Συναγερμός στον Έβρο λόγω της αλλαγής του αέρα - Η φωτιά δεν μπορεί να περιοριστεί

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

 


Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο για τη μεγάλη φωτιά που σαρώνει την περιοχή για ένατη ημέρα. Αύριο ο καιρός αλλάζει και στην περιοχή θα πνέουν νότιοι άνεμοι.

Αυτό σημαίνει ότι το πύρινο μέτωπο θα κατευθυνθεί προς περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι τώρα, δυσχεραίνοντας το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς σήμερα εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

 

«Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί - Έρχονται πλημμύρες»

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση» και «ανείπωτη καταστροφή». «Δυστυχώς βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστείδεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο» τόνισε συγκεκριμένα.

«Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Φανταστείτε ότι το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μγεαλύτερη της Ευρώπης» είπε ακόμα ο κ. Πέτροβιτς.

«Συνεκάλεσα χθες το όργανο της Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο και απευθύναμε μία ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου» αναφέρει ακόμα.

«Το δεύτερο που θα προβληματίσει σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες. Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες και θέλει πάρα πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα για τους οικισμούς», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης .

 Κάηκε παρθένο δάσος που δεν είχε καθαριστεί ποτέ! 


«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Από την άλλη είδαμε ότι είχαμε μια πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς και μία πυρκαγιά βορείως της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μία ενιαία πυρκαγιά» λέει ακόμα ο κ. Πέτροβιτς και συνεχίζει:

«Είδαμε ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα, σε δύο ώρες, έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους τόσο ισχυρούς 7 -8 Μποφόρ που ενδεχομένως στο μικροκλίμα που δημιουργείται είχε αποκτήσει η πυρκαγιά πολύ μεγάλη ταχύτητα».

«Το δάσος αυτό δεν είχε ποτέ καθαριστεί, στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα, αλλά δεν είχε καθαριστεί ποτέ», τονίζει επίσης ο κ. Πέτροβιτς.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να υπάρχει μία άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών. Άλλο δασοπυρόσβεση, άλλο αστική πυρόσβεση», σημειώνει.