Το μεγάλο Ευχαριστώ του Χ. Γκιλίτση για τη συγκέντρωση στην Κόρινθο

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

 




Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκιλίτσης σημείωσε:

"Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Η επίσημη έναρξη του αγώνα μας από το δημοτικό θέατρο της Κορίνθου και η μαζική προσέλευση σας σηματοδοτούν την έναρξη της πορείας προς την αλλαγή.

Την αλλαγή στην Κορινθία μας.



Σε αυτή τη διαδρομή, όπως και σε κάθε άλλη που έκανα στη ζωή μου, ένα πράγμα με ενδιαφέρει… να τη πορευτώ με φίλους αληθινούς. Το μήνυμα σας χθες ήταν ξεκάθαρο.

Μαζί και σε αυτόν τον αγώνα, μαζί για την νίκη!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και δεσμεύομαι η αλήθεια η δική μας και του τόπου να γίνει κανόνας στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό λείπει εξάλλου, η αλήθεια και η αγάπη για την Ελλάδα μας!

Στις 21 του Μάη στέλνουμε ηχηρό μήνυμα νίκης και αλλαγής! Πάμε φίλοι!".

 

READ MORE - Το μεγάλο Ευχαριστώ του Χ. Γκιλίτση για τη συγκέντρωση στην Κόρινθο

Πυροσβεστική Κορίνθου: Αυστηρά πρόστιμα σε όσους καίνε κλαριά

 


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Κορινθίας έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς σε ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και

αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων

καλλιεργειών. Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων της ανωτέρω Πυροσβεστικής Διάταξης, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», για παραβάσεις της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιούμε τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 20/2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549 , τεύχος Β’, της 19.4.2023, σύμφωνα με την οποία «Καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Επισημαίνεται ότι για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού, έως και την 30 Απριλίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία. Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας!

READ MORE - Πυροσβεστική Κορίνθου: Αυστηρά πρόστιμα σε όσους καίνε κλαριά

Δύο ακόμα υποψήφιους ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

 


Σε ανακοίνωση της ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και του υποψηφίου Δημάρχου Κορινθίων Ν. Σταυρέλη αναφέρεται: "Ανακοινώνουμε δύο ακόμα υποψήφιους που θα στελεχώσουν τη ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και το ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

1.ΑΝΤΟΥΛΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ– Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1998 ( 25 ετών) , είναι γέννημα θρέμμα Τενεάτης και μόνιμος κάτοικος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλένιας Δήμου Κορινθίων. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Γονείς του είναι ο Σπύρος Αντουλινάκης ( ή Τσαρούχης) και η Κατερίνα Σιαπκαρά . Επαγγελματική του Ιδιότητα: Δημόσιος Υπάλληλος και συγκεκριμένα Συνοριακός Φύλακας στην Κόρινθο. Από πολύ νεαρή κιόλας ηλικία , δραστηριοποιείται ενεργά κι ανελλιπώς με τα κοινά του τόπου του και όχι μόνο και αυτό είναι εμφανές και του αναγνωρίζεται από τους συντοπίτες , αφού στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 τον εξέλεξαν (σε ηλικία μόλις 21 ετών) ως Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλένιας .

Επιπροσθέτως η ανιδιοτελής ενασχόληση του με τα κοινά και ο ζήλος του για προσφορά , αποδεικνύονται περίτρανα και από τη συμμετοχή του ως μέλος του Δ.Σ "SOSTE TO" , δηλαδή στην " ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ και ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ " στο Χιλιομόδι Κορινθίας παρεμβαίνοντας άμεσα και ανιδιοτελώς πάντα , όποτε χρειαστεί για την διάσωση των Δασών της Φανερωμένης και γενικότερα όπου χρειαστεί εντός του νομού Κορινθίας. Επίσης είναι ενεργό μέλος από πολύ μικρή ηλικία στον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΣΥΛΛΟΓΟ Κλένιας " ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΉΜΩΝ " συμμετέχοντας στα Χορευτικό Τμήματα και στη Θεατρική Ομάδα. Επιπλέον συμμετέχει και στην Ποδοσφαιρική Ομάδα της Κλένιας ως μέλος του Δ.Σ. Νέος Άνθρωπος λοιπόν που με θέρμη ωθεί τη νεολαία του τόπου του στον Αθλητισμό στον Πολιτισμό και στα Ήθη , Έθιμα και Παραδόσεις μας. Αυτές είναι κάποιες από τις δραστηριότητες του στα κοινά με μόνη του μέριμνα , την ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον ΤΌΠΟ ! Είναι ένας ΝΕΟΣ , γεμάτος όρεξη , με δημιουργική σκέψη και διάθεση , την οποία θέλει να εκδηλώσει σε μεγαλύτερο βαθμό για το ευρύτερο κοινό καλό του Δήμου μας!

Ο Μιχάλης ως ανήσυχη προσωπικότητα που τον χαρακτηρίζει ολοφάνερα η προσφορά , θα είναι Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κορινθίων (στην Δημοτική Ενότητα Τενέας).

 

2.ΚΟΡΔΩΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ– Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, έχει δύο παιδιά και κατοικεί στην Κόρινθο. Κατάγεται από το Χιλιομόδι, όπου διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου. Είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στις εξαρτήσεις. Σπούδασε και εκπαιδεύτηκε στο W.C.S Treatment Center στο Bristol της Αγγλίας, είναι κάτοχος Postgraduate Certificate (2007) και Postgraduate Diploma (2009) του Πανεπιστημίου Strathclyde της Γλασκόβης, έχει πτυχίο συμβουλευτικής στις εξαρτήσεις , πτυχίο συμβουλευτικής προσωποκεντρικής προσέγγισης από το ICPS Athens College και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια οικογενειακής θεραπείας. Είναι ιδρυτής Κέντρου Συμβουλευτικής απευθυνόμενο σε άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς και εξαρτήσεων , στην Κόρινθο.

Είναι ενεργό μέλος της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας από το 1981 και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Τ.Ο Δήμου Τενέας και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε Κορινθίας την περίοδο 2009-2012. Στις εσωκομματικές διαδικασίες της 17ης Απριλίου 2016, εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε Κορινθίας. Στις εκλογές της 13ης Μαίου 2018 για την ανάδειξη των κομματικών οργάνων επανεξελέγη Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε Κορινθίας.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κορινθίων για την περίοδο 2010-2014 με τον συνδυασμό «Ο Δήμος Μπροστά» με επικεφαλής τον Κων. Γιώτη, για την περίοδο 2014-2019 με τον συνδυασμό «Συμμαχία Πολιτών» με επικεφαλής τον Β. Νανόπουλο και για την περίοδο 2019- 2023 με τον συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ» με επικεφαλής τον Π. Καλλίρη.

Διατελεί μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κορινθίων από το 2011 έως και σήμερα.

Διετέλεσε

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ ¨Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Κορινθίων¨ την διετία 2017-2019.

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ ¨Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Κορινθίων¨ από το 2011 έως και το 2017.

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Της Εταιρίας ¨Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Κορινθίων(ΔΑΕΚ) για την διετία 2013- 2014.

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Κορινθίων» την διετία 2013-2014

της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Κορινθίων για το χρονικό διάστημα 2015-2016.

μέλος και πρώην Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου Ατρόμητος Χιλιομοδίου ,

μέλος του Δ.Σ του Ποδοσφαιρικού Σωματείου «Κόρινθος 2006»

Θεωρώντας πως μέσα από συλλογικές διαδικασίες οι πολίτες και κυρίως οι νέοι μπορούν να βρουν δημιουργική διέξοδο, είναι μέλος

της Θεατρικής Σκηνής Χιλιομοδίου ,

του Ιππικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Τενέας ,

του Πολιτιστικού Συλλόγου Τενέας «Η Φλαμουριά»

των Εθελοντών Περιβάλλοντος Χιλιομοδίου SOSTE TO

Ο Χρήστος θα είναι Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Κορινθίων.

READ MORE - Δύο ακόμα υποψήφιους ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

Στις 10 Μαΐου το debate των πολιτικών αρχηγών

 


Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ένα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ. Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 10 το πρωί, όπως είχε αποφασιστεί από την συνεδρίαση της Πέμπτης (27.04).

Σύμφωνα με πληροφορίες, συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ ερωτήσεις θα υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι από κανάλια εθνικής εμβέλειας. Mοναδική προϋπόθεση είναι οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν να είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στις 10 Μαΐου το debate

Καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρχε διαφωνία στην Διακομματική Επιτροπή για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η 10η Μαΐου θα είναι τελικά η ημέρα που οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν on air τα ξίφη τους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ είχε προτείνει το debate να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να διεξαχθεί 2 μέρες πριν, δηλαδή στις 10 του μήνα.

Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, καθώς στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο τελικά το debate θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις κάλπες στα Πανεπιστήμια.

 

Ποιες θα είναι οι θεματικές ενότητες για το debate των εκλογών

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

1. οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση

2. εξωτερική πολύτιμη και άμυνα

3. κράτος – θεσμοί – διαφάνεια

4. υγεία – παιδεία – κοινωνικό κράτος

5. περιβάλλον – ενέργεια

6. ελεύθερη χωρίς ερώτησες με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Τέλος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποφάσισαν ότι η ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

READ MORE - Στις 10 Μαΐου το debate των πολιτικών αρχηγών

Ο Γιώργος Λούκος νέος πρόεδρος Χιλιομοδίου

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

 


Σε ανακοίνωση του ο νέος πρόεδρος Χιλιομοδίου Γ. Λούκος αναφέρει τα εξής: <<Φίλες και φίλοι, χιλιομοδιώτες και χιλιομοδιώτισες

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω την εκλογή μου ως προέδρου της κοινότητας ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ μετά τις διεργασίες που έγιναν την Παρασκευή 28/4/2023 στο πρώην κτίριο του Δημαρχείου του Δήμου ΤΕΝΕΑΣ.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τους δύο τοπικούς συμβούλους που με την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου, μου έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξω την σωστή επιλογή τους, την Κα ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΩΛΑΚΗ και τον Κο ΚΕΦΕΡΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, διότι το αντικείμενο υποχρεώσεων είναι μεγάλο, και το διάστημα που απομένει είναι λίγο, η όρεξη όμως για προσφορά στον τόπο μας είναι τεράστια.

Σύμμαχός μας στο δύσκολο αυτό έργο θέλω να είναι η τοπική κοινωνία, έτσι ώστε όλοι μαζί να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των υποδομών του χωριού μας.

Καθημερινός μου στόχος θα είναι η βελτίωση των υποδομών(δημοτικοί & αγροτικοί οδοί, πλατεία, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι χώροι κ.α) ακόμα και ο εκσυγχρονισμός τους όπου αυτό είναι δυνατό.

Με την ευκαιρία δε αυτή, θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας ότι το Τοπικό συμβούλιο της κοινότητας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με κύρια θέματα τα τρέχοντα προβλήματα και τις ανάγκες του χωριού.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η συμμετοχή των πολιτών να είναι ουσιαστική, ανακοινώνοντας το αμέσως προσεχώς διάστημα τρόπους επικοινωνίας για υποδείξεις, προβλήματα και καταγγελίες ακόμα που τυχών διαπιστώσει οποιοσδήποτε, που θα συμβάλουν στην ομαλή και σωστή διαχείριση της καθημερινότητας.

Η συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του δήμου Κορινθίων θα επιδιώξω να είναι συχνότατη όπου και όταν αυτό απαιτείται, και ο δίαυλος επικοινωνίας καθημερινός με όλες τις υπηρεσίες.

Τέλος δεσμεύομαι ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μου για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Σας Ευχαριστώ και πάντα στη διάθεση σας για ένα ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ αντάξιο των προσδοκιών μας.>>

ΛΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνστ/νου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ



 

READ MORE - Ο Γιώργος Λούκος νέος πρόεδρος Χιλιομοδίου

Ν. Σταυρέλης: Δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

 


Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης σημείωσε: "Πολύ θεωρία και επικοινωνία αλλά έργο ελάχιστο από τη Δημοτική Αρχή. Ακούμε πολλές χρηματοδοτήσεις, βλέπουμε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά έργα για τους δημότες δεν βλέπουμε.

Πλησιάζουμε στη λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής σε 5 μήνες και τα στοιχεία είναι αμείλικτα για το Δήμαρχο.

Σε ένα Δήμο 60.000 κατοίκων με ταμειακά διαθέσιμα σταθερά πάνω από 30.000.000 € να λιμνάζουν στις Τράπεζες είδαμε πολύ χαμηλές απορροφήσεις πιστώσεων για έργα:

-Το 2020 πληρώθηκαν μόλις 3.955.000 € σε σύνολο τεχνικού προγράμματος 22.129.600 € (ποσοστό υλοποίησης 17,8%).

-Το 2021 πληρώθηκαν μόλις 4.317.500 € σε σύνολο τεχνικού προγράμματος 22.739.300 € (ποσοστό υλοποίησης 19%).

-Το 2022 πληρώθηκαν μόλις 4.156.400 € σε σύνολο τεχνικού προγράμματος 31.410.500 € (ποσοστό υλοποίησης 13,23%).

-Το α΄ 4μηνο 2023 πληρώθηκαν μόλις 886.132 € σε σύνολο τεχνικού προγράμματος 35.069.600 € (ποσοστό υλοποίησης 2,5%).


Και φυσικά δεν μιλάμε για τα έργα αποχέτευσης 60.000.000 € στην παραλιακή ζώνη Άσσου-Λεχαίου που είναι ανεκμετάλλευτα από τον Μάϊο 2021 με κίνδυνο να χαθεί και η χρηματοδότηση, αλλά και τόσα άλλα του προγράμματος Αντ. Τρίτσης με μηδενική απορροφητικότητα.

Δικαιολογίες πολλές.

Η ουσία είναι μία. Ανεπάρκεια και ανικανότητα. Υπομονή 5 μήνες".

 

READ MORE - Ν. Σταυρέλης: Δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

Σύσκεψη Δήμα - Νανόπουλου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

 


Σε ανάρτησή του ο υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας Χρ. Δήμας σημείωσε: "Σύσκεψη εργασίας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μαυρόπουλο και με τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλο.

Με αφορμή το περιστατικό της βεβήλωσης και καταστροφής 100 και πλέον τάφων στο νεκροταφείο των Εξαμιλίων και όπως είχα δημόσια δεσμευτεί, συζητήσαμε σήμερα για τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει άμεσα η Αστυνομία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ο Αρχηγός μας διαβεβαίωσε πως η Αστυνομία προχωρά άμεσα σε:

-αυξημένες περιπολίες στη περιοχή

-άμεση αύξηση των ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές

-αύξηση ελέγχων για τους κλεπταποδόχους

-αύξηση των ελέγχων εντός των καταυλισμών

-εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Ζαχαριάς και ο τοπικός σύμβουλος Εξαμιλίων κ. Δημήτρης Κυριλής.

 

READ MORE - Σύσκεψη Δήμα - Νανόπουλου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Λιμεναρχείο Κορίνθου: Σύλληψη ψαροντουφεκάδων στον Κόρφο

 


Σε ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Κορίνθου αναφέρεται: "Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τo Λιμεναρχείο με  στόχο την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής  δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη του  Γραφείου Ασφαλείας, την 25-04-2023 και περί ώρα 23:30  διενήργησαν έλεγχο σε ταχύπλοο σκάφος στην θαλάσσια περιοχή  Κόρφου Σαρωνικού Κόλπου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δύο   ημεδαποί είχαν διενεργήσει υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με  ψαροντούφεκο μετά την δύση του ηλίου και με την χρήση  φωτεινών πηγών (φακών χειρός), έχοντας αλιεύσει συνολικά δέκα (10) κιλά αλιεύματα διαφόρων ειδών.

Οι συγκεκριμένοι αλιείς  είχαν εντοπισθεί ξανά το μήνα Μάιο του έτους 2022 από την  Υπηρεσία μας να διενεργούν την εν λόγω απαγορευμένη  αλιευτική δραστηριότητα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία  θεωρούνται υπότροποι.

Το παράνομο αλίευμα και ο αλιευτικός εξοπλισμός  κατασχέθηκαν.  Κατά των παραβατών κινήθηκε από την Υπηρεσία μας η  διαδικασία επιβολής των νομίμων κυρώσεων".

READ MORE - Λιμεναρχείο Κορίνθου: Σύλληψη ψαροντουφεκάδων στον Κόρφο

Σε απελπιστική κατάσταση οι εργαζόμενοι του Ευθύμειου Κέντρου

 


Ανακοίνωση για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του Ευθύμειου Κέντρου Κορίνθου, στην οποία αναφέρουν: "Οι εργαζόμενοι στο Ευθύμειο Κέντρο και στην ΣΥΔ, εδώ και αρκετούς μήνες, βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, αφού μόλις πριν μερικές μέρες εξοφληθήκαμε τον Δεκέμβριο του 2022. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως το χρέος που έχουμε απέναντι στα Άτομα ΑΜΕΑ και στην κοινωνία, επιλέγαμε τόσο καιρό να μην δώσουμε διάσταση στο θέμα και να κάνουμε υπομονή. Βάζαμε «πλάτη» και παρά τις αντίξοες συνθήκες, είμαστε σταθεροί τόσους μήνες στη θέση μας, χωρίς να έχει πέσει το επίπεδο των παροχών που προσφέρει το Ευθύμειο Κέντρο και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης διαχρονικά.
Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι, είναι πολλά: εξώσεις, αδυναμία ανταπόκρισης στους λογαριασμούς μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος του μήνα, πολλοί από εμάς δεν έχουμε ούτε τα χρήματα για βενζίνη για να πάμε στη δουλειά μας. Σε συνδυασμό με το ότι, όποιες υποσχέσεις ακούσαμε από τους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας προς την Διοίκηση του Ευθύμειου, έχουν παραμείνει κενό γράμμα, μας φέρνουν στην δυσάρεστη θέση να εξετάσουμε όλο το εύρος των επιλογών μας.
Ως διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων, καταβάλλαμε πάρα πολλές προσπάθειες. Ιδιαίτερα με την περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, αλλά και με τους τοπικούς φορείς. Εντέλει οι θέσεις μας αντιμετωπίστηκαν το λιγότερο με απαξίωση. Δεν μας έδειξαν κάποια διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο για την συνέχιση της λειτουργίας του, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ψυχική και σωματική υγεία των Ατόμων που καθημερινά φροντίζει το Ευθύμειο και η Στέγη.
Οι ανοχές μας και οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί! Δεν πιστεύουμε πια καμία υπόσχεση. Καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου μας σε αγωνιστική ετοιμότητα. Καλούμε όλους τους φορείς να βοηθήσουν στην εξυγίανση των οικονομικών. Δεν μπορεί να επιδοτούνται πολιτιστικοί σύλλογοι για άγρα ψήφων και ουσιαστικά να πετάνε με την αδιαφορία τους στον δρόμο τα Άτομα που φιλοξενούνται στο Ευθύμειο και στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
ΤΟ ΕΥΘΥΜΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ"

 

READ MORE - Σε απελπιστική κατάσταση οι εργαζόμενοι του Ευθύμειου Κέντρου

Έγκριση προκήρυξης 3 ιατρών στο νοσοκομείο Κορίνθου

 


Σε ανακοίνωση εκ μέρους του Δ. Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, η Αντιπρόεδρος κα Αναστασία Δαμέλου, αναφέρει τα εξής:

"Στην παρούσα ενημέρωση, θα θέλαμε να συνοψίσουμε τις κινήσεις και δράσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (Γ. Ν. Κορίνθου) κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επικεντρώνοντας κυρίως στην πρόσφατη συγκέντρωση με θεσμικούς φορείς. Συγκεκριμένα, την 19 η Απριλίου διοργανώσαμε συγκέντρωση με θεσμικούς φορείς του Νομού (κκ Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους) προκειμένου να εκθέσουμε ειδικότερα τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Στην συνάντηση αναδείχθηκαν τα θέματα υποστελέχωσης του συνόλου των Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα όπως η πυροπροστασία, η έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων, τα χωροταξικά προβλήματα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και της Παιδιατρικής Κλινικής. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε δυστυχώς η σημαντική διάσταση της αντίληψης του συνόλου των προβλημάτων λειτουργίας του Γ. Ν. Κορίνθου με τη Διοίκηση του

Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε η έγκριση άμεσης προκήρυξης 3 θέσεων Ιατρών Ε.Σ.Υ. για το Νοσοκομείο (2 Πνευμονολόγων και 1 Ωτορινολαρυγγολόγου) και η δέσμευση για προκήρυξη άλλων 8 θέσεων στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Διοίκησης της 6 ης Υ.ΠΕ.

για άμεση επιστροφή της απομακρυνθείσας συναδέλφου στο Τ.Ε.Π.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (Δημάρχους και Αντιπεριφερειάρχες) οδήγησε σε δεσμεύσεις για ουσιαστικότερη στήριξη σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και για στενότερη διασύνδεση των Δήμων με το Νοσοκομείο, ώστε η διαχείριση και διακίνηση των ασθενών από την περιφέρεια να

καταστεί αποτελεσματικότερη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκέντρωση αφορούσε συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς. Ενημέρωση σε πολιτικούς εκπροσώπους έχει ήδη πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και βεβαίως με χαρά υποδεχόμαστε και ενημερώνουμε όποιον φορέα ή πολίτη επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

 

1. Σε Δελτίο Τύπου της 12 ης Μαρτίου διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για το γεγονός ότι στην τελευταία προκήρυξη για την πλήρωση 854 θέσεων Ιατρών Ε.Σ.Υ., το Νοσοκομείο Κορίνθου αγνοήθηκε παντελώς, αφού η προκήρυξη δεν αφορούσε ΟΥΤΕ 1 ΘΕΣΗ για το Νοσοκομείο μας, αλλά και για ολόκληρο τον νομό Κορινθίας.

2. Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. Κορίνθου μαζική ανοικτή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, με την συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πολιτικών παραγόντων, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου και ευρύτερα της Δημόσιας Υγείας.

3. Σε δελτίο τύπου της 6 ης Απριλίου επανήλθαμε περιγράφοντας τις δυσμενέστατες συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου, επικεντρωνόμενοι κυρίως στην σοβαρή υποστελέχωση του (Τ.Ε.Π.). Ταυτόχρονα, αντιδράσαμε για την αδικαιολόγητη παύση της μετακίνησης συναδέλφου Γενικής Ιατρού που εφημερεύει στο Τ.Ε.Π., με απόφαση της Διοίκησης της 6 ης Υ.ΠΕ., μετά από διαμαρτυρία της λόγω των

συνθηκών εφημέρευσης.

4. Την 11 η Απριλίου, μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Ν. Κορίνθου, επισκεφθήκαμε τη Διοίκηση της 6 ης Υ.ΠΕ. και θέσαμε προς συζήτηση τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Από τον Διοικητή της Υ.ΠΕ. αναγνωρίσθηκε ως προβληματική αφενός η υποστελέχωση, αφετέρου η μη προκήρυξη θέσεων για το Νοσοκομείο και ο ίδιος ξεκίνησε διαδικασίες, σε

συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για την άμεση προκήρυξη κάποιων τουλάχιστον θέσεων.

Μεταξύ άλλων, τέθηκε και το ζήτημα της παύσης μετακίνησης της

συναδέλφου από το Τ.Ε.Π., για το οποίο προτάθηκαν τρόποι άμεσης επίλυσης. Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την απαράδεκτη στάση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να μην επιτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου κατά την συγκέντρωση της 19 ης Απριλίου.

Οι κινητοποιήσεις μας των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με την ενεργό υποστήριξή σας αρχίζουν, αν και με αργούς ρυθμούς, να αποδίδουν καρπούς. Η πίεση από μέρους μας θα συνεχιστεί, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου να παρέχει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Οι κατά κοινή ομολογία επιτυχία των δράσεων και παρεμβάσεων μας αποτελεί επιτυχία που καρπώνονται αποκλειστικά όλοι όσοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Η δε παρούσα ενημέρωση δεν έχει σκοπό να εξάρει το «δια των ενεργειών μας» αποτέλεσμα, αλλά την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και επισκέπτες του νομού μας".

READ MORE - Έγκριση προκήρυξης 3 ιατρών στο νοσοκομείο Κορίνθου

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

 


Το voucher για δωρεάν διακοπές μέσω του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» θα λάβουν και φέτος οι ωφελούμενοι.

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου και σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι και εργαζόμενοι.

Επίσης, οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα. Οι υπόλοιποι είναι δικαιούχοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος συγκέντρωσαν:

50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων της Δ.ΥΠ.Α. ή /και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, ή /και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων της παρ. ΙΑ.1.ΙΙΙ του ν. 4093/2012, άνεργους εγγεγραμμένους στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Για να δικαιούται κάποιος το voucher:

-δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα

-δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Η επιδότηση που καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ ενσωματώνεται στην Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, όπως ίσχυε τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Στη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται οι τιμές επιδότησης ανά δικαιούχο – ωφελούμενο μέλος και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του καταλύματος

Να επισημάνουμε ότι ότι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οφείλουν να καταβάλουν στους παρόχους ποσό ιδιωτικής συμμετοχής το οποίο συμφωνείται με τον πάροχο.

Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσό δεν πρέπει να ξεπερνάει συγκεκριμένα ανώτατα όρια που ορίζονται στη Δημόσια Πρόκληση. Οι δικαιούχοι εξάλλου που επιλέγουν για τις διακοπές τους καταλύματα στα νησιά Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Χίος και Κω ή στον νομό Έβρου και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ποσό ιδιωτικής συμμετοχής.

READ MORE - Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Ευθ. Λέκκας: Πιθανό φέτος να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι !

 


Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε για την κλιματική αλλαγή. Τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι στην πρωτεύουσα φαντάζουν ακραία, αλλά καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής οι ειδικοί προετοιμάζονται και προειδοποιούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι: αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε τις προβλέψεις για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλές θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Και επεξήγησε ο καθηγητής σχετικά με την κλιματική κρίση: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ανέφερε ο κ. Λέκκας ότι θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ερωτηθείς ο καθηγητής αν μπορούμε να παρθούν μέτρα πρόληψης απάντησε: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

READ MORE - Ευθ. Λέκκας: Πιθανό φέτος να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι !

Εκρηκτικό σκηνικό – Πάμε σε νέο παγκόσμιο πόλεμο;

 


Αν κάτι έχει γίνει κατανοητό από την παράλληλη παρουσία Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρώτη, τη δεύτερη και όλες τις γραμμές της ρωσικής εξουσίας είναι ότι όταν ο δάσκαλος φτερνίζεται ο μαθητής αρπάζει κρύωμα.

Υπό αυτό το σκεπτικό ότι και να πει ο Μεντβέντεφ αποτελεί σαφή οδηγία του Πούτιν. Άρα η τελευταία δήλωση του… Ρόμπιν ότι ο κόσμος πιθανώς βρίσκεται στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, αντανακλά τις σκέψεις του… Μπάτμαν από τη μακρινή Ρωσία, όπως είχε χαρακτηρίσει εύστοχα πριν από λίγα χρόνια ο Guardian το δίδυμο της ρωσικής εξουσίας.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα ο Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «έναν άρρωστο κόσμο» και δήλωσε πως «ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος». Πρόσθεσε μάλιστα για όλους όσους φοβούνται ότι ο Πούτιν μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τον πόλεμο στη Ρωσία θα πατήσει, από άκρατο εγωισμό ή εξαιτίας κάποιας ανίατης ασθένειας, το περιβόητο κόκκινο κουμπί, ότι οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης αυξάνονται και είναι πιο σοβαροί από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Και παρότι η αλήθεια είναι ότι στους Ρώσους αρέσουν τα μεγάλα λόγια και το δράμα σε γενναίες δόσεις, το αποδεικνύουν περίτρανα τα βιβλία των πιο διάσημων λογοτεχνών τους, το ερώτημα πόσο πιθανός είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ακούγεται ολοένα και πιο συχνά ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις. 

«Από τη στιγμή που υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον πλανήτη, ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια είναι βάσιμος», εξηγεί ο Στέφεν Φλιν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ιδρυτής και συν-διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου George J. Kostas Research Institute την ιστοσελίδα news.northeastern.edu.

 

Επί της ουσίας η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη αύξησε τον γεωστρατηγικό κίνδυνο ενός λάθους υπολογισμού και καθώς το ΝΑΤΟ προχωρά σε κυρώσεις χωρίς όμως να θέλει να φτάσει τη Ρωσία στα όρια της, η απειλή παραμένει σοβαρή κα αφορά τους πάντες.

Όσο η Ρωσία απομακρύνεται από το ρόλο που έπαιζε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτόν του συνεργάτη στις προσπάθειες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον περιορισμό των όπλων -και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πια πολλές τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με το βλέμμα τους στραμμένο σε χώρες όπως το Ιράν- τόσο το παγκόσμιο σκηνικό γίνεται πιο ευμετάβολο άρα και επίφοβο.

Όλα τα στοιχήματα ανοιχτά

Από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει τι πυρηνικό πραγματικά συμβαίνει μέσα στο Ιράν ή την ακόμα πιο μυστικοπαθή και απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα όλα τα στοιχήματα παραμένουν ανοιχτά, ιδιαίτερα αφού η αυξανόμενη τροφική ανασφάλεια οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές σε περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, όπου οι θερμές εστίας αυξάνονται χωρίς να σβήνουν οι παλιές. 

Όσον αφορά τον παράγοντα της Κίνας, ο προαναφερόμενος, εξηγεί ότι το άνοιγμα του ΝΑΤΟ προς τη Φιλανδία και τη Σουηδία έστειλε ένα μήνυμα δύναμης που έγινε αντιληπτό από την Κίνα. Ομοίως όλοι έχουν καταλάβει και αυτό που εκπέμπει τους τελευταίους μήνες πυκνά συχνά το καθεστώς της με την παρουσία του σε όποια χώρα βρίσκεται σε πρόβλημα, πίσω από κάθε ειρηνευτικό σχέδιο, κάτω από κάθε υποθαλάσσιο καλώδιο σε κάθε γωνιά της γης.

Η Κίνα και η Ταϊβάν μπορεί να είναι πράγματι η θρυαλλίδα για έναν νέο πόλεμο με διεθνείς διαστάσεις, αλλά όσον αφορά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο η απάντηση έχει ως εξής: ο κόσμος από τη σχετική ασφάλεια που κάποια στιγμή έπιασε, πήγε σε μια βέβαιη ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα.

Για να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος, πυρηνικός ή παγκόσμιος πρέπει να υπάρχουν τα μέσα και η πρόθεση. Τα πρώτα είναι εξασφαλισμένα, η δεύτερη, ελπίζουν όλοι, ότι για την ώρα βρίσκεται υπό έλεγχο…

READ MORE - Εκρηκτικό σκηνικό – Πάμε σε νέο παγκόσμιο πόλεμο;