Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Ντέρμπι στην Περιφέρεια -Ποιοι δήμαρχοι δυσκολεύονται

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

 


Επανάληψη των ποσοστών του α΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών του 2019 αποτυπώνει για την Πελοπόννησο το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από τις 24 έως τις 30 Απριλίου σε 2330 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1418 με την online έρευνα και τα 912 με την τηλεφωνική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ο πρώην περιφερειάρχης Π. Τατούλης καταγράφει 34% (34,1% στις εκλογές του 2019), ενώ ο νυν Π. Νίκας 33% (33,6% το 2019), ενώ κάτι λιγότερο από ένας στους τρεις (ποσοστό 29%) φαίνεται να ψάχνει ένα τρίτο πρόσωπο, καθώς δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε «κανέναν από τους δύο».

Αναφορικά με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων, η εικόνα είναι μικτή:

-Στο Δήμο Τρίπολης, ο Κ. Τζιούμης δείχνει να έχει τη δυνατότητα επανεκλογής, καθώς το δηλώνει το 42% του δείγματος, δηλαδή, πολύ κοντά στο 43% που τίθεται ως όριο για την εκλογή από τον α΄ γύρο. Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 37% που δηλώνει σίγουρο ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζιούμης το 2019 είχε κερδίσει οριακά τον πρώην δήμαρχο Γ. Σμυρνιώτη, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

-Στο Δήμο Καλαμάτας, σχεδόν οι μισοί πολίτες (ποσοστό 48%) δηλώνουν «σίγουρα όχι» σχετικά με την προοπτική επανεκλογής του σημερινού δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου, ο οποίος έχει υπέρ το «σίγουρα ναι» του 27% των ψηφοφόρων.

-Δύσκολη φαντάζει η επανεκλογή του δημάρχου Ναυπλιέων Δ. Κωστούρου, καθώς το 63% των πολιτών δεν θέλει να επανεκλεγεί έναντι μόλις του 24% που δηλώνει «σίγουρα ναι».

-Αν στον Δήμο Ναυπλιέων η επανεκλογή του νυν δημάρχου φαίνεται δύσκολη, στο Δήμο Κορινθίων μοιάζει αδύνατη. Κι αυτό γιατί σχεδόν 3 στους 4  πολίτες (ποσοστό 73%) δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος Β. Νανόπουλος.



Απαντήσεις για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι είναι σχετικά χαμηλό και φτάνει στο 24%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 30% του δείγματος (βλ. Πίνακα 18). Το ποσοστό απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερο στην εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας, τον τόπο καταγωγής του κ. Νίκα, και χαμηλότερο στην Κορινθία και στην Αρκαδία, όπου ο κ. Νίκας είχε λάβει χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο ποσοστό του σε όλη την περιφέρεια και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Ο δείκτης χαμηλής ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Νίκα. Όπως αποτυπώνεται, μόνο το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Νίκας θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 51% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 24% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Νίκας δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 45%-50% στον δεύτερο γύρο των εκλογών (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό που δεν του εξασφαλίζει με βεβαιότητα την επανεκλογή τον Οκτώβριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκας βρέθηκε στην δεύτερη θέση των εκλογών του 2019 στον πρώτο γύρο με ποσοστό 33%, ποσοστό που φαίνεται να εξασφαλίζει και στον πρώτο γύρο των επόμενων εκλογών, αν θεωρήσουμε ότι οι μισοί από εκείνους που δηλώνουν αβέβαιοι για το αν πρέπει να επανεκλεγεί τελικά τον επιλέξουν στην κάλπη του πρώτου γύρου. Χαρακτηριστικό της αβέβαιης πορείας της υποψηφιότητας του κ. Νίκα είναι το γεγονός ότι μόνο το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ -η οποία και του είχε δώσει το χρίσμα στις εκλογές του 2019- δηλώνουν απολύτως σίγουροι για την ανάγκη επανεκλογής του, ενώ την ίδια ώρα το 35% αυτών δηλώνουν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί . Παραλλήλως, η απήχησή του στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου σε δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών με υποψηφίους τους κ.κ. Νίκα και Τατούλη, οι οποίοι μονομάχησαν και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2019. Η μέτρηση αποτύπωσε την ισοδυναμία των δύο υποψηφίων, καθώς ο κ. Νίκας συγκέντρωσε το 33% των προτιμήσεων και ο κ. Τατούλης το 34%, με το 29% του δείγματος να δηλώνουν ότι δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υποψήφιοι είχαν συγκεντρώσει ακριβώς αυτά τα ποσοστά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2019, με τον κ. Νίκα να επικρατεί στον δεύτερο γύρο με 53% έναντι 47% του κ. Τατούλη. Η ισοπαλία μεταξύ των δύο διαμορφώνεται από τη σημαντική διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον κ. Τατούλη (27%) και την προθυμία σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (41% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 51% για το ΠΑΣΟΚ) να στηρίξουν τον κ. Τατούλη, παρότι δεν προέρχεται από τον δικό τους πολιτικό χώρο, μόνο και μόνο διότι είναι αντίπαλος του υποψηφίου που έχει πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ. 

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 28% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλό στον Δήμο Τρίπολης (>45%) και σημαντικά χαμηλότερο στο δήμο Κορινθίων (<15%).

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 53% του δείγματος δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 28% δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής. Σημειώνεται ότι η εικόνα στον Δήμο Τρίπολης είναι απολύτως ανεστραμμένη, καθώς το 41% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. 

 

Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 28% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 53% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η εικόνα για τον Δήμαρχο Τρίπολης είναι διαφορετική, καθώς το 42% του δείγματος δηλώνουν ότι ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγεί. Επίσης, στους δύο από τους άλλους τέσσερις δήμους πρωτευουσών, στους Δήμους Καλαμάτας και Ναυπλιέων, καταγράφεται ποσοστό δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων της τάξης του 35%-40%, το οποίο τους επιτρέπει να διεκδικήσουν εκ νέου το αξίωμά τους. Πολύ χαμηλή ωστόσο είναι η πιθανότητα επανεκλογής του σημερινού δημάρχου Κορινθίων για τον οποίο το ποσοστό των πολιτών που εκφράζονται θετικά έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής του μένει κάτω από το 13%.

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι πολύ υψηλή για τους δήμους της Πελοποννήσου, καθώς τo 90% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 87% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συσχετίσεις αυτές είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε μεγάλους δήμους της χώρας, γεγονός που μαρτυρά τη στενότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στην Πελοπόννησο σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Το κριτήριο του προσώπου είναι λιγότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.