Β. Παγώνης: Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης στους εμπόρους

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012


Το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με την φιλοξενία του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας. Κυρίαρχα σημεία της Γενικής Συνέλευσης, ήταν η σύμπνοια απόψεων και ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Εκφράστηκε η αγανάκτηση του Έλληνα εμπόρου, ο οποίος βλέπει το τζίρο του να μηδενίζεται, την ίδια στιγμή που η χώρα παραμένει «ακυβέρνητο καράβι». Η άποψη, ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει Κυβέρνηση, ήταν καθολική. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον κλάδο του εμπορίου η υφιστάμενη οικονομική κρίση. Τα βασικότερα προβλήματα είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, η αβάσταχτη πλέον υπερφορολόγηση και η παύση χρηματοδότησης της αγοράς από τις Τράπεζες.  Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο των λουκέτων των επιχειρήσεων. Ένα φαινόμενο που διαρκώς εξαπλώνεται και θα συνεχίσει αυξανόμενο αν δε μπει σύντομα τέλος στην οικονομική απραξία και στη λεηλασία των επιχειρήσεων. Στην κεντρική του εισήγηση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Παγώνης, αλλά και στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι αντιπρόσωποι, αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τον εμπορικό κόσμο (ασφαλιστικό, εργασιακά, φορολογικό, λειτουργία της αγοράς και τραπεζικό-χρηματοδοτικό).  Η ανάδειξη νέας Κυβέρνησης θα δώσει την ευκαιρία να αρχίσει νέος διάλογος και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και του κλάδου του εμπορίου, που είναι σήμερα ο πιο σκληρά πληττόμενος. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης διατυπώθηκαν προτάσεις που θα προωθηθούν στο διάλογο αυτό. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:
1.      Η ανάγκη για κούρεμα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες και το κράτος, κατά τον τρόπο και το βαθμό που έγινε το κούρεμα και σε αυτές. Περαιτέρω να κεφαλαιοποιηθούν τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα τοκοχρεολύσια, και να αποπληρωθούν με παράταση του χρόνου, βάσει της πορείας ανάκαμψης της αγοράς.
2.      Η ανάγκη πραγματικής ίδρυσης Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (προτείνεται η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ), με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με κεφάλαια που διατίθενται γι’ αυτήν και ποτέ δεν καταλήγουν στις επιχειρήσεις.
3.      Η ανάγκη για άμεση εξόφληση ή έστω συμψηφισμό των υποχρεώσεων του Δημοσίου, μάλιστα και των αυτοδιοικητικών οργανισμών, προς τους ιδιώτες.
4.      Η υπαγωγή του εμπορίου σε νέο σύγχρονο και ευέλικτο αναπτυξιακό νόμο, που θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια προς την κατεύθυνση των επενδύσεων.
5.      Η πάταξη του παρεμπορίου και ο περιορισμός της παραοικονομίας θα φέρει άμεσα έσοδα στο κράτος και ταυτόχρονα θα απαλλάξει τη μικρή οικογενειακή εμπορική επιχείρηση και συνολικά τη μεσαία τάξη από το αποκλειστικό βάρος της ενίσχυσης των ταμείων του κράτους μέσω αβάσταχτων φόρων.
6.      Οι πλειστηριασμοί και ο Τειρεσίας πρέπει να πάψουν να ισχύουν για αυτούς που απέκτησαν υποχρεώσεις κατά την περίοδο της κρίσης. Να αδρανήσουν μέχρι να επανέλθει η Οικονομία σε βιώσιμα πλαίσια.
7.      Χρειάζεται να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΟΠΥΥ και της παροχής αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας, ιδίως τώρα που κανείς δε διαθέτει κονδύλια για ιδιωτικές υπηρεσίες.
Συνοψίζοντας τις θέσεις της Ομοσπονδίας με τις οποίες συμφώνησε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης , ο Πρόεδρος εξέφρασε την απαίτηση του εμπορικού κόσμου για άμεση δημιουργία Κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές.  Επίσης ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να βγει η οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο και να μπεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  προοπτικής της χώρας. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν χρειάζεται να είναι άμεσες ώστε να σταματήσουν τα λουκέτα και η εξαθλίωση της Μεσαίας Τάξης.