Τα εν Δήμω.... Κορινθίων

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

 


Τα τόσα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην Κόρινθο αγαπητέ αναγνώστη, ούτε σε σίριαλ της δεκαετίας του ΄90 δεν τα φανταζόσουν.

Και πως να τα φανταστείς άλλωστε; 

Δεν είσαι ούτε Φώσκολος, ούτε Κώστας Καραγιάννης. 

Περίμενες εσύ τέτοιες ανατροπές; 

Της Αντιδημαρχίας το κάγκελο έγινε. Άσε η σύμβαση για τα σκουπίδια και ο προϋπολογισμός που θα.... εκτροχιαστεί, όπως λένε οι...ειδικοί οικονομολόγοι της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλοι που απλά δηλώνουν.... μαθηματικοί. Λες και όλα μετρώνται με το χρήμα και με πρόσθεση και αφαίρεση. 

Το βασικό στο Δήμο είναι ένα αγαπητοί μου: Να κάνουμε "ενορχηστρωμένη" αντιπολίτευση και ό,τι βγει....

Για τα εσωτερικά θέματα του συνδυασμού της "Πνοής" , μάλλον δεν θα έπρεπε να πέφτει λόγος στους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων.

Προς τιμήν τους, οι δύο επικεφαλείς της ελάσσονος , δεν αναμείχθηκαν . 

Ο πρώην όμως, μίλησε. Έκανε λόγο για πύργους που γκρεμίζονται. 

Και η χαρά του δεν περιγράφεται. Γέλαγαν και τα μουστάκια του. 

Έχει ξεχάσει τι συνέβαινε στον συνδυασμό του πριν λίγα χρόνια, που ο ένας μετά τον άλλον πηδούσαν από το τρένο και είχε μείνει ο ίδιος και κανα δύο ακόμα. 

Ξέχασε βέβαια και ότι οι πολίτες τον έκριναν ανεπαρκή και δεν του έδωσαν καν δεύτερη θητεία (για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Κορινθίων). 

Δε θέλει να τα θυμάται αυτά. 

Τωρα είναι επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης του Δήμου άλλωστε, αφού έχει πάρει την "εξουσιοδότηση" των υπολοίπων για να τους εκπροσωπεί , κάνοντας και κοινές συνεντεύξεις τύπου στις οποίες τους "καπελώνει" κανονικότατα.

Αυτό που μου είπε ψηφοφόρος ενός εκ των κ.κ. Πρωτοπαππά και Γκουργιώτη, νομίζω είναι πολύ σοβαρό: "Εγώ ψήφισα ................. (είπε το όνομα του ενός) , γιατί δεν ήθελα κανέναν απο τους δύο πρώτους. Και τώρα βλέπω ότι μου βγαίνει πάλι... Νανόπουλος. Εμένα προσωπικά με προσβάλει αυτό". 

Όταν "κλείνεις το μάτι" σε αυτόν που ο λαός "καταδίκασε" πρόσφατα, αλήθεια, τι περιμένεις να λάβεις; 

Όσο για τον Δήμαρχο, σίγουρα έχει κάνει λάθη. Αλάνθαστος είναι μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Μόνο η απραγία δεν φέρνει λάθη. Το θέμα είναι να τα διαπιστώνεις και να τα επιλύεις έγκαιρα.

Και ας δει πολύ προσεκτικά, ποιοι μπαινόβγαιναν ή μπαινοβγαίνουν ακόμα στο γραφείο του και άλλα λένε και ακούνε, αλλά.... εντελώς διαφορετικά τα μεταφέρουν εκτός Δημαρχείου. Ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι "ανακατώστρες" και έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά το παρελθόν. 

Για τις αντικαταστάσεις σίγουρα αναμένουμε τις δηλώσεις των δύο που δεν αποδέχτηκαν τις θέσεις τους. 

Και επειδή πολλοί μιλάνε και λένε διάφορα, οι ορισμοί Αντιδημάρχων σύμφωνα με τον Κανονισμό ανήκουν αποκλειστικά στον Δήμαρχο και σε κανέναν άλλον. Ούτε σε δημοσιογράφους, ούτε σε συλλόγους, ούτε σε μαέστρους. Μπορεί να θέλουν να προσφέρουν "υπηρεσία" , αλλά μάλλον κακό κάνουν. Να το προσέξουν αυτό... 

Καλή Χρονιά σε όλους! Εις το επανιδείν.... 


READ MORE - Τα εν Δήμω.... Κορινθίων

Μαρινέλλα: Παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι της

 


Μετά από 113 ημέρες νοσηλείας, η σπουδαία ερμηνεύτρια ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο από το ιδιωτικό θεραπευτήριο στα Βόρεια Προάστια, στο οποίο εισήχθη στα τέλη Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται, πως η 86χρονη τραγουδίστρια υπέστη σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και πλέον βρίσκεται σε απλή κλίνη ιδιωτικού νοσοκομείου στα βόρεια προάστια, κάνοντας φυσικοθεραπείες στα πλαίσια της αποκατάστασης.

Η Μαρινέλλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την εκπομπή «Super Κατερίνα» αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν την κόρη της ερμηνεύτριας, πως οι θεραπείες της μητέρας της έχουν ολοκληρωθεί και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Τέλος, το σενάριο σχετικά με τη μεταφορά της Μαρινέλλας σε κέντρο αποκατάστασης έχει «παγώσει».

READ MORE - Μαρινέλλα: Παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι της

Πότε θα επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο

 


Στην κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί τον Φεβρουάριο το ζήτημα της μνημονιακής περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Το μείζον ζήτημα της κατάργησης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο θα εκδικαστεί σε πιλοτική δίκη, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ μετά από αίτηση της ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού έχει ζητήσει επίσημα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ όπως φάνηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, υπάρχει διακομματική στήριξη στο αίτημα επαναφοράς των δώρων.

Εκατό χρόνια από την πρώτη διεκδίκηση καταβολής δώρων Χριστουγέννων το 1925 και 13 χρόνια μετά την μνημονιακή περικοπή τους, η ΑΔΕΔΥ προέβαλε το αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, ως παρεμβαίνουσα υπέρ της αγωγής που άσκησε δημόσιος υπάλληλος-μέλος της (εκπαιδευτικός) ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αιτούμενος την επαναχορήγηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και Επιδόματος Αδείας σε μόνιμη βάση.

«Οφείλει η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων του Δημοσίου και να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Τα πολιτικά προβλήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις» δηλώνει στο insider, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Απόστολος Μούσιος.

Η νέα δημοσιονομική «βόμβα» που αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, αφορά περικοπές 12 ετών στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί» το αίτημα λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού.


Αγωνία στην κυβέρνηση

Μιλώντας για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και είναι κακό που καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε πρόσφατα πως «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με 2,3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια».

Παρότι το 2019 το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματική την περικοπή τους λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης που βίωνε η χώρα τότε, εντούτοις η πλευρά της ΑΔΕΔΥ αντιτείνει πως πλέον δεν συντρέχουν οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην κατάργησή των 2 επιπλέον μισθών, καθώς η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Γιατί επιλέχθηκε η πιλοτική δίκη

Ο σκοπός της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ γίνεται για να επιλυθεί ένα νομικό ζήτημα που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον και προβλέπεται ότι θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό δικών. Στόχος είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η ενότητα της νομολογίας ως προς την εφαρμογή κρίσιμων κανόνων δικαίου. Συνεπώς με την πιλοτική δίκη για τα δώρα στο Δημόσιο, το ΣτΕ θα κρίνει οριζόντια την υπόθεση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12.30 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Για την ίδια μέρα έχει κυρηχθεί Παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι θα επιμείνουν στην υπόθεση του 13ου-14ου μισθού με πολλαπλές παρεμβάσεις, με στόχο να μην «ξεθωριάσει» μια κατάκτηση ενός αιώνα. Από τις 6 Δεκεμβρίου του 1925, όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι στον ελληνικό δημόσιο τομέα (στα Ταχυδρομεία, την Τηλεφωνία και τον Τηλέγραφο) διεκδικούν επιτακτικά έναν «13ο» μισθό. Ακολουθούν την ίδια εποχή οι ναυτεργάτες, οι εργάτες μύλων και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι και πετυχαίνουν τη χορήγησή του.


READ MORE - Πότε θα επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο

ΗΠΑ: Τι μισθό παίρνει ο πρόεδρος – Οι επιπλέον παροχές

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

 


Καθόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι ο μισθός που λαμβάνει ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, ενώ η θέση του συνοδεύεται και από κάποιες επιπλέον παροχές.

Με απόφαση που έλαβε το Κογκρέσο το 2001, ο ετήσιος μισθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανέρχεται σε 400.000 δολάρια, ενώ από το 1969 έως το 2001, ο μισθός του ανώτατου ηγέτη της χώρας ήταν 200.000 δολάρια.

Εντούτοις λόγω των οικονομικών μεταβολών, ο μισθός του Αμερικανού Προέδρου σε πραγματική αξία, παρά τον διπλασιασμό του ποσού το 2001, έχει μειωθεί. Τα 200.000 δολάρια του 1969 αντιστοιχούσαν σε σημερινά 1,66 εκατ. δολάρια.


Οι έξτρα παροχές και η σύνταξη

Πέραν του μισθού των 400.000 δολαρίων, ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης λαμβάνει ετησίως 50.000 δολάρια για λοιπά έξοδα και οι παροχές συνεχίζονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, λαμβάνει και ομοσπονδιακή σύνταξη αφότου εγκαταλείψει το προεδρικό αξίωμα.

Από το 2016, και την πρώτη εκλογή στην προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει 230.000 δολάρια ετησίως σε συνταξιοδοτικές εισφορές. Υπάρχει ακόμα η η δυνατότητα να αξιοποιηθούν 100.000 δολάρια για την ανακαίνιση του Λευκού Οίκου.

Ακόμη, προβλέπεται ένα ποσό της τάξεως των 19.000 δολαρίων για ψυχαγωγία και 100.000 δολαρίων για έξοδα ταξιδιού κάθε χρόνο. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον των δωρεάν πτήσεων που κάνει ανά τον κόσμο στη διάρκεια της θητείας του, λόγω των καθηκόντων του, αλλά και της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ποσά που δεν δαπανώνται από τα 50.000 δολάρια για λοιπά έξοδα που απολαμβάνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να επιστρέφονται στα ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.


READ MORE - ΗΠΑ: Τι μισθό παίρνει ο πρόεδρος – Οι επιπλέον παροχές

16.000 οι αποβολές για τα κινητά στα σχολεία!

 


Τον τεράστιο αριθμό των 16.000 αποβολών για τα κινητά έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του ότι αποτελεί ένα καλό μέτρο και ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα που φροντίζει για την εφαρμογή του, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αριθμός των αποβολών έχει μειωθεί όσο περνάει ο καιρός εφαρμογής του μέτρου, τονίζοντας ότι η υπερβολική χρήση των κινητών αποτελεί κάτι το καταστροφικό.


Είναι αποτελεσματικό το μέτρο;

Το μέτρο αποτέλεσε μία από τις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης για το νέο σχολικό έτος, τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής του. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η απαγόρευση του κινητού στον χώρο του σχολείου δεν είναι κάτι πραγματικά νέο, καθώς επίσημα η συγκεκριμένη «γραμμή» προϋπήρχε, απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν είχε τόσο αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής.

Κρίνοντας από τον μεγάλο αριθμό των αποβολών, γίνεται κατανοητό ότι οι μαθητές, μάλλον, αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες, πιθανότατα αποδεικνύοντας ότι το μέτρο δεν έχει… πέραση.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα έχει μία σοβαρή λογική πίσω του, καθώς για μαθητές που έχουν γαλουχηθεί με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία και το κινητό αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, το μέτρο της απαγόρευσης εξ αρχής ήταν ίσως μερικώς καταδικασμένο, σε καμία, όμως, περίπτωση ανούσιο. Η σχέση των παιδιών με τα κινητά μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί «ζωτική» και κάνει ξεκάθαρο ότι οι μαθητές έχουν διαφορετική άποψη από το υπουργείο.

Παρά τις φωνές των επιστημόνων που θεωρούν ότι τα κινητά θέτουν εμπόδια στην απρόσκοπτη μάθηση, τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών δεν είναι αρκετά σταθερά ώστε να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα.

Όπως είχε τονίσει κατά το παρελθόν η επίκουρη καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, Νάντια Μαγκλάρα, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση – ότι δηλαδή υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του κινητού τηλεφώνου και της ψυχικής υγείας των παιδιών, όμως δεν αποκλείεται αυτό να ανατραπεί».


«Το bullying είναι ‘παντρεμένο’ με ένα κινητό τηλέφωνο»

Σχολιάζοντας την εφαρμογή του μέτρου στα σχολεία, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι θετικά, ευχαριστώντας παράλληλα γονείς και εκπαιδευτικούς που «αγκάλιασαν» το μέτρο.

«Το μέτρο μάς το ζήτησαν οι καθηγητές. Το bullying είναι ‘παντρεμένο’ με ένα κινητό τηλέφωνο» ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για να σημειώσει πως αυτό «είναι καταστροφικό για τον ψυχισμό ενός παιδιού» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αναφορικά με την εφαρμογή που θα έχει το ρόλο του «κόφτη» των social media στα κινητά των παιδιών, ο κ. Πιερρακάκης, ανέφερε πως «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα συναρμόδια υπουργεία, αναπτύσσουν μία εφαρμογή που θα μπορούν να την κατεβάζουν οι γονείς στο κινητό των παιδιών τους». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η εφαρμογή θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη.


Η ρίζα των προβληματικών συμπεριφορών

Η απαγόρευση των κινητών έχει από πίσω και ακόμα μία ιδέα, τη διάθεση για περιορισμό των προβληματικών συμπεριφορών που συχνά θεωρούνται απόρροια της υπερβολικής επαφής με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Το μέτρο, παρότι έρχεται με καλές προθέσεις, φαίνεται ελαφρώς μονοδιάστατο. Τουτέστιν, ξεχνάει να μεριμνήσει για την επιρροή που ασκούν οι κοινωνικοί παράγοντες στις συμπεριφορές των ανηλίκων και αναιρεί εν μέρει την σημασία της ψυχογράφησης των νέων.

Παρότι, κατά γενική ομολογία, το μέτρο θα μειώσει τη διακίνηση βίντεο με βίαιες σκηνές και διάφορα είδη κακοποίησης από τα σχολεία, δεν αποτελεί λύση για το γενικότερο πρόβλημα του εθισμού στα κινητά. Εδώ να θυμηθούμε, επίσης, ότι αναρτήσεις με βιαιοπραγίες σημειώνονται φυσικά και εκτός του σχολικού χώρου.

Αρκετές είναι οι χώρες που όχι μόνο έχουν λάβει αποφάσεις να περιορίσουν τη χρήση των κινητών στα σχολεία, αλλά και να συμβάλουν στην κατάχρηση της τεχνολογίας και δη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα ιδανικό σενάριο η χρήση των κινητών θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με τη διδασκαλία και να εντοπιστούν τρόποι που οι τηλεφωνικές συσκευές μπορούν να προάγουν την μάθηση και την ανανέωση στον χώρο της εκπαίδευσης.


READ MORE - 16.000 οι αποβολές για τα κινητά στα σχολεία!

Αντικαταστάθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Γ. Στριμενοπούλου και Δ. Μανωλάκης

 


Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κορινθίων ανακοίνωσε πριν λίγο ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους και αντικαθίστανται από Αντιδήμαρχοι, η κα Γεωργία Στριμενοπούλου από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και ο κ. Δ. Μανωλάκης από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Τη θέση τους παίρνουν ο κ. Χ. Μελέτης και ο κ. Π. Λαμπρινός αντίστοιχα. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Από σήμερα ορίζονται δυο έμπειροι Αντιδήμαρχοι. Ο Παναγιώτης Λαμπρινός συνεχίζει στον Πολιτισμό. Ο Χρήστος Μελέτης στην Κοινωνική Πολιτική αλλά και τις Λαϊκές αγορές.

Ο Παναγιώτης Λαμπρινός ορίζεται αναπληρωτής Δημάρχου.

Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου Γεωργία Στριμενοπουλου και το Δημήτρη Μανωλάκη για τη μεγάλη συνεισφορά τους,τόσο σε εμένα, όσο και στον Δήμο Κορινθίων.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί για το καλό του Δήμου μας και των δημοτών μας".

READ MORE - Αντικαταστάθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Γ. Στριμενοπούλου και Δ. Μανωλάκης

Καίτη Γκρέυ: Η γυναίκα που έζησε εκατό ζωές

 


Η Καίτη Γκρέυ με την αδάμαστη φωνή έφυγε από τη ζωή στα 100 της χρόνια αφήνοντας πίσω της ανεπανάληπτα λαϊκά τραγούδια και άπειρες ιστορίες για να διηγηθεί κανείς. Έρωτες, πάθη, ζόρια, επιτυχίες, χαρές, λύπες -τα πάντα.

«Κυριακή σε γνώρισα / Κυριακή σε χάνω / Θέλω να είναι Κυριακή / Κι αυτή που θα πεθάνω». Αυτό το τραγούδι της Καίτης Γκρέυ λέγεται ότι το έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης για τον θάνατο της Μαρίκας Νίνου. Ο θάνατος της Καίτης Γκρέυ, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου μοιάζει με καλοσκηνοθετημένο παιχνίδι της μοίρας, που δεν χωράει, ωστόσο, το μελό. Γιατί κυριολεκτικά ένας μεγαλειώδης κύκλος ζωής ολοκληρώθηκε.


Η Καίτη Γκρέυ έζησε πραγματικά εκατό ζωές

Καισάρειας 14. Ταμπούρια στον Πειραιά. Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες της Καίτης Γκρέυ όπως τις διηγείται το 1983 στον Γιώργο Χρονά για το βιβλίο της ζωή της.

Η πείνα, οι πόλεμοι, οι κοινωνικές αναταράξεις, η ορφάνια, η υιοθεσία, οι έρωτες με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το κάλλος της, το τσαγανό της, οι δύο γάμοι, τα δύο παιδιά, τα αξεπέραστα λαϊκά τραγούδια της ορίζουν τη δική της  μοίρα που ακολουθεί τη μοίρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

«Θα ανέβω και θα τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο βουνό, να ακούγεται στην ερημιά, ο πόνος μου με την πενιά…» θα τραγουδήσει αργότερα καρφώνοντας για πάντα την έννοια της ανατριχίλας και της βαθιάς συγκίνησης που μόνο μια παζολινική φιγούρα (όπως την περιγράφει ο Χρονάς) σαν αυτή μπορεί να χαρίσει.


Αυλές, λάσπες, γειτονιά

Το πραγματικό όνομα της Καίτης Γκρέυ είναι Αγγελική Καλαϊτζή, ενώ γεννήθηκε ως Αθανασία Γκιζίλη, στους Μυτιληνιούς της Σάμου, στις 14 Μαΐου 1924.

Είχε τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αυλές, λάσπες, γειτονιά, νοικοκυρές στις σκάφες με σηκωμένα μανίκια για την πλύση. Και αγάπη θυμάται από τους δυο γονείς της και μιλάει για τις αναμνήσεις της στον Γιώργο Χρονά. «Πολλή αγάπη» θα τονίσει.

Μεροκαματιάρης ο πατέρας της αλλά δεν άφηνε ποτέ τίποτα να λείψει απ’ την γυναίκα και την κόρη του, την Αγγελικούλα, την Κική του.

Τις Κυριακές, που δε δούλευε, την έπαιρνε πάνω στην πλάτη του, στο καφενείο, την καμάρωνε που ήταν όμορφη και της παράγγελνε λουκούμι. Μια Κυριακή, δεν πήγε να την πάρει. Μεσημέρι τον φέρανε, δυο άντρες, στα χέρια. Δούλευε πάντα στα τσιμέντα και έφραξαν οι πνεύμονές του.

Τέσσερις μέρες μετά η Κική, μαθαίνει απ’ την ορφάνια, πως δεν υπάρχουν πλέον, για αυτήν, οι Κυριακές. Η μάνα της, η «μανούλα» της όπως την αποκαλούσε θα βγει για μεροκάματο. Εργάτρια για 25 χρόνια, από κει και πέρα, στου Παπαστράτου.


Η πραγματική της μητέρα

Μια μέρα πιάνει το κοριτσάκι μια γυναίκα στο δρόμο. Είναι υιοθετημένο και αυτή είναι η μάνα του η κανονική. Να ‘ρθει στο σπίτι, στην ίδια γειτονιά είναι, να παίξει με τα αδέλφια του. Η Κική κλαίει. Υιοθετημένο; Η μάνα η κανονική είχε δώσει αυτήν και έναν αδελφό της για υιοθεσία να περάσουν καλύτερα λέει.

Αρχίζει ο πόλεμος και η θετή του μάνα στέλνει το παιδί στη Σάμο απ’ όπου και η καταγωγή του, να μείνει να γλιτώσει τις βόμβες και την πείνα. Εκεί το περιμένει μια θεία μέγαιρα. Γλιτώνει από τα χέρια της θείας και από τον βομβαρδισμό της Σάμου χάρη σε έναν Ιταλό που τη βάζει σε μια βάρκα για την Τουρκία.



Τα δύο παιδιά της

Το 1945 γυρίζει πάλι πίσω στον Πειραιά και στη θετή της μάνα. Παντρεύεται έναν γείτονα, τον Νίκο Ηλιάδη παρότι δεν τον θέλει και κάνει έναν γιο, τον Φίλιππο. Ο Ηλιάδης είναι βίαιος, άνεργος και κακοποιητικός. Με τη βοήθεια του αδερφού της του Γιάννη γλυτώνει από τα χέρια του -μια 16χρονη με ένα παιδί στην αγκαλιά της.

Βρίσκει καταφύγιο σε μία θεία της. Ακολουθεί ένας βιασμός από έναν αγαπητικό της θείας και μια εγκυμοσύνη. Η θεία της τη διώχνει από το σπίτι. Η θετή μάνα της τη στέλνει σε μια συγγενή στον Βόλο. Το παιδί γεννιέται πρόωρα με προβλήματα.

«Εγώ λεφτά δεν έχω, άστο σε καμία πόρτα» της λέει ο πατέρας. Επεμβαίνει η αστυνομία που απειλεί τον πατέρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτός κάνει πως μετανιώνει αλλά θέλει να τη βγάλει στην πορνεία. Μέσα σ’ όλα αυτά η Καίτη δουλεύοντας σε όποια δουλειά μπορεί, με παρακάλια, αλλά και με την βοήθεια μιας γυναίκας που πάντα μνημόνευε και την είχε ως προσωπική της αγία, την Αγγελική Δούκα, προϊστάμενη του Ευαγγελισμού, σώζει το παιδί της.


Η πάστα που της άλλαξε τη ζωή

Με δύο παιδιά πια, η Καίτη Γκρέυ δουλεύει το πρωί οικιακή βοηθός και τα απογεύματα σε ζαχαροπλαστείο. Κι τότε η τύχη της χαμογελά επιτέλους. Ένα ζευγάρι χορευτών τη βλέπει να τρώει μόνη της μια πάστα (ήταν η αδυναμία της) ένα απόγευμα και της προτείνει να τους ακολουθήσει σε μια τουρνέ.

Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη «Το μαράζι».


Το δικό σου το μαράζι θα με φάει

Πάει χαμένη η ζωή μου τώρα πάει

Και με δίχως να ντραπώ

Δώσε βάση τι θα πω

Να ‘χεις χάρη μάγκα που σε αγαπώ


Η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια του ‘60

Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.

Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.

Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκείνος και Εκείνος.

Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής.

Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα, ενώ έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.



Πώς γνωρίστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη

«Έβλεπα μία γριά που ερχόταν στο μαγαζί και ο Κλουβάτος (σ.σ. μαέστρος και συνθέτης) της έδινε λεφτά. Τον ρώτησα ποια είναι αυτή και μου είπε ότι έχει γιο στρατιώτη και πάει κάθε Κυριακή να του πάρει τσιγάρα, οπότε τη βοηθάει. Του ζήτησα να τη βοηθήσω κι εγώ, την κέρασα ένα μεζέ, ρωτούσα τότε για τον γιο της, χωρίς να ξέρω ποιος είναι», έλεγε η Καίτη Γκρέυ συγκεκριμένα.

Ο γιος ήταν ο Καζαντζίδης, που τότε είχε φυλακιστεί στη Μακρόνησο. Η κυρά Γεσθημανή είχε μιλήσει στον γιο της για την Καίτη Γκρέυ, χωρίς εκείνος να την έχει γνωρίσει.

Αυτό συνέβη ένα βράδυ που ήρθαν όλοι μαζί μετά την αποφυλάκισή του. Ο Στέλιος Καζαντζίδης, γοητευμένος, τής ζήτησε να χορέψουν ταγκό, αλλά εκείνη του αρνήθηκε αρχικά και προθυμοποιήθηκε να συνοδέψει τον νεαρό στρατιώτη στο σπίτι του με ταξί. Εκεί ξεκίνησε η σχέση τους, όπως τουλάχιστον θυμάται η Καίτη Γκρέυ και μέχρις εσχάτων θυμόταν με αγάπη τα πέντε χρόνια που πέρασαν μαζί.


Μια αποβολή κι ένας χωρισμός

«Ήταν η μοναδική μου αγάπη, ο άντρας που με έκανε και ένιωσα γυναίκα», έλεγε χαρακτηριστικά για τον άντρα με τον οποίο έφτασαν στον αρραβώνα, αλλά δεν παντρεύτηκαν. Μάλιστα, κόντρα στους ισχυρισμούς του Στέλιου Καζαντζίδη ότι είχε μείνει στείρος μετά από χτύπημα που δέχτηκε στους όρχεις από μουλάρι, η Καίτη Γκρέυ αποκάλυπτε πως ήταν έγκυος με το παιδί τους και πως περίμενε αγοράκι συγκεκριμένα.

Το γεγονός ότι δεν πρόσεχε στη συγκεκριμένη εγκυμοσύνη, όπως παραδεχόταν η ίδια, είχε ως αποτέλεσμα τελικά να χάσει το παιδί τους στους 4,5 μήνες της κύησης, ένα γεγονός που φαίνεται να τους οδήγησε στον χωρισμό.

Στα τελειώματα της σχέσης τους ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε γνωρίσει τη Μαρινέλλα και δήλωνε πως έβρισκε πια ενδιαφέρον στο δικό της πρόσωπο και τη φωνή της, με την Καίτη Γκρέυ πάντως να μην κρατάει κακία στην νέα σύντροφό του.


Ραντεβού στα δικαστήρια

Σαν από ειρωνεία της τύχης, την επόμενη φορά που θα συναντιόνταν, θα ήταν στις αίθουσες του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η Καίτη Γκρέυ είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου Λιβάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη ζητώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου «Υπάρχω» του Βασίλη Βασιλικού.

Συγκεκριμένα η Καίτη Γκρέυ υποστήριζε πως ορισμένα σημεία του βιβλίου, τα οποία αναφέρονταν στην προσωπική τους ζωή και το διάστημα που ήταν αρραβωνιασμένοι, έθιγαν την υπόληψή της.

Στο πλευρό της στάθηκε και ο τραγουδιστής, ζητώντας με τη σειρά του την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου, με τον ισχυρισμό ότι ο συγγραφέας δημοσίευσε τις αφηγήσεις του χωρίς προηγούμενη άδειά του.

Το δικαστήριο απέρριψε και τα δύο αιτήματα.


«Υπάρχουν πολλών ειδών αγάπες»

Η Καίτη Γκρέυ μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Καζαντίδη και είχε τη φωτογραφία του στο σαλόνι της σε όλη τη ζωή της. Ωστόσο ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε εκφράσει ένα παράπονο για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκε για όσο διατηρούσαν δεσμό.

«Υπάρχουν πολλών ειδών αγάπες. Οι άνθρωποι αγαπάνε ο καθένας με τον τρόπο του. Όταν γνώριζε καινούριο φίλο, έπαιρνε τις φωτογραφίες μου από το τραπέζι της, τις έκρυβε και έβαζε του κυρίου για να κάνει τη δουλειά της. Μετά, που τα ξαναβρίσκαμε, έβαζε πάλι τις δικές μου. Αυτοί δεν είναι έρωτες, ούτε αγάπες πραγματικές, είναι επαγγελματικές που αποσκοπούσαν σε κάποια συμφέροντα», έλεγε για την Καίτη Γκρέυ ο Στέλιος Καζαντζίδης.


Η Καίτη Γκρέυ έζησε μια ζωή που μόνο μια φράση αρκεί να τη διηγηθεί: «…απάνω στο βουνό θα μείνω και από τον κόσμο μακριά και όταν θα κλαίω και πονώ, θα αναστενάζει το βουνό».

READ MORE - Καίτη Γκρέυ: Η γυναίκα που έζησε εκατό ζωές

Άγρια δολοφονία σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών

 


Άγρια δολοφονία σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας άνδρας ηλικίας 61 ετών βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος μέσα στις τουαλέτες του καταστήματος.

Ο άτυχος άνδρας έχει τραύματα από μαχαίρι αλλά και από ρόπαλο στο κεφάλι.

Μάλιστα δίπλα του βρέθηκε και μία καραμπίνα η οποία φαίνεται να μην είχε χρησιμοποιηθεί. Επίσης δίπλα στο πτώμα βρέθηκαν ένα μαχαίρι και ένα ρόπαλο.

Ο νεκρός φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος επί της οδού Αχιλλέως και τον εντόπισε μια γυναίκα που πήγε να ρίξει ένα δελτίο και κάλεσε την Αστυνομία.

Θύμα ληστείας

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΕΛΑΣ, περιπολικά της οποίας έφθασαν στο σημείο και ξεκίνησαν έρευνες. Την υπόθεση ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της ληστείας μετά φόνου αφού η ταμειακή μηχανή βρέθηκε ανοιχτή και πεταμένη στο πάτωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατάστημα διαθέτει κάμερες ασφαλείας που αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο άτυχος άνδρας.

Στο σημείο μετέβη και ιατροδικαστής προκειμένου να εξετάσει το πτώμα.


READ MORE - Άγρια δολοφονία σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών