Σε κρίσιμη κατάσταση η 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

 


Διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου η 39χρονη ερπετολόγος η οποία δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα υπέστη αναφυλακτικό σοκ.

Όλα συνέβησαν σε σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στην οδό Γιαννιτσών. Την οχιά εντόπισε ο επιστάτης στο ισόγειο του σχολείου, την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου. Άμεσα ο άνδρας ενημέρωσε τη διεύθυνση και πραγματοποιήθηκε κλήση στην πυροσβεστική, η οποία με τη σειρά της έδωσε το τηλέφωνο δύο ερπετολόγων και στο σημείο έφτασε πρώτη η εθελόντρια της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Το έπιασε το φίδι αλλά πρόλαβε και τη δάγκωσε

Ο επιστάτης του σχολείου έβγαλε εκτός του ισογείου του σχολείου το φίδι, και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο, χρησιμοποιώντας μια σκούπα και στη συνέχεια η ερπετολόγος φορώντας ένα γάντι, που φέρεται να έμοιαζε με τύπου κηπουρικής, έπιασε το φίδι για να το βάλει σε κλουβί-τσάντα μεταφοράς, ωστόσο αυτό τη δάγκωσε.

 Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr, κατάφερε να κλείσει την οχιά μέσα στο κλουβί και να το τοποθετήσει μέσα στο όχημά της πριν αρχίσει να καταρρέει μπροστά στα μάτια των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν στο σημείο, καθώς υπέστη αναφυλακτικό σοκ.

Η 39χρονη φέρεται στην αρχή να εκτίμησε πως είχε περιθώριο ενός 24ωρου, ωστόσο η κατάσταση της επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Άμεσα στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ, πρώτα έφτασαν δυο δικυκλιστές και στη συνέχεια ασθενοφόρο που μετέφερε διασωληνωμένη την άτυχη γυναίκα στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου νοσηλεύεται στην Α’ ΜΕΘ αιμοδυναμικά ασταθής και σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έμπειρη ερπετολόγο, η οποία έκρινε ότι μπορούσε να μαζέψει το φίδι χωρίς τη χρήση κάποιου επιπλέον εργαλείου, πέραν του γαντιού και η οποία εκτίμησε ότι πιθανόν η οχιά να ήταν μεταφερόμενη, δηλαδή να είχε μπει στις ρόδες κάποιου οχήματος και να κατέληξε έτσι στο σχολικό συγκρότημα.

READ MORE - Σε κρίσιμη κατάσταση η 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά

Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες – Τι ισχύει για το μπόνους, τις λίστες και τους ετεροδημότες

 


Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα. Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Άρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.

Εκλογές με λίστα

Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες. Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.

Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία. Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. 

Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εάν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν όποιων η αίτηση εγκρίθηκε έως τις 17 Μαΐου. 

Τα βήματα προς τις νέες εκλογές

Κατά τα λοιπά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ενόψει των εκλογών που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την αρχή. Δύο ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους ένστολους στους προϊσταμένους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα κόμματα εντός τριών ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εντός επτά ημερών να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων. Τρεις ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς.

Εντός 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι αντιπεριφερειάρχες καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν και ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους σχετικούς πίνακες όλης της επικράτειας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η τελευταία λαμβάνει, παράλληλα, τις ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, ασκούμενων δικηγόρων κ.λπ. για τον διορισμό τους με κλήρωση ως εποπτών και δικαστικών αντιπροσώπων. Στα πρωτοδικεία κληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του κάθε εκλογικού τμήματος και οι αναπληρωτές τους. Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού και είναι κάτω των 65 ετών.

READ MORE - Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες – Τι ισχύει για το μπόνους, τις λίστες και τους ετεροδημότες

Τελικά αποτελέσματα εκλογών: Περισσότερες από 1,22 εκατομμύρια ψήφους η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ


 

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023 δημοσίευσε το μεσημέρι της Παρασκευής (26/5), το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η επίσημη ενσωμάτωση έφτασε στο 100%.

Πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκέντρωσε το 40,79% των ψήφων και 146 έδρες με τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανέρχεται σε  20,72 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε το 20,07% των ψήφων και 71 έδρες.


Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με το 11,46% των ψήφων και 41 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,23% και 26 έδρες και η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες.

Η συμμετοχή έφτασε το 60,94% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2019 όπου ήταν 57,78%.

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε συνολικά 2.407.860 ψήφους σε σύγκριση με τις 2.251.618 του 2019, επίδοση βελτιωμένη κατά 156.242 ψήφους, ενώ και το ποσοστό της ήταν καλύτερο κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα (40,79% έναντι 39,85%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πτώση μεγαλύτερη των 11 μονάδων 20,07% φέτος έναντι 31,53% το 2019, ενώ ταυτόχρονα είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά σχεδόν 600.000 ψήφους (596.557), 1.184.500 έναντι 1.781.057 το 2019.

Το ΠΑΟΚ αύξησε το ποσοστό του περισσότερο από τρεις μονάδες 11,46% έναντι 8,10% το 2019, κάτι που μεταφράστηκε σε 218.543 περισσότερες ψήφους, (676.166 έναντι 457.623 το 2019).

Άνοδο περίπου δύο μονάδων είχε στα ποσοστά του και το ΚΚΕ (7,23% έναντι 5,3%), δηλαδή 127.120 ψήφους. Η Ελληνική Λύση είχε αυξημένο ποσοστό κατά 0,75% και 53.239 περισσότερες ψήφους (262.529 έναντι 209.290 το 2019).

Τέλος το ΜέΡΑ 25 είδε το ποσοστό του να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 0,8% και 39.491 και με 2,63% και 155.085 ψήφους έναντι 194.576 το 2019 έμεινε εκτός Βουλής.

Οριακά εκτός Βουλής έμεινε το κόμμα Νίκη με 2,92% και 172.208 ψήφους καθώς και Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και 170.298 ψήφους, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1,5% και 87.512 ψήφους σε σχέση με το 2019.

 

READ MORE - Τελικά αποτελέσματα εκλογών: Περισσότερες από 1,22 εκατομμύρια ψήφους η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Πού στοχεύει η ΝΔ για αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου

 


Σε δύο κύριες παραμέτρους δίνει βάση η Νέα Δημοκρατία, χαράζοντας την τακτική της για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην πλατεία όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, στο Μοσχάτο.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο ένας «πυλώνας» της τακτικής της ΝΔ εστιάζει στον «επαναπατρισμό» συντηρητικών ψηφοφόρων, με στόχο να περιορίσει στο ελάχιστο την επιρροή κομμάτων που τοποθετούν στις δεξιές παρυφές της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί την επόμενη Κυριακή μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο, στο Άγιο Όρος.

Ο δεύτερος «πυλώνας» είναι η διατήρηση της κυριαρχίας στο κέντρο, εκτιμώντας ότι η θέση που διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης - ότι δηλαδή δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης - ουσιαστικά εξυπηρετεί τις στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρείται ότι πείθει και τους πλέον δύσπιστους πως πρόκειται για το μόνο κόμμα που διαθέτει μια ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση διακυβέρνησης.

 

Πρωτοκλασάτα στελέχη στη "μάχη" 

 

Το κόμμα στοχεύει σε ειδικότερα κοινά με εκδηλώσεις να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες και που θα αφορούν θέματα σχετικά με τα ΑμεΑ, τους πολύτεκνους. Ήδη τη Δευτέρα (29/5) το απόγευμα 50 πρωτοκλασάτα στελέχη παίρνουν «φύλλο πορείας» για 52 επισκέψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

READ MORE - Πού στοχεύει η ΝΔ για αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών της 25ης Ιουνίου: Τι αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο

 


Τέσσερις αποφάσεις έλαβε το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, μετά και τη συντριπτική ήττα που υπέστη από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε τη λήψη τεσσάρων μέτρων, με τα οποία αναμένεται να πορευτεί μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Μεταξύ άλλων, στα βήματα συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση εκλογικής επιτροπής, που θα αποτελείται από νεότερα στελέχη, αλλά και πως θα κινηθεί το κόμμα στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτά είναι τα βήματα που αποφασίστηκαν, ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης:

1.    Το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο (μαζί με τον εκλογικό σχεδιασμό) θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη.

2.     Συγκροτείται, επίσης, οργανωτική επιτροπή εκλογικού αγώνα που θα βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις, ενώ θα χρεωθούν εκλογικές περιφέρειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων που έκαναν άλλη επιλογή στις πρόσφατες εκλογές.

3.     Συγκροτείται, παράλληλα, μια εκλογική επιτροπή που θα αποτελείται από νεότερα στελέχη που θα πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα και θα πρωταγωνιστούν στις δράσεις του κόμματος.

4.     Τέλος, το γραφείο Τύπου θα ορίζει τις εμφανίσεις στα κανάλια. 

Άξιο αναφοράς είναι ότι, χωρίς να έχει γίνει ακόμα σίγουρο, ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να βγουν «μπροστά μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για τα εξής πρόσωπα: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Διάνα Βουτυράκου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης.

 

READ MORE - Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών της 25ης Ιουνίου: Τι αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο

Ο Τσίπρας επιλέγει την Α΄ Πειραιά - Μένει εκτός ιστορικό στέλεχος

 


Μια απόφαση που θα συζητηθεί πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας ανάμεσα σε τρεις έδρες, αυτήν που διεκδικούσε ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης. Ο λόγος για την έδρα της Α΄ Πειραιώς.

Με την απόφαση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει εκτός της νέας Βουλής τον Θοδωρή Δρίτσα. Οι άλλες δύο περιφέρειες που είχε θέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα Δωδεκάνησα και οι Σέρρες.

Έτσι, μετά την επιλογή της Α’ Πειραιώς, την έδρα της Δωδεκανήσου καταλαμβάνει η Χρύσα Καραγιάννη και των Σερρών ο Κων. Καρπουχτσής. Απομένει να δούμε αν η επιλογή αυτή, προέκυψε κατόπιν συμφωνίας ή αν θα προκαλέσει “εσωτερικό” σούσουρο…

Η aftodioikisi.gr είχε γράψει προ ημερών, ότι αν ο Αλέξης κρατήσει την έδρα στον Πειραιά- και αφήσει έξω τον Δρίτσα (όπως και έγινε)- θα ξεκινήσουν οι «κλειδωνισμοί» στις συνιστώσες τους ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στους 53+ όπου ανήκει ο Θοδωρής Δρίτσας, καθώς η συμμετοχή του στο κόμμα, όσο και η έδρα του, φέρουν ιδιαίτερο βάρος…

 

READ MORE - Ο Τσίπρας επιλέγει την Α΄ Πειραιά - Μένει εκτός ιστορικό στέλεχος

Τέμπη: Προθεσμία απολογίας για τη Δευτέρα για 3 στελέχη του ΟΣΕ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 


Προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα πήραν τα τρία στελέχη του ΟΣΕ που θα απολογούνταν σήμερα στον εφέτη – ανακριτή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, καθώς και δύο μέλη της επιτροπής μετατάξεων τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σχετικά με την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας στη συγκεκριμένη θέση και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί ο 59χρονος σταθμάρχης και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας.

READ MORE - Τέμπη: Προθεσμία απολογίας για τη Δευτέρα για 3 στελέχη του ΟΣΕ

Συνάντηση Νανόπουλου με τους νέους προέδρους 4 Κοινοτήτων

 


Τους Προέδρους που αναδείχτηκαν από τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες στις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Χιλιομοδίου, Άσσου και Κουταλά υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος στο γραφείο του.

Η συνάντηση και συζήτηση με τους κ.κ Λούκο, Κώστα, Αργυρόπουλο και την κ. Νέζη κινήθηκε σε ζητήματα που αφορούν την συνεργασία και την υλοποίηση παρεμβάσεων που είτε έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται είτε δρομολογούνται στο επόμενο διάστημα στις ανωτέρω κοινότητες.

READ MORE - Συνάντηση Νανόπουλου με τους νέους προέδρους 4 Κοινοτήτων

Αποκαλύφθηκε το γενετικό μυστικό της γυναίκας που δεν νιώθει πόνο

 


To γενετικό μυστικό μιας 75χρονης γυναίκας που ζει χωρίς να νιώθει ποτέ πόνο ενώ οι λέξεις άγχος και φόβος της είναι σχεδόν άγνωστες, αποκαλύφθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL).

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain» αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενης ανακάλυψης της ίδιας ομάδας η οποία έγινε το 2019 και αφορούσε το γονίδιο FAAH-OUT και κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις του. Οι μεταλλάξεις αυτού του γονιδίου κάνουν την Τζο Κάμερον από τη Σκωτία, συνταξιούχο δασκάλα, να μην αισθάνεται ποτέ πόνο, άγχος και φόβο. Τα καινούργια ευρήματα των ερευνητών του UCL ρίχνουν φως στο πώς οι μεταλλάξεις του  FAAH-OUT «κλείνουν τον διακόπτη» της έκφρασης του γονιδίου και ταυτοχρόνως, σε ένα φαινόμενο-«ντόμινο», επιδρούν σε άλλα μοριακά μονοπάτια που συνδέονται με την επούλωση τραυμάτων και τη διάθεση. Ελπίζεται ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέους θεραπευτικούς στόχους και θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους έρευνας σε όλα αυτά τα πεδία.

 

Η… άπονη Τζο Κάμερον

Η κυρία Κάμερον παραπέμφθηκε για πρώτη φορά το 2013, σε ηλικία 65 ετών, σε γενετιστές του UCL από τον θεράποντα γιατρό της ο οποίος παρατήρησε ότι δεν είχε νιώσει ούτε ένα ψήγμα πόνου μετά από δύσκολες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο και στο χέρι της – οι γιατροί ήθελαν να της χορηγήσουν παυσίπονα αλλά εκείνη επέμενε ότι δεν τα χρειαζόταν. Μέχρι τότε η διαφορετικότητά της είχε τα πλεονεκτήματά της – για παράδειγμα γέννησε δύο φορές χωρίς να νιώσει καθόλου πόνο και βγήκε αλώβητη από ένα αυτοκινητικό ατύχημα – αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα: είχε αρθρίτιδα και δεν το καταλάβαινε, είχε καεί ενώ μαγείρευε χωρίς να το πάρει είδηση.

Η γονιδιακή αιτία

Μετά από έξι χρόνια μελέτης και παρακολούθησης της ασθενούς, οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο γονίδιο που ονομάστηκε FAAH-OUT, το οποίο έφερε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή σε συνδυασμό με μια άλλη πιο κοινή μετάλλαξη στο γονίδιο FAAH βρέθηκε ότι αποτελούν την αιτία πίσω από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γυναίκας.

Το πολύτιμο DNA – «σκουπίδι»

Η περιοχή του γονιδιώματος που περιέχει το γονίδιο FAAH-OUT εθεωρείτο ότι ανήκει στο αποκαλούμενο DNA – «σκουπίδι» (junk DNA) το οποίο επί μακρόν πιστευόταν ότι δεν είναι λειτουργικό καθώς σε αυτό δεν περιέχονται γονίδια που κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών. Ωστόσο, όπως προέκυψε, η περιοχή αυτή ρυθμίζει την έκφραση του γονιδίου FAAH το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος ενδοκανναβινοειδών του ανθρώπινου οργανισμού και είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον πόνο, στη διάθεση και στη μνήμη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το FAAH-OUT σε μοριακό επίπεδο – ένα πρώτο βήμα προς τη γνώση της μοναδικής βιολογίας της Τζο Κάμερον ώστε στη συνέχεια τα «μυστικά» της να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως η ανάπτυξη φαρμάκων.

Διαφορετικές πειραματικές προσεγγίσεις

Για να το καταφέρουν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως πειράματα με το «μοριακό ψαλίδι» CRISPR-Cas9 σε κυτταρικές σειρές προκειμένου να μιμηθούν την επίδραση της μετάλλαξης σε άλλα γονίδια. Ανέλυσαν επίσης την έκφραση γονιδίων για να δουν ποια από αυτά ήταν ενεργά στα μοριακά μονοπάτια που εμπλέκονται στον πόνο, στη διάθεση και στην επούλωση τραυμάτων.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο FAAH-OUT ρυθμίζει την έκφραση του γονιδίου FAAH. Οταν η δραστηριότητα του γονιδίου μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης που φέρει η Τζο Κάμερον, τα επίπεδα δραστηριότητας του ενζύμου FAAH μειώνονται επίσης σημαντικά.

Η μοριακή βάση της έλλειψης του αισθήματος του πόνου

Οπως ανέφερε ο δρ Αντρέι Οκορόκοφ από το UCL Medicine, κύριος συγγραφέας της μελέτης «το γονίδιο FAAH-OUT αποτελεί μόνο μια μικρή ‘κουκίδα’ σε μια αχανή ήπειρο, την οποία αυτή η μελέτη μόλις άρχισε να χαρτογραφεί. Οι εξερευνήσεις μας έδειξαν τη μοριακή βάση για την έλλειψη του αισθήματος του πόνου αλλά και μοριακά μονοπάτια που επιδρούν στην επούλωση τραυμάτων και στην ψυχική διάθεση – όλα αυτά επηρεάζονται από τη μετάλλαξη του FAAH-OUT . Πιστεύω ότι αυτά τα ευρήματα θα έχουν σημαντική επίδραση σε ερευνητικά πεδία όπως η κατάθλιψη, η επούλωση μετά από τραυματισμούς και άλλα».

Και άλλα γονίδια-«κλειδιά»

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ινοβλάστες που είχαν ληφθεί από την ασθενή με στόχο να μελετήσουν την επίδραση του άξονα FAAH-OUT-FAAH σε άλλα μοριακά μονοπάτια. Οπως είδαν ενώ οι μεταλλάξεις που φέρει η Κάμερον αποσιωπούν το γονίδιο FAAH, υπήρχαν άλλα 797 γονίδια τα οποία ενεργοποιούνται και 348 τα οποία αποσιωπούνται. Τα γονίδια αυτά βρίσκονται στο μονοπάτι WNT το οποίο συνδέεται με την επούλωση τραυμάτων – μάλιστα η αυξημένη δραστηριότητα ενός γονιδίου αυτού του μονοπατιού, του WNT16, είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αναγέννηση των οστών.

Δύο άλλα γονίδια-«κλειδιά» τα οποία παρουσίαζαν μετάλλαξη ήταν το BDNF το οποίο έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της διάθεσης και το ACKR3 το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οπιοειδών. Αυτές οι μεταλλάξεις πιθανότατα συμβάλλουν στο ότι η Κάμερον εμφανίζει ελάχιστο άγχος, φόβο και πόνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προς ανάπτυξη φαρμάκων για πολλούς ασθενείς

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Κοξ από το UCL Medicine, επίσης κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης «η αρχική ανακάλυψη της γενετικής ρίζας του μοναδικού φαινοτύπου της Τζο Κάμερον ήταν μια στιγμή εκπληκτική, ωστόσο τα νέα ευρήματα είναι αυτά που κάνουν τα πράγματα να αρχίσουν να γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα. Κατανοώντας τι ακριβώς συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τη βιολογία πίσω από τον φαινότυπο αυτής της γυναίκας ανοίγοντας δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που κάποια ημέρα θα μπορέσουν να έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή πολλών ασθενών».

 

READ MORE - Αποκαλύφθηκε το γενετικό μυστικό της γυναίκας που δεν νιώθει πόνο

Κατερίνα Φαρμάκη: Τους αγώνες για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τις ιδέες μου δεν τους σταμάτησα ποτέ !

 


Σε ανάρτησή της η κα Κατερίνα Φαρμάκη σημείωσε τα εξής: Τους αγώνες για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τις ιδέες μου δεν τους σταμάτησα ποτέ ! Με αυτή την πεποίθηση θέλω να ευχαριστήσω τις Κορίνθιες και τους Κορίνθιους που συμπορεύτηκαν μαζί μου στις εκλογές της 21 Μαΐου και τους υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους, όπως έχω πράξει όλα αυτά τα χρόνια .

Η προσπάθεια μεγάλη και ουσιαστική να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να επαναφέρουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο την παράταξη. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι η μόνο η αρχή !!!

Συγχαίρω την κ. Κατερίνα Ταγαρά για την πρωτιά της και όλους τους συνυποψήφιους μου για τον όμορφο και ενωτικό αγώνα που δώσαμε. Συγχαίρω επίσης όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή της Δημοκρατίας.

Η Κορινθία μας έχει πολλά προβλήματα και περιμένουν από όλους εμάς να δυναμώσουμε την φωνή μας το επόμενο διάστημα για να βρεθούν λύσεις.  Προχωράμε όλοι μαζί !!!".

 

READ MORE - Κατερίνα Φαρμάκη: Τους αγώνες για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τις ιδέες μου δεν τους σταμάτησα ποτέ !

Υποψήφια με τη Συμμαχία Πολιτών η Θεοδώρα Λαμπρινάκη

 


Σε ανάρτηση του συνδυασμού "Συμμαχία Πολιτών" του Δημάρχου Κορινθίων Β. Νανόπουλου αναφέρεται:  "Η Δώρα Λαμπρινάκη θα  είναι για 2η φορά υποψήφια με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ. Με την υποψηφιότητά της ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στο Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και αναγνωρίζει το έργο που έχει παραχθεί τα 3,5 χρόνια της θητείας. Είναι παντρεμένη με τον Αναστάσιο Παπαχρήστο του Ευαγγέλου και μητέρα 2 παιδιών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 12ου δημοτικού σχολείου Κορίνθου. Είναι 35 ετών και ζει μόνιμα στην Κόρινθο. Θεοδώρα, Συνεχίζουμε"...

READ MORE - Υποψήφια με τη Συμμαχία Πολιτών η Θεοδώρα Λαμπρινάκη

Τρεις νέοι υποψήφιοι με τον συνδυασμό Σταυρέλη

 


Σε ανάρτησή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Ν. Σταυρέλης αναφέρει: Ανακοινώνουμε τρεις ακόμα υποψήφιους που θα στελεχώσουν τη ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και το ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

1.ΗΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ– Κατάγεται από το Αγιονόρι Κορινθίας και κατοικεί στο Συνοικισμό Κορίνθου. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ασχολείται με την καλλιέργεια , επεξεργασία και τυποποίηση αρωματικών φυτών καθώς και με την ελαιοπαραγωγή. Διατελεί Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιονορίου «Ο ΝΙΚΤΑΡΑΣ» με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία έτη, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και με σειρά συνεχών έργων. Η ενεργή ενασχόλησή του με τα κοινά δρώμενα και η αφοσίωσή του σε αυτά αποτέλεσαν το κίνητρο για τη συμμετοχή του στη τοπική αυτοδιοίκηση. Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Πνοή Δημιουργίας» ευελπιστεί να συνεισφέρει από τη θέση αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία. Πρώτη φορά συμμετέχει σε δημοτικές εκλογές.

Ο Παναγιώτης θα είναι Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Τενέας.

2.ΜΠΙΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (BIJI)– Εκλέχθηκε τοπικός σύμβουλος κοινότητας Αγιονορίου πρώτος σε ψήφους με το συνδυασμό Πορεία Ευθύνης του Αλέκου Πνευματικού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικηταρά. Είναι μέλος στους Φίλους Αρχαίας Τενέας. Είναι μέλος του Θεατρικού του Χιλιομοδίου. Έχει μακρά πορεία στο κορινθιακό ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής. Έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια στην ομάδα του Ατρομήτου Χιλιομοδίου, στον Αίαντα Αγιονορίου, ΜΑΟ Κουταλά και έκλεισε την καριέρα του στην Πρόοδο Αγίου Βασιλείου. Είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης κουρείου στο Χιλιομόδι , γνωστός σε όλη την Κορινθία με την επωνυμία <Biji>. Κατέρχεται στα κοινά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με χαρά, όρεξη, πάθος και όραμα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα.

Ο Γιάννης θα είναι Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Κορινθίων.

3.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ– Γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Αγιονόρι. Είναι γιός του Χρήστου Παπαχρήστου (Μαγκλάρας), ο οποίος είχε διατελέσει δύο τετραετίες Πρόεδρος κοινότητας Αγιονορίου με Δημάρχους Τενέας το Νίκο Ταγαρά και το Γεώργιο Βασιλάκο. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Κεφερλή και έχουν δύο παιδιά. Υπηρέτησε την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού του, τον Αίαντα Αγιονορίου όλα τα χρόνια, ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως μέλος της διοίκησης. Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικηταράς. Δραστηριοποιείται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εργάζεται ως υπάλληλος στη γνωστή ταβέρνα του Αγιονορίου «Βασίλας». Πρώτη φορά συμμετέχει σε δημοτικές εκλογές.

Ο Βαγγέλης θα είναι Υποψήφιος Πρόεδρος στο Τ.Σ. Αγιονορίου.

READ MORE - Τρεις νέοι υποψήφιοι με τον συνδυασμό Σταυρέλη

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Διώχνουν την Πόπη Τσαπανίδου;

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

 


Μεγάλος αναβρασμός έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συντριπτική ήττα με 21% μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, που εκτός από το ζήτημα της ηγεσίας, στο δημόσιο διάλογο -τόσο εντός όσο και εκτός Κουμουνδούρου- συζητείται η καρατόμηση μιας σειράς προσώπων που θεωρούνται ως υπαίτια για το ναυάγιο της 21ης Μάϊου και η αντικατάστασή τους από νέο επιτελείο.

Ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να είναι με το ενάμιση πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Η κ. Τσαπανίδου διατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην προεκλογική περίοδο, σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος.

Πολλοί, εντός Κουμουνδούρου, της χρεώνουν ένα μερίδιο της αποτυχίας, ενώ μια σειρά από έμπειρα πολιτικά στελέχη σημείωναν στην aftodioikisi ότι η δημοσιογράφος εξέπεμπε μια «μεγάλη αλαζονεία και έπαρση» που δεν είναι αρεστή στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την γνωστοποίηση της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η Πόπη Τσαπανίδου υπέβαλε την παραίτησή της στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία φαίνεται ότι προς ώρας δεν έγινε δεκτή.

Στο διάβημα αυτό της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι συνώθησαν και οι πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της ομάδας των «53+». Από την Κουμουνδούρου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί παραίτησης της κυρίας Τσαπανίδου.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι από το βράδυ της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η «φωνή» του προέδρου και του κόμματος, έχει εξαφανιστεί από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Τι θα πει ο Τσίπρας

Εν τω μεταξύ, σε βαρύ κλίμα στις 17:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια της συντριβής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές.

Σημειώνεται πως τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έβαλαν από την πρώτη στιγμή φρένο στα όποια σενάρια αμφισβήτησης στο πρόσωπο του. Ο κ.Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, αλλά ξεκαθάρισε «προσωπικά, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θα εγκατασταθούν άμεσα επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι και εταιρείες που θα ασχοληθούν με την στρατηγική του κόμματος και θα αναλάβουν και την προεκλογική καμπάνια. Απαλλαγμένοι πια από τη μάχη του σταυρού θα ριχτούν στη μάχη για την προβολή του προγράμματος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλα τέσσερα-πέντε στελέχη που το γνωρίζουν και μπορούν να το υποστηρίξουν για να εξηγήσουν στην κοινωνία, το θετικό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχουν έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, κυρίως για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε σε σχέση με την απλή αναλογική και τις διαρκείς αλλαγές γραμμών που μπέρδεψαν τους πολίτες για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχημάτιζε κυβέρνηση αν κέρδιζε τις εκλογές αλλά θα αναφερθεί και στα πολλά αυτογκόλ που μπήκαν από στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Κατρούγκαλου που έσπρωξαν μαζικά τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα την κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων στη ΝΔ.

READ MORE - Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Διώχνουν την Πόπη Τσαπανίδου;

Παππάς για Παπαδημούλη: Ο κόσμος που μας ψήφισε περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες

 


Συνεχίζει να δέχεται πυρά ο Δημήτρης Παπαδημούλης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε ο ευρωβουλευτής ως προς την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι «πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα – το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας».

Μετά την Ρένα Δούρου, που χαρακτήρισε «αηδιαστικές» τις δηλώσεις Παπαδημούλη, με σκληρό τρόπο τις σχολίασε και ο Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας πως ο κόσμος «περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

«Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Εκτός τόπου και χρόνου»

Και προσέθεσε πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο Τσίπρας την έχει νικήσει τη Δεξιά στο παρελθόν ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια. Είναι ένας άνθρωπος που, για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο, έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή. Κατάφερε να κάνει το κόμμα από μικρό μεγάλο. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ λογική η στόχευση συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από τη μέση», υποστήριξε μάλιστα ο Νίκος Παππάς.

Όπως σημείωσε, «ο Τσίπρας δεν είναι ένας άνθρωπος που παρέλαβε ένα κόμμα στον ρόλο, ας πούμε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το έφερε μία φορά στην κυβέρνηση, έχασε τις εκλογές και οπότε, όπως γίνεται στη ΝΔ, όταν χάνει κάποιος αποχωρεί. Δεν συνέβη αυτό. Ο Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα με χίλια προβλήματα. Του έκαναν ιστορικά στελέχη διασπάσεις. Κατάφερε να επανενώσει όλη την ιστορική Αριστερά, πλην του ΚΚΕ, να συγκεράσει πάρα πολλά ρεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Και κάλεσε τον κόσμο «να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», για να βγει ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου «και να μπορέσουμε να προκαλέσουμε ένα πολιτικό γεγονός. Γιατί αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, με βάση το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, προοιωνίζονται πολύ δύσκολα πράγματα για την κοινωνία μας», όπως είπε.

Τέλος, τόνισε πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα «είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορούμε να επανακάμψουμε σε ποσοστά μίας ισχυρής δύναμης και να προκαλέσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός στις εκλογές που έρχονται».


READ MORE - Παππάς για Παπαδημούλη: Ο κόσμος που μας ψήφισε περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες

Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι

 


Πολλοί ρωτούν τις τελευταίες ημέρες πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος.

Όπως είναι γνωστό, πλέον, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι πάντα ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων.  Ωστόσο, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Σημείωση: Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022, έχει ξεκινήσει. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Μέχρι την λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων με τα ενημερωμένα φορολογικά στοιχεία οι υφιστάμενοι δικαιούχοι παραμένουν ενταγμένοι στο ΚΟΤ και απεντάσσονται σε περίπτωση μη υποβολής αιτήσεων μέχρι την λήξη της εν λόγω προθεσμίας.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

 

READ MORE - Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι