Και οι βουλευτές θέλουν… τα αναδρομικά τους

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Από την Κορινθία στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι, Θ. Κοτσώνης, Α. Χωρέμης και Αθ. Κόρκα – Η τελευταία ανακοίνωσε ότι έχει αποσυρθεί, όπως και ο Π. Τατούλης


Προκλητικές είναι οι οικονομικές αξιώσεις συνολικά 110 πρώην μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι ζητούν αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα με τον τόκο! Το πιο αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα είναι ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ονόματα προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και για τα οποία δεν έχει ακόμη αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Την ώρα δηλαδή που τα μέτρα λιτότητας πλήττουν όλους τους πολίτες, φορείς του Δημοσίου να βάζουν λουκέτο λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων και χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγούνται καθημερινά στην ανεργία, κάποιοι κρατικοδίαιτοι πέραν των βουλευτικών προνομίων, διεκδικούν τα… αναδρομικά τους, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με πρόσχημα τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς. Συνολικά 48 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 60 της Ν.Δ. είναι αυτοί που με αγωγές τους διεκδικούν αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Για παράδειγμα: Ένας ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές με τις αγωγές τους στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί. Και αυτό γιατί οι διεκδικήσεις τους αφορούν τα χρόνια θητείας του καθενός βουλευτή.  Κοινό σημείο στις διεκδικήσεις τους είναι το ποσό των 10.000 ευρώ που ζητούν σχεδόν όλοι από το ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που όπως ισχυρίζονται υπέστησαν λόγω της μη αναπροσαρμογής των αποδοχών τους.  Οι πρώτες αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ ήδη έχει αναβληθεί η εκδίκαση ορισμένων εξ αυτών για το Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εν μέρει δεκτές δύο αγωγές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για τις οποίες το ελληνικό δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, ενώ μία τρίτη απορρίφθηκε.

Κοτσώνης, Χωρέμης και Κόρκα από την Κορινθία…
Ανάμεσα στους 48 πρώην και συνταξιούχους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι και οι Κορίνθιοι, Θ. Κοτσώνης και Αν. Χωρέμης, ενώ από την πλευρά της Ν.Δ. και των 60 πρ. βουλευτών, η κα Αθηνά Κόρκα – Κώνστα…
Α. Κόρκα: Έχω αποσυρθεί από τη διεκδίκηση αναδρομικών                                                                                         
H πρ. βουλευτής Αθηνά Κόρκα δήλωσε: «Εδώ και 1,5 χρόνο από το Μάρτιο του 2010 εκτιμώντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, έχω δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου να προβεί σε όλες τις σχετικές  ενέργειες προκειμένου να παραιτηθώ από την αγωγή νόμιμων αναδρομικών αποδοχών βουλευτών και πρώην βουλευτών».

Π. Τατούλης:
Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση
Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει φερόταν να είναι και ο πρ. βουλευτής και νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο οποίος όμως με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αυτή από τις αρχές του 2010.  Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά από το ελληνικό δημόσιο,  έκανε την παρακάτω δήλωση: "Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά. Συνεπώς δε με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά."