ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ τα χωριά της Κορινθίας

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Κοιμούνται το βράδυ και δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα βρουν το σπίτι τους όπως το άφησαν, αν θα είναι καλά οι ίδιοι και η οικογένειά τους, ή αν θα έχουν πέσει θύματα κι αυτοί της μεγάλης λαίλαπας της εποχής, της εγκληματικότητας

ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Μια λέξη που σήμερα φαντάζει πολυτέλεια σε όλη την Ελλάδα της κρίσης και της παραβατικότητας κάθε λογής, της εγκληματικότητας που πολλές φορές δεν υπολογίζει καν την ανθρώπινη ζωή, στο βωμό του ελάχιστου έστω «κέρδους» και της λείας μερικών ευρώ ή κάποιων αντικειμένων αξίας που αργότερα θα μπορούν να πουληθούν. Το ίδιο σκηνικό και στην Κορινθία, θύμα κι αυτή της μεγάλης κρίσης που «σαρώνει» αξίες ακόμα και την ίδια την αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα χωριά, οι κάτοικοι που ήδη ένιωθαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και τις μεγάλες πόλεις, σήμερα νιώθουν για τα καλά στο πετσί τους, την ανασφάλεια, τις κλοπές και τις ληστείες ακόμα και για λίγα ευρώ. Κοιμούνται το βράδυ και δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα βρουν το σπίτι τους όπως το άφησαν, αν θα είναι καλά οι ίδιοι και η οικογένειά τους, ή αν θα έχουν πέσει θύμα κι αυτοί της μεγάλης λαίλαπας της εποχής. «Χθες έκλεψαν το γείτονα, αύριο μήπως έρθουν και σε μένα;», είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτονται σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο από τους Αγίους Θεοδώρους και την Περαχώρα, μέχρι τη Νεμέα, τη Βόχα, και τα χωριά του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου…

Θέλουμε απλά να είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας!

Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία κάθε φορά που γίνεται το ερώτημα: «Τι συμβαίνει στο χωριό σας με την εγκληματικότητα;». Μιλήσαμε ενδεικτικά με δυο –τρεις κατοίκους χωριών –εκτός από τους Δημάρχους- και οι απαντήσεις όλες ίδιες και μονότονες: Θέλουμε απλά να είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας! Μας έχουν ξεχάσει και μας έχουν αφήσει στη μοίρα μας! Η αστυνομία φυλάει τους «μεγάλους» και έχει πολύ καιρό να περάσει από δω! Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι και η αστυνομία έχει πολλά προβλήματα και ελλείψεις, όχι μόνο προσωπικού, αλλά ακόμα και σε καύσιμα για την κίνηση των περιπολικών! Μέχρις εδώ έχουμε φτάσει, δυστυχώς!!!

Αν. Παπακυριάκος – Δήμαρχος Βέλου – Βόχας:
Ο κόσμος ζητά συνεχώς βοήθεια, είναι απεγνωσμένος

«Αντιμετωπίζουμε τρομερά προβλήματα καθημερινά! Έχουμε ήδη τοποθετήσει δύο αυτοκίνητα ιδιωτικής ασφάλειας για περιπολίες, μόνο και μόνο για να υπάρχει ένας έλεγχος και να μπορούν να ειδοποιήσουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι. Δυστυχώς τα κρούσματα είναι αυξανόμενα. Μπαίνουν σε σπίτια, σε καταστήματα, ακόμα πια και το πρωί! Από την άλλη και η αστυνομία ζητάει περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ έχει όπως μαθαίνουμε και έλλειψη ακόμα και σε καύσιμα! Πήγε ένας κάτοικος στο κτήμα του και από 20 στρέμματα που έχει, του είχαν κλέψει όλα τα σίδερα! Έκλαιγε ο άνθρωπος! Ο κόσμος ζητά συνεχώς βοήθεια, είναι απεγνωσμένος γιατί νιώθει ανασφάλεια και βλέπει ότι χειροτερεύουν τα πράγματα. Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις από την αστυνομία, αλλά δυστυχώς η φτώχεια και η κρίση δημιουργεί κι άλλα παρόμοια φαινόμενα».

Α. Κλαδούχος – Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης:
Πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί η αστυνομία

«Ο κόσμος ζητά αστυνόμευση. Οι κλοπές είναι πολλές και στα χωριά, αλλά και μέσα στην πόλη του Ξυλοκάστρου. Πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί η αστυνομία. Αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας. Γι΄ αυτό πληρώνουμε φόρους… Για να έχουμε τουλάχιστον τα αναγκαία, όπως η ασφάλεια. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Έχουμε στείλει κατ΄ επανάληψη έγγραφα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αστυνομία, Περιφέρεια και ζητάμε άμεσα μια λύση».


Κ. Λογοθέτης – Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων:
Υπάρχουν ήδη προτάσεις από οικισμούς για ιδιωτική ασφάλεια

«Υπάρχει τεράστιο θέμα… Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην αστυνομία κι αυτό φαίνεται… Είμαστε ένας μεγάλος Δήμος με δύο πολύ μικρά τμήματα και με λίγους αστυνομικούς. Υπάρχουν ήδη σκέψεις και προτάσεις από οικισμούς και Δημοτικά διαμερίσματα για να βάλουν ιδιωτική ασφάλεια. Είναι τραγικό να καταφεύγει κάποιος σε τέτοια μέσα! Από τα βασικά που θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος, είναι η ασφάλεια, κι όμως κι αυτή, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες δεν μπορεί να προσφερθεί επαρκώς».

Ε. Ανδριανάκος – Δήμαρχος Νεμέας:
Πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί οι κάτοικοι είναι ανάστατοι

«Έχουμε ζητήσει ήδη προσφορές από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και μας έχουν στείλει 5-6. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ στη Νεμέα και στα χωριά μας. Και θα είχαμε ήδη προχωρήσει στην ιδιωτική ασφάλεια, αλλά προς το παρόν δεν γίνεται, επειδή δεν έχει «περάσει» ακόμα ο προϋπολογισμός. Πάντως η κατάσταση με την εγκληματικότητα είναι πολύ άσχημη στην περιοχή… Σίγουρα πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί οι κάτοικοι είναι ανάστατοι…».