Η σαρωτική νίκη της ΝΔ «έκαψε» τα σενάρια συνεργασίας

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

 


Τα σενάρια συνεργασίας κάηκαν από το συντριπτικό ποσοστό 40,79% που συγκέντρωσε στην επικράτεια η ΝΔ «αγγίζοντας» τα όρια της αυτοδυναμίας με 146 έδρες στην απλή αναλογική και την ιστορική μεταπολιτευτικά, μετά τις εκλογές του 1974, διαφορά σχεδόν 21 μονάδων (20,72%) από το δεύτερο κόμμα.

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του δήλωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και μπορεί να τις υλοποιήσει «δεν μπορεί να προκύψει ούτε από “εύθραυστους” αριθμούς, ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς».

 

Fast track η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εκλογές 25 Ιουνίου

Από τα πρώτα αποτελέσματα που καταδείκνυαν απόλυτη κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν την ανάγνωση μίας καθαρής και αδιαμφισβήτητης εντολής αυτοδυναμίας της ΝΔ, ώστε να προχωρήσει με τόλμη και ταχύτητα το σχέδιο που παρουσίασε στους πολίτες για την επόμενη 4ετία, κλείνοντας κάθε συζήτηση για συνεργασίες πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Εξ ού και κατά πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης κινούμενος θεσμικά και σεβόμενος το Σύνταγμα, θα λάβει σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς όμως να την αξιοποιήσει ουσιαστικά, αφού θα προχωρήσει σε έναν κύκλο τηλεφωνημάτων στους υπόλοιπους αρχηγούς για να τους κοινοποιήσει την απόφασή του να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Με δεδομένη τη συντριπτική νίκη της ΝΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρούν ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης στο πλαίσιο των διερευνητικών για ενδεχόμενη συνεργασία, συνεπώς δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κρατήσουν τις εντολές που θα λάβουν από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη διερευνητική εντολή σκιαγράφησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως: «θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Ενισχύοντας, δε, τα σενάρια για επίσπευση των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου, πρόσθεσε: «χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός "σεισμός" που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου στον Πρόεδρο της Βουλής και ακολούθως ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα  μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η κ. Σακελλαροπούλου να ενεργοποιήσει τη συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών.