ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για το Κέντρο Κράτησης

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013



Στον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών της Κορίνθου κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου αστυνομικών υπαλλήλων Κορινθίας κ. Χ. Αδάμ. Για το θέμα θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη όλων των Ενώσεων αστυνομικών της Περιφέρειας και της Αχαΐας την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί στην Τρίπολη. Ο κ. Αδάμ περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας ότι, όχι μόνο οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί, αλλά όλοι οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας που σπεύδουν στο χώρο όταν συμβαίνει κάτι, βρίσκονται σε κίνδυνο, οι ίδιοι και σε επέκταση και οι οικογένειές τους. Ο κ. Αδάμ ουσιαστικά μετέφερε την αγωνία, ίσως και την αγανάκτηση των συναδέλφων του, που κάθε φορά είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν περίεργες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως τα δεκάδες περιστατικά των τελευταίων 30 ημερών. Όπως τόνισε, φοβάται προσωπικά ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι πολύ άσχημο και γι΄ αυτό κάλεσε τους βουλευτές του νομού να πάρουν επιτέλους πρωτοβουλίες και να κάνουν κινήσεις, τόσο για την ενίσχυση της δύναμης στην αστυνομική διεύθυνση Κορινθίας όσο και για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει πάση θυσία να παρθούν στο Κέντρο Κράτησης…

Μέσα στον Απρίλιο έχουν συμβεί τουλάχιστον 20 σοβαρά περιστατικά…

Μεταξύ άλλων ο κ. Αδάμ σημείωσε: «Βλέπουμε έναν καθημερινό κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν οι συνάδελφοι αστυνομικοί. Αν για παράδειγμα πρόσφατα ο 33χρονος είχε όντως φυματίωση, τι θα συνέβαινε με τους αστυνομικούς οι οποίοι –κακώς- τον μετέφεραν μάλιστα με το περιπολικό στο νοσοκομείο; Ευτυχώς είχαμε αίσιο τέλος με αυτό το συμβάν, αλλιώς θα είχαμε μπει σε περιπέτειες… Μέσα στον Απρίλιο έχουν συμβεί τουλάχιστον 20 σοβαρά περιστατικά που αφορούν, είτε εξεγέρσεις όπου ενεπλάκησαν μεταξύ τους κρατούμενοι, είτε εξέγερση με έναν κρατούμενο που πετούσε κεραμίδια σε αστυνομικούς, περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας, άλλοι να κρέμονται από τα κάγκελα, να χαράζονται με γυαλιά, απεργίες πείνας, κ.α. Περιστατικά που δείχνουν, πολύ φοβάμαι, ότι κάποια στιγμή θα έχουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μέριμνα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στο Κέντρο Κράτησης. Σε κάθε περιστατικό όλη η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης τρέχει κυριολεκτικά να καλύψει αυτές τις καταστάσεις».

Επιτέλους, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες…

«Μήπως είναι ώρα επιτέλους, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού να πάρουν πρωτοβουλίες και να κάνουν κινήσεις; Προσωπικά με όσα βλέπω αρχίζω να ανησυχώ ιδιαιτέρως και δεν ξέρω κατά πόσο το Κέντρο Κράτησης προσφέρει όσα λέει το υπουργείο. Με αυτά τα περιστατικά είναι ορθό να βρίσκεται το Κέντρο αυτό μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης; Κάποιοι θα πρέπει πλέον να ενεργοποιηθούν. Είτε για την ενίσχυση της αστυνομικής Διεύθυνσης, είτε για θέματα ασφάλειας του Κέντρου (κάμερες, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, κ.τ.λ.), ώστε να μην έχουμε τέτοια περιστατικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνει ο αστυνομικός το φαγητό στον κρατούμενο και ο τελευταίος να τον φτύνει ή να του το πετάει στα μούτρα! Έχουν καταντήσει οι αστυνομικοί έρμαιο των αλλοδαπών κρατουμένων!».

Την Πέμπτη η έκτακτη σύσκεψη…

«Για όλους αυτούς τους λόγους και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, έχουμε προγραμματίσει συνάντηση, τα προεδρεία των Ενώσεων αστυνομικών Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αχαΐας, με τον κ. Γενικό Διευθυντή, την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 11:00 το πρωί, για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί λύση, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!».