Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Διώχνουν την Πόπη Τσαπανίδου;

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

 


Μεγάλος αναβρασμός έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συντριπτική ήττα με 21% μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, που εκτός από το ζήτημα της ηγεσίας, στο δημόσιο διάλογο -τόσο εντός όσο και εκτός Κουμουνδούρου- συζητείται η καρατόμηση μιας σειράς προσώπων που θεωρούνται ως υπαίτια για το ναυάγιο της 21ης Μάϊου και η αντικατάστασή τους από νέο επιτελείο.

Ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να είναι με το ενάμιση πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Η κ. Τσαπανίδου διατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην προεκλογική περίοδο, σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος.

Πολλοί, εντός Κουμουνδούρου, της χρεώνουν ένα μερίδιο της αποτυχίας, ενώ μια σειρά από έμπειρα πολιτικά στελέχη σημείωναν στην aftodioikisi ότι η δημοσιογράφος εξέπεμπε μια «μεγάλη αλαζονεία και έπαρση» που δεν είναι αρεστή στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την γνωστοποίηση της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η Πόπη Τσαπανίδου υπέβαλε την παραίτησή της στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία φαίνεται ότι προς ώρας δεν έγινε δεκτή.

Στο διάβημα αυτό της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι συνώθησαν και οι πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της ομάδας των «53+». Από την Κουμουνδούρου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί παραίτησης της κυρίας Τσαπανίδου.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι από το βράδυ της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η «φωνή» του προέδρου και του κόμματος, έχει εξαφανιστεί από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Τι θα πει ο Τσίπρας

Εν τω μεταξύ, σε βαρύ κλίμα στις 17:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια της συντριβής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές.

Σημειώνεται πως τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έβαλαν από την πρώτη στιγμή φρένο στα όποια σενάρια αμφισβήτησης στο πρόσωπο του. Ο κ.Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, αλλά ξεκαθάρισε «προσωπικά, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θα εγκατασταθούν άμεσα επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι και εταιρείες που θα ασχοληθούν με την στρατηγική του κόμματος και θα αναλάβουν και την προεκλογική καμπάνια. Απαλλαγμένοι πια από τη μάχη του σταυρού θα ριχτούν στη μάχη για την προβολή του προγράμματος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλα τέσσερα-πέντε στελέχη που το γνωρίζουν και μπορούν να το υποστηρίξουν για να εξηγήσουν στην κοινωνία, το θετικό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχουν έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, κυρίως για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε σε σχέση με την απλή αναλογική και τις διαρκείς αλλαγές γραμμών που μπέρδεψαν τους πολίτες για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχημάτιζε κυβέρνηση αν κέρδιζε τις εκλογές αλλά θα αναφερθεί και στα πολλά αυτογκόλ που μπήκαν από στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Κατρούγκαλου που έσπρωξαν μαζικά τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα την κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων στη ΝΔ.