ΠαΣοΚ: Ο Καστανίδης και το παρασκήνιο για την έδρα του Ανδρουλάκη

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

 


Σε κλειστή σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε το «ταμείο» των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εκεί όπου το ΠαΣοΚ, κέρδισε την τρίτη θέση με ποσοστό περί το 12% και σύμφωνα με τους επιτελείς του έθεσε τις βάσεις για να γίνει -σε πρώτη φάση- ο μεγάλος προοδευτικός – αντιπολιτευτικός πόλος.

Ένα από τα ερωτήματα που φαίνεται να απασχολούν τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τη στενή ομάδα περί αυτόν, είναι ποια έδρα θα κρατήσει ο ίδιος. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης και την Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μάϊου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είχε επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος θα έμενε εκτός Βουλής. Βέβαια, εκείνη η βουλή ήταν του «24ώρου», οπότε το ζήτημα μετά και από εσωκομματικές παρασκηνιακές διευθετήσεις  έκλεισε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει αυτή τη φορά, δεδομένου ότι την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου ορκίζεται η νέα Βουλή. Τελικά, ποια έδρα θα κρατήσει ο κ. Ανδρουλάκης;

Οι «γιατί δεν»


Εκκινώντας αντιστρόφως ανάλογα, φαίνεται ότι υπάρχουν απτοί πολιτικοί αλλά και προσωπικοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα επιλέξει την έδρα στο Νότιο Τομέα ή στην Κρήτη.

Στον Νότιο Τομέα, εξελέγη βουλευτής του κόμματος ο φέρελπις Παύλος Χρηστίδης, μια δυναμική προσωπικότητα με έφεση στην επικοινωνία και η ανάδειξη της οποίας σηματοδοτεί την ανανέωση του ΠαΣοΚ. Το ζήτημα της ανανέωσης είναι θεμελιώδες στοιχείο του πολιτικού αφηγήματος του «νέου ΠαΣοΚ» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά στο Ηράκλειο, το ΠαΣοΚ, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2009 εξέλεξε περισσότερους από 1 βουλευτές. Στις εκλογές του 2009 το ΠαΣοΚ είχε 5 έδρες στο Ηράκλειο. Έκτοτε εξέλεγε μόνο έναν και όντας πάντα τρίτο κόμμα.

Στις εκλογές του Μάϊου, το ΠαΣοΚ πήρε 21,81% στο Ηράκλειο και έβγαλε 2 βουλευτές (Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη) με τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει 22,93% και να εκλέγει επίσης 2 βουλευτές. Στην κάλπη του Ιουνίου, το ΠαΣοΚ ανέβηκε στο 23% και κράτησε τις δύο έδρες, όντας δεύτερο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην τρίτη θέση με 20,50% και 1 έδρα.  Αυτό σημαίνει ότι η Μεγαλόνησος μπορεί να αποτελέσει σημείο – κλειδί στην προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη για επανάκτηση του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το προσωπικό στοιχείο αφορά στις οικογενειακές σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με την φαμίλια του Φραγκίσκου Παρασύρη. Εν προκειμένω υπάρχουν στενοί οικογενειακοί δεσμοί και φαίνεται ότι αυτοί δεν θα διαρραγούν σε καμία των περιπτώσεων.

 

Η προαναγγελθείσα απόφαση και η θέση έκπληξη


Δεδομένων των παραπάνω, φαίνεται ότι η τελική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι η επιλογή της έδρας της Α’ Θεσσαλονίκης. Θα αντιδράσει πάλι αγρίως ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠαΣοΚ το 2021;

Ενδεχομένως και να μην αντιδράσει ο κ. Καστανίδης. Και τούτο, γιατί κατά πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα του προτείνει τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, θέση αμειβόμενη, με πρόσβαση στη βουλή, στα κοινοβουλευτικά δρώμενα και φυσικά με τη δυνατότητα παρέμβασης στα δημόσια πράγματα. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι για την εν λόγω θέση σκεφτόταν τον «νέστορα» της παράταξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στην Α’ Αθηνών.Αναμένεται με ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από την στρογγυλή τράπεζα της Χαριλάου Τρικούπη.