ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ο πρύτανης Θ. Παπαθεοδώρου

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επί ποδός πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα, με σημαιοφόρους τους πρυτάνεις ενάντια στην ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Η σύνοδος των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων της χώρας -διεξήχθη στον Βόλο, Παρασκευή-Σάββατο- στην έκτακτη σύγκλησή της απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» στην υπουργό Παιδείας για τη «χαριστική βολή» στα ΑΕΙ και την «εμπάθεια στην ακαδημαϊκή κοινότητα». Επιπλέον καλεί σε γενική επιστράτευση καθηγητές και φοιτητές και ξεκινά κατεπείγουσες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς (αρχής γενομένης από τον Αντ. Σαμαρά), κυβερνητικά στελέχη κ.ά.  Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου τούς καλεί σε συνάντηση -τις προσεχείς ημέρες- ώστε να συζητήσουν τις τελικές αλλαγές, τις οποίες δεσμεύεται να τους γνωστοποιήσει μέσα στην ημέρα. Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για κατάργηση ασύλου, εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακές σπουδές και άλλες διατάξεις που λέγεται ότι βρίσκονται στην κρυφή ατζέντα του υπουργείου.


Θ. Παπαθεοδώρου:
΄Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα Πανεπιστήμια αλλά την ίδια την κοινωνία΄
«Αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα Πανεπιστήμια αλλά την ίδια την κοινωνία. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι επιζήμιος για όλη την κοινωνία, την ίδια την ελληνική κοινωνία γιατί εκεί θα μετακυληθεί όλο το κόστος» δήλωσε στην ΄Ε΄  ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκ του προεδρείου της συνόδου, ο οποίος ειδικά για τις παρεμβάσεις στη διοίκηση τονίζει πως πρόκειται «για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εγκατάστασης ενός συστήματος συναλλαγής, εξάρτησης και αδιαφάνειας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων από ξένα προς αυτά κέντρα εξουσίας». Μάλιστα, καταγγέλλει ευθέως: «Υπάρχει σχέδιο που υποκρύπτεται πίσω απ' όλα αυτά και δεν πρόκειται για συνωμοσιολογική προσέγγιση». 
 
Ψήφισμα
«Μετά από εννέα μήνες το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ίδια τακτική. Επιδεικνύει εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές εξπρές στην ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους και μάλιστα τη στιγμή που οι παντός τύπου διαρροές προδίδουν την ύπαρξη κρυφής ατζέντας» τονίζουν οι πρυτάνεις στο ψήφισμα-πολεμικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν με το τέλος της συνόδου τους.