600.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κορινθία

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012


«Λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την πολιτική κατεύθυνση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, υλοποιούμε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος σε θέματα Υγείας κ. Ανδρέας Πουλάς κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Σας γνωρίζουμε ότι,  η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας,  υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2012, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, μέσω τριών προγραμματικών συμβάσεων, μία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, δεύτερη με τον Δήμο Ευρώτα και Τρίτη με τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, με  παρεμβάσεις στο φυσικό, αστικό, περιαστικό και το αγροτικό περιβάλλον. Η συμμετοχή της Περιφέρειας καθορίζεται στο ύψος των 600.000 ευρώ.  Στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση σε μεγάλο βαθμό της ενόχλησης που προκαλούν οι μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών και η προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η ανάκαμψη μολυσματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμφάνιση στη χώρα μας επιδημιών όπως του Ιού του Δ. Νείλου, και τα αυξανόμενα ενδημικά κρούσματα ελονοσίας σε επίπεδο επικράτειας, σε συνάρτηση με το επίπεδο ποιότητας ζωής, δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις σχετικά με:
Α. Την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εφαρμογής, παρακολούθησης και
     πιστοποίησης των αποτελεσμάτων
Β. Την ασφάλεια και την περιβαλλοντική συμβατότητα του έργου
Γ. Την σύγχρονη επιδημιολογική συγκυρία.

Το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών καταρτίστηκε με βάσει τις παραπάνω παραμέτρους και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία (καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό). Σύμφωνα και με τα διεθνή κριτήρια είναι σήμερα η πλέον αποτελεσματική, οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος. Οι εστίες των προνυμφών εντοπίζονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών ευβδομαδιαία η και σε  πενθήμερη βάση. Οι επιφάνειες για ψεκασμό οριοθετούνται, εμβαδομετρούνται και ακολουθεί ο ψεκασμός των προνυμφών. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο (κατά τη διάρκεια των πρώτων προνυμφικών σταδίων) με τα κατάλληλα σκευάσματα (προνυμφοκτόνα κουνουπιών Δημόσιας Υγείας ). Οι παρεμβάσεις στο αστικό , περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον γίνονται από το έδαφος , ενώ στα φυσικά συστήματα, ανάλογα με την έκταση των εκκολάψεων θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στην περίπτωση που διαπιστώνουν σημαντική όχληση κουνουπιών. Εξειδικευμένα συνεργεία, χωρίς χρέωση, διερευνούν την περιοχή και πραγματοποιούν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.