ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ με συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012

Σε συμφωνία για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια το βράδυ της Κυριακής.  Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν νέα επικοινωνία το πρωί, προκειμένου να καθορίσουν το πρόσωπο που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης, καθώς και τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής συζητήθηκε το πρόσωπο που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης και υπήρξε συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν είναι αυτό του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα, γιατί νίκησε η Ελλάδα». Ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μετά το τέλος της, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν κατ' ιδίαν για λίγο. Η επόμενη επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών που θα αφορά το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της ΝΔ από τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.  «Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει» δήλωσε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να δούμε την δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη».

Πιθανότατα Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος

Επανειλημμένες ήταν οι επαφές ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, καθώς και τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ στις 5 το απόγευμα. Επίσης, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.   Πάντως, από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, κάτι που προγραμματικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει. Η Κομισιόν ζήτησε «περισσότερη σαφήνεια» όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ν.Δ. έθεσε «βέτο» για τον Π. Μπεγλίτη…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. φαίνεται να έχει θέσει βέτο όσον αφορά στον Κορίνθιο υπουργό Άμυνας Π. Μπεγλίτη για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Μπεγλίτης πρέπει να πούμε ότι ήταν από τους τελευταίους βουλευτές και υπουργούς που έμειναν στο πλευρό του κ. Παπανδρέου και ίσως ο μοναδικός υπουργός που εντός του υπουργικού συμβουλίου, δεν ζήτησε την παραίτηση Παπανδρέου. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε μπει «στο κάδρο» της κριτικής της Ν.Δ. για τις πρόσφατες κρίσεις στις Ένοπλες δυνάμεις, αιτιολογούν το «βέτο» Σαμαρά, που ζήτησε όπως φαίνεται να είναι εκτός της νέας κυβέρνησης ο Κορίνθιος υπουργός.
Πληροφορίες για άρνηση του Στ. Δήμα να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση
Δεν έδειχνε θετικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση ο Σταύρος Δήμας, που δέχθηκε την σχετική πρόταση από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο πρώην Επίτροπος, δεν θέλει να παίξει ρόλο στην μεταβατική κυβέρνηση και χθες το πρωί  ενημέρωσε για τις αποφάσεις του τον πρόεδρο της Ν.Δ. Όπως, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς, έκανε προσπάθεια, προκειμένου να μεταπείσει τον Δήμα, να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Α. Μανωλάκης:  Η Ελλάδα μπαίνει σε μια άλλη εποχή

«Υπήρχαν αρκετά θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά δεν μπορούσε από μόνη της να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές. Δεν είχε σχεδιαστεί καλά το δημοψήφισμα και αποδείχτηκε μπούμερανγκ. Η άλλη λύση ήταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας γι΄ αυτό πήρε και την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή. Ο νέος Πρωθυπουργός που πιθανόν θα είναι ο κ. Παπαδήμος, μαζί με μεγάλα στελέχη από τα δύο μεγάλα κόμματα ως αντιπροέδρους –μάλλον Βενιζέλο και Δήμα- με μια νέα σύνθεση κυβέρνησης, μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση, να παραμείνουμε στο ευρώ και να δείξουμε ότι θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα. Είναι μια θετική εξέλιξη τη οποία ήθελε και ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία. Εφόσον κάνουμε όλα αυτά, μετά θα πάμε σε εκλογές για να βγει η επόμενη κυβέρνηση που πρέπει όμως να είναι ισχυρή και να μην έχουμε αστάθεια. Πρέπει να φτιάξουμε μια άλλη κουλτούρα. Η Ελλάδα μπαίνει από σήμερα σε μια άλλη εποχή. Ο κ. Σαμαράς εξαναγκάστηκε να μπει στη νέα κυβέρνηση κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα αριστερά κόμματα νομίζουν ότι μένοντας έξω, θα πάρουν ψήφους… Αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά πως θα σταθεί η χώρα. Ήταν και για μένα προσωπικά μια λυτρωτική λύση, γιατί κι εγώ και άλλοι βουλευτές, δεν αντέχαμε να ακούμε ότι είμαστε προδότες, κλέφτες, κ.τ.λ. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα. Αρκετά ταπεινώθηκε η χώρα, πρέπει να μείνουμε στο ευρώ και να πάμε μπροστά».

Κ. Γιώτης: Υπεύθυνη εθνική επιλογή του κ. Α. Σαμαρά

«Ο κ. Σαμαράς αναλογίστηκε το Εθνικό συμφέρον και τη σωτηρία της χώρας. Έπρεπε η Ν.Δ. να επέμβει και να δώσει τη λύση. Πρόκειται για μια υπεύθυνη εθνική επιλογή του κ. Α. Σαμαρά. Πρέπει να υπάρξει ειλικρινή συνεργασία σε πολλά θέματα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ο κ. Σαμαράς πέτυχε να φύγει ο Παπανδρέου και να γίνουν σύντομα εκλογές, αλλά και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη που η ολέθρια επιλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την είχε υπονομεύσει. Πιθανότατα θα μετέχει και ο συμπατριώτης μας Στ. Δήμας κι αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Πιστεύω ότι ο λαός στις εκλογές του Φεβρουαρίου, θα κάνει τη σωστή επιλογή και θα εμπιστευτεί τη Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Σ. Κοσσιέρης: Πρέπει όλοι να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση

«Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα για την Ελλάδα. Ο κόσμος αγωνιά για το αύριο και την οικονομική κατάσταση. Επιβάλλεται όλο το σύστημα να είναι αξιόπιστο και ο κόσμος να εμπιστευτεί πάλι και την πολιτική και το σύστημα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, αλλά χρειάζονται γρήγορες και εύλογες αποφάσεις. Επειδή δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, πρέπει όλοι να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια και τη νέα κυβέρνηση».

Α. Σπηλιώτης: Στόχος να αποφευχθεί η χρεωκοπία

«Με την παραίτηση του Πρωθυπουργού της αποτυχίας και του κύριου υπεύθυνου για την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, η χώρα αλλάζει σελίδα. Διαπίστωσα ότι ο «πόνος» κάθε βουλευτή, όπως και του κ. Μανωλάκη που έκανε δηλώσεις όπως έμαθα, είναι να μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο με όσα ψήφισαν αυτά τα τελευταία 2 χρόνια. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η χρεωκοπία, να αλλάξει η πολιτική, να σταματήσουν οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και όλα αυτά που υποθηκεύουν το μέλλον των απλών πολιτών».