Γ. Δέδες: Κορυφαίοι επιστήμονες εξετάζουν την καταβύθιση στο Δερβένι

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο μείζον θέμα της διάβρωσης στην περιοχή του Δερβενίου αναφέρθηκε  ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γ. Δέδες. Να σημειώσουμε ότι ήδη η περιοχή με απόφαση της Περιφέρειας έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης μίσθωσε δωμάτια σε ξενοδοχείο για τη διαμονή κατοίκων που κινδυνεύουν τα σπίτια τους (βλέπε παρακάτω). Σχετικά με το φαινόμενο στην περιοχή και τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την ασφάλεια των κατοίκων, ο κ. Δέδες ανέφερε: «Είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός για τα δεδομένα της περιοχής και ένα φυσικό φαινόμενο τοπικής έκτασης, αλλά μεγάλης έντασης, για το οποίο κινητοποιηθήκαμε και για την άμεση αντιμετώπισή του. Μετά από κάποιες διαδικασίες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας, επιλήφθηκαν του θέματος και κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από εισήγηση του κ. Τατούλη στην υπηρεσία Πολιτικής προστασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας για τους κατοίκους και για να γίνουν ανεμπόδιστα οι επιστημονικές έρευνες που απαιτούνται για να διαπιστωθεί η φύση και η έκταση του φαινομένου». Ο κ. Δέδες πρόσθεσε ότι δεν είναι από τα συνήθη φαινόμενα της διάβρωσης, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις και ενδείξεις, κάνουν λόγο για καταβύθιση. Έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη κληθεί και επισκεφτεί την περιοχή κορυφαίοι επιστήμονες σε τέτοιου είδους θαλάσσια φαινόμενα οι οποίοι θα δώσουν απαντήσεις, έτσι ώστε να υπάρξουν οι άμεσες αλλά και οι τεχνικές λύσεις και οι πιο μεσοπρόθεσμες που θα υλοποιηθούν κατασκευαστικά έργα για την προστασία της περιοχής. Ήδη έχουν εκκενωθεί τα σπίτια που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα και έχουν ειδοποιηθεί όσοι έχουν παραθεριστικές κατοικίες κι έτσι και επίσημα η περιοχή είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ !

Μετά τη δραματική τροπή που πήραν τα πράγματα στη Δυτική Κορινθία –αναμενόμενη για πολλούς- άρχισε κάποια κινητοποίηση για να διορθωθούν τα …αδιόρθωτα!!! Χρόνια τώρα μιλάμε για την διάβρωση των ακτών που τρώει…τη στεριά και τώρα ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα!!! Σύμφωνα με δελτίου τύπου από τον Δήμο Ξυλοκάστρου γνωστοποιούνται τα εξής: ΄΄Την 29/02/2012, στο δυτικό όριο του οικισμού Δερβενίου, λόγω ασυνήθιστων κυματισμών, «εξαφανίστηκε» τμήμα της παραλίας μήκους 60 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων περίπου.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποσκαφτεί μέρος του εδάφους που στηρίζεται η θεμελίωση των κατοικιών (6 κατοικίες). Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθώς  και   ο κ. Β. Κελλάρης, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους συμπολίτες μας, ζητώντας την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Η ανταπόκριση των κ. Πέτρου Τατούλη και κ. Γεωργίου Δέδε ήταν άμεση. Έγιναν δύο εκθέσεις αυτοψίας από τους μηχανικούς του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και τρεις επί τόπου επισκέψεις από μηχανικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικούς σε έργα διάβρωσης ακτών. Όλοι οι μηχανικοί στις εκθέσεις αυτοψίας συμφωνούν πως τα γεγονότα αποτελούν ενδείξεις για γεωλογικό φαινόμενο. Με αίτημα του κ. Π. Τατούλη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση  αποφασίστηκαν:
1.      Η φιλοξενία από το Δήμο 2 οικογενειών σε ξενοδοχείο της περιοχής, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κατοικιών.
2.      Η άμεση προσωρινή λύση, με την τοποθέτηση ογκολίθων ώστε να εκτονωθεί η δράση των κυμάτων.
3.      Εξειδικευμένη έρευνα, μελέτη  του φαινομένου και έργο μονιμότερης προστασίας.΄΄

Η ανακοίνωση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τοπική Κοινότητα Δερβενίου Κορινθίας μετά την άμεση παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  την κήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Δερβενίου Κορινθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  ύστερα από την  καταστροφή που υπέστη η περιοχή σε τμήμα της ακτογραμμής με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης κατοικημένων κτιρίων εξαιτίας  του υποβιβασμού της επιφάνειας του βυθού. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής ήταν η απόφαση που ελήφθη και βάση της οποίας ο συντονισμός ανατέθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.