Καθολική η αντίδραση για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε Κέντρο Λαθρομεταναστών

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012


Τις απόψεις και τις θέσεις κατέθεσαν πολιτικά πρόσωπα και τοπικοί παράγοντες της Κορινθίας, μετά το θέμα και το σάλο που προέκυψε από το ενδεχόμενο να μετατραπεί το στρατόπεδο της Κορίνθου σε Κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών. Οι απόψεις όλων συγκλίνουν στο να μην δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, αφού βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης και η λειτουργία του θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία και θα υπάρξει πτώση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής…

Κ. Κόλλιας: Άθλια προπαγάνδα όσα ακούγονται για μετατροπή
του Στρατοπέδου Κορίνθου σε Κέντρο Μεταναστών

«Ο προεκλογικός πόλεμος λάσπης εναντίον μου ξεκίνησε. Κάποιοι διασπείρουν επικίνδυνες φήμες για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών, για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία αλλά και εμένα προσωπικά ως Βουλευτή Κορινθίας. Αυτοί οι όψιμοι υπερασπιστές της Κορίνθου, οι οποίοι μέχρι χθες σιωπούσαν απέναντι στο κλείσιμο του στρατοπέδου χωρίς κανένα σχέδιο αξιοποίησης, σήμερα εκφράζουν την ανησυχία τους. Όλοι αυτοί σιωπούσαν όταν οι κ.κ. Παπουτσής και Βενιζέλος περνούσαν στον Νόμο 3907 τροπολογία που έλεγε ότι για τις ανάγκες των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στρατόπεδα που δεν λειτουργούν πλέον. Όλοι αυτοί κώφευαν όταν η κορινθιακή κοινωνία ζητούσε να μείνει ανοιχτό το στρατόπεδο και σιωπούσαν όταν ζητούσαμε να μάθουμε ποια θα είναι η τύχη του. Όταν προειδοποιούσα ότι το κλείσιμο του Στρατοπέδου χωρίς πρόγραμμα αξιοποίησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Κορίνθου, με κατηγορούσαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τώρα που δυναμώνει το αίτημα των Κορινθίων για την επαναλειτουργία του, ταμπουρώνονται πίσω από τις δικές τους ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και εξαπολύουν εναντίον μου μία άθλια και ατεκμηρίωτη επίθεση. Είναι βέβαιο ότι αυτός ο φαρισαϊσμός θα πέσει στο κενό. Διότι οι συμπολίτες μας θυμούνται πάρα πολύ καλά ότι εδώ και μήνες δίνω μόνος, με μοναδικούς συμπαραστάτες  τον κύριο Νανόπουλο, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, και τον κύριο Λάσκα, πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, τον αγώνα για να επαναλειτουργήσει το Στρατόπεδο, για να υπάρξει αύριο για τον εμπορικό κόσμο της Κορίνθου, για να μην μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και άσυλο έκνομων στοιχείων.  Σε όλους αυτούς που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες έχω μία ξεκάθαρη απάντηση: ο αγώνας μου για την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του. Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του σε Κέντρο Υποδοχής λαθρομεταναστών, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Έχω βεβαίως ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιους σχεδιασμούς. Τέλος δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την αχαρακτήριστη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση των Κέντρων Υποδοχής σε 30 σημεία της ελληνικής περιφέρειας, με ή χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Η στάση του δεν εκπορεύεται ούτε από ανθρωπισμό για τους μετανάστες, ούτε από αγωνία για την ασφάλεια των πολιτών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανησυχεί για το πολιτικό του μέλλον, διότι ο ζωτικός χώρος για τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών έχει στενέψει. Γι’ αυτό παραμονές εκλογών έρχεται να ξεφορτώσει το τεράστιο πρόβλημα της εκλογικής του περιφέρειας με τους λαθρομετανάστες στην ελληνική επαρχία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί όλα αυτά όταν ψήφιζαν τον νόμο – μαγνήτη της ιθαγένειας για τους λαθρομετανάστες.»

Γ. Δέδες: Θα αποφασίσει η Περιφέρεια

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα… Έγινε μια πρώτη ενημέρωση στους Περιφερειάρχες, το θέμα θα απασχολήσει την Περιφέρεια στο Περιφερειακό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, όπου και θα συζητηθεί το θέμα και θα πληροφορηθούν οι πολίτες τις απόψεις που θα κατατεθούν και τις αποφάσεις που θα παρθούν».

Κ. Γιώτης: Δεν ενδείκνυται κάτι τέτοιο στην Κόρινθο

«Δεν πιστεύω ότι το στρατόπεδο θα γίνει κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, δεν ενδείκνυται κάτι τέτοιο, γιατί βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει, εκτός αν η Περιφέρεια κάνει το ολίσθημα και τον προτείνει σαν χώρο. Είμαι αντίθετος σε αυτό και οι πληροφορίες μέχρι τώρα λένε, ότι άλλο πράγμα θα γίνει στο στρατόπεδο.


Αθ. Κόρκας: ΄Θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο’

«Είμαι αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι θέσεις μας είναι γνωστές για τη λειτουργία και τη χρήση του στρατοπέδου. Θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, θα μας βρουν απέναντι και εν όψει των εκλογών αυτοί που σκέφτονται να κάνουν το στρατόπεδο κέντρο λαθρομεταναστών. Είναι απαράδεκτο μέσα στο κέντρο της πόλης να υπάρχει κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει προβλήματα και θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο»