Ο Ιατρικός σύλλογος Κορίνθου καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μετά την ολοκλήρωση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευση του  Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου που πραγματοποιήθηκε στις 16-11-2011 και αφού λήφθησαν υπόψη οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις όλων όσων έλαβαν το λόγο, εκδίδεται ομόφωνα το ακόλουθο  Ψήφισμα :
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
1.      Καταγγέλλονται οι  μεθοδευόμενες  εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας  καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και νοσοκομείων, οι οποίες επιχειρούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες Υγείας του πληθυσμού και οι τεκμηριωμένες θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας.
2.      Απορρίπτεται η προοπτική λειτουργίας Ιδιωτικών Εξωτερικών Ιατρείων στα Δημόσια Νοσοκομεία από ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και η παραχώρηση κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ζητείται επιτακτικά η κατάργηση λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών εξωτερικών ιατρείων από Νοσοκομειακούς και Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.
3.      Διεκδικείται η κατοχύρωση του αριθμού των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στα Νοσοκομεία.
4.      Απορρίπτεται ως εξαιρετικά επισφαλής για το σύστημα εφημεριών  των δημοσίων νοσοκομείων, κάθε μεθόδευση συμπτύξεων κλινικών, προκειμένου να καθιερωθούν εφημερίες κατά τομέα. 
ΕΟΠΥΥ-ΟΠΑΔ
5.      Ζητείται η καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται αμοιβόμενοι  κατά πράξη και περίπτωση.
6.      Προβάλλεται ως ανυποχώρητη διεκδίκηση η ελεύθερη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για όλους ανεξαιρέτως τους ιατρούς που το επιθυμούν.
7.      Απορρίπτεται συνολικά το  σχέδιο Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, το οποίο συντάχθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη καμμία από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας. Η εφαρμογή αυτού του οργανισμού από 1/1/2012 θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω το επίπεδο υπηρεσιών προς  τους ασφαλισμένους.
8.       Με το δεδομένο ότι από 1/11/2011 αμφισβητείται η υπόσταση του ΟΠΑΔ, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχει  διασαφηνιστεί το περαιτέρω πλαίσιο λειτουργίας του και οι συμβεβλημένοι ιατροί βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων,  ζητείται η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ των διατάξεων που ενεργοποιούν χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο τον ΕΟΠΥΥ, η επανενεργοποίηση της συνταγογράφησης στους Οργανισμούς ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, η απόσυρση των ενιαίου τύπου συνταγολογίων ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, η μέσω νομικών  διαδικασιών πλήρης διευκρίνιση του καθεστώτος απασχόλησης  σε σχέση με τις υφιστάμενες ατομικές συμβάσεις των ιατρών και η έναρξη τεκμηριωμένου διαλόγου για τον ΕΟΠΠΥ με βάση τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας.
9.      Απαιτείται η άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ και των λοιπών Ταμείων στους δικαιούχους ιατρούς και αποφασίζεται η ενεργοποίηση κάθε ένδικου μέσου για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Ειδικότερα, αποφασίζεται να κατατεθούν αγωγές  προς κατοχύρωση των δεδουλευμένων εν όψει  και της κατάργησης του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ- ΠΛΑΝΟΔΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
10.  Εκφράζεται η κάθετη αντίθεση του ιατρικού κόσμου της χώρας στην επιχειρούμενη κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα  Ιατρικής Δεοντολογίας  με το πρόσχημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε το κοινωνικό αγαθό της  παροχής υπηρεσιών  Υγείας να μετατραπεί σε εμπόρευμα στα χέρια επιχειρηματιών. Η άσκηση της Ιατρικής  πρέπει να γίνεται από τους λειτουργούς της και όχι από επιχειρήσεις τύπου SUPER  MARKET με περιφερόμενους,  κακοπληρωμένους  γιατρούς  που θα εξαναγκαστούν να λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος της επιχείρησης.