Έρχεται η "ώρα των τρακτέρ" - Σχέδιο "μάχης" από τους αγρότες

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

 


Σχέδιο «μάχης» ετοιμάζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς σε διάφορες περιοχές της χώρας, οργανώνοντας από κοινού και συντονισμένα την απάντησή τους στα οξυμένα προβλήματα, που στην κυριολεξία τους διώχνουν από το βιός τους.

Οι αγρότες, όπως κάθε χρόνο, προτάσσουν αιτήματα επιβίωσης για να συνεχίσουν να παράγουν, να ζουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους, στα χωράφια τους, στα κοπάδια τους, στις εκμεταλλεύσεις τους.

Φέτος, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα επιδεινώθηκε, καθώς οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι καταστροφές σε παραγωγές από την κλιματική αλλαγή και το αυξημένο κόστος παραγωγής δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Αιτήματα αιχμής το αυξημένο κατά 30% κόστος παραγωγής – Στα 80 ευρώ από 50 ευρώ το μεροκάματο για τη συγκομιδή ελιάς

Οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς αποτελούν για τους αγρότες μια συνέχεια της μάχης που δίνουν κάθε μέρα και όλο το χρόνο, ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται.

Η αρχή έγινε στην Κρήτη, ενώ σειρά παίρνουν οι αγρότες στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα, στον Έβρο και στη Στερεά Ελλάδα.



Γιατί βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες

Τα αιτήματα των αγροτών τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνουν διαγχρονικά, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Αιτήματα αιχμής, όμως, αποτελούν:

η μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, το οποίο σύμφωνα με τους αγρότες έχει αυξηθεί περίπο κατά 30%,

η προστασία από τις φυσικές καταστροφές,

οι δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών, αλλά και

οι τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η τιμή του ελαιολάδου στον παραγωγό έχει κατρακυλήσει στα 4 με 5 ευρώ/λίτρο, ενώ στο ράφι παραμένει στα 11 ευρώ/λίτρο – 12 ευρώ/λίτρο, το πρόβειο γάλα στα 1,30 με 1,40 ευρώ το λίτρο, με την αντίστοιχη περσινή τιμή να φτάνει το 1,50 ευρώ/λίτρο.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο έχουν εκτοξεύσει τα μεροκάματα από τα 40 με 50 ευρώ/ημέρα στα 80 ευρώ.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο έχει πέσει 16,2%, στα δημητριακά μείωση κατά 9,6%, ενώ και στα κρέατα, ο σχετικός δείκτης της στατιστικής είναι οριακά αρνητικός (-0,1%).

Ανάλογη είναι και οι δείκτες στο κόστος παραγωγής, που παρά την μερική υποχώρησή τους, παραμένουν υψηλά για τον αγροτικό κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 2 χρόνια το κόστος παραγωγής και ενέργειας εκτινάχτηκε σε δύο με τρεις φορές επάνω εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.