Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

 


Ανοιχτή παραμένει η πόρτα συνταξιοδότησης πριν από το 62o έτος της ηλικίας για χιλιάδες ασφαλισμένους στο Δημόσιο και το 2023 υπό την προϋπόθεση ότι είχαν θεμελιώσει εντός των προηγούμενων ετών τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονταν.

Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν στη θεμελίωση 25ετίας ή στην ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010-2015 αλλά και στην εξαγορά πλασματικών ετών, που τους δίνουν εντός του 2023 τη δυνατότητα για πρόωρη έξοδο, είτε με μειωμένη είτε και με πλήρη σύνταξη.

Οι ειδικοί εκτιμούν πώς και το 2023 θα είναι έτος «μαζικών συνταξιοδοτήσεων», είτε πρόωρα είτε κανονικά. Και τούτο, διότι ωριμάζουν πλέον συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανθρώπων που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία του ’80, ενώ παράλληλα γίνεται χρήση και των εξαιρέσεων που προβλέφθηκαν το 2015, προκειμένου η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων να μην ανατρέψει απότομα τους σχεδιασμούς ζωής των ασφαλισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως γενικός κανόνας για το 2023 ισχύει ότι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη γίνεται στο 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και στο 67ο με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία τόσο του 2015 όσο και του 2022 υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα της συνταξιοδότησης και το 2023 βασισμένοι στα όρια ηλικίας και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ήδη έχουν κατοχυρώσει.