Δημοσκόπηση: Το σενάριο με 9 κόμματα στη Βουλή – Πώς μοιράζονται οι έδρες

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

 


Στις 19,5% μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι για τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες (2% και 2,5%, αντίστοιχα).

 

Γιατί δεν αποκλείεται και 9κομματική Βουλή

Στην υπόθεση με κατανομή των αναποφάσιστων, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μεταξύ 37,7% και 43,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,8% έως 22,8%, το ΠΑΣΟΚ από 10% έως 14%, το ΚΚΕ από 5,4% έως 8,6% και η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη βρίσκονται μεταξύ 2,5% και 4,9%. Οι Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,6% και τέλος το ΜέΡΑ25 από 1,1% έως 3,1%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, σε 7κομματική Βουλή, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

•    Νέα Δημοκρατία 162

•    ΣΥΡΙΖΑ 56

•    ΠΑΣΟΚ 33

•    ΚΚΕ 19

•    Ελληνική Λύση 10

•    Νίκη 10

•    Πλεύση Ελευθερίας 10

 


Σε σενάριο με 6 κόμματα, οι έδρες κατανέμονται

•    Νέα Δημοκρατία 166

•    ΣΥΡΙΖΑ 58

•    ΠΑΣΟΚ 34

•    ΚΚΕ 20

•    Ελληνική Λύση 11

•    Πλεύση Ελευθερίας 11

Σε σενάριο με 8 κόμματα εντός Βουλής, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

•    Νέα Δημοκρατία 158

•    ΣΥΡΙΖΑ 54

•    ΠΑΣΟΚ 32

•    ΚΚΕ 18

•    Ελληνική Λύση 10

•    Νίκη 10

•    Πλεύση Ελευθερίας 10

•    Σπαρτιάτες 8

Σε σενάριο με 9 κόμματα εντός Βουλής, οι έδρες κατανέμονται:

•    Νέα Δημοκρατία 155

•    ΣΥΡΙΖΑ 53

•    ΠΑΣΟΚ 31

•    ΚΚΕ 18

•    Ελληνική Λύση 9

•    Πλεύση Ελευθερίας 9

•    Νίκη 9

•    Σπαρτιάτες 8

•    ΜέΡΑ 8

 

READ MORE - Δημοσκόπηση: Το σενάριο με 9 κόμματα στη Βουλή – Πώς μοιράζονται οι έδρες

Γιγάντια σαλιγκάρια βάζουν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές!

 


Σε καραντίνα έχουν τεθεί ορισμένες περιοχές μετά από την εισβολή γιγάντιων αφρικανικών σαλιγκαριών στη Broward της ΦλόρινταΤα συγκεκριμένα σαλιγκάρια γέμισαν τους δρόμους ενώ αποτελούν ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη στις περιοχές αυτές.

Η καραντίνα ανακοινώθηκε την Τρίτη (20/6), αλλά δεν είναι σαν αυτή της πανδημίας. Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει πως απαγορεύεται να μετακινήσει κάποιος τα σαλιγκάρια, καθώς και χώμα, φυτά ή λίπασμα από την περιοχή της καραντίνας χωρίς άδεια από το τμήμα Γεωργίας.

Σκοπός του τμήματος είναι να μαζέψει αυτά τα σαλιγκάρια και να απομακρύνει ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Γιατί είναι επικίνδυνα

Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί μεταφέρουν την πνευμονοπάθεια του αρουραίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. 

Τον προηγούμενο Ιούνιο η πολιτεία Πάσκο τέθηκε σε καραντίνα αφού βρέθηκαν στην περιοχή πάνω από χίλια τέτοια σαλιγκάρια. Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι γεννούν μέχρι και δυόμισι χιλιάδες αυγά τον χρόνο.

Τα γιγάντια αφρικανικά χερσαία σαλιγκάρια φτάνουν το μέγεθος μιας παλάμης (20 εκατοστά) και τρώνε τουλάχιστον 500 διαφορετικούς τύπους φυτών. Το κέλυφος τους έχει μυτερές άκρες αρκετά αιχμηρές, οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν τα λάστιχα των οχημάτων που θα τα βρουν μπροστά τους.

READ MORE - Γιγάντια σαλιγκάρια βάζουν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές!

Δήμος Κορινθίων: Παραχωρήθηκαν ΕΠΙΣΗΜΑ τα μπαζώματα Αγίου Νικολάου

 


Σε ανακοίνωση του Δήμου Κορινθίων αναφέρονται τα εξής:  «Το όνειρο των Κορινθίων υλοποιείται. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα έγινε από την δημοτική μας αρχή! Με πολλή δουλειά, στόχευση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος! Δεσμευτήκαμε να στρέψουμε το βλέμμα της πόλης στην θάλασσα και υλοποιούμε την δέσμευση μας αυτή με συνέπεια! Ομόφωνα η ΕΤΑΔ την Πέμπτη αποφάσισε την παραχώρηση των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου στο Δήμο Κορινθίων! Δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένος διότι ξεκινάμε το αμέσως επόμενο βήμα, εκείνο της αξιοποίησης μιας τεράστιας έκτασης 55 στρεμμάτων, η οποία αλλάζει την φυσιογνωμία της πόλης, δίνει νέα ταυτότητα στην περιοχή, έναν πολυχώρο αναψυχής, ξεκούρασης και δραστηριοτήτων σε κατοίκους και επισκέπτες.»

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος από τον χώρο των μπαζωμάτων Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενος από την ομάδα που εργάστηκε για το αποτέλεσμα ,ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί σήμερα, την είδηση που οι Κορίνθιοι ανέμεναν για δεκαετίες! Την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο προς αξιοποίηση! Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ αποφάσισε ομόφωνα την Πέμπτη την παραχώρηση στο δήμο Κορινθίων, είχε προηγηθεί την Δευτέρα, ανάλογη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.


«Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί απέδωσαν καρπούς η προσπάθεια και η δουλειά που κάναμε τα 3 τελευταία χρόνια. Από την αρχή της θητείας μου έθεσα την παραχώρηση των μπαζωμάτων ως στόχο θητείας. Τα καταφέραμε! Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί χωρίς εξαιρετική δουλειά των δυο ειδικών συνεργατών μου, της δικηγόρου Έρρικας Καραμαλίκη και του Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Παπασταμόπουλου , τους ευχαριστώ θερμά! Ευχαριστώ θερμά επίσης για την πολύτιμη βοήθεια του στην εξέλιξη της διαδικασίας τον τ.Υπουργό Χρίστο Δήμα αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δυο φορές χρειάστηκε να παρέμβω στον πρωθυπουργό προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία και η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Ευχαριστώ ακόμα τις υπηρεσίες του δήμου, την πολεοδομία και τις τεχνικές υπηρεσίες για τις δικές τους σημαντικές ενέργειες. Κατορθώσαμε όλοι μαζί έναν άθλο! Ότι για πλέον των 30 ετών εκκρεμούσε, λύθηκε από την δημοτική μας αρχή σε 3 χρόνια! Ξεκινούμε σήμερα έναν νέο αγώνα, αυτόν της αξιοποίησης!», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Τον δήμαρχο συνόδευαν στην έναρξη εργασιών καθαρισμού της περιοχής, σημειώνοντας την αξία της εξέλιξης, οι ειδικοί συνεργάτες Έρρικα Καραμαλίκη και Κώστας Παπασταμόπουλος, Οι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Κωνσταντίνα Κόλλια και Γιώργος Πούρος, οι πρόεδροι δημοτικού λιμενικού ταμείου και Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Λαζόπουλος και Βασίλης Γεώργαρης, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Τουρισμού Δημήτρης Μπίτζιος και Τιμολέων Πιέτρης, στελέχη της παράταξης του δημάρχου Παναγιώτης Σακελλαράκης και Μαρία Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου Αντώνης Κυριαζής.

Η δημοτική αρχή ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019, προσπερνώντας σκοπέλους διαδικασιών και λύνοντας Γόρδιους διοικητικούς δεσμούς. Με αποτελεσματική διοίκηση, κόντρα σε ιδεολογήματα και αμφισβητήσεις για το αποτέλεσμα έδειξε και απέδειξε πως δεν διαθέτει μόνο όραμα και σχεδιασμό για την δήμο κορινθίων αλλά και ικανότητα υλοποίησης. Η αξιοποίηση των 55 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου έως και το Λουτράκι και η ανάπλαση στην είσοδο της πόλης και τον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ είναι 3 έργα «σταθμοί» για τον δήμο Κορινθίων, έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται από την παρούσα δημοτική αρχή, έργα που αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης, στρέφουν την Κόρινθο στην θάλασσα και ουσιαστικά αναδεικνύουν το τεράστιο παραλιακό της μέτωπο αποδίδοντας το στους κατοίκους και επισκέπτες της. Αυτό είναι το χρέος μας!

Η ανακοίνωση της παραχώρησης των μπαζωμάτων συνοδεύτηκε από 2 ακόμα σημαντικές ειδήσεις. Ο Πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παναγιώτης Λαζόπουλος ανακοίνωσε την χωροθέτηση της χερσαίας ζώνης και την ανάθεση σε εταιρία, εκπρόσωποι της οποίας παρίσταντο, της δημιουργίας Μαρίνας ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Κυριαζής γνωστοποίησε το έγγραφο παραχώρησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο στρατόπεδο Κεγχρεών για την τοποθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης".

READ MORE - Δήμος Κορινθίων: Παραχωρήθηκαν ΕΠΙΣΗΜΑ τα μπαζώματα Αγίου Νικολάου

Κως: Η κάρτα SIM της Αναστάζια έδωσε στοιχεία - Το κινητό του 32χρονου έπεσε στο σημείο της δολοφονίας

 


Τα κινητά τηλέφωνα της Αναστάζια Ρουμπίνσκα και του 32χρονου ήταν αυτά που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της γυναικοκτονίας στην Κω.

Τα κομμάτια του παζλ που φαίνεται ότι έλειπαν, συμπληρώθηκαν μέσω της κάρτας SIM του κινητού της 27χρονης Αναστάζια.

Η εν λόγω κάρτα μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατεστραμμένη, ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, η κάρτα SIM βρίσκεται εδώ και μέρες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. 

Ήταν ένα στοιχείο που ήθελε η αστυνομία να παραμείνει κρυφό, με σκοπό να «δέσουν» την υπόθεση με όλα τα στοιχεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κινητό του 32χρονου έπεσε στο σημείο της δολοφονίας και εντοπίστηκε από τις Αρχές. 

 

Τα βίντεο έδειξαν τις κινήσεις

«Κλειδί» στις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν και τα νέα βίντεο που ήρθαν στα χέρια των Αρχών και τα οποία δείχνουν τι έγινε το μοιραίο βράδυ όπου η άτυχη 27χρονη βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Ειδικότερα, οι Αρχές βρήκαν βίντεο στο οποίο φαίνεται ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας να φεύγει από το σπίτι που διέμενε, μαζί με το θύμα, με κατεύθυνση προς το σημείο που η 27χρονη εντοπίστηκε νεκρή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο βίντεο φαίνεται ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές να φεύγει μαζί με την 27χρονη, να επιστρέφει έπειτα από μερικές ώρες μόνος, να ξαναφεύγει από το σπίτι προς τον ίδιο προορισμό και να γυρίζει τελικά, πάλι μόνος του, τα ξημερώματα.

Το GPS τον «έκαψε»

Την ίδια στιγμή, στοιχεία που έριξαν περισσότερο φως στις έρευνες για τον εντοπισμό του ανθρώπου που δολοφόνησε την Αναστάζια, ήταν όσα βρήκαν οι Αρχές στο κινητό του κατηγορούμενου. 

Σύμφωνα με το Live News, ο 32χρονος έψαχνε στη Google το πώς θα διαγράψει από το κινητό του το στίγμα GPS που έδειχνε τις κινήσεις του. Αφού κατάφερε να σβήσει τα δεδομένα από το δικό του κινητό, πήρε το τηλέφωνο της Αναστάζια κι έκανε ακριβώς το ίδιο.

Κως: Αδιέξοδο με το DNA

Φως στην υπόθεση αναμενόταν να ρίξει και το DNA που θα συγκεντρωνόταν από τη σορό της 27χρονης, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό αφού το πτώμα βρέθηκε σε κακή κατάσταση και σε προχωρημένη σήψη.

Το DNA που συνέλεξαν τα εργαστήρια από τα νύχια της άτυχης γυναίκας δεν ήταν αρκετό για να ταυτοποιηθεί ο δράστης του εγκλήματος, ενώ και το DNA που συλλέχθηκε από τον 32χρονο, ήταν 6 μέρες μετά το έγκλημα, οπότε δε διευκόλυνε τις έρευνες, σύμφωνα με το MEGA. 

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι τα δείγματα του DNA δε «μιλούν», η υπόθεση έχει δέσει, με καταλυτικό στοιχείο τα νέα βίντεο αλλά και τα κινητά τόσο του δράστη όσο και της 27χρονης.

«Είναι τόσα τα στοιχεία που φωτογραφίζουν τον άνθρωπο αυτό ως δράστη της ανθρωποκτονίας που νομίζω ότι δεν χωράει καμία αμφιβολία», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου

Η κα Δημογλίδου σχετικά με τον 32χρονο: «Προσπάθησε με κάθε τρόπο να βγει από το κάδρο των υπόπτων, μέσω του κινητού του τηλεφώνου».

READ MORE - Κως: Η κάρτα SIM της Αναστάζια έδωσε στοιχεία - Το κινητό του 32χρονου έπεσε στο σημείο της δολοφονίας

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 32χρονο για την Αναστάζια - Πώς έδεσαν οι Αρχές την υπόθεση

 


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση της δολοφονίας της 27χρονης Αναστάζια στην Κω, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με τον 32χρονο από το Μπαγκλαντές να κατηγορείται πλέον και για ανθρωποκτονία.

Οι Αρχές κατέληξαν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, που έχει προφυλακιστεί κατηγορούμενος για αρπαγή, είναι το πρόσωπο που δολοφόνησε την άτυχη 27χρονη στις Αλυκές της Κω.

Τα στοιχεία που έδεσαν την υπόθεση

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση κατάφεραν να πάρουν στην κατοχή τους βίντεο που αποτυπώνει τις κινήσεις του 32χρονου, αλλά και της 27χρονης, τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά τη δολοφονία της νεαρής Πολωνής.

Ειδικότερα, οι Αρχές βρήκαν βίντεο στο οποίο φαίνεται ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας να φεύγει από το σπίτι που διέμενε, μαζί με το θύμα με κατεύθυνση προς το σημείο που η 27χρονη εντοπίστηκε νεκρή.

Το βίντεο επιβεβαιώνει έτσι και όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς ο συγκάτοικος του 32χρονου, που είπε ότι ζήτησε από τον Μπαγκλαντεσιανό να αποχωρήσει μαζί με την νεαρή κοπέλα.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο βίντεο, δείχνει στους αστυνομικούς ότι η δολοφονία της Αναστάζια έγινε σε εξωτερικό χώρο και πιθανότατα στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός της άτυχης κοπέλας ή αρκετά κοντά.

Οι κινήσεις μετά τη δολοφονία

Οι αστυνομικοί που παρακολούθησαν τις κινήσεις του 32χρονου, όπως καταγράφονται στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας, εντοπίζοντας σημεία που «επιβεβαιώνουν» την ενοχή του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο βίντεο φαίνεται ο Μπαγκλαντεσιανός να φεύγει μαζί με την 27χρονη, να επιστρέφει έπειτα από μερικές ώρες μόνος, να ξαναφεύγει από το σπίτι προς τον ίδιο προορισμό και να γυρίζει τελικά –πάλι μόνος του- τα ξημερώματα.

Μίλησε το κινητό του δράστη

Παράλληλα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις κινήσεις του 32χρονου από την ανάλυση του στίγματος του κινητού του τηλεφώνου, τόσο του ίδιου όσο και της 27χρονης Αναστάζια.

Ειδικότερα, το στίγμα από το κινητό του 32χρονου δείχνει ότι έκανε διάφορες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή για να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου εντοπίστηκε η σορός της Αναστάζια.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί που εξέτασαν το κινητό του θύματος διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε προλάβει να σβήσει σημαντικά δεδομένα, όπως προσωπικά στοιχεία και κλήσεις που έγιναν το βράδυ της δολοφονίας της, πριν βγάλει την κάρτα SIM και το πετάξει σε ένα σπίτι στην περιοχή.

«Δεν γνωρίζουμε αν τη βίασε»

«Η υπόθεση βρίσκεται στην ανάκριση. Με βάση το βιντεοληπτικό υλικό και από τα μηνύματα που πήραμε σήμερα από το κινητό, προσπαθούμε να δούμε εάν έγινε κάποια στάση πριν το σημείο που βρέθηκε το σώμα της κοπέλας. Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση δεν έχουμε ακόμα εικόνα από την ιατροδικαστική έκθεση» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο MEGA.

«Δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκε η κοπέλα, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν πως είτε προσπάθησε να τη βιάσει είτε τελικά τα κατάφερε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, η κ. Δημογλίδου ανέφερε πως η Αναστάζια συνάντησε για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ τον 32χρονο από το Μπαγκλαντές και δεν φαίνεται από το κινητό της κοπέλας να είχαν στο παρελθόν επικοινωνία.

«Υπάρχει μία επικοινωνία με τον σύντροφό της λίγο αφότου έφτασε στο σπίτι του 32χρονου. Φαίνεται πως η κοπέλα ανησυχεί και επικοινωνεί με τον σύντροφό της για να την παραλάβει από συγκεκριμένο σημείο. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε από την αρχή συγκεκριμένα πράγματα ως προς τις κινήσεις του, τα οποία δεν προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία. Ο συγκάτοικος του έχει βοηθήσει πάρα πολύ την έρευνα των Αρχών. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν τη δικογραφία, που έφτασε σήμερα στον εισαγγελέα. Αφορούν τόσο τα κινητά θύτη και θύματος και όσο και τα αποτέλεσμα γενετικού υλικού».

 

READ MORE - Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 32χρονο για την Αναστάζια - Πώς έδεσαν οι Αρχές την υπόθεση

Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 1996 , πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου

 


Υπήρξε ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στους πολίτες. Ένας πολιτικός που σαγήνευε τα πλήθη. Είχε φανατικούς οπαδούς. Είχε, όμως, και ορκισμένους εχθρούς. Ένας ηγέτης που άφησε μια βαριά παρακαταθήκη στην πολιτική της χώρας και στην παράταξη που ίδρυσε.  Καθόρισε μια ολόκληρη γενιά και ακόμα και δυο δεκαετίες μετά το θάνατο του «κατάφερε» να... τρεντάρει αφού μέσα από κάτι που ξεκίνησε ως αστείο στο internet, οι περισσότεροι νέοι σήμερα, άνθρωποι αγέννητοι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή, ξέρουν πως «Αχ! Επί Ανδρέα τα πράγματα ήταν αλλιώς»!

 

Ο άνθρωπος που γεννήθηκε πολιτικός

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο. Γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο. Η πολιτική ήταν στη φύση του. Ήταν ακόμα μαθητής στο κολλέγιο Αθηνών όταν συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία του Μεταξά. Συλλαμβάνεται και πάλι αργότερα ως φοιτητής, πλέον, της Νομικής Σχολής. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει από τη φυλακή φεύγει για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σπουδάζει Οικονομικά στο Χάρβαρντ. Παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα και εν μέσω του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατατάσσεται ως εθελοντής στο ναυτικό. Στη συνέχεια ακολουθεί καριέρα καθηγητή στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Μινεσότας, Νορθγουέστερν και Μπέρκλεϊ, στο οποίο διατελεί κοσμήτορας της οικονομικής σχολής (1956-1959).

Φαίνεται, όμως, πως η πολιτική ήταν το μεγάλο του μεράκι. Έτσι, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα αρχίζει να... προετοιμάζει το έδαφος. Τελικά, θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 και εκλέγεται πανηγυρικά βουλευτής Αχαΐας της Ένωσης Κέντρου. Στην κυβέρνηση που σχηματίζει ο πατέρας του διατελεί υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού με υπουργό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

Οι, για εκείνη την εποχή, μοντέρνες πολιτικές αντιλήψεις που έχει τον φέρνουν σε κόντρα ακόμα με στελέχη της Ένωσης Κέντρου. Εκείνος παραιτείται και προσπαθεί να στρέψει το κόμμα προς τ' αριστερά. Από εκεί και πέρα, όμως, θα έρθει μια πολιτική καταιγίδα. κατηγορείται ως εμπνευστής της στρατιωτικής συνωμοσίας (υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ). Μετά έρχονται τα «Ιουλιανά», η ρήξη με το Παλάτι, η «Αποστασία», όπου με κάθε ευκαιρία ο Παπανδρέου επιτίθεται στο θρόνο και τους «εξωτερικούς παράγοντες», ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως εχθρό της ομαλότητας.

Το Νοέμβριο του 1995 θα μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στις 17 Ιανουαρίου 1996. Για πολλούς αυτά τα δυο χρόνια ήταν και τα «ποιοτικότερα» του Ανδρέα στο τιμόνι της χώρας. Ακολούθησε συνετή και σφιχτή οικονομική πολιτική, ενόψει ΟΝΕ, δημιούργησε το ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και επέβαλε εμπάργκο στην (τότε) ΠΓΔΜ.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου ξύπνησε κακοδιάθετος. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε εκείνη την ημέρα ήταν να μιλήσει στον αστυνομικό φρουρό του και με αυστηρό τόνο να του πει: «Θέλω να μου φωνάξεις τον Καραγάτση». Αναφερόταν στον Τάκη Καραγάτση τον επί πολλά χρόνια προσωπικό του σωματοφύλακα και οδηγό. Ο αστυνομικός ένιωσε λίγο άβολα αλλά του είπε πως θα το φροντίσει. Βέβαια, δεν μπορούσε να το «φροντίσει». Ο Καραγάτσης είχε πεθάνει λίγα χρόνια πριν.

Φαινόταν, πλέον, σαν να έφτανε στο τέλος της μια μη αναστρέψιμη πορεία. Παρ' όλα αυτά κάποιοι περίμεναν πως κάτι θα αλλάξει. Όπως η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Δημήτρη Ρίζου. Ως γνωστόν οι εφημερίδες της Κυριακής κυκλοφορούν από νωρίς το Σάββατο. Έτσι, εκείνο το Σάββατο (22 Ιουνίου) η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει με αποκλειστικό ρεπορτάζ του συντάκτη της Γιώργου Μπέρτσου και τίτλο: «ΘΕΛΩ ΜΠΑΛΚΟΝΙ»! Υπέρτιτλο είχε το «Επιστημονικό θαύμα ζωντανεύει τον Ανδρέα» και υπότιτλο: «Πώς τον ανέστησε πρωτοπόρος νευρογλωσσολόγος – νευροψυχολόγος και πώς θα εμφανιστεί στο Συνέδριο». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε λίγες ώρες πριν τον θάνατο του Παπανδρέου, ως Κυριακάτικη εφημερίδα, όμως, είχε την ημερομηνία της 23ης Ιουνίου. Την ημερομηνία του θανάτου του, δηλαδή.

Στα της τελευταίας ημέρας του, όλα κύλησαν φυσιολογικά μέχρι το μεσημέρι με τον Παπανδρέου να κάνει όλες τις απαραίτητες θεραπείες που του είχαν συστήσει οι γιατροί και να αφήνει κενό το πρόγραμμά του για να δεχθεί επισκέψεις το απόγευμα, στο περιβόητο σπίτι της οδού Αγράμπελης 3 στην Εκάλη. Αντώνης Λιβάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Στεφανής, ο γιος του, Γιώργος Παπανδρέου, με τη σύζυγό του Άντα και την κόρη τους Μαργαρίτα και στο τέλος πια ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Νίκος Αθανασάκης.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γινόταν σε τέσσερις ημέρες και όλοι ήθελαν να μάθουν τι θα κάνει τελικά ο Παπανδρέου. Θα πάει; Δε θα πάει; Θα κάνει γραπτή παρέμβαση; Θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς αυτός να πάρει θέση; Κανείς δε θα μάθει ποτέ. Περίπου στις 9 το βράδυ ο αποκαμωμένος Παπανδρέου θα πει στους Χυτήρη και Αθανασάκη να κάτσουν να φάνε μαζί, όπως και τελικά έγινε. Όταν τελείωσαν το φαγητό, πήγαν στο σαλόνι, ήπιαν δυο ποτηράκια κρασί και κάποια στιγμή ο Ανδρέας τους είπε: «Εμένα θα μου επιτρέψετε τώρα...»!

«Να φεύγουμε και εμείς, πρόεδρε, είναι αργά» είπαν οι δυο καλεσμένοι. «Όχι, όχι, εσείς να κάτσετε. Εγώ πάω να ξαπλώσω», τους είπε εκείνος. Σηκώθηκε και δια χειραψίας τους καληνύχτισε έναν – έναν. Όταν έφτασε στην πόρτα του σαλονιού, κοντοστάθηκε, γύρισε, τους κοίταξε και τους έκανε τον γνωστό... Παπανδρεϊκό χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην κρεβατοκάμαρα του και ξάπλωσε. Στη 01:30, ξημερώματα Κυριακής 23 Ιουνίου 1996, η Αλέκα, η νυχτερινή νοσοκόμα που έχει αναλάβει να προσέχει την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, αντιλαμβάνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε χάσει τις αισθήσεις του και κάθε επαφή με το περιβάλλον του. Όσες προσπάθειες και αν έγιναν η ταλαιπωρημένη καρδιά του είχε πάψει να λειτουργεί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε περάσει στην ιστορία.

READ MORE - Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 1996 , πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου

«Ένας φρικτός θάνατος» - Συνεθλίβη το υποβρύχιο από το βάρος του ωκεανού - Η ολέθρια έκρηξη


 

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στην πιο διάσημη άβυσσο του Ωκεανού, το μικρό υποβρύχιο Titan Μήκους 6,7 μέτρων, που μετέφερε πέντε ανθρώπους, συνεθλίβη υπό άγνωστες συνθήκες.

Ήταν 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της καθόδου του.

Στις 11: 47, τοπική ώρα, όταν έλαβε το τελευταίο γραπτό μήνυμα - με αυτόν τον τρόπο γινόταν η επικοινωνία - από το σκάφος υποστήριξής του, το Polar Prince.

Ούτε λόγος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να βρεθεί κάποια σορός, κάποιο ίχνος τους, εφόσον το σκάφος υπέστη ενδόρρηξη, κατέρρευσε δηλαδή προς το εσωτερικό του, εξαιτίας κάποιας ρηγμάτωσης στο κύτος του.

Ή, εξαιτίας κάποιας άλλης μοιραίας βλάβης. Σε δευτερόλεπτα δέχτηκε η μικρή καμπίνα των επιβατών, όλο το βάρος του ωκεανού. Πότε επήλθε το τέλος, κανείς δεν ξέρει. Μόνο ότι έγινε έκρηξη.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ανασύρουμε τα πτώματα  

Ο υποναύαρχος Μάουγκερ είπε πάντως πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τα πτώματα των πέντε επιβατών στο υποβρύχιο Titan.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειριζόταν το υποβρύχιο 

«Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιστράτευσαν  μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητάμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

READ MORE - «Ένας φρικτός θάνατος» - Συνεθλίβη το υποβρύχιο από το βάρος του ωκεανού - Η ολέθρια έκρηξη

Αλ. Γκουργιώτης: Το. Δ.Σ. Κορινθίων έχει μετατραπεί σε χώρο εκτόνωσης πολιτικών παθών και προσωπικών απωθημένων

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "Πολιτική Διέξοδος" του Αλέξανδρου Γκουργιώτη, αναφέρονται τα εξής: "Τα απαράδεκτα επεισόδια που έγιναν κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023,  προκαλούν θλίψη και αποστροφή σε όλους τους Δημότες του Δήμου μας.

 Το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων του Δήμου, το τοπικό μας κοινοβούλιο, ευτελίστηκε και ο χώρος των συνεδριάσεών του μετετράπη κυριολεκτικά σε αρένα, με αιρετούς να εκτοξεύουν ύβρεις, απειλές, βωμολοχίες και λοιπές «πεζοδρομιακού» τύπου φράσεις έναντι αλλήλων και έναντι πολιτών που παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση!!

 Απωλέσθη κάθε έννοια πολιτικού ήθους, πολιτικού πολιτισμού και η εικόνα του Δήμου Κορινθίων για μιαν ακόμη φορά εξετέθη ανεπανόρθωτα.  Για όσους παρακολουθούμε τα τοπικά αυτοδιοικητικά μας δρώμενα, οι συμπεριφορές αυτές δεν μας αιφνιδίασαν, αλλά επιβεβαίωσαν την απόφασή μας να διαχωρίσουμε τη θέση μας, ως πρόσωπα και ως νέος αυτοδιοικητικός συνδυασμός,  από πρακτικές αυτού του είδους και  ήθους.

Δυστυχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων έχει καταστεί χώρος διένεξης και εκτόνωσης πολιτικών παθών και προσωπικών απωθημένων. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό  να εμφανίζονται ως δήθεν αιφνιδιασθέντες, τόσο οι επί πολλές τετραετίες  συνοδοιπόροι στην αυτοδιοίκηση, όσο και οι προσφάτως συμμαχήσαντες για τη διεκδίκηση της δημαρχίας!

 Είναι προφανές λοιπόν, πως υπό αυτές τις συνθήκες και υπό αυτές τις συνθέσεις, ο Δήμος Κορινθίων δεν έχει προοπτική.

Τα αδιέξοδα είναι πλέον ψηλαφητά σε όλα τα επίπεδα και σε κοινή θέα …. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αλλαγής προσώπων και ανατροπής καταστάσεων, που χρονίζουν χωρίς να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς να ποιούν ήθος και χωρίς να διαμορφώνουν ουσιαστική προοπτική για το μέλλον του Δήμου Κορινθίων.

Η «Πολιτική ΔΙΕΞΟΔΟΣ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Γκουργιώτη, αποτελεί πλέον τη μόνη ελπίδα  στα πράγματα του Δήμου μας, τη μόνη εγγύηση για το ήθος και τη λογοδοσία στην τοπική αυτοδιοίκηση!".

READ MORE - Αλ. Γκουργιώτης: Το. Δ.Σ. Κορινθίων έχει μετατραπεί σε χώρο εκτόνωσης πολιτικών παθών και προσωπικών απωθημένων

Υποψήφιος με την "Πράσινη Πόλη" ο Γ. Παπασταμόπουλος

 


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "Πράσινη Πόλη" του κ. Δ. Πρωτοπαπά ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του κ. Γ. Παπασταμόπουλου από την περιοχή του Λεχαίου.

"Ο Γιώργος Παπασταμόπουλος γεννήθηκε στο Κιάτο, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και ταυτόχρονα, επειδή αγαπούσε τη μουσική, φοίτησε στη Δημοτική Φιλαρμονική Σικυωνίων (τρομπέτα).

Στην ηλικία των 13 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Λέχαιο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και στη συνέχεια φοίτησε στην Τεχνική Εκπαίδευση και έλαβε δύο πτυχία: «Τεχνίτης αυτοκινήτων» και «Τεχνίτης εργαλειομηχανών».

Εργάστηκε επαγγελματικά πάνω από 15χρόνια στην αντιπροσωπεία της Renault, και επιπλέον έχει ασχοληθεί στην περιοχή μας με τα αγροτικά και έχει εργαστεί επίσης στον κλάδο της εστίασης.

Ο Γιώργος Παπασταμόπουλος σε όλη του τη διαδρομή είχε ενεργή συμμετοχή στα κοινά, υπερασπιζόμενος, μέσα από συλλογικότητες και δράσεις, τους χωρίς φωνή και δικαιώματα και γενικότερα όλες τις ευάλωτες ομάδες. Με το σύνθημα ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ και μη αποδεχόμενος τον εκφυλισμό και εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, την ανισότητα, τον ρατσισμό, τη βία, το φόβο, τη φτώχεια, την πείνα, την αστεγία κ.ο.κ, συμμετείχε σε όλα τα κινήματα για την ισότητα και τα δικαιώματα των πιο αδύναμων.

Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Κορινθίων και το 2014 με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, δύο παρατάξεων των οποίων ήταν ιδρυτικό μέλος.

Τέλος, έχοντας αυτήν την αυτοδιοικητική εμπειρία και αρνούμενος το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου Κορινθίων με βασικά γνωρίσματα τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια και την οικονομική διαπλοκή, στηρίζει την Πράσινη Πόλη με επικεφαλής τον Δημήτρη Πρωτοπαπά.

Συστρατεύεται για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου συνυφασμένο με τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, το κοινωνικό κράτος, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη λαϊκή συμμετοχή, τη λογοδοσία και τον άμεσο έλεγχο από τους συνδημότες μας".

READ MORE - Υποψήφιος με την "Πράσινη Πόλη" ο Γ. Παπασταμόπουλος

Τιτανικός: Τέλος χρόνου για το οξυγόνο στο υποβρύχιο -«Ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για τους επιβάτες

 


Οι δείχτες του ρολογιού έδειξαν 14:08 (ώρα Ελλάδας) και ακόμα... τζίφος στις έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου «Titan» που χάθηκε από την Κυριακή και είχε στις δεξαμενές του οξυγόνο που θα κρατούσε για 96 ώρες, δηλαδή... μέχρι πριν λίγα λεπτά.

Έτσι όλα δείχνουν πως παρά την κολοσσιαία επιχείρηση εντοπισμού του βαθυσκάφους που στήθηκε στα νερά του βόρεια Ατλαντικού, οι έρευνες κατέληξαν άκαρπες και το «παράθυρο» για τη διάσωσή τους κλείνει κάθε λεπτό που περνά όλο και περισσότερο.

Οι πέντε επιβαίνοντες ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό του Ατλαντικού την Κυριακή (18/6) και περίπου δύο ώρες μετά το στίγμα τους χάθηκε. Από εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους απέμεναν 96 ώρες οξυγόνου, αν και αρκετοί ειδικοί ανέφεραν ότι ίσως είχε συμβεί κάτι άλλο και είχαν καταλήξει πολύ νωρίτερα.

Όλα αυτά ενώ το γαλλικό ρομπότ του πλοίου Atalante ξεκίνησε τις έρευνες στον βυθό σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εντοπιστούν οι πέντε επιβάτες που θέλησαν να εξερευνήσουν το ναυάγιο του Τιτανικού. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

READ MORE - Τιτανικός: Τέλος χρόνου για το οξυγόνο στο υποβρύχιο -«Ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για τους επιβάτες