Απόφαση εξαθλίωσης και πείνας το επίδομα ανεργίας στα 359 ευρώ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κατά 22% μειώνονται, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη, τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας, ακολουθώντας τη μείωση που κατώτατου μισθού κατά το ίδιο ποσοστό. Η μείωση των επιδομάτων θα ισχύσει από τις 12 Μαρτίου και παρά τις αναφορές του υπουργού Εργασίας στους δημοσιογράφους πως εξετάζεται η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ανέργων από τη μείωση, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη. Πηγές του υπουργείου, μάλιστα, ανέφεραν, ότι η υπογραφή της απόφασης θεωρήθηκε επιβεβλημένη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η κατ' αρχήν, επικύρωση του νέου ελληνικού προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ! Η παραχώρηση λοιπόν των νέων δανείων στη χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την απόλυτη εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς το Υπουργείο, παραδεχόμενο ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να «σφάξει στο γόνατο» ανέργους και άλλους δικαιούχους του ΟΑΕΔ προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ! Στο εξής, το βασικό επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 359 ευρώ! Και σε μια προσπάθεια να ''χρυσώσει'' το χάπι, το Υπουργείο κάνει λόγο για ενδεχόμενη πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, σε συνεννόηση πάντα με την Τρόϊκα! Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν μικρότερες μειώσεις σε ειδικές κατηγορίες ανέργων. Σε αυτή την περίπτωση απλά θα μιλάμε για φτώχεια και εξαθλίωση δύο ταχυτήτων και όχι βέβαια για κάποια ''ευνοϊκή'' ρύθμιση προς όφελος κάποιων! 

Κ. Μαλανδρένης: Ούτε στο Πακιστάν δεν συμβαίνουν αυτά!

«Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν… Άντε να ζήσει άνεργος με οικογένεια με 360 ευρώ! Ούτε στο Πακιστάν δεν συμβαίνουν αυτά! Θέλουν να μαζέψουν λεφτά από το μεροκάματο και τις συντάξεις των Ελλήνων. Έπιασαν τόσους που χρωστάνε εκατομμύρια και τους άφησαν ελεύθερους. Και όλο το βάρος το πληρώνουν οι μικροί, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Και από την άλλη η ανεργία καλπάζει. Όλοι μιλάνε για ανάπτυξη και δεν έχουν ρίξει για….την ανάπτυξη ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση και δυστυχώς θα έρθουν και χειρότερα. Είμαι πολύ απογοητευμένος και από την κυβέρνηση και από την τρόικα και από όλους όσους παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα… Αρκεί να πάρουν λεφτά. Κι ας πεινάει ο κόσμος κι ας μην έχει να αγοράσει ούτε τα φάρμακά του για να γίνει καλά. Αν δεν κάνουν κάτι οι πολιτικοί, αν δεν πέσουν χρήματα στην αγορά, δεν θα γίνει τίποτα. Ήδη διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί έχουν καταντήσει επιδόματα πια και καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί στην αγορά. Η ύφεση θα μεγαλώσει κι άλλο. Η ανεργία στην Κορινθία είναι συνεχώς αυξανόμενη και μήνα με το μήνα ανεβαίνει. Επιχειρήσεις δεν ανοίγουν , αλλά μόνο κλείνουν. Και οι λίγες επιχειρήσεις που έχουν μείνει, συνεχώς μειώνουν το προσωπικό τους. Η οικοδομή έχει σταματήσει και οι οικοδόμοι είναι άνεργοι κατά 70-80%, κάνοντας 1ή 2 μεροκάματα το μήνα! Πολλοί δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα για να έχουν ιατρική περίθαλψη. Τι άλλο να πω; Και μη χειρότερα!!».

Ν. Καραβάς: Μας οδηγούν σε επιδόματα και μισθούς πείνας

«Θέλω να καταγγείλω κυβέρνηση και τρόικα για την ανάλγητη συμπεριφορά και την άνευ όρων επίθεση στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Είναι παράλογο, άδικο και απάνθρωπο θα έλεγα, να μειώνουμε περαιτέρω το ήδη συρρικνωμένο επίδομα ανεργίας, πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας που είναι τα 400 ευρώ. Δείχνουν ξεκάθαρα με τη συμπεριφορά τους ότι θέλουν να μας οδηγήσουν σε μισθούς και επιδόματα πείνας χωρών ανατολικής Ευρώπης ενώ παράλληλα δεν κάνουν τίποτα για να συγκρατήσουν τις τιμές που όλο και περισσότερο αυξάνονται κάνοντας αδύνατη την επιβίωση των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στα συνδικάτα και σε κάθε μορφή αγώνα που αυτά προκηρύσσουν. Ας γίνει πια ξεκάθαρο σε όλους ότι μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να αποτρέψουμε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές».