«Κόκκινη κάρτα» στο ΧΥΤΑ Κιάτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012


Η Ε.Ε. τονίζει ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με ελλείψεις, χωρίς άδεια και με σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι απαντούν πλειοψηφία και μειοψηφία του Δήμου

-Του Γ. Ρουμελιώτη - ΄ΠΡΩΙΝΗ΄ 

Να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για τα υγρά και στερεά απόβλητα καλεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η επεξεργασία των αστικών λυμάτων δώδεκα περιοχών της χώρας δεν ανταποκρίνεται σε πρότυπα επαρκούς επιπέδου, ενώ ένας ΧΥΤΑ στο Κιάτο λειτουργεί με ελλείψεις, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές Αρχές δύο αιτιολογημένες γνώμες: η πρώτη αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στη Πελοπόννησο και ειδικότερα την ελλιπή λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στο Κιάτο. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι με βάση διάφορες επιτόπιες επιθεωρήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί ανεπαρκέστατα, χωρίς άδεια και κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. Με τη δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να βελτιώσει την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε 12 περιοχές. Από έκθεση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές για το έτος 2009 προκύπτει ότι τα αστικά λύματα της Προσοτσάνης, του Δοξάτου, της Ελευθερούπολης και της Βάγιας δεν υποβάλλονται στη δευτεροβάθμια επεξεργασία που επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ενώ σε άλλους οκτώ οικισμούς οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις. Οι ελληνικές Αρχές παραδέχονται ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Επειδή, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, η Επιτροπή ζητεί επίσημα από την Ελλάδα να διορθώσει την κατάσταση στις δύο αυτές περιπτώσεις. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει εντός διμήνου, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Είχε «απειληθεί» με λουκέτο από τον Μάρτιο…
Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΡΩΙΝΗΣ, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν «απειλήσει» με κλείσιμο του ΧΥΤΑ λόγω των περιβαλλοντικών μελετών που είχαν λήξει (άδεια) και δεν είχαν ανανεωθεί (αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο). Από την άλλη στελέχη της πλειοψηφίας τονίζουν, ότι η άδεια έχει λήξει από την προηγούμενη Δημαρχιακή θητεία (του κ. Τσουλούφα) και μόλις ενημερώθηκαν άρχισαν τις διαδικασίες για νέα αδειοδότηση, αλλά τους πρόλαβαν οι ελεγκτές… 

Χ. Ζαχαριάς: Όφειλε η Δημοτική αρχή να είχε λύσει τα ενδεχόμενα προβλήματα
«Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια προβλήματα στη λειτουργία του. Όμως, συγκρινόμενος με άλλους χώρους αστικών απορριμμάτων, τους λεγόμενους ΧΑΔΑ, ο ΧΥΤΑ Κιάτου απέχει παρασάγγας. Όλοι οι άλλοι Δήμοι είναι πολύ πιο πίσω… Νομίζω ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελευταίο στάδιο όσον αφορά τα απορρίμματα. Οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά και το κλείσιμο των χωματερών μέχρι το τέλος Ιουνίου και απειλούνται με πρόστιμα. Το αίτημα των Δημάρχων είναι να λυθεί το θέμα από την Πολιτεία μέσω των ΦΟΣΔΑ, για τους οποίους όμως ακόμα δεν έχουν εκλεγεί τα Δ.Σ. Όφειλε όμως η Δημοτική αρχή να είχε λύσει τα ενδεχόμενα προβλήματα που όντως μπορεί να υπήρξαν και τώρα πρέπει να σπεύσει να δώσει έστω προσωρινή λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Α. Μπάτσος – πρόεδρος Διαδημοτικής επιχείρησης ΧΥΤΑ Σικυωνίων:
΄Γνώριζε ο κ. Ζαχαριάς ότι είχε λήξει η άδεια από το 2002;΄
Σε απάντησή του για το θέμα ο πρόεδρος της Διαδημοτικής επιχείρησης του ΧΥΤΑ Σικυωνίων κ. Αντώνης Μπάτσος τόνισε: «Η συγκεκριμένα άδεια έχει λήξει από το 2002. Ο κ. Ζαχαριάς ήταν τότε πρόεδρος του Δ.Σ. Και η ερώτηση είναι: Γνώριζε το θέμα της λήξης της άδειας και αν το γνώριζε, τι έκανε; Αν από την άλλη δεν το γνώριζε, κακώς δεν το γνώριζε, γιατί όφειλε να ξέρει. Από τη δική μας πλευρά και αμέσως μόλις αναλάβαμε, ξεκινήσαμε διαδικασίες και ενέργειες για νέα αδειοδότηση. Οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και η αυτοψία έγινε τον περασμένο Οκτώβρη και η έκθεσή τους έφτασε στο δήμο στις 20/1/12. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της έγκρισης των νέων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να δοθεί η νέα αδειοδότηση».