Εκλογές 2023: Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα για το debate

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

 


Στο τερέν του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα ή αύριο η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς σήμερα μετά τις 12.00 θα οριστεί η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής όπου και θα αποτυπωθούν οι προθέσεις των κομμάτων για την επίμαχη τηλεμαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί μήνες τώρα το θέμα ψηλά στην ατζέντα, ενώ μετά και τη χθεσινή ορκωμοσία της Καλλιόπης Σπανού ως υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, αύξησε το pressing προτείνοντας δια της Πόπης Τσαπανίδου την πραγματοποίηση δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων, μίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα τα πούμε αναλυτικά στη διακομματική», ήταν η σιβυλλική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ακη Σκέρτσου.

 

Η μάχη του ντιμπέιτ

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση που θα είναι οργανωμένη, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και με σεβασμό στους πολιτικούς και θεσμικούς κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους «ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορέσει ν’ αξιοποιήσει και αυτές τις συζητήσεις, για να ενισχύσει, να βγάλει τα συμπεράσματά της και να απαντήσει σε όποια ερωτηματικά έχει».

Πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η υλοποίηση τουλάχιστον μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου άπαντες να έχουν ίδιες ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς και οι θέσεις τους να κριθούν από τους πολίτες. Στο γαλάζιο επιτελείο άλλωστε είναι σαφές ότι επιδιώκουν να βρεθούν στο ίδιο πλατό οι κύριοι Τσίπρας - Ανδρουλάκης- Βαρουφάκης, ώστε να αναδειχτούν οι κίνδυνοι της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και η διαφορά της από τη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης της ΝΔ.

 

Διαξιφισμοί και για τις δημοσκοπήσεις

Στην προεκλογική αντιπαράθεση αναμένεται να ενταχθούν πιο δυναμικά και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό την αμφισβήτηση της εγκυρότητάς τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει να αναρτούν δημόσια στο εξής οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους για να «υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους», προκαλώντας την άμεση και αιχμηρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ακη Σκέρτσου. «Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο “λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας» επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Το σχόλιό του είναι φανερό πως εντάσσεται στη γραμμή που χάραξε από το Ρέθυμνο χθες ο Πρωθυπουργός ότι «ο κ. Τσίπρας στρώνει χαλί από τώρα για την εκλογική του ήττα».