Η νέα ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση και ευθύνη

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη Μπεγλίτη στην Ήμερησία΄

Συνέντευξη στην ΄Ημερησία του Σαββάτου΄ παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Κορίνθιου υπουργού:

Η μάχη της διαπραγμάτευσης για το χρέος υπήρξε «επιτυχής». Που πρέπει να στοχεύσει η «μάχη» της ανάπτυξης;
Οι πρόσφατες θετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κεκτημένο ασφάλειας, πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη νέα αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η θετική εξέλιξη που πέτυχε η Κυβέρνησή μας αυξάνει την ευθύνη και δεν συγχωρεί εφησυχασμούς και απώλεια χρόνου. Σημαίνει ακόμη την υποχρέωση της ανάληψης της ευθύνης που τους αναλογεί από όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η ανάπτυξη δεν θα είναι υπόθεση μόνον της Κυβέρνησης, όσο επιτυχής και αποτελεσματική και αν αποδειχθεί αυτή, στη διαχείριση. Δεν θα είναι, επίσης, μόνον υπόθεση απλής εκταμίευσης και ταχύτερης διάθεσης των χρηματοδοτικών πόρων. Η νέα ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση και ευθύνη, μας αφορά και μας δεσμεύει όλους, το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πρέπει ασφαλώς να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Μεγάλες αλλαγές όμως πρέπει να κάνουν σε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος ο τραπεζικός τομέας,  η επιχειρηματική κοινότητα, οι δυνάμεις της εργασίας. Εάν αυτές οι δυνάμεις περιμένουν από το κράτος να αναδιανέμει τα προνόμια με τη μορφή των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η περίοδος της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας έχει περάσει. Εάν ονειρεύονται την αναπαραγωγή του μετεμφυλιακού μοντέλου ανάπτυξης με τους πόρους του νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Η Κυβέρνησή μας έχει την ευθύνη και το ιστορικό χρέος να συμβάλει στη δημιουργία υγιών παραγωγικών δυνάμεων και όχι νέων κρατικοδίαιτων ελίτ. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για τη χώρα, με εγγυητές και δυνάμεις πέραν των στενών κομματικών μας συνόρων.

Περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς σας κάποια αλλαγή στο θέμα της θητείας. Έχουν βάση οι φήμες για ενδεχόμενη αύξηση;      

Το θέμα της στρατιωτικής θητείας έχει αποτελέσει, στο πρόσφατο παρελθόν, επί Κυβέρνησης της ΝΔ, αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και πλειοδοσίας λαϊκισμού, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη στελέχωση και στην λειτουργία των στρατιωτικών μας μονάδων. Χωρίς μελέτη και προγραμματισμό, με βάση τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχώρησε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2009 στην περαιτέρω μείωση της θητείας, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκαν στην υπηρεσία του συγκυριακού εντυπωσιασμού και της κομματικής εκμετάλλευσης. Σήμερα καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις συνέπειες αυτών των κοντόφθαλμων επιλογών. Στο βαθμό που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούμε στην ύπαρξη απειλών, κατά της χώρας, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζουμε την ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών, οφείλουμε να χειρισθούμε το θέμα της θητείας με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, έξω από λογικές πολιτικού οφέλους και κόστους. Να το πω διαφορετικά. Η μείωση της θητείας ήταν λάθος, όπως λάθος είναι και η συνεχής πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, για την κάλυψη σοβαρών κενών που δημιουργεί η μείωση της θητείας. Δεν θέλουμε τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού, για λόγους πολιτικούς και οικονομικού κόστους, αλλά και γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρά επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον πιστεύω ότι η νεολαία, εκτός από δικαιώματα, που οφείλουμε να υπερασπισθούμε, έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα, που οφείλει να αναλάβει. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, στις οικογένειες και στα νέα παιδιά. Το να υπηρετείς την πατρίδα και μάλιστα όταν έχει σοβαρά προβλήματα εθνικής ασφάλειας είναι τιμή. Δεν είναι ούτε τιμωρία, ούτε αγγαρεία. Βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση της μεγάλης διαρροής που διαπιστώνεται στους νέους που δεν εκπληρώνουν, για διάφορους λόγους, τη θητεία τους, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής τους στο στρατό. Ο βασικός μας στόχος είναι η διαρκής ενίσχυση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε με προσοχή όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η αντίληψη της «λούφας και παραλλαγής» για τη νεολαία μας δεν έχει θέση.