«BLACK OUT» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012


Η παρατεταμένη εκλογική περίοδος και η ακυβερνησία έχουν «παγώσει» κάθε δραστηριότητα που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων – Αναστολή όλων προσλήψεων – Σταμάτησαν ακόμα και τα υπό κατασκευή έργα

Μια μεγάλη... άνω τελεία έχουν βάλει οι δήμοι της χώρας, τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών τους όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς η παρατεταμένη εκλογική περίοδος και η ακυβερνησία έχουν «παγώσει» κάθε δραστηριότητα που αφορά στην εύρυθμη συνέχεια του έργου τους, με μοναδική ίσως εξαίρεση, τη συγκέντρωση στοιχείων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών για απολύσεις -ελέω τρόικα- μετά τις εκλογές. Οι δήμοι, λοιπόν, με αφορμή τις μεγάλες τους ανάγκες σε ανταποδοτικούς τομείς εκπέμπουν «SOS» ζητούν εξαιρέσεις από το... απαγορευτικό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που κάποιος δήμος προχωρήσει σε πρόσληψη, υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα τη θεωρήσει παράνομη λόγω της απαγόρευσης. Για παράδειγμα, ένας δήμος δεν μπορεί να κάνει καμία πρόσληψη, διμηνίτη ή οκταμηνίτη, στον τομέα της καθαριότητας, με δεδομένο μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες που θα έχουν οι παραλιακοί ή οι νησιωτικοί δήμοι την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης λουομένων και τουριστών στις παραλίες και τα νησιά, άρα και της αύξησης των απορριμμάτων. Αποτέλεσμα; Λουόμενοι και τουρίστες να κολυμπούν -στην κυριολεξία- με τα σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβεβαρυμμένη εικόνα της χώρας προς τα έξω, ενώ σε πολλές γειτονιές θα παρατηρούνται «βουνά» απορριμμάτων, καθώς δε θα «βγαίνουν» τα δρομολόγια των απορριμμάτων για να κάνουν τη περισυλλογή.

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και μήνες είναι η μεταφορά των μαθητών, με δεδομένο ότι τελειώνει σε λίγο η σχολική χρονιά και πρέπει να «κανονιστούν» οι όλες διαδικασίες για την επομένη. Το συγκεκριμένο έργο έχουν στις «πλάτες» τους οι περιφέρειες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα και με σχετική απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου έχει ζητήσει στοιχεία-εκτιμήσεις για το κόστος μεταφοράς των μαθητών από τους ΟΤΑ. Αν δεν υπάρξει κάποια υπουργική απόφαση σύντομα -ποιος θα αναλάβει, κόστος μεταφοράς κ.λπ.- ώστε οι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα σε προκηρύξεις διαγωνισμών για την ανακήρυξη μειοδοτών, τότε υπάρχει κίνδυνος από την επόμενη χρονιά οι μαθητές να πηγαίνουν με τα... πόδια στο σχολείο.

Τι λένε οι δήμαρχοι…
Ε. Ανδριανάκος: Μένουμε «ξεκρέμαστοι»!
«Το πρόβλημα «ακουμπάει» πολύ τους Δήμους. Οι τράπεζες, πολύ δύσκολα έως καθόλου, δίνουν εγγυητικές επιστολές ή δάνειο για να προχωρήσει ένας εργολάβος ένα έργο. Η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω της κρίσης και τώρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα στη Νεμέα έχουν εγκριθεί 35 θέσεις από το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας με μνημόνιο συνεργασίας με Μ.Κ.Ο. Έχουμε πάρει ήδη τις αιτήσεις και δεν μπορούμε να δώσουμε αποτελέσματα. Και δεν έχουμε τώρα εργάτες, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και αλλού, (φύλακες, κ.τλ.). Και τώρα πάμε άλλον ένα μήνα πίσω! Στις 22,23 και 24 Ιουνίου έχουμε τα Νέμεα. Πως θα γίνουν χωρίς υπαλλήλους; Εμείς υπολογίζαμε σε αυτά τα άτομα και τώρα μένουμε «ξεκρέμαστοι»! 

Χ. Καμπούρης: Όλες οι προσλήψεις έχουν ανασταλεί
«Όλες οι προσλήψεις, λόγω ακυβερνησίας και εκλογών έχουν ανασταλεί. Σε όλους τους τομείς και σε όλα τα τμήματα. Και βεβαίως έχει σταματήσει κάθε πρόοδος σε θέματα που επιβάλλεται να υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν». 



Προβλήματα και για τις περιφέρειες
Να σημειωθεί ότι η ακυβερνησία της χώρας δεν επηρεάζει μόνον τους δήμους. Επηρεάζει και τις περιφέρειες, και για αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με επιστολή του προς την ΕΝΠΕ, ζητεί άμεση σύγκληση του οργάνου προκειμένου «να γίνει σαφής η πολιτική μας εγρήγορση και ετοιμότητα ως απόδειξη εθνικής υπευθυνότητας και αφετέρου να προβληθεί η δυναμική της περιφερειοποίησης και η δυνατότητα του θεσμού να αποτελέσει πόλο αξιοπιστίας, σταθερότητας και νηφαλιότητας αυτές τις στιγμές της ολιστικής διολίσθησης του συστήματος σε επικίνδυνες ατραπούς».