Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Πελοπόννησο

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

 


Για μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα για την εποχή κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης συνιστώντας προσοχή για το επόμενο 48ωρο. Οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή προς τη βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να γενικευτούν τις επόμενες ώρες ενώ θα κορυφωθεί και η έντασή τους.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, το κύμα κακοκαιρίας θα προκαλέσει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα στις εξής περιοχές:

Σήμερα, Σάββατο, στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία , τη Θράκη, τη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), τη βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

Αύριο, Κυριακή, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη Χαλκιδική, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

READ MORE - Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Πελοπόννησο

Απ. Παπαφωτίου: Ξενάγηση σε φοιτητές Πανεπιστημίου στον Αρχαίο Δίολκο

 


Στο πλαίσιο της γνωριμίας και της κατανόησης διαχρονικά του αρχαίου κόσμου της Κορινθίας με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 ξενάγηση - ενημέρωση από τον Απόστολο Ε. Παπαφωτίου σε φοιτητές

Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Notre Dame, Indiana, U.S.A. στο χώρο των εργασιών της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Διόλκου στην Ποσειδωνία Κορίνθου. Η ξενάγηση εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα που αφορά του αρχαιολογικούς χώρους της Κορίνθου και της Πελοποννήσου γενικότερα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον καθηγητή Robin Rhodes και το Πανεπιστήμιο Notre Dame της Indiana.

Φοιτητές πολλών σχολών επισκέπτονται την Κορινθία, ξεναγούνται στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, γνωρίζουν την περιοχή, έρχονται σε επαφή με τη σημερινή κοινωνία και βιώνουν καταστάσεις και εμπειρίες του τόπου. Ο καθηγητής Robin Rhodes, Αρχιτέκτων, Αρχαιολόγος, μέλος της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, λάτρης της Κορινθίας, είναι επί πολλές δεκαετίες μελετητής της Κορινθιακής Αρχιτεκτονικής. Η πρόταση του για την αναπαράσταση του "πρώτου" ναού (εποχής 8ου-7ου π.Χ. αιώνα) του Απόλλωνος (;;;), πριν από τον ναό του οποίου τα λείψανα των 7 κιόνων στέκονται σήμερα επί τόπου, στον ομώνυμο λόφο, υπήρξε πρωτοποριακή και μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ως κύρια ιδέα στην έκθεση για την Πρωτοκορινθιακή Αρχιτεκτονική στο Μουσείο Snite του Notre Dame το πρώτο εξάμηνο του 2006. Εντάχθηκαν τον Απρίλιο του 2019, με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020 κρίσιμα έργα πολιτισμικής, πολιτιστικής και επενδυτικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στα πολύ σημαντικά έργα στον τομέα του Πολιτισμού που είτε είχαν ήδη ολοκληρωθεί, είτε εκτελούνταν ή βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού περισσότερων από 7.000.000,00 €:

 

- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΥΔΑΤΟΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ

ΑΣΣΟ, ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 420.000,00 €

- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΙΟΛΚΟΥ

3.010.300,00 €

- ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣH ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΕΓΧΡΕΩΝ 719.800,00 €.

Οι εργασίες στον Δίολκο συνεχίζονται με πολύ καλό ρυθμό χάρις στην καλή συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων. Δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κορινθίας και του αναθέτοντος εργολάβου. Ιδιαίτερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με μεγάλο σεβασμό και καλή γνώση μελετούν και αποκαθιστούν το σημαντικό αυτό μνημείο.

Ο Δίολκος είναι ένα από τα μεγάλα έργα της αρχαιότητας στην Κορινθία (εποχής Περιάνδρου, 7 ου - 6 ου π.Χ. αιώνα), το οποίο συνδυάζεται άμεσα με τα αρχαία λιμάνια του Λεχαίου και των Κεγχρεών, αποτελώντας μια ενότητα κατασκευαστική, στρατιωτική, λειτουργική και οικονομική. Στην ουσία είναι ένας καλοφτιαγμένος δρόμος, πλάτους 4,00μ.-6,00μ., με δόμους κανονικού μεγέθους, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε παράλληλες σειρές μεταξύ τους.

Οι γραμμές των τροχών έχουν αποτυπωθεί και έχουν χαραχτεί σε απόσταση 1,50 μ. μεταξύ των (μεταξόνια απόσταση). Ο Δίολκος ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους. Στο γνωστό τμήμα του, δεν παρατηρούνται τεχνητά έργα, ούτε και έντονες διαμορφώσεις του εδάφους με επιχώσεις ή χωματισμούς. Από την υπάρχουσα διαδρομή και την κατά μήκος κλίση του τμήματος αυτού – περίπου 1% – προκύπτει ότι κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο για τη χάραξη είναι η κατά μήκος κλίση. Το συνολικό μήκος της γνωστής διαδρομής του Διόλκου είναι στα 1.100μ. Το μήκος τμήματος όπου γίνεται η επέμβαση είναι περίπου 180,0μ. Το συνολικό μήκος εκτιμάται στα 7.500μ.. Η κλίση των τμημάτων αυτών είναι 1-2,5%.



Σκοπός της κατασκευής του έργου είναι η μακροχρόνια προστασία της όδευσης του Αρχαίου Διόλκου έναντι της διάβρωσης της ακτής στην οποία βρίσκεται και ακολουθούν οι εργασίες συντήρησης των μελών, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Τα έργα προστασίας της όδευσης του Αρχαίου Διόλκου, τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη

είτε έχουν ολοκληρωθεί, περιλαμβάνουν τις εξής επεμβάσεις:

- Την εγκατάσταση και οργάνωση του εργοταξιακού χώρου έκτασης έξι (6) στρεμμάτων στη χερσαία περιοχή νοτιοδυτικά των προτεινόμενων λιμενικών έργων.

- Τον εντοπισμό, αλίευση από το βυθό και εναπόθεση, σε κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις εντός του εργοταξιακού χώρου, των στοιχείων (μελών) του αρχαίου μνημείου που βρίσκονται μέσα στο θαλάσσιο χώρο.

- Την προστασία κατά την κατασκευή των διατηρημένων (χερσαίων) τμημάτων του μνημείου.

- Τα λιμενικά έργα προστασίας της στεριάς έναντι διάβρωσης με στόχο την ανάπλαση του υποβάθρου έδρασης του μνημείου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη κατασκευάζεται ένα ανάχωμα παράλληλο προς τη διαδρομή του Διόλκου, σε μικρή απόσταση και σε τεθλασμένη διάταξη. Το ανάχωμα αποτελείται από προκατασκευασμένα κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων 4,00μ. x 4,47μ. x 5,50μ. Τα κιβώτια αυτά δε είναι πλήρη, αλλά έχουν ανοίγματα για την είσοδο και έξοδο του θαλασσινού νερού και την τοποθέτηση σκύρων εντός αυτών. Λιθοριπές με κεκλιμένα πρανή και στις δύο πλευρές του αναχώματος, ολοκληρώνουν την επέμβαση.

Πραγματοποιούνται πολύπλοκες εργασίες, επιχώματα, εκσκαφές, κατασκευή τοιχίων, δαπέδων αλλά και επανεπιχώσεις, διαστρώσεις με γεωύφασμα, τοποθέτηση γεώσακων, κατασκευή οπλισμένου επιχώματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Πρώτη εργασία της επέμβασης ήταν η ανέλκυση των βυθισμένων δόμων του Διόλκου, οι οποίοι συντηρούνται σε γειτονικό εργοτάξιο επιφανείας έξι στρεμμάτων. Στη λύση αυτή κατέληξαν οι μελετητές λόγω της γεωλογίας της περιοχής και συγκεκριμένα λόγω της διατομής του σκάμματος της Διώρυγας, η οποία είναι τραπεζοειδής διατομή και της οποίας το βάθος αρχίζει πολύ κοντά στον Δίολκο.

Ο Δίολκος αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτοτικό στοιχείο της Κορίνθου. Αφού προστατευθεί και διασωθεί πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Συγχρόνως, η ανάταξη του Διόλκου θα συνδυασθεί και με την αποκάλυψη του Αρχαίου Λιμένα του Λεχαίου και των Κεγχρεών ως μία ενότητα λειτουργική, οικονομική και χρονική καθόσον τα έργα αυτά ήταν μεγάλα έργα της ίδιας περιόδου, δημιουργώντας ένα συνδεδεμένο δίκτυο μνημείων στο χώρο και στο χρόνο.

Η ένταξη του έργου "Προστασία-Αποκατάσταση και Ανάδειξη Του Αρχαίου Διόλκου", είναι μια μεγάλη επιτυχία του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που ολοκλήρωσε τις πολλές και αδιάκοπες προσπάθειες που είχε κάνει και ως Υπουργός Πολιτισμού για τα έργα Πολιτισμού. Ειδικότερα τα έργα αυτά στην Πελοπόννησο ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρουν την υπογραφή του κ. Πέτρου Τατούλη.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου - Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

READ MORE - Απ. Παπαφωτίου: Ξενάγηση σε φοιτητές Πανεπιστημίου στον Αρχαίο Δίολκο

Δ. Πιστεύος: Απών ο δήμος Σικυωνίων από την Έκθεση «Κορινθία – Πελοπόννησος 2023

 


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επόμενη Μέρα» και υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων Δημήτρης Πιστεύος, δήλωσε για την απουσία περιπτέρου του δήμου Σικυωνίων στην έκθεση «Κορινθία – Πελοπόννησος 2023».

«Βρέθηκα χθες στα εγκαίνια της έκθεσης «Κορινθία - Πελοπόννησος 2023», όπου εξεπλάγην από την «εκκωφαντική» απουσία του δήμου μας. Και αναρωτιέμαι: Πώς είναι δυνατόν ο δήμος Σικυωνίων να είναι απών; Θεώρησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί δίπλα στους δήμους Κορινθίων, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων που ήταν παρόντες με περίπτερα;

Αδιαφόρησε για το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών που μπορεί να ήθελαν να ενημερωθούν για επενδυτικές ευκαιρίες, τουριστικά αξιοθέατα και προϊόντα του τόπου μας; Κρίμα! Ευτυχώς υπάρχουν αυτόνομα επιχειρήσεις από τον δήμο μας να κρατήσουν ψηλά τη «σημαία» που έχει υποστείλει για δικούς του λόγους ο κ. Σταματόπουλος.

Κάποιοι θέλουν να δουν μια καλύτερη Επόμενη Μέρα για να ξεφύγει ο δήμος μας από την εσωστρέφεια!» Μπράβο στη διοίκηση του Επιμελητηρίου για την εξαιρετική οργάνωση της έκθεσης. Του χρόνου θα είμαστε όλοι μαζί!".

READ MORE - Δ. Πιστεύος: Απών ο δήμος Σικυωνίων από την Έκθεση «Κορινθία – Πελοπόννησος 2023

Ελλάδα – Ιρλανδία 2-1: Συνεχίζει αήττητη στα προκριματικά

 


Η Εθνική νίκησε 2-1 την Ιρλανδία, έκανε το «2 στα 2» στον Β’ όμιλο και πηγαίνει με το λιγότερο δυνατό άγχος για να παίξει με τη Γαλλία στο Παρίσι.

Η Εθνική Ελλάδας νίκησε με 2-1 την Ιρλανδία στην OPAP Arena για τη δεύτερη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου στα προκριματικά του Euro 2024, συνεχίζοντας με το απόλυτο, τη “μάχη” της πρόκρισης.

Με ωραίο ποδόσφαιρο ανά διαστήματα, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει δύο φορές το προβάδισμα κόντρα στην Ιρλανδία, με τον Μπακασέτα να ανοίγει το σκορ στο 16′ με πέναλτι και τον Μασούρα να σκοράρει στο 49′, μετά την ισοφάριση του Κόλινς από κόρνερ στο 37ο λεπτό του αγώνα. Η άμυνα κράτησε μακριά στη συνέχεια τους Ιρλανδούς και η Εθνική μας “κράτησε” εύκολα το προβάδισμα μέχρι τέλους και τη νίκη για το 2/2 στο ξεκίνημα των προκριματικών του Euro 2024.

 

READ MORE - Ελλάδα – Ιρλανδία 2-1: Συνεχίζει αήττητη στα προκριματικά

Σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ στην Αργολίδα λόγω Στρεπτόκοκκου

 


Παρακμιακές καταστάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας και πανικός μπρος στον ιό του Στρεπτόκοκκου μετά από απόφαση των παιδιάτρων να μην αναλαμβάνουν περιπτώσεις με παιδιά με Στρεπτόκοκκο. Δεν έφτανε η ανεπάρκεια κάλυψης των νοσοκομείων με παιδιάτρους, κυρίως λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα (προσέλαβε τρεις τον εξής έναν) προέκυψε και η απειλή του Στρεπτόκοκκου που βρήκε το Νοσοκομείο Αργολίδας (Άργος και Ναύπλιο) ανοχύρωτο. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε και από πλευράς παθολόγων με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ιδιαίτερη πολύπλοκη για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “anagnostis.org” το μόνο που έμενε πλέον στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, Γεσθημανή Κασνακτσόγλου, ήταν να δώσει εντολή, πριν 2 ώρες περίπου, να είναι σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ, ώστε στην ανάγκη να  μεταφερθούν τα ασθενή σε στρεπτόκοκκο παιδιά σε γειτονικά Νοσοκομεία.

 

Πηγή: anagnostis.org

READ MORE - Σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ στην Αργολίδα λόγω Στρεπτόκοκκου

Προβλήματα σε Facebook, Instagram και Messenger στην Ελλάδα

 


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και λίγη ώρα οι χρήστες του Facebook, του Instagram, αλλά και της εφαρμογής του Messenger. Η αρχική σελίδα των social media φαίνεται να μην ανανεώνεται και υπάρχουν πολλές αναφορές από όλο τον κόσμο στο Down Detector.

Οι πρώτες αναφορές έγιναν γύρω στις 22:00, ενώ περίπου 25 λεπτά αργότερα οι εφαρμογές έδειχναν να επανέρχονται σταδιακά.

Σύμφωνα με το Down detector, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα, Κομοτηνή και Χανιά.

READ MORE - Προβλήματα σε Facebook, Instagram και Messenger στην Ελλάδα

Στιγμιότυπα από την Έκθεση "ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2023"

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Που να τρέχει ο λογισμός σου? 

Όλη η Ν.Δ. ήταν εκεί και με πολλά χαμόγελα. Ποιος λείπει άραγε? 



 
'Άνετος κι ωραίος ο Γ. Γκιώνης



Ο περιχαρής Νεοδημοκράτης και ο προβληματισμένος ΣΥΡιζαίος λίγο πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου



Αλλού χαιρετάμε κι αλλού κοιτάμε υπουργέ μου? 
Άννα Κοντονή: Μια μεγάλη Κυρία της Κορινθίας και της επιχειρηματικότητας. Μια ιστορία ολόκληρη από μόνη της! 

Εεεεε, Μην σπρώχνεις σε παρακαλώ!! 





READ MORE - Στιγμιότυπα από την Έκθεση "ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2023"

Έντονο παρασκήνιο με Π. Νίκα και Κ. Βλάσση στην Έκθεση της Κορίνθου

 


Στα εγκαίνια της  έκθεσης του Επιμελητηρίου χθες, έδωσαν το παρόν , τόσο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, όσο και ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Βλάσσης. Και κάποιοι είπαν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο.

Οι κακές γλώσσες λένε, ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα έχουμε έντονες διεργασίες και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Θα είναι η περίοδος που θα δοθούν οι επίσημες στηρίξεις των πολιτικών κομμάτων -όπου αυτό κριθεί σκόπιμο-. Και αν για τους Δήμους, τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις Περιφέρειες, αφού το κάθε κόμμα θα θέλει να έχει λόγο και βεβαίως θα πιστωθεί τη νίκη ή θα χρεωθεί την ήττα.

Πολλοί δε, είναι αυτοί που αναρωτιούνται τον τελευταίο καιρό, μήπως βιάστηκε ο κ. Νίκας να αυτοανακοινωθεί ως εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης ανήμερα των εκλογών της 21ης Μαΐου.  Γιατί αναρωτιούνται, θα φανεί σύντομα. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και όχι...

READ MORE - Έντονο παρασκήνιο με Π. Νίκα και Κ. Βλάσση στην Έκθεση της Κορίνθου

Στη σκιά της τραγωδίας τα εγκαίνια της Έκθεσης του Επιμελητηρίου

 


Στον απόηχο και τη σκιά της μεγάλης τραγωδίας, πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη της Έκθεσης του Επιμελητηρίου, παρουσία πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιχειρηματιών και πολιτών. Tη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο κ. Σταικούρας, το ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Κ. Σκανδαλίδης.

Παρόντες και οι πρώην βουλευτές Κορινθίας και πρώην υπουργοί κ.κ. Δήμας και Ταγαράς,  ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο βουλευτής Αρκαδίας Κ. Βλάσσης, Δήμαρχοι του νομού, πολιτευτές και πλήθος κόσμου.

Με απόφαση της διοίκησης έγιναν μόνο τα εγκαίνια της Έκθεσης και δεν πραγματοποιήθηκε κανένα event και καμία άλλη εκδήλωση, Κάτι που βεβαίως ήταν απόλυτα ορθό κάτω από αυτές τις συνθήκες που ζει η χώρα τις τελευταίες ώρες.

READ MORE - Στη σκιά της τραγωδίας τα εγκαίνια της Έκθεσης του Επιμελητηρίου

Κακοκαιρία: Χάρτης με περιοχές που θα δεχτούν το σφοδρό «κύμα» τις επόμενες ώρες

 


Η διέλευση βαρομετρικού χαμηλού από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς το Αιγαίο Πέλαγος από την Παρασκευή 16/06 και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στα ηπειρωτικά και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Συγκεκριμένα για το διήμερο Παρασκευής 16/06 και Σαββάτου 17/06, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr:

Για την Παρασκευή 16/06, αναμένονται βροχές αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα επεκταθούν και θα ενταθούν στα ηπειρωτικά, με τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Τοπικές βροχές αναμένονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Για το Σάββατο 17/06, προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με τοπικά έντονα φαινόμενα έως το μεσημέρι σε Μαγνησία, Σποράδες, Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), Βόρειο Αιγαίο, Εύβοια και τις θερμές ώρες της ημέρας στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και τοπικά στη Βόρεια Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.



Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

·         Η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)

·         Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης

·         Η συνέχιση των καταιγίδων και την Κυριακή 18/06, με περιορισμό όμως των φαινομένων, στα ανατολικά τμήματα της χώρας

·         Στην Αττική βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, από την Παρασκευή 16/06 έως και την Κυριακή 18/06

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 17/06 (ημέρα με τα γενικευμένα φαινόμενα) κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον παρακάτω προγνωστικό Χάρτη, εμφανίζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά (mm) κατά τη διάρκεια του διημέρου Παρασκευής 16/06 και Σαββάτου 17/06/2023.

 

READ MORE - Κακοκαιρία: Χάρτης με περιοχές που θα δεχτούν το σφοδρό «κύμα» τις επόμενες ώρες

Η δημοσκόπηση που βάζει... μπουρλότο

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

 


Υπάρχει μια κρυφή δημοσκόπηση που προκαλεί σάλο και βάζει μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Που ταράζει συθέμελα όλα τα πολιτικά κόμματα εν όψει εκλογών και που θα προκαλέσει τεράστιες συζητήσεις και αμφισβητήσεις. Διεξήχθη το πρώτο τριήμερο του Ιουνίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 682 ατόμων και τα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόθεση ψήφου είναι τα εξής:

Ν.Δ. : 72%

ΣΥΡΙΖΑ: 10%

ΠΑ.ΣΟ.Κ. : 8%

ΚΚΕ: 3,5%

ΕΛΛ. ΛΥΣΗ: 6,5%

ΔΞ/ΔΑ : 0%



READ MORE - Η δημοσκόπηση που βάζει... μπουρλότο

Κορινθιακός κόλπος: Καρχαρίας κόβει βόλτες στα ρηχά

 


Ένας καρχαρίας έκανε την εμφάνισή του στον Κορινθιακό Κόλπο και μάλιστα κοντά στην ακτή. Αυτό φαίνεται σε βίντεο που τράβηξε ένας ψαράς στην περιοχή.

Ο καρχαρίας εμφανίστηκε να βολτάρει στα ρηχά κάπου στον Κορινθιακό Κόλπο, ανέφερε το newspull.gr, για το σαρκοφάγο θαλάσσιο κήτος που έφτασε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

«Πας ψάρεμα για κοκκαλια …. Και εμφανίζεται αυτό…. γνώμες για το τι είναι!!!», έγραψε ο ψαράς, Γιώργος Στατήρας που τράβηξε το βίντεο με… το φτερό του καρχαρία στον Κορινθιακό.



READ MORE - Κορινθιακός κόλπος: Καρχαρίας κόβει βόλτες στα ρηχά

Η ΕΥΠ ερευνά τις δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ και στο τμήμα Λιόσια - Κιάτο

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

 


Τη συμμετοχή και στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών των δολιοφθορών που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΣΕ άρχισε ήδη να εφαρμόζει το γαλλικό σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις σήραγγες, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνικά μέσα, από κάμερες με φωνητικές οδηγίες έως και drones τελευταίας γενιάς. Ειδικότερα, από την 1η Μαρτίου 2023 (μια ημέρα μετά το δυστύχημα των Τεμπών) έως και τις 6 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 22 περιστατικά δολιοφθορών και κλοπών στα συστήματα τηλεδιοίκησης και στο εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα (10 περιστατικά), στη Θεσσαλονίκη (8 περιστατικά) και στη Λάρισα (4 περιστατικά).

Εκείνο που προβληματίζει τους αρμοδίους του ΟΣΕ είναι η… επιδημία περικοπών και αφαίρεσης καλωδίων κυκλωμάτων των σιδηροδρομικών γραμμών που υποστηρίζουν τα συστήματα τηλεδιοίκησης (φωτόσημα κ.λπ.) και δεν είναι εμπορεύσιμα. Πρόκειται, όπως λένε σιδηροδρομικές πηγές, «για καραμπινάτες περιπτώσεις δολιοφθοράς, με στόχο κυρίως την απαξίωση του προαστιακού δικτύου». Οι ίδιοι διαχωρίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά από τις περιπτώσεις κλοπών εναέριου καλωδίου ηλεκτροκίνησης, όπου οι δράστες είναι κυρίως άτομα που εμπορεύονται το χαλκό. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που στις έρευνες έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται η πραγματοποίηση δολιοφθορών με στόχο την καθυστέρηση λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης στο δίκτυο. Ηδη η τηλεδιοίκηση καλύπτει τα σιδηροδρομικά τμήματα Τιθορέας – Δομοκού, Πλατέος – Θεσσαλονίκης, το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) έως Κόρινθο και Κιάτο, ενώ από τις 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει και στα τμήματα ΣΚΑ – Οινόη και από τον Δομοκό μέχρι το Πλατύ. Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το τμήμα Οινόη – Τιθορέα.

 

Από τη Νερατζιώτισσα έως τη γραμμή προς Κιάτο

Τα περιστατικά δολιοφθορών ξεκίνησαν από τον σταθμό της Νερατζιώτισσας στον Προαστιακό της Αθήνας και προχώρησαν σταδιακά προς το Αεροδρόμιο, αλλά και μέσα σε σήραγγες στη γραμμή προς το Κιάτο, με προφανή στόχο των δραστών να μη λειτουργούν τα φωτοσήματα. Όπως αναφέρουν σιδηροδρομικές πηγές, υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κύκλωμα, όπως και αντίστοιχες καταγραφές από κάμερες που ήδη βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

Φύλαξη με κάμερες και drones

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη του δικτύου, ο ΟΣΕ δαπανά πλέον ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ ετησίως για τον σκοπό αυτόν, ενώ αποτελεσματική είναι και η χρήση drones. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πάτρα και τον Πύργο, πάνω από 40 σημεία φυλάσσονται με καταγραφικές κάμερες και συστήματα συναγερμού. Επίσης, όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι των σιδηροδρομικών σηράγγων Τεμπών, Πλαταμώνα και Καλλιδρόμου επιτηρούνται με κάμερες συνεχούς ροής και συστήματα που διευκολύνουν τις φωνητικές οδηγίες. Εως το τέλος του χρόνου αντίστοιχα συστήματα θα λειτουργούν και στις σήραγγες της Οθρυος.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα ο ΟΣΕ προχώρησε σε αναθέσεις για τη φύλαξη των σταθμών στο τμήμα Λιόσια – Κάντζα, τη φύλαξη με περιπολίες αυτοκινήτων των σηράγγων στο τμήμα Λιόσια – Κιάτο, καθώς και τη φύλαξη και τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στον σταθμό Κάτω Αχαρναί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

READ MORE - Η ΕΥΠ ερευνά τις δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ και στο τμήμα Λιόσια - Κιάτο