ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012


ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΝΕΤ FM»: «ΑΚΡΩΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ– Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Καλημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Τσιούτσια, καλημέρα κ. Σαράντη.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλημέρα – καλημέρα.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Μπεγλίτη να ξεκινήσουμε από τη σύσκεψη που είχαν χθες οι τρεις αρχηγοί κομμάτων με τον Πρωθυπουργό, το δια ταύτα ποιο  ήταν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, επαναβεβαιώθηκε το πρώτο σημαντικό και νομίζω, ότι αυτό πρέπει να το συγκρατήσουμε. Επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των τριών κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την Κυβέρνηση τόσο στην ίδια την Κυβέρνηση όσο και στον κ. Παπαδήμο. Και αυτό νομίζω, ότι χρειάζεται από καιρού εις καιρό να το επαναλαμβάνουμε, να το επαναβεβαιώνουμε.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Είχε τεθεί θέμα, υπήρξε αντίρρηση επ’ αυτού;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, θα σας πω. Θέματα υπάρχουν πολλά. Η συμπεριφορά και η πρακτική των κομμάτων πρέπει να αλληλοελέγχονται σε καθημερινή βάση για να αξιολογείται η αξιοπιστία, ο βαθμός υποστήριξης της Κυβέρνησης, ενδεχομένως τα παίγνια που γίνονται στο όνομα των κομματικών συμφερόντων ή σκοπιμοτήτων. Κατά συνέπεια, χρειάζεται, μέσα από τη συμμετοχή μας, να επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε ένα δύσκολο έργο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι και πολιτικά και ψυχολογικά πολύ σημαντικό, ως μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, κυρίως όμως, ως να μήνυμα προς τους εταίρους μας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε μια φάση σκληρών, δύσκολων διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και που, όπως σας είπα, είναι πάρα πολύ δύσκολες και με πολλά ανοιχτά θέματα.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλά για τους εταίρους θα έρθουμε στη συνέχεια γιατί ούτως ή άλλως το επίσημο κλιμάκιο της Τρόικας είναι εδώ από σήμερα το πρωί. Να μείνουμε όμως λίγο σ’ αυτή τη συνάντηση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το κάθε κόμμα, ο κάθε αρχηγός κόμματος δεν έθεσε ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Είναι αναγκαίο να λυθούν προβλήματα και να αμβλυνθούν εντυπώσεις ή παρεξηγήσεις, ώστε να προχωρήσουμε …
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Όπως – όπως;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν σας κρύβω ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε ένα θέμα, ένα θέμα σημαντικό που έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου …
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δηλαδή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Τσιούτσια θα αναφερθώ σ’ αυτό αμέσως μετά. Το βασικό θέμα είναι αυτό της πρακτικής που ακολουθείται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Μία στάση που πατά πάνω σε δύο βάρκες: στη βάρκα της συμπολίτευσης και της συγκυβέρνησης και, συγχρόνως, στη βάρκα της αντιπολίτευσης. Είναι μια διχοτομική, θα έλεγα στάση, που μπορεί βεβαίως να επιδιώκει να εξυπηρετήσει την τακτική, την στρατηγική του κόμματος της Νέας Δημοκρατία, ωστόσο όμως, δεν βοηθά την κοινή εθνική προσπάθεια την οποία έχουν αναλάβει τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Είναι μια τακτική κίνηση αυτή από την πλευρά σας, από την πλευρά του κ. Παπανδρέου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μία πραγματικότητα, την οποία εάν δεν την αναδείξουμε και αν δεν επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, φοβάμαι ότι θα υπονομεύσουν αυτή την κοινή προσπάθεια. Είναι μια ειλικρινής πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, με στόχο να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα, ορισμένες παρεξηγήσεις. Γιατί, από την πλευρά της ΝΔ, πηγάζει θα έλεγα, μία τακτική τριών ταχυτήτων. Άλλη τακτική στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν και συμφωνούν επί της αρχής για τα νομοσχέδια, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των κομμάτων έναντι των εταίρων. Άλλη στάση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που άλλα ψηφίζει, άλλα αρνείται να τα ψηφίσει ή και τα καταψηφίζει. Ένα παράδειγμα πολύ πρόσφατο και νωπό είναι το πολυνομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η 3η ταχύτητα, είναι η οργανωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας όπου, εκεί, συνεχίζεται μια αντιμνημονιακή ρητορική, η οποία βεβαίως έχει να κάνει περισσότερο με τις εσωκομματικές της επιλογές. Αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Σεβόμαστε όλα τα κόμματα, πόσο μάλλον, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Εμάς μας ενδιαφέρει η πρακτική στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Παπαδήμου και, βεβαίως, στο πλαίσιο της καθημερινής νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Μπεγλίτη ο κ. Παπανδρέου εκτός απ‘ αυτό απ’ ότι καταλαβαίνουμε, για αυτό το είπα μια χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα έλεγα, επιτρέψτε μου όμως να το πω χαμηλόφωνα, όχι με τη μορφή μιας χάρτας, αλλά με τη μορφή ενός πολιτικού πλαισίου. Ενός κειμένου που θα συνιστά ένα πολιτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, δεσμεύσεων και καλής πρακτικής συμπεριφοράς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έβαλε και θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου είπε το εξής. Είναι μια ιστορική ευκαιρία τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, να αναζητήσουν και να βρουν, γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα περιθώρια, κοινούς τόπους και κοινές συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Με τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Και μάλιστα αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, στη δυνατότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κυρίως όμως, και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω, με την μορφή μιας κοινής πρότασης για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών που ταλανίζουν σήμερα, με την υπερδιόγκωσή τους, την πολιτική μας ζωή.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Βρήκε συναίνεση σ’ αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτά θα τα δούμε προσεχώς. Την επόμενη περίοδο θα δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία σημαντική και ειλικρινή …
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μισό λεπτό, αυτή η πρωτοβουλία επί της ουσίας όμως δεν αλλάζει το στόχο αυτής της Κυβέρνησης; Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον, δεν δίνει ένα βάθος χρόνου σ’ αυτή την Κυβέρνηση; Μήπως μέσα απ’ αυτό το δρόμο ερχόμαστε αλλού;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δύο θέματα. Ξεκινώ από το δεύτερο που θέσατε κ. Σαράντη, το χρόνο της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου, κι αυτό είναι γνωστό, δεν είναι κάτι καινούργιο, επανέλαβε την υποστήριξή του στην παράταση της θητείας της Κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εμείς δεν βλέπουμε με τρόπο στατικό τη λειτουργία και την αποστολή αυτής της Κυβέρνησης, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Να υλοποιήσει το πλαίσιο αποφάσεων, που ελήφθησαν στις 26-27 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μια σημαντική κατά την άποψή μας επιτυχία της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ωστόσο, η Κυβέρνηση Παπαδήμου, μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει και για άλλα θέματα σήμερα που αποτελούν τμήμα αυτής της πολύπλευρης κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα μας.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν είναι στην αρχική συμφωνία όμως που έχει γίνει αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, μα ακριβώς γι’ αυτό είπαμε, ότι τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την εθνική τους ευθύνη. Να μη δουν με έναν τρόπο περιοριστικό τη λειτουργία της Κυβέρνησης, είναι ιστορική ευκαιρία για όλους μας, αναλαμβάνοντας την ιστορική μας ευθύνη, να βοηθήσουμε τη χώρα, να συμβάλουμε στην υπέρβαση της κρίσης και στην επίλυση προβλημάτων που καμιά Κυβέρνηση, ακόμα και η πιο ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, δεν μπορεί να επιλύσει. Τώρα για τη θεματολογία της Κυβέρνησης. Πέρα από τα θέματα, που όπως σας είπα αποτελούν τμήμα της αποστολής της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και μια σειρά άλλων θεμάτων. Ο κ. Παπανδρέου, παραδείγματος χάρη, έβαλε το θέμα της συναίνεσης στο χώρο της παιδείας, να βρούμε και να συμφωνήσουμε ένα σύστημα …
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ναι, εκεί απ’ ότι φαίνεται υπάρχει συναίνεση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ένα κοινό σύστημα εισαγωγής των παιδιών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συναίνεση στα θέματα του εθνικού φορολογικού συστήματος. Συναίνεση στα ευρύτερα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Το ζήτημα του «Σκοπιανού», έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα στους Διεθνείς Οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Χρειάζεται εκεί με ειλικρίνεια να τοποθετηθούμε όλα τα κόμματα και να βρούμε, όπως σας είπα, κοινή συμφωνία, γιατί πιστεύω ...
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των δύο άλλων αρχηγών και του Πρωθυπουργού επ’ αυτών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι κ. Σαράντη, θα σας πω. Πιστεύουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και τη συνέχεια του κράτους. Να  μην εγκλωβιστεί αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτή την αποστολή. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και σε άλλους, σημαντικούς χώρους. Και δεν μπορούν, αυτά  τα θέματα ή τα εμφανιζόμενα προβλήματα, να περιμένουν μέχρι τις εκλογές. Αυτήν τη θέση του κ. Παπανδρέου την υποστήριξε και ο κ. Καρατζαφέρης. Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του επανέλαβε τις γνωστές, και σ’ εσάς, θέσεις.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κυβέρνηση Ειδικού σκοπού.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αυτό τώρα το θέμα του ανασχηματισμού πώς έχει προκύψει; Δηλαδή αν έχουμε καταλάβει …
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Τι κουβέντα έγινε μέσα;
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αν έχουμε καταλάβει, αν υπάρξει ανασχηματισμός, θέλει να φύγουν κάποιοι Υφυπουργοί ή να γίνουν και ριζικές αλλαγές σε κορυφαία Υπουργεία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή ακούγεται τον τελευταίο καιρό με έναν τρόπο σκόπιμο, θα έλεγα και συνειδητά κατασκευασμένο, ότι για τις δυσλειτουργίες ή τις αρρυθμίες της Κυβέρνησης Παπαδήμου ευθύνονται οι εσωκομματικές διαδικασίες και εξελίξεις ή για να το πω πιο σκληρά, η κρίση του ΠΑΣΟΚ…
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν βοηθάει πάντως, όλο αυτό που περιγράψατε δεν βοηθάει την Κυβέρνηση Παπαδήμου; Δεν ξέρω αν κάνει κακό, πάντως δεν την βοηθάει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Σαράντη θα σας πω δύο πράγματα. Εμείς, με πολύ ώριμο και ήρεμο τρόπο, οδηγούμαστε σε διαδικασίες με τρόπο συντεταγμένο, δημοκρατικό, διαφανή, ενωτικό. Έχουμε προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμά μας. Έχουμε προσδιορίσει τις διαδικασίες μας, και αυτό δεν επηρεάζει την Κυβέρνηση. Αυτό που είπε ο Γιώργος ο Παπανδρέου χθες, στη συνάντηση, είναι ότι είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, του κ. Παπαδήμου, να αξιολογεί τη λειτουργία της Κυβέρνησης, των μελών της Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση να αποφασίζει, γιατί είναι αρμοδιότητά του και την σεβόμαστε, για τη σύνθεση της Κυβέρνησής του. Άρα, λοιπόν, έχει ο κ. Παπαδήμος …
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Άρα δεν θα μπείτε σε ένα παζάρι όπως την πρώτη φορά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς σε καμία περίπτωση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου, τον Πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Δεν θέλουμε να τον εξασθενίσουμε, δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν έχουμε σκοπιμότητες στις θέσεις μας. Άρα, λοιπόν, ο κ. Παπαδήμος εάν κρίνει ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται ανασχηματισμό, μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, ώστε να γίνει καλύτερη, αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μα ένας νέος Υπουργός πότε θα προλάβει, αφού σε τρεις μήνες θα πάμε σε εκλογές απ’ ότι …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, η ερώτησή σας, εμπεριέχει έναν αυτοματισμό και στηρίζεται σε μια γραμμική αξιολόγηση και ανάλυση των εξελίξεων. Οι εξελίξεις όπως αποδεικνύεται και τις τελευταίες μέρες ακόμα, ας θυμηθούμε παραδείγματος χάρη τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα με την υποβάθμιση της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, μπορεί να είναι δραματικές την επόμενη περίοδο. Άρα, λοιπόν, όλα συνδέονται και συναρτώνται όχι μόνο με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση, συναρτώνται επίσης με τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνή και στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει, αντίθετα, να το συμπεριλαμβάνουμε στην ανάλυσή μας, στην αξιολόγηση της κατάστασης, στους σχεδιασμούς μας.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κάτι τελευταίο, μια πολύ – πολύ σύντομη απάντηση. Επειδή εδώ είναι η Τρόικα με τις απαιτήσεις της, προέκυψε κάτι από τη σύσκεψη για το 13ο – 14ο μισθό και τις επικουρικές συντάξεις;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακόμα όχι. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Είχαμε χθες την ευκαιρία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να συναντηθούμε με τους κοινωνικούς φορείς, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, και να συζητήσουμε μαζί τους για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ανταλλάξαμε απόψεις, αναφερθήκαμε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κατωτάτου μισθού και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή και το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν επίσης σαφές και καθαρό. Υποστηρίζουμε τον κοινωνικό διάλογο, υποστηρίζουμε την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων ….
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Συγνώμη, αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο, ένα κόμμα πρέπει να έχει και  θέση ναι στις μειώσεις, όχι στις μειώσεις, ανεξάρτητα τι κάνουμε οι κοινωνικοί εταίροι. Σωστό είναι αυτό που λέτε, ότι πρέπει να …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η θέση μας είναι κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού. Θεωρούμε ότι είναι μια συζήτηση που δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, πολύ περισσότερο, ότι είναι μια συζήτηση που αγνοεί όχι μόνο τα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και την ίδια την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα, δεν μπορούμε να συζητούμε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εγκλωβιζόμενοι σε μια συζήτηση αδιέξοδη περί μείωσης του κατώτατου μισθού. Εμείς δεν συμφωνούμε μ’ αυτό.
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Μπεγλίτη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Και είστε καλά. Καλημέρα.