Τέμπη: Πέντε νέες διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

 


Ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο ειδικός εφέτης ανακριτής της Λάρισας σε πέντε πρώην στελέχη του ΟΣΕ, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για τους γενικούς διευθυντές του ΟΣΕ τις περιόδους 2017 - 2019 και 2019 - 2020, τον διευθυντή διεύθυνσης σιδηροδρομικών συστημάτων την περίοδο 2017 - 2021 και τον διάδοχο του από το 2021 εως σήμερα.

Επίσης στον διευθυντή της διεύθυνσης συντήρησης τεχνικών συστημάτων από το 2021 μέχρι σήμερα. Οι κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν στην διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων δια παραλείψεως.

Τις προηγούμενες ημέρες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ και δύο μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης του Οργανισμού, οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Και τα δύο μέλη φέρεται να κατέθεσαν στις απολογίες τους πως τη στιγμή της αξιολόγησης του υποψήφιου σταθμάρχη δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ κατέθεσε πως ενήργησε νόμιμα, καθώς όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

 

READ MORE - Τέμπη: Πέντε νέες διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

 


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών η Νόνικα  Γαληνέα. Η ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας Νόνικα (Αντιγόνη) Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938.

Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα

Κόρη του Πέτρου Γαληνέα, δικηγόρου από την Καρδαμύλη της Μάνης -διατέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου- και της Θεοδοσίας Καραϊωσηφόγλου, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία.

Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και την Μαρία-Αμαλία.

Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέση.

Η καριέρα της

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά..

Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

READ MORE - Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Η μεγάλη έκθεση του Επιμελητηρίου ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2023 είναι γεγονός!!

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

 


Δηλώστε Συμμετοχή στην μεγαλύτερη εκθεσιακή δραστηριότητα! «𝚱𝚶𝚸𝚰𝚴𝚯𝚰𝚨𝚷𝚬𝚲𝚶𝚷𝚶𝚴𝚴𝚮𝚺𝚶𝚺 𝟐𝟎𝟐𝟑»

Εκθεσιακή Δραστηριότητα «Κορινθία Πελοπόννησος 2023»

Διοργάνωση: Επιμελητήριο Κορινθίας

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/3AV3j3C

READ MORE - Η μεγάλη έκθεση του Επιμελητηρίου ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2023 είναι γεγονός!!

Δήμαρχος Κορινθίων: Ζήτησα την παραίτηση του κ.Ταγαρά και ευχαρίστως την αποδέχομαι

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού της "Συμμαχίας Πολιτών" και του επικεφαλής της κ. Β. Νανόπουλου - Δημάρχου Κορινθίων, αναφέρονται τα εξής: "Σχετικά με την παραίτηση του Προέδρου του Κ.Κ Π Βασίλη Ταγαρά ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος επισημαίνει τα εξής:

1. Ζήτησα την παραίτηση του κ. Βασίλη Ταγαρά προ καιρού για τους λόγους που του εξήγησα. Η παραίτηση κατατέθηκε σήμερα το πρωί και γίνεται ευχαρίστως δεκτή.

2. Είναι προσχηματικοί οι λόγοι που επικαλείται ο πρώην πρόεδρος του ΚΚΠ ότι δήθεν δεν στήριξα τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων μονάδων βρεφονηπιακών σταθμών και προσλήψεων. Όφειλε να γνωρίζει ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με επιχορήγηση από πόρους του δήμου αλλά από το Υπουργείο με την κατάλληλη διαδικασία που δεν τήρησε.

3. Δεν ασχολούμαι με το τι γράφουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εναντίον του αλλά γνωρίζω τι ο ίδιος διέδιδε προ πολλού, και οι Κορίνθιοι επίσης γνωρίζουν.

4. Για δοσοληψίες και άλλα τινά που αναφέρει το μόνο που έχω να πω είναι ότι, δεν με αφορά και πρέπει να αναρωτηθούν οι πολίτες τι σημαίνει ένα πρόσωπο να αλλάζει τρεις δημοτικούς συνδυασμούς σε μια θητεία.

5. Αυτά προς το παρόν!".


READ MORE - Δήμαρχος Κορινθίων: Ζήτησα την παραίτηση του κ.Ταγαρά και ευχαρίστως την αποδέχομαι

Β. Ταγαράς: "Δεν υποκύπτω σε προεκλογικές δοσοληψίες και παραιτούμαι "

 


Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων έκανε γνωστή σήμερα ο κ. Β. Ταγαράς. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:



READ MORE - Β. Ταγαράς: "Δεν υποκύπτω σε προεκλογικές δοσοληψίες και παραιτούμαι "

Δημόσιο-συνταξιούχοι: Πώς «κουμπώνει» το σενάριο της επαναφοράς δώρων

 


Το σενάριο τη μόνιμης επαναφορά των δώρων σε όλους του συνταξιούχων από το 2024 εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τη εφημερίδας Απογευματινή, τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2022, δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το Πάσχα και άλλα 150 ευρώ ως επίδομα αδείας, είχαν συζητηθεί πριν από τις εκλογές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο τα μετέφερε σε «δεύτερο χρόνο», ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Πάνω σε αυτό «κουμπώνει» και το σενάριο της επαναφοράς, αντίστοιχα, των δώρων και του επιδόματος και στους δημοσίους υπαλλήλους ,που θα συσχετιστεί συνολικά με την αναμόρφωση του Ενιαίου και των Ειδικών Μισθολογίων.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, σχετίζεται με την αντικατάσταση του επιδόματος για τους ευάλωτους συνταξιούχους μόνο με τα δώρα των 150+250 ευρώ, αντίστοιχα με κόστος που αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, αντί του 1.2 δισ., που ανέρχεται μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενο.

Τονίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση απευθυνόταν σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021, που δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ, και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους τα 16.800 ευρώ, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιούσιας τα 300.000 ευρώ.

READ MORE - Δημόσιο-συνταξιούχοι: Πώς «κουμπώνει» το σενάριο της επαναφοράς δώρων

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 2.000 άτομα με επίδομα 1.900 ευρώ

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κατάρτισης με τον τίτλο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας», που έχει αναλάβει ως δικαιούχος το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Όσοι λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα πάρουν επίδομα ύψους 1.900 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

· 2.000 άνεργους

· Πτυχιούχους οικονομικών σχολών

· Ηλικίας έως 29 ετών

· Εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ

· Από όλες τις Περιφέρειες

Τα αντικείμενα κατάρτισης

Οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων. Τα αντικείμενα κατάρτισης είναι:

· Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση στον Τουριστικό Τομέα,

· Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες,

· Οικονομική Ανάλυση,

· Διοίκηση και Διαχείριση έργου,

· Διαχείριση Αφερεγγυότητας,

· Εσωτερικός Έλεγχος,

· Προχωρημένες δεξιότητες χρήσης εφαρμογών γραφείου (advanced excel) για υπαλλήλους οικονομικής κατεύθυνσης,

· Παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Fintech),

· Παροχή υπηρεσιών και ανάλυση των οικονομικών της Ψηφιακής Ασφάλειας (economics of cyber security).

Διάρκεια προγράμματος

· Ώρες: 380

· Μήνες: 3

· Εκπαιδευτικό επίδομα: 5 ευρώ/ώρα παρακολούθησης, μαζί με τις νόμιμες κρατήσεις

· Συνολικό ποσό: 1.900 ευρώ

Οι ενέργειες συμβουλευτικής καθοδήγησης και κατάρτισης δύναται να πραγματοποιηθούν είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως ανάλογα με την επιλογή των ωφελουμένων.

Προϋποθέσεις

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει να:

· Είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ την ημέρα υποβολής της αίτησης, καθώς και την ημέρα ένταξης στο έργο ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,

· Μην έχουν κλείσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και κατά την ημερομηνία εισόδου στην Πράξη,

· Έχουν πτυχίο Οικονομικής Σχολής της Ελλάδας (Πανεπιστημίου ή Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ,

· Μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από τη δημοσίευση αυτής της πρόσκλησης.

Η διαδικασία αίτησης

Κάθε ενδιαφερόμενος/η πρέπει να συμπληρώσει μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή με ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσω διαδικτύου, στο https://apko.oe-e.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι για την υποστήριξή τους κατά την υποβολή της αίτησής τους μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2132141828 ή στο helpdesk (apko@oe-e.gr ).

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είναι ανοιχτή και θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων.

 

READ MORE - Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 2.000 άτομα με επίδομα 1.900 ευρώ

Τέσσερις υποψήφιους ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

 


Σε ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ κ. Νίκου Σταυρέλη, αναφέρεται:  "Ανακοινώνουμε τέσσερις ακόμα υποψήφιους που θα στελεχώσουν τη ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και το ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

1.ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κατάγεται από τα Λαγκάδια Αρκαδίας.

- Κατοικεί στην Κόρινθο από το 1978.

- Είναι έγγαμος με την Ευαγγελία Χασκή, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Ελένη – Κλινικός Ψυχολόγος.

- Απόφοιτος της Σχολής Εργοδηγών Μηχανικών Αεροσκαφών.

- Γνωστός επιχειρηματίας στο Νομό Κορινθίας και όχι μόνο. Η επιχειρηματική του δραστηριοποίηση, διαχρονικά, είναι στους κλάδους της εμπορίας, της βιομηχανίας και των κατασκευών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

- Ως μέλος του Συλλόγου Αρκάδων Κορινθίας είχε συμμετάσχει και εκλεγεί σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησής του.

- Μεγάλη η προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με την ενεργή στήριξή του σε τοπικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας.

- Πρώην Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου Αίαντας Αγιονορίου, όπου επί των ημερών του κατακτήθηκε το τοπικό πρωτάθλημα.

- Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κορινθίων από το 2014.

- Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής με σημαντικό έργο στο τομέα του και κυρίως στη δραστική και αποτελεσματική παρέμβασή του στις διαβάσεις των σιδηροδρομικών γραμμών της Κορίνθου, στις παρεμβάσεις του σε πολλά σχολεία, στη φύτευση πρασίνου (Εθνικής Αντίστασης), στους κοινόχρηστους χώρους με τις αυτεπιστασίες και άλλα πολλά.

- Στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 εκλέχτηκε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης, με τη δημοτική παράταξη «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» του Υποψήφιου Δημάρχου Νίκου Σταυρέλη και τέταρτος επί του συνόλου των εκλεγέντων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Ο Γιώργος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Κορινθίων.

2.ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Είναι κάτοικος Κλένιας. Μητέρα τριών παιδιών. Καθηγήτρια Αγγλικών CELTA CERTIFIED UNIVERSITY OF CAMBRIDGE. Κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής. Τρέχουσες σπουδές Life Coaching στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρώτη φορά ασχολείται με δημοτικές εκλογές.

Η Γεωργία θα είναι Υποψήφια σύμβουλος στο Τ.Σ. Κλένιας.

 

3.ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε το 1962 στην Αυστραλία. Από το 1978 είναι μόνιμος κάτοικος κοινότητας Γαλατακίου, στον οικισμό της Αλμυρής. Έχει πολύ ενδιαφέρον, όρεξη , αγάπη και χρόνο για να ασχοληθεί για το καλό του τόπου. Πρώτη φορά δραστηριοποιείται σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Γιάννης θα είναι Υποψήφιος σύμβουλος στο Τ.Σ. Γαλατακίου.

 

4.ΠΕΡΙΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΞΕΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Είναι παντρεμένη με το Δημήτρη Μπάμπαλη. Σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και έχει ολοκληρώσει σεμινάρια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, εργάζεται αδιάκοπα στο χώρο της εστίασης εδώ και 30 χρόνια. Πρώτη φορά δραστηριοποιείται σε δημοτικές εκλογές.

Η Μαρία θα είναι Υποψήφια σύμβουλος στο Τ.Σ. Κορίνθου.

READ MORE - Τέσσερις υποψήφιους ανακοίνωσε ο Ν. Σταυρέλης

Β. Νανόπουλος: Τοποθετήθηκε ο προβλήτας στον Κόρφο

 


Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Κορινθίων αναφέρονται τα εξής: "Ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη η τοποθέτηση του προβλήτα στον Κόρφο, μια παρέμβαση που επιτρέπει την υποδοχή 28 τουριστικών πλοιαρίων, ένα αίτημα χρόνιο των κατοίκων και των επιχειρήσεων . Η Δημοτική αρχή άκουσε το αίτημα αυτό, δρομολόγησε τις ενέργειες και υλοποίησε την παρέμβαση δίνοντας στην περιοχή μια καίρια υποδομή .

«Τα έργα και οι πράξεις μας μιλούν. Η δημοτική μας αρχή δεν υπόσχεται. Η δημοτική μας αρχή ακούει τα αιτήματα των περιοχών, σχεδιάζει και υλοποιεί. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πράττουμε. Για εμάς η δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι των πολιτών είναι προτεραιότητα, δέσμευση υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ανοίγουν νέες προοπτικές» δήλωσε από το σημείο ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος.

Την τοποθέτηση είχε συζητήσει και εξασφαλίσει σε συζητήσεις που είχε ο Δήμαρχος Κορινθίων με τον ΑΚΤΩΡΑ, την περίοδο που ο όμιλος ανέλαβε τα έργα ανακατασκευής στον Ισθμό. Σε συνεννόηση και συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες του Κόρφου αποφασίστηκε ο νέος προβλήτας να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να επιτρέπει την χρήση και σε μεγαλύτερα σκάφη, όπως και έγινε".

READ MORE - Β. Νανόπουλος: Τοποθετήθηκε ο προβλήτας στον Κόρφο

Πέθανε ο Θόδωρος Πάγκαλος


 

Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter.

«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», τονίζεται στην ανάρτηση της οικογένειάς του.


READ MORE - Πέθανε ο Θόδωρος Πάγκαλος

Την Πέμπτη ανοίγει και πάλι η Διώρυγα της Κορίνθου

 


Όπως έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ: «Από την Πέμπτη 1η Ιουνίου και για διάστημα τεσσάρων μηνών η Διώρυγα της Κορίνθου θα είναι διαθέσιμη και πάλι για την ναυτιλία. Όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός η δεύτερη και τελευταία φάση των έργων θα διακοπεί κατά τους θερινούς μήνες ώστε να εξυπηρετηθούν οι διελεύσεις της καλοκαιρινής κίνησης.»

Το κανάλι θα ξανακλείσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου για να συνεχιστούν οι λιμενικές εργασίες που αφορούν την προστασία της βάσης των πρανών από την διάβρωση και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου και τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου, εκτιμάται ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν οριστικά εντός του Φεβρουαρίου του 2024 όπου η Διώρυγα θα επανέλθει σε κανονική  24ωρη λειτουργία.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει: «Κατά το διάστημα που ο δίαυλος παρέμεινε εκτός λειτουργίας, το προσωπικό της ΑΕΔΙΚ εργάστηκε με ζήλο και προετοιμαστήκαμε με βασικό σκοπό να επαναλειτουργήσουμε  από την 1η Ιουνίου με απόλυτη ασφάλεια, προσφέροντας ξανά στους πελάτες μας αξιόπιστες, ασφαλείς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες όπως ακριβώς κάναμε και την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Να επισημάνουμε ότι κατά την περσινή θερινή τρίμηνη λειτουργία η Διώρυγα λειτούργησε αδιάκοπτα και με ασφάλεια, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας.

Σε αυτό το μικρό διάστημα επαναλειτουργίας τα πλωτά που πραγματοποίησαν διελεύσεις, προήλθαν από 70 διαφορετικές χώρες με κυριότερες τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την και την Ισπανία.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 6.000 διελεύσεις πλωτών, εκ των οποίων 500 διελεύσεις εμπορικών πλοίων και 5.500 διελεύσεις τουριστικών σκαφών αναψυχής όπως κρουαζιερόπλοια, μηχανοκίνητα και Ιστιοπλοϊκά σκάφη.»

Όπως δηλώνει επίσης ο κ. Ζουγλής: «Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε νέες κουλτούρες πελατειακής φροντίδας και παροχής υψηλού επιπέδου εξατομικευμένων υπηρεσιών, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022,τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Διώρυγας, οι οποίες με την επαναλειτουργία της 1ης Ιουνίου θα τεθούν και πάλι στην διάθεση των πελατών μας αναβαθμισμένες και σε πλήρη λειτουργία, παρέχοντας την  δυνατότητα Υπολογισμού των τελών διέλευσης, την δυνατότητα  Ηλεκτρονικής Αναγγελίας άφιξης και τέλος την δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω του ασφαλούς συστήματος Pay By Link.

Βασικός  μας στόχος φέτος το καλοκαίρι είναι να αναδείξουμε και πάλι την σημασία της λειτουργίας της Διώρυγας καθώς και τον κομβικό της ρόλο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, την τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Διώρυγας. Ταυτόχρονα θα μετράμε αντίστροφα έως τις αρχές του 2024 όπου ο Δίαυλος θα μπει στην κανονική του 24ωρη λειτουργία με απόλυτη ασφάλεια και θωρακισμένος πλέον για πολλές δεκαετίες.»

READ MORE - Την Πέμπτη ανοίγει και πάλι η Διώρυγα της Κορίνθου

Τραγικός επίλογος για το 2χρονο κοριτσάκι

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

 


Τραγικός επίλογος στον Πύργο, καθώς το δύο ετών κοριτσάκι που είχε εξαφανιστεί τη Δευτέρα (29/5), πριν από λίγο εντοπίστηκε νεκρό. Ο θάνατός του σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε πνιγμό.

Η άτυχη μικρή Ρομά εντοπίστηκε μέσα σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Καταραχίου, κοντά στο στρατόπεδο ΣΕΤΗΛ στον Πύργο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το παιδί είχε παρασυρθεί σε ένα σημείο πολύ μακρύτερα από το σημείο στο οποίο εκτιμούσαν ότι είχε εξαφανιστεί.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Συναγερμός σήμανε τη Δευτέρα (29/5) για κοριτσάκι δύο ετών που χάθηκε κοντά σε αρδευτικό κανάλι και άμεσα αστυνομικοί και πυροσβέστες ερευνούσαν μια μεγάλη ακτίνα στη δυτική πλευρά του Πύργου, ξεκινώντας από την περιοχή του στρατοπέδου και καταλήγοντας στο αυλάκι κοντά στη Φιλοθέη.

Η επιχείρηση διεκόπη κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ξεκίνησε πάλι σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Στις έρευνες, εκτός από τους αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. και τους πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου, συμμετείχαν και ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. της Πάτρας με τη συνδρομή εκπαιδευμένου σκύλου. 

READ MORE - Τραγικός επίλογος για το 2χρονο κοριτσάκι

Νίκος Καρδώνης: Το ελληνικό θέατρο είναι διάσπαρτα νησιά μοναξιάς

 


Ο έμπειρος και εξαιρετικός ηθοποιός Νίκος Καρδώνης μιλάει στο «Βήμα» για την πρώτη του σκηνοθεσία, σχολιάζει την πορεία του στο θέατρο και περιγράφει την «ξετσίπωτη» τέχνη της υποκριτικής ως μια «δημιουργική αρπαγή» που αντλεί από την ίδια τη ζωή.

Λοιπόν, έρχεται η στιγμή που η Ελένα Ιβάνοβνα Πόποβα, αναστατωμένη και έκπληκτη, στραμμένη προς το κοινό, διερωτάται αν είναι δυνατόν να τη θέλει όντως ο Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνόφ. «Ε, ποια να θέλει, εμένα;» της απαντά τότε, διερωτώμενη επίσης αλλά με αυτοσαρκαστική φυσικότητα, μια ώριμη κυρία που καθόταν στην πρώτη σειρά, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τη σκηνή, προκαλώντας τη θυμηδία στους υπόλοιπους θεατές.

Αυτό συνέβη το βράδυ που παρακολουθήσαμε τη μονόπρακτη «Αρκούδα» (1888) του Αντόν Τσέχοφ στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στην Πλάκα. Και η αλήθεια είναι ότι για λίγο μπήκαμε στον πειρασμό να θεωρήσουμε την εν λόγω κυρία μέρος της ίδιας της παράστασης (ναι, κι όμως, θα μπορούσε) που σκηνοθετεί ο Νίκος Καρδώνης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, κατά τα λοιπά, είναι μάλλον απλή. Το πένθος μιας τεθλιμμένης χήρας διακόπτεται από την επίσκεψη ενός απόστρατου υπολοχαγού, ο οποίος έρχεται να διεκδικήσει (δίκαια μεν, κάπως άγαρμπα δε) κάτι χρωστούμενα του (μακαρίτη) συζύγου της. Η συνάντησή τους εξελίσσεται με απρόβλεπτη ένταση, ας όψονται τα λανθάνοντα συναισθήματα, και καταλήγει σε μια ευτράπελη μονομαχία.

Μια ρυθμική φαρσοκωμωδία

Το Βήμα συνάντησε πρόσφατα τον Νίκο Καρδώνη, έναν έμπειρο, εξαιρετικό ηθοποιό και συζήτησε μαζί του. Τι τον οδήγησε να ασχοληθεί, και αυτός, με τη σκηνοθεσία; «Καταλαβαίνω την έμφαση, πώς και γιατί το λέτε. Προτού δεχτώ, είχα τις επιφυλάξεις μου, τους φόβους μου. Διότι μέχρι τώρα αναλάμβανα μόνο την αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε ρόλου. Εχω συναίσθηση ότι η σκηνοθεσία είναι κάτι ευρύτερο, πιο συνθετικό, πολλαπλώς απαιτητικό. Αλλά όσο προχωρούσε η διαδικασία με αυτούς τους συνεργάτες, το τονίζω, τόσο πιο πολύ εισχωρούσα οργανικά σε αυτήν. Μιλάμε την ίδια θεατρική γλώσσα με αυτούς τους ηθοποιούς, με αυτά τα έξυπνα σώματα, και έχουμε κοινό χιούμορ. Η συγκυρία, επομένως, είναι ευτυχής. Δεν ξέρω τι θα κάνω στο μέλλον, αν θα σκηνοθετούσα ξανά, θα εξαρτηθεί αυτό από διάφορους παράγοντες. Πάντως, θελήσαμε να κάνουμε την «Αρκούδα» όπως την είχε οραματιστεί ο ίδιος ο Τσέχοφ, ένα βοντβίλ, μια ρυθμική φαρσοκωμωδία, κάτι ανάλαφρο, ας πούμε, σαν τον αφρό της σαμπάνιας, χωρίς πολλά-πολλά, χωρίς να τετραγωνίζουμε τον κύκλο, χωρίς κάτι το επιτηδευμένο ή το ελιτίστικο, χωρίς πομπώδη μηνύματα προς την κοινωνία κυρίως! Απλώς, θέλουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους από κάτω να παρασύρονται και να γελάνε. Λίγο είναι αυτό σήμερα; Και, παράλληλα, θέλουμε να αναρωτιούνται για ό,τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους, ακόμη και για τη μετα-θεατρική διάσταση της παράστασης, όχι για το τι συμβαίνει στο «σαλόνι» μόνο αλλά και στην «κουζίνα» της τέχνης μας» εξήγησε.

Χωρίς έπαρση και εμμονές

Και συνέχισε. «Κοιτάξτε, έτσι έχω μάθει εγώ. Να είμαι συν-δημιουργός. Μπαίνουμε μαζί, ηθοποιοί και σκηνοθέτης, σε ένα καράβι και ταξιδεύουμε. Και ψηλαφίζουμε και βρίσκουμε την παράσταση στην πορεία, διαισθητικά και αβίαστα, μέσα από τις πρόβες και τους αυτοσχεδιασμούς. Και όταν όλα συντονίζονται, έχουμε την παράσταση, δίχως να το συνειδητοποιούμε ενίοτε. Για εμένα, εξάλλου, η καλύτερη σκηνοθεσία είναι αυτή που δεν φαίνεται, να πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί εννοώ, όχι οι εμμονές και η έπαρση του σκηνοθέτη. Το κρίσιμο για έναν σκηνοθέτη, από την άλλη μεριά, είναι να δημιουργεί σύμπαντα και να σε βάζει μέσα σε αυτά, να σε αφοπλίζει, να σε μαγεύει. Πότε έχουμε νίκη του θεάτρου; Οταν ξεχνιούνται εντελώς οι θεατές, όταν βυθίζονται πλήρως στη συνθήκη, ακόμη κι εκείνοι με τα πιο υποψιασμένα βλέμματα» είπε ο Νίκος Καρδώνης.

Η συνεργασία με τον Στάθη Λιβαθινό

Υστερα αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυετή συνεργασία, τη συνύπαρξή του με τον Στάθη Λιβαθινό, από τα τέλη κιόλας της δεκαετίας του 1990. «Εκείνα τα επτά χρόνια που πέρασα στη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παραμένουν αλησμόνητα. Είναι η προίκα και το παράσημο που κουβαλάω. Εκεί ήταν το πραγματικό σχολείο, εκεί δίναμε κάθε μέρα εξετάσεις και φεύγαμε ξημερώματα. Το ανσάμπλ! Ενα μπουκέτο ανθρώπων. Οργασμός δημιουργίας. Και θαυμασμός του ενός προς τον άλλο. Αυτά μάλλον δεν υπάρχουν πλέον. Ακούγομαι κάπως αφοριστικός ενδεχομένως, το ξέρω, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι το ελληνικό θέατρο είναι διάσπαρτα νησιά μοναξιάς. Εξαιρέσεις; Ναι, αλίμονο. Ωστόσο, με τον κανόνα τι γίνεται; Είναι σημαντικό να βλέπεις αυθεντικά σύνολα πάνω στη σκηνή, τη βιογραφία τους αλλά και τη βιογραφία του κάθε ηθοποιού ξεχωριστά, να βλέπεις τη χημεία, μια θεατρική συναντίληψη που πάλλεται».

Ο 49χρονος Νίκος Καρδώνης εκπέμπει μια πληθωρική, σαρωτική ενέργεια εν γένει, όχι μόνο όταν ερμηνεύει έναν ρόλο. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Ρόδο, με απροσμέτρητη λατρεία στη ζωγραφική, με σπουδές στο σχέδιο μόδας και στην ενδυματολογία πέραν της υποκριτικής, άκουσε κάποτε μια φωνή (εσωτερική, εννοείται) να του επισημαίνει, «έλα, Νίκο μου, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό θα κάνεις, έτσι θα πορευτείς». Και το θέατρο έγινε έκτοτε, ομολογουμένως, η δική του πορεία.

«Ο σκοπός είναι ο ρόλος»

«Η τέχνη μας είναι ξετσίπωτη, εντός και εκτός εισαγωγικών. Η ξετσιπωσιά αυτή σχετίζεται με την έννοια της δημιουργικής αρπαγής. Μπορώ να αντλήσω, ως ηθοποιός, από το καθετί γύρω μου και να το χρησιμοποιήσω. Δεν αρκεί η ανάκληση των βιωμάτων μου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο σκοπός είναι ο ρόλος. Και τα μέσα είναι, δυνητικά, τα πάντα. Η παρατήρηση γίνεται, από ένα σημείο και μετά, δεύτερη φύση. Μια εγρήγορση άλλης τάξεως. Δίχως καμία σοβαροφάνεια, επειδή τέτοια θέματα εγώ δεν έχω, μπορώ να οικειοποιηθώ εξίσου τον τρόπο που τραγουδάει η Φουρέιρα, ένα κομμάτι του Μπαχ, έναν πίνακα του Ντελακρουά ή τον Ηνίοχο των Δελφών! Και επειδή προετοιμάζω παιδιά για τις δραματικές σχολές, αυτό τους λέω, βγείτε και αντλήστε από τη ζωή. Και η ζωή, τι να κάνουμε, είναι όλα τα παραπάνω» υπογράμμισε.

«Γουστάρω πολύ τους οριακούς ηθοποιούς. Αυτούς που παίζουν, πώς να το πω, απαρηγόρητα. Σαν να μην υπάρχει αύριο, σαν να επέρχεται αύριο μια πυρηνική καταστροφή. Τα χλιαρά, τα μίζερα και τα δήθεν δεν τα μπορώ καθόλου». Στο τέλος, ο Νίκος Καρδώνης πήρε το κινητό του και μας έδειξε ορισμένες εντυπωσιακές φωτογραφίες: κούκλες Barbie τις οποίες ο ίδιος μεταμόρφωσε από ταλαιπωρημένα και πεταμένα παιχνίδια σε «δραματικές ηρωίδες», εμπνευσμένος από το θέατρο και τον κινηματογράφο, γυναίκες με υπέροχα χτενίσματα, ντυμένες με ακριβά και καλαίσθητα φορέματα. «Ηταν βαρετές κούκλες. Τις βοήθησα. Τους έδωσα μια ακόμη ευκαιρία στη ζωή, καταπώς λένε» είπε χαμογελαστός.

«Η αρκούδα» του Αντόν Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καρδώνη, στο Αμφι-Θέατρο (Α. Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111, Πλάκα, Αθήνα).

Παραστάσεις ως τις 4 Ιουνίου.

Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης, Γιάννης Δενδρινός.

Μουσικός επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

READ MORE - Νίκος Καρδώνης: Το ελληνικό θέατρο είναι διάσπαρτα νησιά μοναξιάς

Κανένα προνόμιο και χωρίς αποζημίωση "οι βουλευτές της μίας ημέρας"

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

 


Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ορκίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενώ μετά από την εκλογή του νέου προεδρείου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διάλυση της Βουλής και τη νέα προκήρυξη εκλογών, για τις 25 Ιουνίου.

Πολλοί από τους βουλευτές που βρέθηκαν στα έδρανα την περασμένη Κυριακή και ορκίστηκαν για πρώτη φορά, ενδεχομένως δεν θα βρίσκονται εκεί σε περίπου έναν μήνα όταν πλέον το κοινοβούλιο θα έχει νέα σύνθεση. Οπως άλλωστε και το 2012 πολλοί αναμένεται να είναι... βουλευτές των δύο ημερών, καθώς το διαφορετικό εκλογικό σύστημα αλλά και οι λίστες που θα καταρτίσουν οι πρόεδροι των κομμάτων ενδεχομένως να μην ανοίξουν ξανά την πόρτα της Βουλής.

Οι ίδιοι πέρα από την εμπειρία της στιγμής και τις... φωτογραφίες θα μπορούν να απολαμβάνουν εσαεί τον τιμητικό τίτλου Βουλευτή, αλλά μέχρι εκεί. Όλο όσοι εκλέχθηκαν από τις τελευταίες εκλογές δεν δικαιούνται τίποτα περισσότερο από την καταγραφή του ονόματός τους ως βουλευτή.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς δεν υπάρχει μισθός ενώ δεν δικαιούνται βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και μία σειρά από προνόμια που έχουν τα μέλη της της Βουλής με κανονική θητεία. Δεν θα λάβουν δηλαδή επιστημονικούς συνεργάτες, μετακλητούς ή αποσπασμένους στα γραφεία τους υπαλλήλους, όπως φυσικά και βουλευτικού αυτοκινήτου.

Με την απόφαση της διάλυσης της Βουλής ώστε η χώρα να προχωρήσει στις επόμενες εκλογές, θα παραδώσουν την έδρα τους και θα μπουν ξανά στη διαδικασία της εκλογής ώστε να βρίσκονται και στην επόμενη σύνθεση.

 

Βουλή της μιας ημέρας: Όπως και το 2012

Σημειώνεται πως ανάλογη διαδικασία είχε εξελιχθεί και στη διπλή εκλογική μάχη του 2012. Και τότε είχε προκύψει Βουλή για λίγες ώρες που διαλύθηκε άμεσα και βουλευτές που βρίσκονταν έδρανα τον Μάιο, δεν βρέθηκαν και τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παύλος Κοντογιαννίδης -αρχικά είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά στη συνέχεια δεν συμπεριλήφθηκε στις λίστες- που πριν από λίγες ημέρες είχε πει γι αυτή την εμπειρία πως: «Είμαι βουλευτής δύο ημερών και, όσο κι αν αυτό μπορεί να φανεί αστείο, η εμπειρία των δύο αυτών ημερών ήταν συγκλονιστική. Δηλαδή όταν μπήκα μέσα στη Βουλή, τη μέρα που ορκιστήκαμε, ένιωσα ένα δέος και έπαθα σοκ».

READ MORE - Κανένα προνόμιο και χωρίς αποζημίωση "οι βουλευτές της μίας ημέρας"