ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012


Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε διεξοδικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015». Η βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη, η οποία και συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής, κατέθεσε τις παρατηρήσεις της σε συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου και έθεσε ζητήματα που αφορούν τόσο την προστασία των πολιτών, όσο και την καλή λειτουργία της αγοράς.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:
Η κα βουλευτής, καταρχήν, αναφέρθηκε με στοιχεία στα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο των αδειών υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών και στο παρεμπόριο. Παρότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στην αγορά, η ζημιά του παρεμπορίου στα δημόσια ταμεία αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ετησίως. Για να ελέγξει τον συγκεκριμένο χώρο, η Πολιτεία μεταφέρει πλέον την ευθύνη έγκρισης του αριθμού των αδειών από τους δήμους στις Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις και των ελέγχων στις κατά τόπους Περιφέρειες και στα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της μεταφοράς αυτής, η κα βουλευτής τόνισε ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι έντιμοι μικροπωλητές στην έκδοση των νέων αδειών και να μην εξαντληθεί η αυστηρότητά της Πολιτείας στην επιβολή προστίμων σ' αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η πλειοψηφία ανήκει αντικειμενικά στις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρατηρήσεις στις οποίες συνηγόρησε και ο παρών αρμόδιος υφυπουργός κος Σωκράτης Ξινίδης.

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ  ΣΤΑ ΠΛΩΤΑ ΜΕΣΑ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ:
Η κα βουλευτής επικρότησε την απόφαση να εξαιρεθούν οι υπηρετούντες στα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος από την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, εξαίρεση που αφορά και τους υπηρετούντες στα πλωτά μέσα της Διώρυγας Κορίνθου. Επιπλέον, τόνισε ότι η προσπάθεια οργάνωσης στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα δεν πρέπει να περιοριστεί στην απογραφή. Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι η αξιοποίηση του ανάλογα με τα προσόντα και την εμπειρία κάθε υπαλλήλου, ώστε ακόμα και υπό το παρόν καθεστώς προσλήψεων να παρέχονται ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες.

ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:
Αναφορικά  με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, η κα Φαρμάκη έθεσε το ζήτημα των πλαστών αδειών φορτηγών διεθνών μεταφορών, που έχει απασχολήσει τις Περιφέρειες της χώρας. Από το κύκλωμα αυτό έχουν πλουτίσει πάρα πολλοί, ενώ βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε κυκλοφορία «μαϊμού» φορτηγά που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν. Η πρόταση της κας βουλευτού ήταν οι σχετικές ρυθμίσεις να συμβάλλουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των ιδιοκτητών «μαϊμού» φορτηγών που ζημιώνουν την εθνική οικονομία και τους νόμιμους μεταφορείς, αποκομίζοντας παρανόμως τεράστια κέρδη.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΖΙΝΟ:
Με αφορμή την συζήτηση στην επιτροπή για θέματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των παιγνίων, η κα Φαρμάκη έθεσε το ζήτημα της ενοποίησης των εισιτηρίων στα Καζίνο της χώρας. Η κα βουλευτής θύμισε στον αρμόδιο υπουργό  προηγούμενη δέσμευση του -και στην ίδια προσωπικά και στην Ολομέλεια της Βουλής- ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί. Όμως, ενώ έχουν ήδη προβλεφθεί 30 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για τον λόγο αυτό,  δεν υπάρχει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα καταδίκες και υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:
Η κα βουλευτής έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπονται για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ. Το ταμείο αυτό θεσπίστηκε για να αξιοποιήσει την περιουσία του δημοσίου σε όλη την χώρα. Αυτό που τόνισε είναι ότι την ώρα, που το ελληνικό δημόσιο σήμερα δεν εγγυάται για καμία από τις υποχρεώσεις του προς  ιδιώτες -πχ. εταιρίες ή τοπικούς εργολάβους, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει όλοι οι εθνικοί δρόμοι-, αλλά ούτε και τα αποθεματικά των ταμείων, τίθεται ζήτημα για τον λόγο που αναλαμβάνει το Δημόσιο την εγγύηση του συγκεκριμένου ταμείου, που ούτως ή άλλως διαχειρίζεται πολύ μεγάλης αξίας δημόσια περιουσία.

Καταλήγοντας στην ομιλία της η κα Φαρμάκη, τόνισε ότι σήμερα οι πολίτες κάνουν πολύ αυστηρή κριτική σε όλους τους πολιτικούς. Αυτό που πρέπει να  αποτελεί πρώτη υποχρέωση των βουλευτών στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι να συμβάλλουν στην βελτίωση του κράτους και στην αποτελεσματικότητα του. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα κράτος με σταθερότητα, αρχές και αξιοπιστία ώστε η κάθε αρρυθμία του να μην είναι δικαιολογία  για την μικροπολιτική τακτική του «κατόπιν ενεργειών μου» και συντεχνιακών ή «φωτογραφικών» διατάξεων, που πλήττουν τη νομιμότητα και το κύρος των θεσμών και που επιτρέπουν στον πολίτη να θεωρεί το κράτος ξένο ως προς αυτόν.