Kινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι των Δήμων

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να μην πάρουν καθόλου 15νθήμερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Κορινθίων κ. Γ. Ρουμελιώτης

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι ή να λάβουν και αρνητικά εκκαθαριστικά για τους επόμενους έναν ή δύο μήνες αντιμετωπίζουν περίπου 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 21.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, 13.000 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 30.000 στο Δημόσιο, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία οι αποδοχές ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο, αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Έπειτα από καθυστέρηση τριών μηνών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα -πιθανότατα και σήμερα- την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε και από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα επιπλέον ποσά που έλαβαν από το Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάποιοι συμβασιούχοι θα κληθούν να... επιστρέψουν χρήματα!

Οι 8μηνίτες
Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρεται η εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4024, που αναγράφει ότι η μείωση στις αποδοχές θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό έως και 25% τον πρώτο χρόνο και σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πλειονότητα 8μηνίτες υπαλλήλους (εκτός των εκπαιδευτικών), οι οποίοι πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να «εξαφανίζονται» αφού οι συμβάσεις τους λήγουν εντός του έτους και δε θα ανανεωθούν. Η υπουργική απόφαση για τις αποδοχές των συμβασιούχων,  αναφέρει ότι μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και 7 χρόνια προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους προκειμένου να καταταχθούν σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνουν τον βασικό μισθό του εισαγωγικού κλιμακίου. Δικαιούνται τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, παραμεθόριων περιοχών, εορτών και αδείας, καθώς και την οικογενειακή παροχή, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους.

Συμβασιούχοι ΟΤΑ: Παρακράτηση του 65% των αποδοχών
Σημαντικές απώλειες θα καταγράψουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα το επίδομα κίνησης (260 ευρώ), το επίδομα ειδικής απασχόλησης (170 ευρώ) και το κίνητρο απόδοσης (50 ευρώ). Εάν ένας άγαμος συμβασιούχος υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Καθαριότητα δήμου έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2011 8μηνη σύμβαση που λήγει τον Μάιο του 2012, έχει λάβει μέχρι σήμερα -για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο- επιπλέον 1.590 ευρώ (530 ευρώ μηνιαίως). Ο βασικός μισθός που θα λάβει με το νέο μισθολόγιο είναι 858 ευρώ και μέχρι το Μάιο θα πρέπει να λάβει συνολικά 2.574 ευρώ, εκ των οποίων θα παρακρατηθούν τα 1.590 (το 65%) των συνολικών αποδοχών του.

Γ. Ρουμελιώτης – πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Δήμου Κορινθίων:
΄Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να μην πάρουν καθόλου 15νθήμερο΄

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Κορινθίων κ. Γ. Ρουμελιώτης, σχετικά με το θέμα που αναμένεται να πλήξει πολλούς εργαζόμενους και στην περιοχή μας, τόνισε: «Είχαμε προειδοποιήσει σαν ΟΤΑ την Πολιτεία, την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, ότι πρέπει από τις αρχές Νοεμβρίου να ισχύσει το Ενιαίο Μισθολόγιο και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι βάσει αυτού, για να μην υπάρξουν τόσο μεγάλες διαφορές με τις αναδρομικές διαφορές. Δυστυχώς όμως, το βραδυκίνητο σύστημα, ακόμα και εδώ ήταν απογοητευτικό! Τώρα κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να μην πάρουν καθόλου 15νθήμερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε μια δύσκολη εποχή για όλους».