«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» στις χωματερές από Περιφέρεια και Ε.Ε.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012


Παρά την υποχρέωση των δημάρχων να φτιάξουν δεματοποιητές, ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι χωματερές, σήμερα δεν λειτουργεί κανείς στην Κορινθία! – Λήγει στις 30 του μηνός η προθεσμία και αρχίζουν τα πρόστιμα…

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της Πελοποννήσου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφής ως προς τις οδηγίες της: μέχρι 30/6 πρέπει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ στη χώρα μας, αλλιώς... 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε χωματερή που θα παραμείνει ανοιχτή. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο Περιφέρεια και δήμαρχοι Πελοποννήσου -της περιοχής, δηλαδή, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα απορριμμάτων σε όλη τη χώρα- ψήφισαν στον ΠΕΣΔΑ την προμήθεια δεματοποιητών προκειμένου να αρχίσουν σιγά -σιγά να κλείνουν οι ΧΑΔΑ. Και αυτό, ώσπου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Και μάλιστα, το δε προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Πελοποννήσου είχε στηρίξει με δηλώσεις του τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στο σχεδιασμό των σκουπιδιών για την περιφέρεια. Όλα αυτά στα λόγια, διότι στην πράξη άλλα αποδεικνύονται: παρά τον ψηφισθέντα από όλους ΠΕΣΔΑ και την υποχρέωση των δημάρχων να φτιάξουν 12 δεματοποιητές, ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι χωματερές, σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις. Και επειδή οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, και τα πράγματα δεν έχουν πάει έτσι όπως σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε επιστολή τους, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2012 (αρ. πρωτ. 611), ζητούν παράταση, πέραν της 30ης Ιουνίου, διότι «δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων (δεματοποίηση, κομποστοποίηση κτλ.)».


Με λίγα λόγια, ζητεί την παράταση λειτουργίας και των 82 ΧΑΔΑ της περιφέρειας, αν και ... λόγω των τεσσάρων δεματοποιητών έχουν πάψει να λειτουργούν περίπου 25 χωματερές. Ο λόγος απλός: το κόστος που επιβαρύνει το δήμο. Για κάθε παραγόμενο τόνο, το λειτουργικό κόστος για το δεματοποιητή ανέρχεται σε 35 ευρώ. Με το δεδομένο πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγονται 250.000 σκουπίδια το χρόνο, τότε αμέσως -αμέσως το κόστος για τους δήμους φτάνει στα 8,75 εκατ. ευρώ, όταν στη χωματερή είναι... τζάμπα!!! Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές της Περιφέρειας Πελοποννήσσου, η περιφερειακή Αρχή απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «υπάρχει "dead line" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε καμία περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δε θα επιτρέψει να μετακυλιστούν στις πλάτες των πολιτών».
Οι 12 δεματοποιητές
Δεματοποιητές, παρά το ότι το ψήφισαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε τέσσερις περιοχές: Ερμιονίδας (Κρανίδι), Πύλου, Μολάων και Ευρώτα. Αναλυτικότερα:
ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ
Δεματοποιητής Ερμιονίδας (Κρανιδίου), Δεματοποιητής Πύλου, Δεματοποιητής Μολάων, Δεματοποιητής Δήμου Ευρώτα
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ
Δεματοποιητής Άργους, Δεματοποιητής Μεσσήνης , Δεματοποιητής Φιλιατρών Δεματοποιητής Δήμου Τρίπολης, Δεματοποιητής Μεγαλόπολης, Δεματοποιητής Δήμου Βόρειας Κυνουρίας
Δεματοποιητής Νεμέας-Ξυλοκάστρου Ν. Κορινθίας
Περιλαμβάνει τις περιοχές Ευρωστίνης, Σολυγείας, Άσσου-Λεχαίου, Βόχας, Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου-Περαχώρας, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Σαρωνικού, Τενέας, Φενεού. Έχει εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης του δεματοποιητή και του χώρου απόθεσης των δεμάτων και συντάσσεται η περιβαλλοντική μελέτη. Εκκρεμεί η εγκατάσταση του δεματοποιητή και η διαμόρφωση των χώρων. Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30-06-2012. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι :
  • στη θέση Στύλος Δ.Δ Λυγίας του Δήμου Ευρωστίνης
  • στη θέση Λάκα Ουγκριτα Δ.Δ Σοφικού του Δήμου Σολυγείας
  • στη Δ.Δ Άσσου του Δήμου Άσσου-Λεχαίου
  • στη θέση Μεσιανή Λάκκα Δ.Δ Ζευγολατιού του Δήμου Βόχας
  • στη θέση Κακαλάθρα Δ.Δ Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Αγίων Θεοδώρων
  • στη θέση Σκούρτιζα-Ασπρόχωμα Δ.Δ Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας
  • στη θέση Λεκάνια Δ.Δ Ηλιουπουλέικα του Δήμου Νεμέας
  • στη θέση Κολώνες Δ.Δ Ξυλοκάστρου του Δήμου Ξυλοκάστρου
  • στη θέση Κρητικό Δ.Δ Αθικίου του Δήμου Σαρωνικού
  • στη θέση Κάτω Κολοβός Δ.Δ Χιλιομοδίου του Δήμου Τενέας
  • στη θέση Κοκκινόβραχος Δ.Δ Γκούρας του Δήμου Φενεού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 30 του μηνός, μεθαύριο Σάββατο, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των χωματερών και ξεκινούν τα πρόστιμα στους Δήμους. Και μιλάμε για 3000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή που λειτουργεί! Ποιος θα πληρώσει αυτά τα ποσά από την ερχόμενη Κυριακή και μετά; Οι πολίτες; Ή οι Δήμοι με τα πενιχρά και «πετσοκομμένα» οικονομικά τους; Ίδωμεν!