ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΠΟΡΕΙ «ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΨΗΛΑ»

Τρίτη 8 Απριλίου 2014




Η Κόρινθος έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα Δημοτικό θέατρο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα παρόμοια θέατρα άλλων μικρών πόλεων της χώρας. Επίσης διαθέτει επαγγελματία σκηνοθέτη που ήδη ασχολείται για μια 20ετία στην περιοχή μας και άλλα τόσα χρόνια εκτός Κορίνθου. Θεωρώ ότι οι προτεραιότητες των προηγούμενων ετών οι οποίες ήταν αρκετά σοβαρές, δεν άφησαν τα περιθώρια ώστε το Δημοτικό μας θέατρο να «ανοίξει τα φτερά του» ακόμα περισσότερα και να καθιερωθεί, όχι μόνο στους πολίτες του Δήμου Κορινθίων, αλλά και σε πολίτες όλου του νομού και όχι μόνο.

Πρόταση 1η

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι αυτό το Δημοτικό θέατρο μπορεί να καταφέρει πολλά. Θεωρώ άδικο για παράδειγμα, να μην υπάρχει μια παιδική παράσταση –επαγγελματικών προδιαγραφών- κάθε χρόνο εκτός των αργιών και όσες μέρες λειτουργούν τα σχολεία, στην Κόρινθο. Όπως θεωρώ άδικο να φεύγουν μαθητές από την Κόρινθο και να πηγαίνουν στην Αθήνα για να δουν μια αξιοπρεπή παιδική παράσταση. Αυτό μπορεί άνετα να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό μας Θέατρο σε μια ημιεπαγγελματική σκηνή όπου οι ηθοποιοί που θα απασχολούνται θα αμείβονται με κάποιο ποσό – όχι εξ΄ ολοκλήρου μισθό- ώστε να μπορεί και ο σκηνοθέτης να έχει απαιτήσεις απ΄ αυτούς, αλλά και να παραχθεί μια αξιόλογη δουλειά. Με ένα φθηνό εισιτήριο των 3 – 3,5 ευρώ και με τη συμβολή και ανάμειξη των σχολικών επιτροπών του Δήμου και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η παιδική παράταση του Δημοτικού θεάτρου θα έχει τον «πρώτο λόγο» και θα είναι η πρώτη επιλογή για όλα τα σχολεία του Δήμου και γιατί όχι, όλου του νομού… Αυτό θα έχει οικονομικό συμφέρον και για τους γονείς που δεν θα ξοδεύουν πολλά χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, αλλά και για το Δήμο που θα έχει έσοδα για κοινωνικούς σκοπούς…

Πρόταση 2η

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί και η κεντρική σκηνή «εκμεταλλευόμενοι» τον επαγγελματία σκηνοθέτη που διαθέτουμε. Εννοείται ότι και αυτή, για να έχει αξιόλογο αποτέλεσμα πρέπει να είναι ημιεπαγγελματική σκηνή. Σε αυτή τη φάση πρέπει να συμβάλουν με διάφορους τρόπους και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι (θεατρικοί και μη) οι οποίοι επιχορηγούνται από το Δήμο, γιατί πρέπει επιτέλους εκτός από δικαιώματα να έχουν και ορισμένες υποχρεώσεις: Να βοηθούν ή να υποβοηθούν το Δημοτικό θέατρο, είτε με τη στελέχωση –αν χρειαστεί- ηθοποιών, είτε με κάποιο χορευτικό αν το απαιτεί η παράσταση, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Ζήλεψα ειλικρινά όταν πήγα πριν λίγες μέρες στην έναρξη του 30ου Φεστιβάλ θεάτρου της Καρδίτσας και είδα στην αφίσα, ότι γίνεται υπό την αιγίδα, της Μητρόπολης της περιοχής (!), εννοείται του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου! Το εισιτήριο γι΄ αυτές τις παραστάσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 ευρώ, δηλαδή θα είναι τουλάχιστον 4 φορές φθηνότερο από μια παράσταση των Αθηνών χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Και θα είναι μια παράσταση άκρως επαγγελματική, αφού ο σκηνοθέτης θα μπορεί να επιλέγει τους κατάλληλους ηθοποιούς, οι οποίοι θα βρίσκονται κάτω από τις εντολές του και θα λαμβάνουν και ένα –έστω μικρό- ποσό πέραν της κύριας ασχολίας τους.

Όλα αυτά που σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν απόμακρα ή και ανέφικτα, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν. Είμαι βέβαιος γι΄ αυτό. Αρκεί να συμβάλουν όλοι. Το οικονομικό κόστος με το οποίο αρχικά θα συμβάλει ο Δήμος και το ΚΕΠΑΠ, θα καλυφθεί πολύ σύντομα- εγώ θεωρώ ότι αυτό θα γίνει τους δύο πρώτους μήνες- και από κει και πέρα θα υπάρχει ειδικό ταμείο με ένα στάνταρ ποσό για τυχόν έξοδα άλλων μελλοντικών παραστάσεων και όλα τα υπόλοιπα χρήματα μπορούν να δίνονται για τις κοινωνικές δομές του Δήμου και σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και δυστυχώς σήμερα είναι πολλοί… Αλήθεια, ποιος Κορίνθιος δεν θα έρθει να απολαύσει μια επαγγελματική παράσταση πολύ κοντά στο σπίτι του, όταν μάλιστα ξέρει ότι ο σκοπός είναι ιερός και άκρως κοινωνικός; Όσοι γνωρίζουν τους Κορίνθιους –κι εγώ τους γνωρίζω καλά- ξέρουν ότι και φιλότιμο διαθέτουν, αλλά και τεράστια διάθεση αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό τους…

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Ελπίζω να έχετε καταλάβει ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τον τόπο μας, πολιτισμός δεν είναι μόνο μια θεατρική, ή μια χορευτική παράσταση. Και το λέω εγώ αυτό, που έχω σπουδάσει το θέατρο και ας μην με «συμφέρει».  
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σήμερα είναι, να μην υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σήμερα είναι, να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ οικογένεια χωρίς ρεύμα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σήμερα είναι, να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ μικρό παιδί χωρίς τα απαραίτητα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι να μην βρεθεί κανείς στο δρόμο, χωρίς στέγη
-Δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα σαν χώρα….
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Ρουμελιώτης

READ MORE - ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΠΟΡΕΙ «ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΨΗΛΑ»