Κέντρο λαθρομεταναστών στο Λέχαιο;

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012


Μετά τον –κατά πάσα πιθανότητα-αποκλεισμό του στρατοπέδου της Κορίνθου, ένας νέος κατάλογος του υπουργείου Άμυνας που εστάλη την περασμένη Τετάρτη στην αστυνομία, περιλαμβάνει ακίνητα στην περιοχή του Λεχαίου

Νέα εξέλιξη και νέο «πονοκέφαλο» φαίνεται ότι έχουμε στην Κορινθία όσον αφορά και πάλι στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Μετά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις ότι –πιθανότατα- αποκλείεται ο χώρος του στρατοπέδου της Κορίνθου για κάτι τέτοιο, ένας νέος κατάλογος που απεστάλη από το υπουργείο Άμυνας στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και τον οποίο έχει στη διάθεσή της και ανακοίνωσε η ΄Καθημερινή΄ περιλαμβάνει στους υποψήφιους χώρους και ακίνητα στην περιοχή του Λεχαίου Κορινθίας! 

Το δημοσίευμα με τον νέο κατάλογο περιοχών…
Κατάλογο με έξι νέα ανενεργά στρατόπεδα ικανά να μετατραπούν σε κέντρα «κλειστής φιλοξενίας» λαθρομεταναστών απέστειλε την περασμένη Τετάρτη στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στον κατάλογο, τον οποίο έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», περιλαμβάνονται εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα εντός και εκτός Αττικής, τα οποία είναι πιθανό να ενταχθούν στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χωροθέτηση νέων κέντρων «κλειστής φιλοξενίας» σε κάθε μια από τις δέκα περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις της 3ης και 4ης Μοίρας «Νίκη» στην Ανατολική Αττική, το πρώην «2ο ΑΚΕΠ» στην Αυλίδα, καθώς και ακίνητα στο Λέχαιο Κορινθίας, στην Κατερίνη αλλά και στην περιοχή «Κουτσοπόδι» στον νομό Άργους. Δεν πρόκειται για την οριστική λίστα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταρτίζουν από κοινού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά για επιπλέον εγκαταστάσεις που στις 28 Μαρτίου προστέθηκαν στον κατάλογο των στρατοπέδων που τελούν υπό κατάργηση έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της «Κ», ο οριστικός κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περισσότερα από 8 έως 10 ανενεργά στρατόπεδα.
Αναμένονται οι φάκελοι αξιολόγησης…
Από τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γρηγόρη Μπαλάκο έγινε προσπάθεια οι «υποψηφιότητες» να εξεταστούν λεπτομερώς και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάχθηκε φάκελος αξιολόγησης για καθεμιά από αυτές. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τους επιτελείς του «Πενταγώνου» ζητήθηκε να διευκρινιστεί ποιο από τα 13 προτεινόμενα στρατόπεδα έχει «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς και ποιο όχι. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναμένεται να καταλήξει το αργότερο τη Δευτέρα σε πρόταση 8 - 10 στρατοπέδων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση και με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Αναμένονται νέες δηλώσεις…
Τα μόνα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή του Λεχαίου, είναι η μεγάλη έκταση στο χώρο του αεροδρομίου, πίσω ακριβώς από το γήπεδο της περιοχής. Μάλλον αναμένονται νέες εξελίξεις και δηλώσεις, ίσως και αντιδράσεις για το θέμα αυτό. Ήδη έχουν καταγραφεί οι αντιδράσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών και φορέων για το χώρο του 6ου Σ.Π. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν νέες δηλώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα που μάλλον θα απασχολήσει έντονα και το Δήμο και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού, αλλά και την τοπική κοινωνία.