Πότε εκλέγεται ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

 


Η χθεσινή παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα εντελώς αδόκητο γεγονός και όχι απλά επιτάχυνε αλλά… πυροδότησε τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα του.

Έτσι, εν μέσω θέρους στην Κουμουνδούρου δίνουν μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και να εκλέξουν στο συνέδριο νέο αρχηγό και νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος.

Μετά την παραίτηση Τσίπρα, το προσεχές ΣΚ θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με κεντρικό θέμα την εκλογή νέου αρχηγού και των νέων μελών της ΚΕ από το συνέδριο.

Το «αγκάθι» των εσωκομματικών διεργασιών πέρα από την βαριά ήττα είναι ότι οι διαδικασίες θα γίνουν εν μέσω θέρους, κάτι που θα σημαίνει ότι ίσως δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων του κόμματος.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την εκλογή νέου αρχηγού;

To επόμενο σαββατοκύριακο, 8 – 9 Ιουλίου, λόγω του ότι θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έτσι απομένουν δύο ημερομηνίες: η 16η  και η 23η Ιουλίου.

Το πρόβλημα είναι ότι στο συνέδριο του περασμένου Μαΐου 2022, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ψηφιστεί από 170.000 μέλη. Αριθμοί που θεωρείται αδύνατο να συμμετέχουν στις νέες διαδικασίες

Εκτός, εάν, κρατήσουν τη διαδικασία του συνεδρίου για μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να γίνει μια διαδικασία πιο συντεταγμένη.