του ηλίου οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στον δρόμο «θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως»! Απαγορεύεται επίσης πάσα συνάθροιση ή συγκέντρωση σε κλειστό χώρο ή την ύπαιθρο. «Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται διά των όπλων» αναφέρει ο εκφωνητής εν μέσω εθνικών εμβατηρίων. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα συλλήψεως και φυλακίσεως παντός προσώπου «άνευ τηρήσεως οιασδήποτε διατυπώσεως, ήτοι άνευ εντάλματος της αρμοδίας αρχής και χωρίς να συντρέχει αυτόφωρος κατάληψις», ενώ δεν ισχύουν πλέον το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, το απαραβίαστο της αλληλογραφίας και η ίδρυση ή συμμετοχή σε σωματεία. 

Οι τρεις πρωταίτιοι

Ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν καταλάβει καίρια σημεία της πρωτεύουσας κάνοντας επίδειξη δύναμης. Οι φωτογραφίες των τανκς που έχουν στραμμένες τις κάνες τους προς το ελληνικό Κοινοβούλιο σοκάρουν. Όσο περνά η μέρα γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των χουντικών. Επικεφαλής έχουν τεθεί τρεις επίορκοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς: ο 55χρονος ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι 48χρονοι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος, που είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν εγκαίρως μυημένους συνεργάτες τους σε νευραλγικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. 


Το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας άρχισε να υλοποιείται λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου. Επί της ουσίας, εφαρμόστηκε μια παραλλαγή του σχεδίου «Περικλής», που είχε εκπονηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για την αντιμετώπιση τυχόν εξωτερικού ή εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου, σε συνάρτηση με το σχέδιο «Προμηθεύς», που βρισκόταν για καιρό κλειδωμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και είχε καταρτιστεί από το ΝΑΤΟ, επίσης για να εξουδετερωθεί τυχόν κομμουνιστική απειλή κατά της χώρας, το οποίο προέβλεπε την κατάληψη νευραλγικών κτηρίων και τη σύλληψη στελεχών της Αριστεράς. Έτσι λοιπόν, η διατα- γή που δόθηκε σε όσες στρατιωτικές μονάδες δεν είχαν μυηθεί ήταν «Εφαρμόσατε Σχέδιο Προμηθεύς». 

Συλλήψεις με τα εσώρουχα  

Οι πραξικοπηματίες επί της ουσίας κίνησαν μέσα στη νύχτα μονάχα τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ωστόσο αιφνιδίασαν τους πάντες. Η πρώτη αποστολή ανατέθηκε σε ολιγομελή τμήματα καταδρομέων (ΛΟΚ), τα οποία κατέλαβαν τα επικοινωνιακά κέντρα ώστε να μην δοθεί σήμα συναγερμού. Από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που έδρευε στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, βγήκαν τα πρώτα τανκς με κατεύθυνση προς τη Βουλή, τα Υπουργεία, το Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, τον ΟΤΕ και τα Ανάκτορα.

Την ίδια ώρα, ο 47χρονος συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς έδινε εντολές σε πιστούς κινηματίες στρατιωτικούς να προβούν σε συλλήψεις σημαινόντων πολιτικών όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Άπαντες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα δεν πρόλαβαν καν να ντυθούν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια με τα εσώρουχα ή τις πιτζάμες που φορούσαν. Ανάμεσα στους κρατούντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο γιος του Ανδρέας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιάννης Αλευράς. 

Τότε ο Παττακός του ξεκαθαρίζει πως: «Οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν»

Με την ανατολή του ηλίου οι πρωταίτιοι επισκέπτονται τον μόλις 27 ετών βασιλιά Κωνσταντίνο στα περικυκλωμένα από τον στρατό ανάκτορα του Τατοΐου και του ζητούν να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Εκείνος αρχικά αρνείται και επιχειρεί να ανοίξει διάλογο μαζί τους. Τότε ο Παττακός του ξεκαθαρίζει πως: «Οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν». Ο άνακτας θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ποια είναι η επιχειρησιακή κατάσταση στη χώρα. Μεταβαίνει στο Πεντάγωνο και αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι όντως χαώδης. Καταφέρνει να συναντήσει εκεί για λίγα λεπτά τον συλληφθέντα πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που εισηγείται στον βασιλιά να διατάξει τους αξιωματικούς να καταθέσουν τα όπλα. Εκείνος όμως του ξεκαθαρίζει ότι δεν ελέγχει κανέναν από αυτούς που οπλοφορούσαν. Αργά το απόγευμα ο βασιλέας δείχνει να συμβιβάζεται, αποδεχόμενος τη νέα κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. «Το έκανα για να μην χυθεί αίμα ελληνικό», θα πει αργότερα. 

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό All About History που κυκλοφορεί μια φορά το μήνα με το Εθνος της Κυριακής) 


READ MORE - 21η Απριλίου: 56 χρόνια από τη μέρα που οι ερπύστριες τσαλαπάτησαν τη δημοκρατία

Μόνο o ελληνικός λαός μπορεί να ανατρέψει εκείνους που ασελγούν πάνω στο όνομα της δημοκρατίας

 


56 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

56 χρόνια από εκείνη τη νύχτα που διήρκησε 7 ολόκληρα χρόνια και οδήγησε τελικώς στην προδοσία της Κύπρου.

Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες, τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Ανήκουν στη συλλογική μας μνήμη και υπάρχουν ακόμα στα σώματα και στις ψυχές των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών.

Τιμούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίστηκε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη λαική κυριαρχία εκείνα τα χρόνια του ζόφου, που χρειαζόταν τόλμη στη ψυχή και φως στο πνεύμα για να αντισταθεί στο καθεστώς των συνταγματαρχών.

Τιμούμε τους νέους και τις νέες που πάλεψαν, πόνεσαν, έδωσαν τη ζωή τους για την επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα.

Σήμερα η χώρα πορεύεται κάτω από μια απλωμένη τεράστια γκρίζα σκιά και ο ελληνικός λαός προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες δυσκολίες μιας μακράς κρίσης.

Η κοινωνική δικαιοσύνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η προάσπιση της ελευθερίας, επανέρχονται ως μεγάλα ζητούμενα και στην εποχή μας.

Το μήνυμα της 21ης Απριλίου μας θυμίζει πως μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να ανατρέψει εκείνους που ασελγούν πάνω στο όνομα της δημοκρατίας, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να λύσει τα δεσμά του και από το πιο σκοτεινό πολιτικό εγχείρημα, όταν αντιληφθει πως τα συμφέροντα των πολλών ποδοπατούνται από τα συμφέροντα των λίγων.

Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού είναι οι κορυφαίες αξίες ενός κράτους δικαίου για το οποίο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πιστεύουμε και πάντα για αυτό θα παλεύουμε.

*Της Τζένης Σουκαρά - Υποψήφιας βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας

READ MORE - Μόνο o ελληνικός λαός μπορεί να ανατρέψει εκείνους που ασελγούν πάνω στο όνομα της δημοκρατίας

Αυστηρότερα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

 


Τον καθαρισμό οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες από τους δήμους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έρχεται να διασφαλίσει νέα πυροσβεστική διάταξη, η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη (20/2023) θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της αντίστοιχης περσινής (Μάρτιος 2022) – με την οποία η πολιτεία είχε νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού οικοπέδων μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους -, δίνοντας στους δήμους ενισχυμένες αρμοδιότητες παρέμβασης για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς.

Με τη διάταξη του 2022, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών υποχρεούνταν να προβαίνουν σε καθαρισμούς μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Με τη νέα διάταξη, η πολιτεία προσανατολίζεται στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. Ταυτόχρονα, η νέα διάταξη αναμένεται να ρυθμίσει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ η υποχρέωση από πλευράς πολιτών να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους θα έχει ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5-31/10).

Οι δήμοι

Με τη σειρά τους οι δήμοι θα πρέπει να μεριμνούν σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιωτών να προβαίνουν σε καθαρισμούς από 1 έως 30 Απριλίου και να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους έως τέλος Οκτώβρη. Στις υποχρεώσεις των δήμων, με την επικείμενη διάταξη, αναμένεται να εμπίπτει πρώτον η ενημέρωση των υπόχρεων μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους (μόνο για φέτος καταληκτική ημερομηνία θα θεωρηθεί η 28η Απριλίου), δεύτερον η διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και τρίτον η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους ιδιώτες. Εφόσον ο δήμος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, στους δημότες μπορεί να παρέχεται, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, η διενέργεια καθαρισμού από τις δημοτικές υπηρεσίες με χρέωση της δαπάνης στο όνομά τους ή από ιδιωτική εταιρεία με την οποία ο δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση.

Κυρώσεις

Για τους παραβάτες, με τη νέα πυροσβεστική διάταξη θα προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται ο δήμος να επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, ενώ θα τους χρεώνει και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού. Αν ο ιδιώτης συμμορφώνεται εντός 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, τότε το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%. Μετά το πέρας του δεκαημέρου, ο δήμος θα προβαίνει εντός 5 ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων κατά προτεραιότητα, βάσει κινδύνου. Ειδικά για περιφραγμένους χώρους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο δήμος θα παρεμβαίνει για την άρση του κινδύνου με αυτεπάγγελτο καθαρισμό, κατόπιν αιτήματος προς την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια σχετικής αυτοψίας.

Από το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζεται πως φέτος το ποσό που δόθηκε στους ΟΤΑ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας ήταν μεγαλύτερο (40% αύξηση) ενώ καταβλήθηκε τόσο έγκαιρα για πρώτη φορά. Με τους πυροσβέστες να έχουν ήδη κληθεί να επέμβουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 2.320 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία. Φέτος, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα των προηγούμενων ετών, ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν να βελτιωθούν περαιτέρω. Οδηγό μας αποτελεί το νέο δόγμα «Πρόληψη – Προετοιμασία – Ετοιμότητα», σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης».

READ MORE - Αυστηρότερα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Καμπανάκι για «λειτουργική κατάρρευση» του ΕΣΥ η παραίτηση γιατρού στη Σέριφο

 


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η τελευταία παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο, καθώς είναι η πρώτη ηχηρή παραίτηση, αυτή τη φορά από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), αφού η αμέσως προηγούμενη στο Ρέθυμνο, αφορούσε νοσοκομειακή γιατρό.

Οι ελλείψεις στην ΠΦΥ είναι γνωστές από χρόνια, παρόλα αυτά όμως, όπως όλα δείχνουν, οι παρεμβάσεις για τον προσωπικό γιατρό, δεν αποτελούν μέτρο ικανό να καλύψει τις πρώτες ανάγκες των ασθενών εκτός νοσοκομείου.

Οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ συνολικά (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, νοσοκομεία) παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, αφού μόνο το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν επίσημα πάνω από 25 παραιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών.

«Το φαινόμενο, δείχνει τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ», επεσήμανε στο in,gr  o γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου, τονίζοντας πως τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και δεν λύνονται.

Το αποτέλεσμα – σύμφωνα με τον ίδιο – είναι τα νοσοκομεία της περιφέρειας να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις ελλείψεις γιατρών, γεγονός που οδηγεί σε ασφυκτικές πιέσεις με τη σειρά του στα κεντρικά νοσοκομεία, όπως π.χ. το νοσοκομείο Νίκαιας, το «Γεννηματάς», τα πανεπιστημιακά του Ρίου και της Λάρισας.

 «Ο φόρτος έχει αυξηθεί πολλαπλασιαστικά από την περιφέρεια», είπε ο κ. Παπανικολάου και τόνισε ότι «με τις παραιτήσεις, αλλά και τη μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, ακόμη και τα κεντρικά νοσοκομεία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις πέρα από τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας ή ακτινοδιαγνωστικής και παθολογοανατομίας. Τώρα το πρόβλημα επεκτείνεται και στην ειδικότητα της βιοπαθολογίας, αλλά και της θωρακοχειρουργικής.»

» Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε τίποτα. Χαρακτηριστικό όμως ότι το πρόβλημα αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είναι ότι σε θωρακοχειρουργική κλινική χωρίς ειδικευόμενο επί χρόνια, ενώ ο υπό συνταξιοδότηση θωρακοχειρουργός που υπηρετούσε ζήτησε για πρώτη φορά παράταση, αυτή δεν δόθηκε, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της κλινικής».

Μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς

Σήμερα, οι ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ υπολογίζεται από την ΟΕΝΓΕ ότι φτάνουν περίπου τις 5.000 βάσει των παρωχημένων οργανισμών των νοσοκομείων, ενώ οι πραγματικές ανάγκες εκτιμώνται περί τις 8.500. Αντίστοιχα, υπάρχουν και ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ξεπερνά τις 30.000.

Αντί όμως να μεθοδεύεται η αντιμετώπιση του προβλήματος, αντίθετα, σήμερα, δεν προκηρύσσονται θέσεις ή οι προκηρύξεις γίνονται με τέτοιον τρόπο που δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ.

Για το θέμα, ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι σήμερα, το προσωπικό του ΕΣΥ, όλων των κλάδων και όλων των εργασιακών σχέσεων, είναι λιγότερο από αυτό που υπηρετούσε το 2009, πριν την έναρξη των μνημονίων.

Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε πως η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις άμεσα και ταυτόχρονα, προκειμένου να φανούν και οι ελλείψεις, αλλά κυρίως να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ανάγκες, πριν συνεχιστεί περαιτέρω η μετανάστευση των γιατρών μας στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία.

READ MORE - Καμπανάκι για «λειτουργική κατάρρευση» του ΕΣΥ η παραίτηση γιατρού στη Σέριφο

Πολίτες β΄ κατηγορίας στην Καλλιθέα Κορίνθου -Άλλη μια νύχτα στο σκοτάδι!!

 


Άλλη μια νύχτα στο σκοτάδι χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η περιοχή της Καλλιθέας Κορίνθου. Για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι δεν είχαν καμία ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο, αφού όλοι μάλλον είναι αναρμόδιοι. Όλες οι λάμπες από τις κολώνες της ΔΕΗ σβηστές και χαράς ευαγγέλια για τους επιτήδειους γνωστούς - αγνώστους μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Μάλλον θεωρούν τους κατοίκους της περιοχής πολίτες β΄ κατηγορίας, αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο μεγάλη απάθεια. Άλλωστε , έχουν σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούν. Τον φωτισμό της Καλλιθέας θα κοιτάξουν?

Πολύ.... σοβαρότερα!!!!

 

READ MORE - Πολίτες β΄ κατηγορίας στην Καλλιθέα Κορίνθου -Άλλη μια νύχτα στο σκοτάδι!!

ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΧΘΕΣ ΟΛΗ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

 


Στο απόλυτο σκοτάδι ήταν χθες όλη η περιοχή της Καλλιθέας Κορίνθου. Χωρίς καμία ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων, τις αναφορές στα social media, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!

Δεν ξέρω αν είναι ευθύνη του Δήμου, της ΔΕΗ , ή της εταιρείας με τους νέους λαμπτήρες, πάντως, κάποιος έπρεπε να βγει και να πει κάτι γι΄ αυτό το χάλι και το απόλυτο σκοτάδι.

Και να αφήσουν οι "παρατρεχάμενοι" τις ευχαριστίες για τις νέες λάμπες, γιατί μάλλον βιάστηκαν πολύ και εκτέθηκαν! Ότι "μας άλλαξαν τα φώτα", είναι το μόνο σίγουρο!!!

READ MORE - ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΧΘΕΣ ΟΛΗ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γιατί τόση απαξίωση των ΜΜΕ από το νοσοκομείο?

 


Στη χθεσινή  σύσκεψη για τα σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο Κορίνθου, επέτρεψαν τη συμμετοχή μόνο των δύο υπουργών του νομού, των κ. Δήμα και Ταγαρά, των δύο   βουλευτών, Κόλλια και Ψυχογιού καθώς και των  δημάρχων Κορινθίων, Σικυωνίων και Νεμέας, του αντιδήμαρχου Λουτρακίου Τάσου Σακελλαρίου και των 4 Αντιπεριφερειαρχών, Βυτινιώτη, Κόρκα  Γκιολή και Οικονόμου .

Στην σύσκεψη δεν επέτρεψαν στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους του νομού  να παρακολουθήσουν και να κάνουν ερωτήσεις,   αλλά τους απαγορεύτηκε   η είσοδος και τους υποχρέωσαν να παραμείνουν ακόμα και εκτός του προαύλιου  χώρου (!).

Τι έλεγε το mail προς τους δημοσιογράφους

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου έχει απευθύνει πρόσκληση στους θεσμικούς φορείς του Νομού (κκ Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους) την Τετάρτη19/04 και ώρα 13.30 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, προκειμένου να συζητηθούν τα σημαντικά και πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου.  

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ενημέρωσή σας σχετικά με τις τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα της συνάντησης. 

Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον σας για την κατάσταση του Νοσοκομείου και ευρύτερα της υγείας των πολιτών του τόπου, η παρουσία και ενεργός συμμετοχή σας αναμένεται να διευρύνει τον διάλογο και να οδηγήσει στην αντικειμενική και ορθή ενημέρωση". 

Απαξίωσαν όλα τα ΜΜΕ

Και το ερώτημα είναι: Για ποιο λόγο έγινε αυτή η πρόσκληση στα mail των τοπικών ΜΜΕ? Τους κάλεσαν ή δεν τους κάλεσαν στη σύσκεψη? Τι άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη και απαξίωσαν τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε μια τόσο σοβαρή σύσκεψη για τα προβλήματα του νοσοκομείου; Επειδή αυτό δεν πρόκειται να ξεχαστεί από τους τοπικούς δημοσιογράφους, μην παραπονεθείτε από δω και στο εξής, όταν δεν θα ασχολούνται με τα θέματα που σας αφορούν και θα καλύπτουν μόνο τα παράπονα και τις καταγγελίες του κόσμου!!! Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε....

READ MORE - Γιατί τόση απαξίωση των ΜΜΕ από το νοσοκομείο?

Οι κάλπες στήνονται 21 Μαΐου – Μάθε που ψηφίζεις

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

 


Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου, από τον πρωθυπουργό δίνει το σήμα εκκίνησης της  προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι και η σχετική  εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ενημερωμένη.

Μάθε που ψηφίζεις σε ένα κλικ

Οι πολίτες που θέλουν να μάθουν που ψηφίζουν αλλά και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία τους είναι σωστά μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών

 

Συμπληρώνουν το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα τους. Ακόμα προσθέτουν την χρονολογία γέννησή τους.

Εναλλακτικά – εφόσον θυμούνται – συμπληρώνουν μόνον τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Η εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

READ MORE - Οι κάλπες στήνονται 21 Μαΐου – Μάθε που ψηφίζεις

Δημόσιο: Κόβονται οι άδειες «από τη σημαία» – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

 


Τέρμα στο σκασιαρχείο για τους δημόσιους υπαλλήλους βάζει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, το υπουργείο θεσμοθετεί τη διενέργεια ελέγχων από ελεγκτές γιατρούς στα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων που παίρνουν αναρρωτική άδεια ώστε να διαπιστώνεται εάν πράγματι νοσούν.

Η εντολή για έλεγχο θα δίνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή από τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας στον ορισθέντα με απόφαση αντιστοίχως ελεγκτή γιατρό κατόπιν αιτήματος του οικείου φορέα.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζεται στις διατάξεις του νόμου 5043/2023, «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Η διάταξη

«Σε κάθε Ν.Π.Δ.Δ. που έχει προσωπικό άνω των χιλίων ατόμων, εφόσον δεν υπάρχει καμία θέση ελεγκτή γιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, συνιστάται αυτοδικαίως με τον παρόντα νόμο μία θέση ελεγκτή γιατρού, με θητεία τριών ετών, που μπορεί να ανανεώνεται, για την άσκηση ελέγχου κατά τις παρ. 1 και 2 του παρόντος. Για τη σύσταση της θέσεως εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προκειμένου για Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία έχουν προσωπικό κάτω των χιλίων ατόμων, ισχύουν τα εξής:

α. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ. υπηρετεί υπηρεσιακός ελεγκτής γιατρός ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, αυτός ασκεί και τον έλεγχο, που προβλέπεται στην παρ. 1 του παρόντος.

β. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν υπηρετούν τέτοιοι γιατροί, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής, ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό του Υπουργείου που τα εποπτεύει.

Εφόσον δεν υπηρετεί ελεγκτής ιατρός στο εποπτεύον Υπουργείο, ο έλεγχος μπορεί να ασκείται από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ή ανήκει οργανικά σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Η εντολή για έλεγχο δίδεται από τον οικείο Διοικητή κατόπιν αιτήματος του φορέα.

γ. Σε όσες δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή έχουν υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δεν υπηρετεί ελεγκτής γιατρός, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό της οικείας Περιφέρειας ή από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια ή υπηρετεί σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

READ MORE - Δημόσιο: Κόβονται οι άδειες «από τη σημαία» – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο