"Οικολογική βόμβα" σε Λουτράκι – Αγίους Θεοδώρους

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Την αποκάλυψη για καταγγελίες διακίνησης τοξικών στις χωματερές Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων έκανε ο Ειδικός Επιθεωρητής του υπουργείου Περιβάλλοντος Π. Μέρκος – Διαψεύδει ο Δήμαρχος Κ. Λογοθέτης

Ένα σοβαρό θέμα που χρήζει έρευνας αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Ειδικός Επιθεωρητής του υπουργείου Περιβάλλοντος Π. Μέρκος. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες που εξετάζονται από επιθεωρητές οι οποίοι βρίσκονται στα ίχνη παράνομης διακίνησης τοξικών αποβλήτων που δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής καταστροφής! Την αποκάλυψη αυτή πραγματοποίησε ο κ. Μέρκος στην Ειδική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με την συμμετοχή της Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη μέθοδο με την οποία γίνονται τράμπες και μεταγγίσεις από ανοξείδωτα φορτηγά μεταφοράς υγρών, σε άλλα φορτηγά, τα οποία εναποθέτουν στη χωματερή Λουτρακίου, άγνωστης προέλευσης τοξικά υγρά, με βαριά χημικά και νοσοκομειακά απόβλητα. "Τεράστια οικολογική βόμβα στην Πελοπόννησο" χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης την αποκάλυψη του Ειδικού Επιθεωρητή κ. Μέρκου.

΄Επικίνδυνη χαβούζα ο Βιολογικός Αγίων Θεοδώρων!΄
Ο κ. Τατούλης  χαρακτήρισε "τραγικές τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ανεξέλεγκτη αυτή μεταφορά και εναπόθεση", ενώ δήλωσε κατάπληκτος όταν ο κος Μέρκος αποκάλυψε ακόμα ότι ο ανενεργός βιολογικός καθαρισμός των Αγίων Θεοδώρων έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη χαβούζα για την υγεία των πολιτών της περιοχής, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να ελεγχθούν άμεσα και οι δύο περιπτώσεις, θέτοντας και το θέμα της οριοθέτησης ζωνών χρήσης των περιοχών. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρότεινε "τη σύσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα μικτής επιτροπής Επιθεωρητών, η οποία θα συνεδριάσει επί τόπου, σε λαϊκή συνέλευση προκειμένου να θιχτούν μείζονα θέματα, όπως της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε ανοιχτή συζήτηση με συμμετοχή όλων των πολιτών. 

Κ. Λογοθέτης: Τέτοιες καταγγελίες πρέπει να αποδεικνύονται

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ. Κ. Λογοθέτη ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιου είδους σοβαρές καταγγελίες πρέπει να μπορούν να αποδειχθούν. Συγκεκριμένα ο κ. Λογοθέτης ανέφερε: «Η χωματερή Λουτρακίου φυλάσσεται, είναι κλειστή και δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο. Παλαιότερα ίσως ναι, σήμερα όμως όχι. Το ίδιο ισχύει και για τον Βιολογικό καθαρισμό Αγίων Θεοδώρων. Καλό θα είναι λοιπόν, όταν ένας δημόσιος λειτουργός, λέει τόσο σοβαρά πράγματα, να μπορεί και να τα αποδεικνύει κιόλας».

Π. Τατούλης:
Η διαχείριση αποβλήτων, τα ανεξέλεγκτα λατομεία
και οι ιχθυοκαλλιέργειες τα βασικά προβλήματα 
Περιβαλλοντικά, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης "η Πελοπόννησος βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, όπως στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ύπαρξη πληθώρας ανεξέλεγκτων χωματερών". Για το θέμα αυτό μάλιστα ανέφερε ο κος Τατούλης, "η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό και κατέθεσε το πρόγραμμά της, το οποίο υιοθετείται πλέον και από άλλες περιφέρειες της χώρας". Ένα δεύτερο στοιχείο είναι τα ανεξέλεγκτα λατομεία, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, για τα οποία με ευθύνη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν υπάρχουν καθορισμένες ζώνες. Το τρίτο βασικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η οποία υπακούει στην ίδια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη λογική. Τέταρτο βασικό στοιχείο, όπως αξιολόγησε ο κ. Τατούλης είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, για τις οποίες απαιτείται διαρκής έλεγχος για την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων, με τον αργολικό και κορινθιακό κόλπο να είναι υπερκορεσμένοι.