Π. Τατούλης: Εξασφαλίσαμε ειδικό αναπτυξιακό πακέτο 120 εκ.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την αιρετή περιφέρεια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη. Ο κ. Τατούλης στην εισήγησή του, έχοντας στο πλευρό του μερικούς από τους στενούς του συνεργάτες , όπως την Αντιπεριεφερειάρχη ανάπτυξης και έργων κ. Κωνσταντίνα  Νικολάκου, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιο  Πουλοκέφαλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Ανδρέα Πουλά, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας του εσωτερικού ελέγχου και την βελτίωση του εργαστηρίου τεχνικών έργων για έλεγχο της ποιότητας των έργων που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού όπως τόνισε παρατηρούνται στις περιφερειακές ενότητες δυσανάλογες προσφορές και ποσοστά εκπτώσεων κάτω του 10%. Σημείωσε πως στα τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμος ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας και στις αρχές Απριλίου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση αυτού του οργανισμού στον οποίο σημαντική θέση θα κατέχει η υπηρεσία του εσωτερικού ελέγχου. Επιπλέον ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε και την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τα θέματα ελέγχου των έργων που υλοποιούνται που θα αφορούν τόσο στην ποιότητα των έργων όσο και στο χρόνο παράδοσης. Οι έλεγχοι θα είναι αιφνιδιαστικοί, όπως επεσήμανε ο κ. Τατούλης. Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο περιφερειάρχης ήταν το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που για πρώτη φορά θα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από το Υπουργείο ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως τόνισε το πρόγραμμα αυτό θα είναι ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη 5ετία.
Ανακοίνωσε επίσης πως μετά από συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο Υπουργείο Πολιτισμού θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του αρμόδιου υπουργείου προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση μελέτης για ένα μεγάλο Μουσείο για τη Σπάρτη, και που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών, ενώ ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής αρχιτεκτονικός. Το κοστος θα ανέλθει στα 2εκ 800 χιλιάδες ευρώ. Επίσης θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την αναστύλωση και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και επιπλέον θα δημιουργηθεί κατά μήκος του δρόμου Λεύκτρο Σπάρτη (νέα χάραξη) πολιτιστική και ιστορική διαδρομή (η πρώτη που θα έχει αναφορά στον Παυσανία) Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμα πως εστάλη η τροπολογία στον κ. Χρυσοχοϊδη για το fast track  ενώ ήδη επεξεργάζεται πρόταση το Υπουργείο για τις ΜΜΕ.
 

Για τα σκουπίδια ο κ. Τατούλης είπε πως η αρμοδιότητα ανήκει εξολοκλήρου στους δήμους και η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και μάλιστα τόνισε πως έχουν το ρόλο του αρωγού στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ μίλησε για χρόνους που θα είναι πολύ σύντομοι για την δημιουργία της μονάδας αυτής και τόνισε πως αυτοί που μιλούν για ευθύνη της Περιφέρειας έχουν αγκυλωμένες αντιλήψεις και θέλουν να θολώσουν τα νερά , Σημείωσε ακόμα πως τα πρόστιμα δεν έχουν επιβληθεί λόγω της κινητικότητας που υπάρχει από πλευράς περιφέρειας και οι δήμαρχοι θα πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα γιατί ο χρόνος πέρασε και ήδη έχουν ολιγωρήσει και κωλυσιεργήσει σημαντικά. Επίσης συμβούλευσε τους δημάρχους να μην ασχολούνται μόνο με αυτό το θέμα, αφού ο ρόλος τους δεν είναι μονοσήμαντος και θα πρέπει να ασχοληθούν και με θέματα ανάπτυξης.
 

Ανακοίνωσε ακόμα πως αρχές Μαΐου αντιπροσωπεία της Περιφέρειας θα βρεθεί στο Ρηνανία- Βεστφαλία για το πρώτο μέρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών ενώ η αντίστοιχη επίσκεψη θα γίνει στην Τρίπολη της αντιπροσωπείας της Ρηνανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 

Ο κ. Τατούλης υπεραμύνθηκε για μια φορά ακόμα των Ειδικών οικονομικών ζωνών και σημείωσε ότι προχωρά η διαδικασία και εκείνο που απαιτείται για την Περιφέρεια είανι να σταθεροποιηθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν δυνατότητες ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ενώ τόνισε πως όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα από τις ΕΟΖ αυτό έγινε λόγω κακών χειρισμών και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων, ενώ σημείωσε πως δε θίγονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα περισσότερο από όσο έχουν θιγεί μέχρι τώρα από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.


Μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση η αιρετή Περιφέρεια…

«Όλη η Ελλάδα ασχολείται με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης. Και συνέχισε: «Είμαστε πρωτεργάτες για ένα κλίμα ανταγωνιστικό μεταξύ των Περιφερειών. -Τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμος ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας και μάλιστα θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να εγκριθεί ο οργανισμός.
Βελτιώνουμε τις υποδομές -παραλάβαμε 6 σημαντικά έργα έτοιμα να καταρρεύσουν. Εξασφαλίσαμε πιστώσεις και μετά από προσωπική παρέμβαση εξασφαλίσαμε την έγκριση για την δημιουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος 120 εκατομμυρίων κάτι που  γίνεται για πρώτη φορά . -Υπεγράφη με το υπουργείο πολιτισμού προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου στη Σπάρτη προϋπολογισμού 2,8 εκ .πρόκειται για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό . -η πρωτοβουλία για το περιφερειακό fast truck παίρνει το δρόμο της κάτι που το διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδης…


Για τη διαχείριση των απορριμμάτων…
Ακούγονται πολλές φωνές αλλά η διαχείριση των αποβλήτων είναι ευθύνη των δήμων. Είναι ανεπίτρεπτο άνθρωποι που έχουν υπογράψει τον περιφερειακό σχεδιασμό να μην ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η ευθύνη είναι δική τους, εμείς είμαστε αρωγοί. Όλοι οι ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτοι και μη, πρέπει να κλείσουν. Εμείς το κάναμε γνωστό και ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει .Οι δήμοι ολιγώρησαν γιατί νόμιζαν ότι έχουν χρόνο. Ο χρόνος τελείωσε δεν μπορεί να ασχολούμαστε συνεχώς με το θέμα των σκουπιδιών πρέπει οριστικά να απαλλαγούμε. Η Περιφέρεια δεν θα χαριστεί σε κανέναν, οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και τα πρόστιμα  θα επιβάλλονται. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι αν δεν ήταν ορατές οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα τα πρόστιμα θα ήταν ΄΄αδιαχείριστα΄΄ και θα  έφθαναν για Κόρινθο και Τρίπολη  στο ποσό των 7-8 εκατομμυρίων και ακόμα περισσότερο στις υπόλοιπες πόλεις!


Τι ανέφερε ο Π. Τατούλης για Περιφερειακά   Μ.Μ.Ε

Την τιμητική τους είχαν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κ. Τατούλη. Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του τύπου –έντυπου και ηλεκτρονικού- μίλησε για υψηλό επίπεδο συνεργασίας ενώ σημείωσε  ότι αυτή την δύσκολη περίοδο καταφέρνουν να στέκονται στο  ύψος των περιστάσεων και να αποτελούν  ένα σημαντικό πυλώνα στην ενημέρωση των πολιτών . Συμπλήρωσε δε ακόμα ότι τα Περιφερειακά Μέσα καταφέρνουν να είναι απαλλαγμένα από την βαθιά δουλεία των κεντρικών Μ.Μ.Ε. Τέλος υπογράμμισε ότι πιστεύει στη καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έστω και αν κάποιες στιγμές καταγράφονται υψηλοί τόνοι κριτικής -ακόμα και υπερβολές- αλλά στη δημοκρατία έτσι πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα  κατέληξε ο Π. Τατούλης.